Grammánia: LG Gram 16 notebook

A világ legkönnyebb 16 hüvelykes notebookja, hirdeti büszkén az LG – vajon mit tud még ez a gép az alacsony tömegen túl?

Bevezető, dizájn

Bár az LG nem ma kezdte a notebookgyártást, általában nem ez a márkanév ugrik be elsőnek annak, aki hordozható számítógépet szeretne venni. Ennek oka elsősorban az, hogy a koreai márka hazánkban jó ideje nincs jelen ebben a szegmensben, most azonban visszatértek, és megjelentek a boltokban az alacsony tömeggel és elegáns külsővel felruházott, Gram szériás LG notebookok. Nem is akármilyen eszközökről van szó, tesztünk alanya, a hivatalosan 16Z90P nevet viselő Gram 16 például még a Guiness World Records gyűjteményben is szerepel, mint a világ legkönnyebb, kereskedelmi forgalomban is elérhető, 16 hüvelykes noteszgépe.

Dizájn

Az alacsony tömeg önmagában még nem sokat ér, a Gram 16 azonban kifejezetten elegáns is: ezüstszínű alumíniumba öltöztették (a notebook létezik egyébként a fenti képen látható sötétszürkében is), fedlapjára pedig műanyag védőréteg került, mely a karcoktól óvja. Bár ultrabookok területén nehéz a dizájnt különlegessé tenni, a gépnek mégis van némi egyedi karaktere. Vonásai inkább szögletesek, mint leggömbölyítettek, és 1176 grammos tömege mellett méreteire sem lehet panaszkodni: 355 x 243 x 17 mm-es, ami a 16”-es, 16:10-es képarányú kijelzővel azt jelenti, hogy az utóbbi kerete bizony minden irányban divatosan vékony.


[+]

Természetesen a rendkívül alacsony tömeg elérésének érdekében muszáj némi kompromisszumot kötni, és ennél a notebooknál egyértelműen a gépház szilárdsága esett áldozatul a grammok lefaragásának. Az amúgy megfelelően „súlyozott”, így egy kézzel is könnyen mozgatható kijelző felnyitásakor rögtön érezhető, hogy a merevség bizony hagy némi kívánnivalót maga után, a képernyő ugyanis nagyon könnyen csavarodik, érdemes inkább középen, mintsem a sarkainál hozzányúlni.

Az alsó rész sem sokkal erősebb, a billentyűzet alatt inkább, de még a csuklótámasznál is viszonylag könnyen benyomható. A sarkánál felemelve a Gram 16-ot az asztalról is látszik némi hajlás, ennek mértéke viszont nem vészes. Mindezektől eltekintve a gép összerakása példás, hiába nyomkodjuk, erőltetjük, a ház nem recseg, az LG pedig annyira bízik termékében, hogy MIL-STD 810G szabvány szerinti teszteknek is alávetette, így várhatóan az említett hajlékonyság a tartósságra nem lesz negatív hatással.


[+]

A dizájn további elemeit illetően az elegáns vonalvezetésnek megfelelően a díszítés is minimális, a fedlapra kerülő „gram” feliraton túl semmi sem töri meg a burkolatot. A hűtőnyílások a mostani trendeknek megfelelően rejtve, a monitor takarásába kerültek, a levegő pedig a szintén alumíniumból készült alsó burkolat nyílásain át juthat a notebook belsejébe. Ezt a burkolatot levenni nem lehet, az LG gondosan elrejtette a csavarokat is, így az esetleges bővítés, de még a hűtés kitisztítása is szerviz igénybevételét igényli.


[+]

Az alumíniumszín egyedül a kijelző kereténél tűnik el, itt a megszokott, fekete, matt műanyagot láthatjuk, a felső élen pedig szinte észrevétlenül bújik meg az apró webkamera a két mikrofonnal.


[+]

Csatlakozóit tekintve viszonylag gazdag a kínálat: bal oldalán két Type-C konnektort találunk, melyek töltésre is használhatók, egyébiránt pedig Thunderbolt 4 interfészt kínálnak. Mögöttük egy HDMI 2.0b gondoskodik a képkimenetről, előttük pedig a kombinált analóg hangcsatlakozó várakozik. A jobb oldalon egy microSD kártyaolvasót és két USB 3.2 Gen1-es Type-A konnektort találunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés