Hirdetés

FIC K8-800T

Bevezető

Korábban már számos Athlon 64-es alaplapot mutattunk be, azonban most kissé elkalandozunk, és egy olyan gyártó termékével ismerkedünk meg, amelyről ugyan a hírekben nem hallunk túl sokat, ám amelynek termékei – ha észrevétlenül is – sok PC-ben megtalálhatóak: az FIC több számítógépgyártó cég OEM (fehérdobozos) alaplapokat gyártó partnere. Az FIC gyártotta, VIA K8T800 chipsetre épülő Athlon 64-es alaplap a nem túl fantáziadús K8-800T típusjelzést kapta.

Hirdetés

Specifikációk:

 

Alaplap FIC K8-800T
Processzortámogatás - AMD Athlon 64
Foglalat típusa - Socket 754
Lapkakészlet - VIA K8T800
Memória - Maximum 2 GB DDR400 / 3 GB DDR333/DDR266
Bővítőfoglalatok - Egy AGP 8x/4x
- Öt PCI-foglalat
Parallel ATA / RAID - Két UltraATA 133/100/66/33 - VIA VT8237
Serial ATA / RAID - Két SATA csatlakozó (RAID 0 és 1)- VIA VT8237
Integrált audió - Hatcsatornás AC'97 - Realtek ALC655 (S/PDIF)
Integrált hálózati vezérlő - Realtek RTL8100C - Full Duplex 10/100 Mbps
Firewire (IEEE1394) - VIA VT6307L
USB 2.0/1.1 - Négy port a hátlapra kivezetve, további négy az alaplapon
BIOS - Award BIOS
Cool'n'Quiet - Nem támogatja (későbbi BIOS-frissítéssel talán)
Méretek - ATX szabvány
- 305 mm x 244 mm
Gyártó honlap
Termék honlap
- FIC (First International Computer Inc.)
- FIC K8-800T

Közelebbről

A K8-800T egy alapjaiban véve fekete dobozban kapott helyet, melyen egy űrháború közepére keveredett nagy űrbéli cirkáló látható több másik kisebb űrhajóval egyetemben. Igazán eredeti az ötlet. Emellett a dobozon fellelhető a chipset típusa és – kissé rövidre fogva – a szolgáltatások listája is.

Az alaplap színe (nyák) zöld. A gyártó gondolt a kevésbé hozzáértőkre is, és a memóriafoglalatokat világosabb zöld, az AGP-foglalatot lila, míg a PCI-bővítőhelyeket kék színnel különítette el a többi alkatrésztől. A processzorhűtő keretét ne keressük, mert az FIC gyárilag nem ad ilyet, tehát mindenképpen olyan hűtést kell, hogy nézzünk magunknak, amelyhez vagy kapunk ilyet, vagy nem kell ez a kellék. Az IDE-csatlakozók érdekes módon nem egymás mellé, hanem valamivel az AGP-foglalat fölé, illetve alá kerültek, de teljesen különállóan. A tápcsatlakozó szerintünk jó helyre került, hiszen a processzor körüli légáramlást nem akadályozza meg a kábelezés, illetve találunk az alaplapon egy +12 V-os 4-tűs tápcsatlakozót is. A processzor feszültségellátásáért két darab 16 V-os 2200 µF-os és hét darab 6,3 V-os 3300 µF-os Rubycon kondenzátor a felelős, tehát a stabilitás fontos a FIC számára.

A VIA K8T800-as északi hídról tudni kell, hogy beéri egy gyenge passzív hűtéssel is, tehát számára nem különösebben probléma a melegedés, ennek ellenére az FIC egy nagy hűtőbordával lepte be a chipet. Ugyan nem a legnagyobb, amit eddig láttunk, de ez is bőven elég a chipset hűsen tartásához.

Az AGP-foglalat környéke a videokártya ki- és berakásának szempontjából jól sikerült, hiszen az alaplap e részein keresve sem találunk kondenzátorokat vagy tekercset. Problémásabb az IDE1-csatlakozó elhelyezése, amely az AGP-foglalattal majdhogynem egy szintre került, így az IDE-kábelt a videokártya közelében kell elvezetnünk. Így a memóriafoglalatok már nem is a videokártya ki- és behelyezését nehezítik meg, hanem az IDE-kábelét.

A hatcsatornás hangzásért a Realtek ALC655-ös hangkodek a felelős, míg az integrált hálózati PHY szintén a Realtek 8100C megoldásán alapul. Ahogyan ezt már más alaplapok bemutatásakor leírtuk, az ALC655 mára már kissé elavultnak számít, tehát túl sok jóra ne számítsunk vele kapcsolatban, fülhallgatós játszadozásra vagy mp3-hallgatásra azonban megfelel.

Az FIC alaplapján a VIA 8237-es déli hídjának köszönhetően két SATA és nyolc USB 2.0 portot találunk, emellett egy VIA VT6307L Firewire-vezérlőt (pontosabban két IEEE1394-es portot) is kapunk a pénzünkért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Előzmények

Hirdetés