Hirdetés

Ilyen volt a 2010-es esztendő

Hirdetés

Processzorok - fúzió a láthatáron!

Ismét magunk mögött tudhatunk egy évet. Milyen is volt 2010 hardveres szemmel nézve? A legfontosabb talán az, hogy idén már kevesebben emlegették a krízist, a többség inkább előre tekintett, ki nagyobb, ki rövidebb távolságba. Hagyományosan a processzorok terén volt a legnagyobb mozgás, de nem az Intelt vagy az AMD-t emlegették a legtöbbet – azért ők is aktívak voltak 2010-ben – hanem az ARM-ot. A hardvert lényegében nem is gyártó, csak architektúrát tervező és licenszelő vállalat sikerét az év slágertermékének számító internettáblák hozták meg. Sarkítva akár azt is mondhatnánk, hogy az év emberének megválasztott Steve Jobs és az Apple marketinggépezete kaparta ki az ARM-nak a gesztenyét.


Az év embere (Steve Jobs) bemutatja az év hardverét (iPad)

Hogy merre és hogyan fog haladni az iPaddal megnyitott, majd a Samsung Galaxy Tabbal folytatott kategória, azt most még nehéz megmondani, de egyelőre fergeteges a siker. Később ugyanúgy kiszorulhat a rivaldafényből az internettábla, ahogyan történt az a netbookal vagy az e-könyv olvasóval, viszont a lehetőségek skálájának másik végén ott áll az internetes háttérben felhőre támaszkodó, új felhasználási modell, amiben a tábla egy lényegében végtelen erő- és információforráshoz hozzáférést biztosító interfész lehet, eliminálva az állandó hardveres frissítést, amiért – valljuk be – rajtunk, megrögzött hardvereseken kívül nem sokan lelkesednek.

Nekünk viszont rengeteg érdekességet hozott az Intel kontra AMD színjáték 2010-es felvonása. Legjobban talán a „szűkül a szakadék” kifejezés illik a jelenlegi helyzetre. Az AMD 2009-ben felzárkózott az Intel mögé, most pedig szinte egyszerre lépkednek a jövőt jelentő fúziós processzorok felé. Jó, az Intelnek azért van még pár hónap előnye, de most olyan komoly szemléletváltás előtt állunk, ami alaposan megkavarhatja az erőviszonyokat. Pontosabban a viszonyokat annyira nem is, mert az Intel még mindig lényegesen nagyobb tőkével gazdálkodik az AMD-nél, de az erősorrend módosulhat.


Intel Clarkdale - IGP-s északi híd a CPU-val egybetokozva

Miről is van itt szó? Nagyjából arról, hogy a klasszikus értelemben vett CPU-t és GPU-t összeboronálják. Ennek legegyszerűbb módszerét év elején prezentálta az Intel a Clarkdale architektúrával: egy kupak alá költöztették a 32 nm-es gyártástechnológiával készülő CPU-t és az északi hidat, amiben a grafikus mag, memóriavezérlő, sőt még a PCI Express vezérlő is helyet kapott. A megoldás technikailag azért elég primitívre sikerült, hiszen a két egység továbbra is külön áramköri lap maradt köztük egy jó lassú kapcsolattal, ami megölte a korábbi, Nehalem architektúra szélvészgyors memóriakezelését. De legalább olcsó volt az Intelnek, és letérdeltette az NVIDIA chipkészletgyártó ágazatát. Hiszen mi értelme lenne még egy chipkészletet tenni az alaplapra, ha a processzorral már egyet összedrótoztak?


AMD Bulldozer

Az igazi fúzisós megoldások következő lépcsője 2011-ben érkezik, de már 2010-ben is sokat megtudhattunk róluk, sőt működés közben is prezentálta az Intel a Sandy Bridge-et, az AMD pedig a Fusion megoldásait (Bulldozer és Bobcat). Mindkettő jellemzője, hogy a két processzormagot (általános és grafikai) szorosabban ötvözik, egy lapkára ültetik. A jövő pedig a teljesen összeboronált, Cell-szerű architektúra, sőt az NVIDIA olyasmin dolgozik (x86 liszensz híján), hogy egy GPU mellé operációs rendszer futtatására képes ARM magot tesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés