Hirdetés

GeForce GTX 950, a legújabb középkategóriás

Asus Strix GeForce GTX 950

Az NVIDIA legutóbb csúcskártyákkal, egészen pontosan a TITAN X-szel és a GTX 980 Ti-vel jelentkezett, melyeket egyértelműen a leggyorsabb megoldásra vágyó felhasználóknak szántak, persze meglehetősen vaskos összegért cserébe. Ezt megelőzően még januárban rukkoltak elő a GTX 960-nal, ami az első középkategóriás, GM206-os GPU-ra épülő termékük volt. Már akkor sejteni lehetett, hogy nem ez lesz az egyetlen, GM206-ra épülő Maxwell VGA, melynek megfelelően most befutott a GeForce GTX 950, ami a jól bevált recept szerint készült.

Hirdetés

A mérnökök összesen kettő, úgynevezett Streaming Multiprocessor egységet tiltottak le a GM206-ban, amivel a számolóegységek 1024-ről 768 darabra, míg a textúrázók száma 64-ről 48 darabra csökkent. A memóriához nem nyúltak hozzá komolyabban, így maradt a 128 bites busz, melyre a gyári specifikációk alapján legfeljebb 2 GB GDDR5 RAM csatlakozhat 1650 MHz-en. Most lássuk, mit hoztak ki ebből a gyártók!

Az Asus STRIX GeForce GTX 950


[+]

Az Asus Strix sorozatból érkezett az új széria egyik első tagja. A dobozban a szokásos kis leíráson és optikai lemezen felül semmilyen egyéb tartozék nem lapul.


[+]

Az Asus tavaly felbukkant Strix szériája volt az első, ami végre igazán okosan használta a hűtés ventilátorait, hisz azokat egy bizonyos hőmérsékleti érték alatt fel sem pörgeti, így kvázi passzív üzemben, azaz teljesen hangtalanul operálhat a VGA. Természetesen a szóban forgó GTX 950-re is ilyen, két légkavarót alkalmazó DirectCU II hűtés került, aminek két hőcsöve közvetlenül érintkezik a GPU felületével.


[+]

A NYÁK jelen esetben csak picit rövidebb a hűtésnél (21,2 centiméter), így a Strix teljes hossza 21,9 centiméter. A kártya TDP-je 90 watt, amihez a külső tápellátást egyetlen 6 tűs PCI Express csatlakozón keresztül kell biztosítani. Az ehhez szükséges aljzat a kártya hátuljának oldalsó részén kapott helyet. A kártya hátoldali kivezetései között egy DVI-I, egy DVI-D, egy darab HDMI 2.0 és egyetlen DisplayPort 1.2-es csatlakozó található. Utóbbival természetesen használható a G-SYNC is.


[+]

A hűtő eltávolítása után jönnek a picit érdekesebb részek. Szokás szerint középen trónol a GPU, mely most sem maradt ki a gyári túlhajtásból, ugyanis a GM206-os grafikus processzor alapfrekvenciáját 1024 MHz-ről 1140 MHz-re, míg a turbó órajelet 1188 MHz-ről 1329 MHz-ig srófolták fel. Az Asus kártyáján Samsung chipek látják el a memória feladatát. A K4G41325FC-HC28 típusjelölésű GDDR5-ös egységekből összesen 2 GB memória áll össze, melynek effektív órajele most is 6612 MHz. Ezen egységek tápellátásáról 4+1 fázis gondoskodik, melyeknek nincs külön hűtésük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés