A ClamBook bármilyen okostelefont penge notebookká varázsol

Hirdetés

Egy mai modern okostelefon vagy tablet már annyira fejlett hardverrel rendelkezik, hogy a legtöbb olyan feladatkör ellátásra alkalmas, ami korábban csak egy notebook vagy asztali számítógép segítségével volt megoldható. Azonban fizikai méretükből adódóan az aránylag kis képátló és a nehézkes szövegbevitel az ilyen jellegű használatot sokszor roppant kényelmetlenné teszi. Ezért a gyártók már évek óta próbálkoznak egy olyan kiegészítő létrehozásával, amely első pillantásra egy notebooknak tűnik, de a kijelzőn és a beviteli eszközökön kívül nem rendelkeznek egyéb hardverelemekkel, vagyis az „agyat” az okostelefon vagy a tablet adná.


[+]

Az elsők között a Palm mutatta be Foleo nevű szerkezetét, de belebukott. Azonban tavaly a Motorola némi részsikert ért el a Lapdock laptopnak álcázott dokkolóval, bár a kompatibilis telefonok száma ebben az esetben is igen korlátozott volt. Eddig talán a legközelebb az ASUS jutott a megoldáshoz a PadFone bemutatásával, amelyről nem is olyan régen egy teszt is megjelent a Mobilarena hasábjain. Érdekességét az nyújtja, hogy a telefon a különböző kiegészítőkkel tabletté, vagy akár notebookká is átalakítható, méghozzá úgy, hogy azok szerves részét képzi. Most viszont a ClamCase bemutatta a ClamBookot, amely talán az első igazán életképes megvalósítása lesz a koncepciónak. A MacBook Air kinézetére hajazó eszköz erőssége, hogy nem konkrét készülékekre vagy gyártókra koncentrál, hanem bármilyen MHL (Mobile High-definition Link) kompatibilis készülékkel képes együttműködni.


[+]

Az MHL jelen esetben univerzális dokkoló interfészként funkcionál, ugyanis a képet, a hangot és a perifériák adatait is átviszi, vagyis a ClamBook egyszerűen a telefon vagy tablet kiterjesztése nagyobb méretű kijelzővel, billentyűzettel és tapipaddal. Belsejében egy akkumulátor is lapul, amely nem csak önmaga tápellátásáról, de a csatlakoztatott készülék töltéséről is gondoskodik. A termék rengeteg Android és iOS operációs rendszerrel ellátott eszközzel képes együttműködni, ráadásul az sem okoz neki gondot, ha például az éppen használt okostelefon helyére hirtelen egy másik kerül, mivel ClamBookot nagyon gyorsan reagál a változásra, és az új rendszerre használható tovább.


[+]

Billentyűzetén dedikált androidos navigáló gombok, valamint média és hangerőszabályzó gombok is sorakoznak a minél hatékonyabb használhatóság érdekében. Ennél több információra egyelőre még nem derült fény, csakúgy, mint az árcédulára sem, de ha minden a tervek szerint alakul, akkor a ClamBook még idén a boltok polcaira kerülhet.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés