Hirdetés

Intel Z170 chipsetes alaplaptrió Skylake-hez

MSI Z170A GAMING M7

Az MSI háza tájáról a GAMING sorozat M7 elnevezésű tagja vendégeskedett szerkesztőségünkben.


[+]

Ez a modell egy piros-fekete dobozban érkezett, melyben az alaplap mellett a következő tartozékot találtunk: összesen négy darab SATA adatkábelt, SLI hidat, illetve a hátlapi takarólemezt.


[+]

A csomagoláshoz hasonló az alaplap színezése is, ami fekete NYÁK-ra épül, és itt-ott piros színnel tarkított bordákat tartalmaz. Az összhatás szerintünk tetszetős lett, ugyanakkor egy érdekes bakiba botlottunk összeszerelés során: az MSI két szabvány ATX rögzítőpontot használt fel a hátlapi kivezetések feletti elem rögzítésére, ami számunkra kissé érthetetlen lépés.


[+]

A tápellátás továbbra is Military Class komponenseket használ, ami összesen 14 fázist foglal magában. Az áramellátást ebben az esetben is egy 8 tűs csatlakozón keresztül szükséges biztosítanunk.


[+]

A Z170A GAMING M7 is követi az előző két modell PCI Express aljzatainak kialakítását, tehát az MSI alaplapja is összesen 4 darab x1-es PCIe 3.0 slotot vonultat fel. Teljes hosszúságú PCI Express aljzatból ennek megfelelően erre a modellre is három került fel, amit grafikus kártyáink számától függően x16, x8-x8, vagy x8-x8-x4 sávkiosztásban konfigurálhat a rendszer, mindezt a 3.0-s szabványnak megfelelően. A két felső x16-os slot ennél a modellnél és fémmerevítést kapott.

Hirdetés

A Gigabyte megoldásához hasonlóan erre a modellre is két M.2 aljzat került, melyek közül az egyik egy akár 32 Gbit/s-os tempójú PCIe felületű SSD-t képes fogadni, míg a másik PCIe vagy SATA 6 Gbps szabványú variánsra van felkészítve, miközben mindkettőbe 42, 60 vagy 80 milliméteres kártyák tehetők. A slotok alatt egy PWM-es ventilátorcsatlakozó, POST CODE kijelző, illetve két USB 2.0 tűsor található.


[+]

A PCH környékén három pár, legfeljebb SATA 6 Gbps tempóra képes aljzat húzódik, melyek közül 2-2 a két SATA Express csatolóval osztozik az erőforrásokon. A SATA-k felett a Z170-es PCH két natív USB 3.0-s aljzata került fel a lapra, melyet okosan, a SATA aljzatokhoz hasonlóan 90 fokban kiforgatott a gyártó. Lent, a NYÁK szélén a bekapcsológomb és a reset mellett egy potméter található, mellyel instant tuningolhatjuk a rendszert. A SLOW_1 jelzésű kapcsoló folyékony nitrogénes tuning esetében jöhet kapóra, a BIOS FLASHBACK+ segítségével pedig BIOS-frissítést végezhetünk csupán egy tápegység, illetve egy pendrive közreműködésével.


[+]

A DDR4-es memóriatuningot hivatalosan 3600 MHz-ig támogatja a Z170A GAMING M7. Az MSI alaplapja is két CPU-ventilátor csatlakoztatására lett felkészítve, melynek egyik tagja közvetlenül a második RAM foglalat felett található. Az alaplap szélén kaptak helyet a V-Check pontok, melyek hathatós közreműködésével a különféle feszültségértékeket követhetjük nyomon, amennyiben rendelkezünk multiméterrel. Végül az ATX tápcsatalakozó alatt egy újabb USB 3.0-s tűsort láthatunk, mely szintén a Z170-es PCH-val van kapcsolatban.

A hátlap az MSI szokásához híven egy kombó PS2 billentyűzet/egér aljzattal nyit, ami alatt egy pár USB 2.0 helyezkedik el. Ezt követi egy CMOS reset gomb, majd egy álló USB 2.0 aljzat következik. A megjelenítők csatlakoztatásához egy DisplayPort 1.2, illetve két HDMI 1.4 port áll rendelkezésre. Ezt követően a Killer E2400 hálózati vezérlő Gigabit Ethernet portja érkezik két USB 3.0-val a fedélzeten, majd két USB 3.1 jön a sorban, melyek közül az első csatlakozó Type-C típusú. A sor végén most is digitális és analóg hang ki- és bemeneteket láthatunk, melyekről itt is a Realtek ALC1150 chipje gondoskodik.


MSI Z170A GAMING M7 UEFI

A legújabb MSI alaplap kisebb finomításokat hozott az UEFI területén, de az alapkoncepció nem változott. Sajnos ezen a ponton problémákba ütköztünk, ugyanis az UEFI-ben mászkálva a rendszer többször lefagyott, illetve megjelenítési anomáliákat is tapasztaltunk, ergo ezen a ponton még van mit javítania az MSI-nek.

A tuningképességet természetesen most is gyors próba elé állítottuk. A processzor feszültségét és szorzóját emelgetve 4600 MHz-ig jutottunk. A stabil működéshez ebben az esetben is 1,4 voltot adagoltunk az Skylake-nek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés