Hirdetés

Epson L120: nyomtatás fillérekért?

Hirdetés

Epson L120

Az Epson már egy ideje jelen van a piacon a külső, nagykapacitású tintatartályos, micro piezofejes nyomtatójával, de csak tavaly kezdtek teljes pályás letámadást ezen a fronton. Már akkor is volt a gyártónak egy egész kicsi, belépőszintű modellje, az L110, de idén előrukkoltak a továbbfejlesztett L120-assal, ami nem csak a legkompaktabb a családon belül, de a külső tintatartályt végre fixen rögzítették a házhoz, ami a korábbi modelleknél nem volt megoldott.

De miről is van szó tulajdonképpen? Az Epson célja, hogy a felhasználó megszabaduljon a bonyolult rendszerű, mindenféle védelemmel ellátott, alacsony oldalszámra elegendő, ezáltal sűrűn cserélendő és drága tintapatronoktól. Ezek ugyanis nem csak a nyomtatást drágítják, de életre hívják a nem eredeti kellékanyagok gyártását is, amelyek a kétes származás mellett befolyásolhatják a nyomat minőségét és a készülék élettartamát is. Az Epsonnál tehát fordítva gondolkodnak: drágább a készülék, ellenben fajlagosan nézve sokkal olcsóbb az eredeti kellékanyag, kvázi nincs értelme utángyártott megoldások után nézni. Természetesen ezt kihasználva az Epson nem rest odadörgölni ezt a konkurencia orra alá a "Nyomtasson jóval többet sokkal kevesebbért" szlogen formájában – a konkurencia eredeti szlogenje ugyanis úgy hangzik, hogy "Akár 2x több nyomtatás ugyanannyiért".

Mielőtt rátérnénk a konkrét számokra, azaz hogy mennyibe is kerül a nyomtatás az Epson rendszerével, és belekezdenénk a nyomat minőségének elemzésére, nézzük meg, hogy mit tud papíron a legkisebb, L120-as modell! Az igencsak kompakt és könnyű, fekete házba bújtatott készülék látszólag könnyedén elfér az asztalon, ám arra nem árt odafigyelni, hogy fizikai valójában nincs kimeneti papírtálca, azaz a kész nyomat az asztallapra érkezik. Ez egyrészt jó, mert így a tálca nem foglal helyet, ugyanakkor a készülék nem helyezhető az asztal szélére, hiszen akkor a papír a földre hullana.

Az eddig látott, patronos tintasugaras készülékekhez képest kívülről az egyetlen feltűnő eltérés a jobb oldali kidudorodás, ahol a tintatartályok rejtőznek. Ellenben tehát a patronos készülékekkel, a tank nem belül kap helyet, de jobb is ez így, ugyanis oldalról rápillantva rögtön láthatjuk, hogy mennyi tintával gazdálkodhatunk, így nem vagyunk a sokszor megbízhatatlan szoftveres tintaszintbecslésre kárhoztatva.

A kezdőcsomagban 40 milliliteres tintát találunk, az utántöltéshez vásárolható kiszerelés 70 milliliteres
A kezdőcsomagban 40 milliliteres tintát találunk, az utántöltéshez vásárolható kiszerelés 70 milliliteres

A külső tartály értelemszerűen kívülről tölthető fel, nincs szükség a készülék felnyitására, de erre amúgy sincs nagyon lehetőség, csupán egy kisebb szervizajtón kukucskálhatunk be. A mérnökök egyébként nem bonyolították túl az utántöltést: a tinta műanyag palackokban érkezik, amit felbontás után a gumidugóval védett tankokba kell tölteni. Lényegében ilyen egyszerű a művelet, nincs chip, patronlejárat vagy egyéb hókuszpókusz. Mindössze arra kell figyelni, hogy ne öntsük mellé, mert bár a nyomtatóról könnyen letörölhető a tinta, de máshonnan (például a kezünkről) már kevésbé.

Nincs túlbonyolítva az L120 kezelőpanelje sem, ilyen ugyanis lényegében nincs, csupán két gombot találunk rajta, a beállításokat pedig szoftverből végezhetjük el.

Ami a csatlakozást illeti, a készülék nem bőkezű, egyetlen USB-n kívül mást nem kapunk, így hálózati nyomtatás vezetékkel és vezeték nélkül sem lehetséges, természetesen azt az egyetlen esetet leszámítva, ha olyan routert használunk, amin van nyomtatómegosztásra képes USB port.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés