Minden szempontból extrém az AMD Radeon R9 295X2

Az AMD pár hete már hirdeti, hogy a kettő jobb, mint az egy, ami természetesen erős utalás volt az érkező csúcs-Radeonra, mely most be is futott, méghozzá Radeon R9 295X2 névvel, és két Hawaii cGPU-jának köszönhetően a piac leggyorsabb grafikus kártyájának számít. A termék egyébként a Hydra kódnevet viseli, ami természetesen utalás a görög mitológiából ismert szörnyre.

A Hawaii lapka felépítését már egy korábbi cikkben elemeztük, így a GCN architektúra tulajdonságait, illetve az újabb verzió fejlesztéseit nem vesszük át újra. A Hydra gyakorlatilag két ilyen chipet alkalmaz egy PCI Express 3.0-es szabványt támogató PLX vezérlővel összekötve. A két grafikus processzor összesen 5632 shader processzort tartalmaz 352 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatorna mellett. A magórajelet a tervezők 1018 MHz-ben maximalizálták, aminek hála a Radeon R9 295X2 számítási teljesítménye elérheti a 11,5 TFLOPS-ot is. Az 5 GHz-es effektív órajelen üzemelő, GDDR5 szabványú memórialapkák 512 bites buszon kapcsolódnak a Hawaii lapkákhoz, amelyekben összesen 128 darab blending és 512 Z mintavételező található. A fedélzeti memória kapacitása GPU-nként 4 GB lesz.


[+]

Szokás szerint most sem a két GPU egymás mellé illesztése jelentette az igazi feladatott, hanem ezek konfigurálása. Az AMD elmondta, hogy a Hawaii gyártásának megkezdése óta gyűjtik a legjobb képességekkel rendelkező lapkákat, így az elmúlt hónapokban egy viszonylag nagy raktárkészletet is felhalmoztak ezekből, melyeket most fel is használtak az új csúcsragadozóhoz. Kompromisszumot azonban nem szerettek volna kötni a teljesítményben, és ezért is kapott a rendszer nagyobb magórajelet a Radeon R9 290X-hez viszonyítva. Ennek viszont ára lesz a fogyasztás szempontjából. A terméken hivatalosan két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozó található, mely ebben a kategóriában megszokottnak számít, de az alapértelmezett fogyasztási limit 450 watt. Ez a PCI Express csatoló és a tápcsatlakozók 150-150 wattos teljesítményleadását összeadva jön ki.

Természetesen némi játékra így is van esély, így a PowerTune továbbra is skálázhatja lefelé és fölfelé is a fogyasztást. Előbbi akkor jöhet jól, ha a felhasználó be akar férni a 375 wattos határba. Ez a régi, PCI Express 1.1a-s interfésszel rendelkező alaplapok esetében fontos lehet, mivel minimális PowerTune beállítás mellett ezekben is működhet a Radeon R9 295X2. Az persze kétséges, hogy ez valós igény-e, de a lehetőség adott. A termék maximális TDP fogyasztása egyébként 500 watt, ami egy hardverben limitált paraméter és a PowerTune maximumra állításával hozható elő. Ez természetesen a tuning rajongóit célozza, akik az alapértelmezett szintnél nagyobb teljesítményre vágynak, de ehhez jó tápegységre is szükség lesz.


[+]

Az újdonság hőelvezetéséről egy komplex hűtő gondoskodik. A két darab cGPU-ról egyedi tervezésű Asetek vízhűtő gondoskodik 12 cm-es radiátorral, amin egy hasonló méretű ventilátor dolgozik. Magát a kártyát, illetve ezen belül is a memóriát, valamint a VRM-et egy erre kialakított borda hűti, de felette is található egy ventilátor a jobb hőelvezetés érdekében. A VGA egyébként terheléstől mentes időszakokban 30 wattal is megelégszik, a ZeroCore szolgáltatás aktiválódása mellett pedig 3 wattal is elvan.

A VGA hátlapján egy dual-link DVI kimenet található, amit négy darab mini DisplayPort 1.2 HBR2-es interfész egészít ki. Utóbbi aljzatoknak hála az újdonság képes a hatmonitoros Eyefinity konfigurációk meghajtására a DDM Audio használata mellett, mely minden kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot képes rendelni. Funkcionalitás tekintetében természetesen a csúcs-Radeon is a többi GCN architektúrára épülő megoldást másolja, így a hardver támogatja a Mantle, a DirectX 11.2-es, az OpenGL 4.4-es és az OpenGL ES 3.0-s API-t, emellett kezeli a C++ AMP-t és az OpenCL 1.2-es felületet.

Prémium termékről lévén szó az AMD Radeon R9 295X2 prémium árcédulát is kap, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy 1499 dollárt kell otthagyni érte az adott áruházban. A vásárlást leghamarabb április 21-én lehet megejteni, a hivatalos kiskereskedelmi start ugyanis ekkor lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés