Hirdetés

Ergotron monitortartó karok

Neo-Flex állvány - szerelés

Az utóbbi néhány évben tapasztalhattuk a TFT monitorok diadalmenetét. A hagyományos, katódsugárcsöveseknél kisebb helyet foglaló, szemünket kevésbé fárasztó kijelzők elterjedését kezdetben magas áruk és gyenge optikai paramétereik akadályozták. Mára mindkét probléma megszűnt, így a legtöbb új számítógéphez már TFT monitort vásárolnak.

Tesztjeinkben többször találkoztunk azzal a problémával, hogy az amúgy jó képességű panel egy szerencsétlen tervezésű talapzat miatt nem tudott érvényesülni. Bosszantó, amikor a kiszemelt vagy rosszabb esetben már megvásárolt modellről kiderül, hogy nem lehet elég magasra emelni, vagy elforgatásához az egész talpát tolni kell. Az ilyen jellegű problémákat orvosolják mai tesztalanyaink, az Ergotron monitortalapzatai.

Hirdetés

A legegyszerűbb, Neo-Flex névre hallgató termék alig vaskosabb a szokásos talapzatoknál. A szerelőkészletben csak pár csavart, három építőelemet és egy könnyen értelmezhető szerelési/használati útmutatót találtunk.

A talphoz négy kisebb csavarral kellett rögzíteni a nyakat, amelynek végére kerül majd a monitor. Egy nagyobb tekerővel lehet szabályozni a nyak nyújtásához szükséges erőt. Általában ez a tulajdonság szokott hiányozni a gyárilag mellékelt, univerzális állványokról. Előfordult már, hogy az a kar, amit korábban 17 hüvelykes kijelzők alatt láttunk, a gyártó 20-21 hüvelykes termékeivel már nem tudott maradéktalanul megbirkózni.

A felső részen VESA csavarkiosztású rögzítőfej trónol, mely billenthető, forgatható és pivot funkciója is van - ilyenkor 90 fokkal elfordul, a fekvő képből álló lesz.

A felső részen egy gumifedél alatt újabb keménységállítót találunk, amivel a billentéshez szükséges erőt szabályozhatjuk. A Neo Flex teherbírása 2,7 - 7,2 kilogramm, ami az eredeti állványától megszabadított kijelzőre értendő.

A teszteléshez a Viewsonic legfrissebb modelljét, a 20"-os VG2021m-et használtuk, melynek tömege gyári állványával együtt 8,4 kilogramm, és számításunk szerint a széria talapzattól megszabadítva is nehéz lesz a kis Ergotronnak. Ki kell emelni, hogy ennek a monitornak meglehetősen széles hangszórói vannak, így az átlagos húszasoknál jó fél arasszal magasabb.

A rögzítés sarkalatos pontja a VESA négyes. A legtöbb monitor esetében - ahogyan a Viewsonicnál is - ezek a 75 x 75 mm-es alátéttel kompatibilisek, így a Neo-Flexhez nem kellett használni a 100 x 100 mm-es átalakító lemezt.

A felszerelés előtt el kell távolítani az eredeti állványt, ami kétféleképpen történhet. Ha már a gyári állvány is a VESA rögzítést használta, akkor le kell csavarozni. Több monitor egyedi talpat használ, amit általában segédeszköz nélkül le lehet szerelni. Így volt ez a VG2021m-nél is. Először egy műanyag borítást kellett felpattintani, majd alóla biztosíték oldásával kiemelni az eredeti aljzat csonkját. A művelet végén visszarakhatjuk a fedelet.

Mivel a kis Ergotronnak vaskos nyaka van, a csavarokhoz kissé nehézkesen fértünk hozzá.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Modernkori ágasfa

    Az Ergotron húzótermékére, az asztali LX karra aggattunk notebookot és monitorokat.

Hirdetés