Hirdetés

Funkció és/vagy forma?

Asus Frontlinker

Sokan sok mindenfélére használják a számítógépüket, PC-jüket. Van, aki programozik, van, aki netezik, van, aki filmet néz, van, aki tuningol, és olyanok is vannak, akik csinosítgatják, szépítgetik is külsejét. Bármelyik csoport számára különös, érthetetlen lehet a másik elfoglaltsága, de ez a világ rendje, sokan vagyunk, sokfélék. Ami az egyiknek bejön, nem biztos, hogy a másiknak is. Mai tesztalanyaink tipikusan ilyen alkatrészek. Biztosan vannak olyanok, akiknek egyáltalán nincs rájuk szükségük, de olyanok is, akik majd felkiáltanak: hurrá, éppen ezt kerestem!

Hirdetés

Az Asus Frontlinker egy viszonylag új termék. Az egyre jobban elharapódzó HTPC-s vagy inkább házi szórakoztatóközpontos láz ihlette. Az asztali számítógépek 5,25 hüvelykes előlapi paneljébe illeszthető eszközön az Asus Digital Home felirat díszeleg. Ezzel a gyűjtőnévvel eddig többféle, multimédiás extrákkal kiegészített alaplapot dobott piacra a gyártó. A Frontlinker is leginkább hozzájuk való.

Az egyelőre csak fekete színben kapható panelen rengeteg csatlakozó és egy ajtócska is van, amely mögött kábelkígyók rejtőznek. Van rajta kártyaolvasó, amely a Compact Flash, Smart Media, Secure Digital, MultiMedia Card és az összes Memory Stick formátummal boldogul, egy-egy USB, FireWire eSATA aljzat és egy nagy, 6,3 mm-es jack mikrofonbemenet.

Az ajtó mögé három csatlakozót tettek; az egyik audiobemenet, a második egy mini USB, a harmadik pedig egy iPod dokkoló. Érdekességük, hogy tárcsára feltekeredő vezetékük van; az iPod-osnak 40, az USB-nek 45, az audiónak pedig 50 centiméteres. A racsnis rendszeren durván 5–10 centiméteres távolságonként megakadnak a kábelek, de óvatosan kell velük bánni (erre a használati útmutató is figyelmeztet), nehogy károsodjon a mechanika. Ezt kicsit nehéz volt betartani, mert a kihúzáshoz szolgáló fülek vékony, csúszós műanyaglemezek, amiket könnyű volt véletlenül elereszteni, és ilyenkor hangos csattanással kísérve visszacsapódott az egész vezeték.

Hátul majdnem annyi csatlakozója van a Frontlinkernek, mint elöl. Az áramot alapvetően négytűs perifériacsatlakozóról kapja, de az USB-s töltéshez azokon a portokon keresztül is jöhet delej. Ehhez alaplapunkat úgy kell beállítani, hogy az USB a készenléti, +5 Vsb áramból is kapjon; BIOS-ban vagy az alaplap jumperein kell majd igazítani.

Vezetékből is van bőven. A kék USB, a piros FireWire és SATA értelemszerű, hogy hová csatlakozik, a többihez érdemes a használati útmutatóból puskázni. Van egy audioaljzat, melyez az alaplapi tűsorra köthetünk, és ebből elágazik még egy tűsor, amit továbbvezethetünk házunk előlapi audiocsatlakozói felé. A legérdekesebb a úgynevezett MP3-IN vezeték, amely leginkább az optikai meghajtókat az alaplappal összekötő zsinórra hasonlít. Ezt csak az Asus Digital Home alaplapjaival lehet használni, és arra való, hogy a számítógép hangrendszerét a PC bekapcsolása nélkül is használni tudjuk.

A Frontlinkert kibelezve megtaláltuk a három kábeldobot és a Genesys Logictól származó GL850A vezérlőt, mely USB-re köti a kártyaolvasót.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése Asus Frontlinker
Elérhető színek fekete
Méret 148,5 x 43 x 121 mm
Anyag műanyag előlap, fémvázzal
Beszerelhető 5,25 colos bővítőhelyre
Fix csatlakozók 1 x USB 2.0
1 x FireWire
1 x eSATA
1 x audiobemenet 6,3 mm jack
kártyaolvasó
Kábeles csatlakozók 1 x iPod dokkoló
1 x audiobemenet 3,5 mm jack
1 x mini USB 2.0
Gyártó weboldala www.asus.com
Termék weboldala Frontlinker
Forgalmazó Expert Computer Kft.
Bruttó fogyasztói ár 10 500 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés