Hardverpiac nyári álomban

Képalkotás


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Úgy tűnik, a többi PC-hardveres üzletággal ellentétben idén nem tartanak nyári szünetet a VGA-sok. Az NVIDIA még csak most próbálja összeszedni magát, rendezni sorait a Radeon HD 4800-as pofon után, máris kapja a következő ütést. Már elérhető az AMD új, legerősebb grafikus kártyája, a Radeon HD 4870 X2, mely jelenleg a leggyorsabb az egy kártya formájában manifesztálódó VGA-k között. Azért kell ez a nyakatekert megfogalmazás, mert ma már többféle kategóriába oszthatóak a „leggyorsabb videokártyák” is. Van az egy GPU-s mezőny, ahol még az NVIDIA a cím birtokosa a GeForce GTX 280-nal, de egy kártyán két GPU-val már az új Radeon a nyerő. Az NVIDIA Quad SLI meghajtóit ismerve abban is biztosak vagyunk, hogy két Radeon HD 4870 X2-t nem tudnak űberelni a GeForce-ok, szóval a többkártyás kategóriában is az AMD a nyerő. Az az AMD, amely (korábban ATI néven) évekig loholt az NVIDIA nyomában. Az új csúcsmodellnek természetesen tudásához mért ára van. Sapphire köntösben 111 000 forintért, Asus ruhában 117 000 forintért vásárolható meg, ami nagyjából két szóló HD 4870 árának felel meg.

Szépen lassan érkeznek az egyedi hűtéssel szerelt Radeon HD 4850-ek. Jó ez, mert a gyári hűtéssel – különösen annak szabályozásával – gondok lehetnek, a kártya túlmelegedhet. Elsőnek a Sapphire eszmélt, mely máris két különböző megoldást kínál. Az első a szokásos, Zalman hűtéses Toxic változat volt. A koreai gyártó VF900-as modellje dolgozik rajta, ára pedig pár ezressel meghaladja a 40 000 forintot. A másik, kereken 40 000 forintos verzió érdekessége a komolyabb hűtés mellett, hogy már nem a referencia szerinti, hanem a Sapphire által tervezett nyomtatott áramkörre épül. Ez rövidebb, és a szokott helyről a kártya hátlapi csatlakozópaneljének közelébe helyezték a külön bordával hűtött feszültségszabályozó alkatrészeit.


Egyedi hűtéses Sapphire Radeon HD 4850 referencia szerinti...


...és saját, rövidebb nyomtatott áramkörön

Már a tanévkezdésre koncentrál a HP. Photosmart C4272-es multifunkciós berendezéséhez ajándékba 1 GB-os iPod shuffle-t ad ajándékba, hogy legyen mit hallgatni úton az alma mater felé (esetleg az unalmasabb órákon). A Photosmart C4272 nyomtató és lapolvasó összeházasítása, így fénymásolni is lehet vele, tehát ellát minden lényegesebb papírmunkát, amire tanulás közben szükség lehet. Maximális, 1200 dpi-s felbontásával megfelelő alapanyagra akár fényképeket is nyomtathatunk. Ehhez segítségünkre lesz a kártyaolvasója, mely ismeri az összes elterjedt formátumot, köztük az xD-t is. A készlet ára most az ajándék zenegéppel 28 000 Ft.

Kezdő fotósoknak szánja másik csomagját a HP. Benne Photosmart C4820 multifunkciós készüléket és Nikon Coolpix L16 fényképezőgépet, valamint száz darab 10 x 15 centiméteres fotópapírt találunk. A síkágyas lapolvasós nyomtató egy picivel gyorsabb a C4272-nél, de lényegében ugyanazt tudja: nyomtatni (akár memóriakártyáról), szkennelni és fénymásolni. A kis Coolpixnek 7,1 megapixeles érzékelője és háromszoros optikai zoomos objektívje van. A két masina a fotópapírokkal együtt 36 000 forintot kóstál.

Notebookok

Nem pihennek az Asus notebookos, pontosabban netbookos részlegénél sem. Ezen a héten újabb Eee PC tűnt fel a hazai piacon. Az 1000HD majdnem minden lényeges paraméterében megegyezik az általunk is tesztelt 1000H-val, csak processzora különbözik. Arra a 900 MHz-es Celeron M-re épül (Dothan magos, ezért a D betű a név végén), melyet a 900-as verzióba is szerelnek, így minden bizonnyal valamivel jobban fog melegedni, mint az atomos változat. Ezzel a módosítással az Eee PC 1000HD 10,2 colos, 1024x600 pixel felbontású monitorral, 1 GB memóriával, chipkészletbe integrált grafikus maggal, 80 GB-os, 2,5 colos merevlemezzel, Draft N Wi-Fi modullal, Bluetooth adapterrel, 1,3 megapixeles webkamerával és akár 7 óra üzemre is elegendő akkumulátorral egy picivel 100 000 forint alatt megkapható. A készlet része a Windows XP operációs rendszer és a kétéves garancia.

Az Acer (kis)üzleti felhasználásra szánt TravelMate notebookjaiban is megjelent a Centrino 2 platform. A legkisebb új szívű gépük a 6293-as modellszámot kapta. Kijelzője 12,1 colos, 1280x800 pixel felbontású és LED háttérvilágítású. Processzora az új, 45 nm-en készülő, 1066 MHz rendszerbuszú Core 2 Duo P8400, mely 2,26 GHz-es órajelen jár, TDP fogyasztási mutatója pedig 25 watt. A kis gépbe kétszer 2 GB DDR3 (!) memóriát és percenként 7200-at pörgő, 250 GB-os merevlemezt tettek, hálózati vezérlője ismeri a Draft N-es Wi-Fi szabványt, van Bluetooth modulja, ujjlenyomat-olvasója és dokkolócsatlakzója is. Vázát magnéziumötvözetből készítették és 266 000 forintos árában benne van az üzleti Vista, de csak egy év garancia, amit érdemes lehet bővíteni. Aki beéri a korábbi Centrino platformmal, az 16 000 forinttal olcsóbban kaphatja meg a szintén 45 nm-en készülő, 2,4 GHz-es, de többet fogyasztó processzorral szerelt, egyébként ugyanúgy specifikált TravelMate 6292-t.

A másik végen, a nagy notebookok között is van már Centrino 2-es TravelMate. Az egyszerűbb 7730-nak szintén Core 2 Duo P8400 processzora van, mely 2 GB memóriából gazdálkodik. Az 1440x900 pixel felbontású, 17 colos monitorra az Intel új, G45-ös északi hídba integrált grafikus magja küldi a képet, mely 3D-ben továbbra sem király, de kiválóan elboldogul a nagy felbontású filmekkel. Szerencsére a HDMI kimenetet nem spórolták le róla. Az adatokat 250 GB-os merevlemez várja, van N-es Wi-Fi és Bluetooth modul is a gépben. Windows Vista Business operációs rendszerrel és egyéves garanciával 235 000 forintért vásárolhatjuk meg. Érdemes lehet még tízezer forintot a nagy Acerre költeni, mert ennyivel többért kapjuk a 2 helyett 4 GB memóriával, a 250 GB-os helyett 320 GB-os merevlemezzel, továbbá Intel integrált helyett diszkrét GeForce 9300M GS grafikus maggal ellátott verziót.

Ugyan nem notebook, és korábban már beszéltünk is róla, de érdemes ismét elővenni az Acer iDea 511-es HTPC-jét. A nagyszerű, bár kezdetben 300 000 forint fölötti árával meglehetősen drága gépet pár hónapja már 225 000 forintért kínálják, ami sokkal kedvezőbb, de még mindig elég magas összeg. Most egy újabb árcsökkentés után 185 000 forintért a miénk lehet. Figyelembe véve, hogy rengeteg különböző (köztük HDMI) kimenete, dupla tévétunere van, valamint adnak hozzá távirányítót és vezeték nélküli, touchpados billentyűzetet, ez az ár már elég barátságos. Persze azt is tudni kell, hogy a beépített GeForce 7600 fölött már elszállt az idő, és közeleg az olcsó, atomos nettop gépek korszaka, melyek szintén jók lehetnek mozis, multimédiás célokra.

Mode Com Zio

A múlt heti Maxo után egy újabb Mode Com MP3-lejátszót próbáltunk ki, mely a napokban érkezik a hazai piacra. A Zióhoz különösen bőséges körítést kaptunk, melyben a szokásos fülhallgató, telepítőlemez és használati útmutató mellett védőtok, nyakpánt, karpánt és konnektorba dugható USB-s töltő is volt.

A Zio fő érdekessége picike mérete. Alig nagyobb két CF kártyánál, és 5,6 mm-es vastagságával is bőven alulmúlja konkurenseit. Elrendezését tekintve az iPod nanóhoz hasonlít, tehát felső részét egy kijelző – 1,5 colos, 128x128 pixel felbontású, OLED technológiás – foglalja el, alatta pedig kezelőgombok vannak. Az utóbbiak a vékonyság érdekében érintősek. Egyetlen hagyományos gombja is van a Ziónak, amely valójában retesz, és a ki/bekapcsolásra, valamint az érintők lezárására való. Került még a pici ház peremére bújtatófül a nyakpántnak, egy-egy pici lyuk a mikrofonnak és a resetnek, valamint a fülhallgató hagyományos, 3,5 mm-es jack aljzata és egy adat/tápcsatlakozó. Sajnos az utóbbi nem hagyományos mini-USB formátumú, hanem egyedi, szóval érdemes vigyázni a hozzávaló kábelre, mert ha elveszítjük, nehéz lesz pótolni.

Elölről a kispajtást ujjlenyomatgyűjtő, de meglehetősen karcálló, tükröződő műanyag fedi, hátulja pedig vékony, szálcsiszolt fémlemeznek tűnt. Vajon az összesen 20 grammos súlyba mekkora akkumulátor férhetett?

Kedves figyelmesség a védőtok, mely megóvja a készülék házát a karcoktól, de sajnos a kijelzőt nem takarja. Egyetlen hátránya, hogy az érintőgombok nehezebben reagálnak rajta keresztül.

Bekapcsolva a kis Mode Comot a Maxóhoz hasonlóan egy 3x3-as, grafikus, ikonos főmenüt kaptunk, amely ezúttal sokkal modernebben volt megrajzolva és négy irányban haladhattunk benne. A négyirányú gombok közötti M betű hozta elő a főmenüt, utána viszont már „vissza” funkciója volt, jóváhagyni a jobb felső kis körrel lehetett, mely egyben a „play/pause” funkciót is betöltötte. A bal felső A betű csak a szakaszos ismétlésnél kapott feladatot.

Természetesen a Ziónál a zenelejátszásra helyezték a fő hangsúlyt. Választhatunk nyolcféle hangszín közül, amiből egyet mi készíthetünk el. Emellett van képnézegető és videolejátszó, amely a 128x128-as kijelzőn nem túl élvezetes, ráadásul anyagainkat először ehhez a mérethez kell igazítani a mellékelt szoftverrel, egyébként a Zio nem fogja megjeleníteni őket.

Szerintünk sokkal hasznosabb funkció a rádió és a TXT állományok olvasása, bár ilyen kis felbontásnál az utóbbi sem leányálom. Hasznos kiegészítő az óra, mely analóg vagy digitális formában képernyőkímélőként is megjelenhet. A főmenü mellett a beállításoké is részint grafikus, de a kettő megformálása egyáltalán nincs összhangban. Az opcióké függőleges irányítottságú, nagy és kis ikonokat jelenít meg rövidke felirattal. A főmenü is lehetett volna inkább ilyen.

Úgy gondoljuk, a Mode Com Zio méretben közelíti az ideális MP3-lejátszó formátumát. Nagyon vékony és könnyű, ezért bármilyen szűk zsebben elfér, kezelőszervei mégsem túl kicsik, igaz, érintősök. Zenélésre tökéletesen jó, a felhasználók többségének hangzásával sem lesz gondja. Igazán kis mérete miatt képek és filmek nézegetésére nem való, de szerintünk ehhez még a kétszer ekkora kijelzős példányok is kicsik. Rádiója jól vette az adásokat, és ha kell, szöveges állományokat is lehet rajta olvasni. A nálunk járt 2 GB-os modell vételára picivel 20 000 forint alatt marad, nekünk elsősorban mérete miatt tetszett.


Mode Com Zio

rudi

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés