Az új iPad használata irodai környezetben

Előkészületek

Mióta felütötte a fejét a tablet-láz – amiről továbbra sem tudni, mennyire keltették vélt vagy valós igények –, azóta egyre jobban bebizonyosodik (vagy egyre jobban sikerül velünk elhitetnie a marketingeseknek?), hogy a netbookról a billentyűzet letörésével vagy az okostelefon kilapításával létrehozott táblagépek eszményi eszközei a tartalomfogyasztásnak; annak a felhasználási formának, amikor csak passzívan befogadjuk a kép- és hanginformációkat, internetezünk, képeket, filmet nézünk, zenét hallgatunk, újságot vagy könyvet olvasunk. Nem véletlen, hogy az Apple a legújabb, harmadik generációs iPadnál éppen a vizuális tartalomfogyasztás leglényegesebb eszközére, a kijelzőre gyúrt rá. Az új, brutális felbontású Retina Display egyáltalán nem létfontosságú elem, de határozottan javítja a felhasználói élményt.

Kollégáink a Mobilarénánál már alaposan kivesézték az új iPad-et, amit ipraktikusabban inkább iPad 3-nak hívnánk, hiszen a készülék harmadik generációját jelenti. Mi most egy másik szemszögből vizsgáljuk meg az eszközt. A tabletek egyre komolyabb hardvert kapnak, ami lassan, de biztosan közelíti, ha nem is a mai, de a néhány évvel ezelőtti asztali PC-k teljesítményét. A friss csúcsmodellek, mint amilyen az iPad 3, elvileg képesek lehetnek tartalomgyártásra, persze az érintős, legfeljebb tízhüvelykes képernyőt nem éppen ilyen felhasználásra találták ki – vagy mégis? Ennek kiderítéséhez fogtuk az új iPadet, egy adag kiegészítőt, és megpróbáltuk, hogyan lehet mindennapi irodai tevékenységünket, elsősorban a szövegszerkesztést táblagéppel megoldani.

Először is a nagyszerű, 9,7 hüvelykre 2048x1536 pixelt zsúfoló retina kijelző egyetlen bántó tulajdonságát, a fényességét akartuk legyőzni, mert eléggé zavaró, ha az ember munka közben a saját fizimiskáját és a környezetét látja. Rém egyszerű megoldás a problémára a matt fólia, mely kiüti a tükröt, emellett védi a tabletet karcolódás ellen, és kevésbé látszanak meg rajta az ujjlenyomatok. Hátránya, hogy nem száz százalékosan fényáteresztő, ezért egy picit csökkenti a fényerőt, ami az iPad 3-nál egyáltalán nem volt zavaró, ugyanis brutálisan tud világítani. A matt fólia másik hátránya a sötét színek szürkítése, ami elsősorban világos környezetben érzékelhető, de minket sokkal kevésbé zavart a korábbi tükörnél, no meg az ujjlenyomatok okozta disznóól-hatásnál.


A matt kijelzőfólia nagyon hasznos, de felhelyezése igényel némi odafigyelést

Milyen fóliát érdemes használni? Célszerűen olyat, ami készülékünkhöz van méretezve. Ez a közkedvelt iPadek esetében nagyon egyszerű, ritkább tableteknél a kamera vagy hardveres gombok elhelyezése problémát jelenthet. Saját tapasztalatunkból kiindulva erősen javasoljuk mindjárt két fólia beszerzését, mert nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog az egyébként nem túl összetett, de odafigyelést igénylő művelet. Tessék komolyan venni a felhelyezés előtti por- és zsírtalanítást, különben úgy járhat a kedves felhasználó, ahogy mi. A kijelző felületén maradt szennyeződés ronda foltok formájában manifesztálódik.

Ha csak levegő szorult oda, azt könnyen „ki lehet simogatni” oldalra, de a porszem keltette buborék nehezebb ügy. Egyes fóliákhoz a megfelelő tisztítószer mellett adnak porszem-eltávolítót is, de így drágább a készlet. Ha szemüveg vagy monitor tisztításához való szert, illetve mikroszálas kendőt használunk, és ügyelünk a felhelyezésnél, akkor egy szép korrekt és matt felület lesz a jutalmunk, ami csak intenzív napfényben vagy erős fotós lámpák hatására csillan be. Kicsit tartottunk tőle, hogy esetleg rontja az tapintás érzékelését a védőfólia, de semmiféle különbséget nem tapasztaltunk ebben a felhelyezése előtt és után.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés