Hirdetés

Epson L655: soktintás, spórolós multifunkciós

Hirdetés

Külső, beüzemelés

Kilenc hónappal ezelőtt teszteltük az Epson belépőszintű, L120 jelzéssel ellátott nyomtatóját, amely az első volt azok között, amelyek fixen rögzített, nagykapacitású "külső" tintatartállyal üzemeltek. Már akkor bebizonyosodott, hogy ezzel a módszerrel igen gazdaságos a nyomtatás, ezért most egy nagyobb, multifunkciós képességekkel felruházott, azaz a nyomtatás mellett másolásra, szkennelésre és faxolásra is alkalmas, jóval magasabbra kategorizált otthoni készüléket próbáltunk ki, hogy lássuk, minőségben van-e előrelépés.


[+]

Tesztalanyunk, az L655 ránézésre más multifunkciós készülékekhez képest nem kínál extrát, felépítése mondhatni a szokásos: felül síkágyas szkenner ADF-fel, alatta a nyomtatómű és a papírkiadó tálca, legalul pedig a papírfiók foglal helyet, továbbá az előlapon egy nagyobbacska kezelőpultot találunk.


[+]

Az igazi különlegesség a készülék jobb oldalán található kidudurodás, ami a fixen beépített tintatartályt rejti.


[+]

A gép aljában 150 ív normál papír fogadására képes fiók kapott helyet, fotópapírból pedig 20 darabot lehet beletölteni. A felhasználható papírok tömegét és a betölthető formátumokat a második oldalon lévő táblázatban fejtjük ki részletesen. A kimeneti tálca legyezőszerűen kihajtogatható, ezen 30 papír fér el a specifikáció szerint.


[+]

A közvetlen másolásra is képes lapolvasó, azaz szkenner két részből tevődik össze. Az egyik a hagyományos, síkágyas megoldás, amibe a megemelhető tető révén nagyobb könyvek is behelyezhetők, a másik pedig az ADF, azaz az automatikus lapadagoló, mely egymás után 30 lap behúzására képes. Automata kétoldalas scannelésre nincs lehetőség.


[+]

A csatlakozók között a kéteres tápkábelen kívül USB 2.0, 10/100 Ethernet, valamint RJ11 (azaz 6P2C) áll rendelkezésre. Beépített Wi-Fi vezérlő a kor igényeinek megfelelően van, és támogatja a Wi-Fi Direct opciót, így ultramobil eszközökről (okostelefonok, tabletek) közvetlenül küldhetünk rá nyomtatási parancsot. Nagy sajnálatunkra USB kulcsok, tárolók fogadására képes aljzat vagy kártyaolvasó nyomát nem találtuk, pedig scannelésnél sokszor megkönnyíti a dokumentumok kezelését, hordozását, hiszen nem kell hozzá PC-s kapcsolat, és így más is könnyen tudja használni, akinél nincs feltelepítve az eszköz. Ellenben az Epson integrálta a saját felhős szolgáltatását, így ide közvetlenül tudunk dolgozni.


[+]

Az L655-höz egy alap indulókészlet, úgynevezett starter kit, és még egy tintaszett jár, melyek látszólag nem különböznek semmiben a boltban kapható, később megvásárolható eredeti kellékanyagtól, a vákuumfóliázás is megegyezik, amire a gyártó szerint az extra védelem miatt van szükség. A kezdőszettre rá van írva, hogy Initial bottle, de ezeken nem tüntették fel a töltet mennyiségét, noha látszólag ugyanakkorák a palackok, és töltöttségi szintjük is megegyezik azzal, amit a későbbi utántöltésre szánnak, vagy ami meg lehet vásárolni (a színesek 70, a fekete 140 milliliteresek). Vélhetően a kezdőkit palackjaiban kicsit több festék van, hogy az első beüzemelésnél, a fejek feltöltését követően pontosan a maximum jelölésig érjen a szint a tartályban.


[+]

A feltöltés folyamata egyébként gyerekjáték, de azért ne csináljuk ész nélkül, véletlenül se löttyintsük a ruhánkra, mert a pigmentalapú tinta elég ragaszkodó fajta. A csomagolás eltávolítása után a műanyag kupakot le kell törni, majd az egész fejet lecsavarni, és a műanyagpalack tetejéről a biztonsági fóliát óvatosan le kell húzni. Ezt követően jöhet a fej visszacsavarása és a tartály feltöltése, de előtte a gumikupakot vegyük le a feltölteni kívánt beöntőnyílásáról. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy a biztonság kedvéért érdemes a nyílás szája köré egy papírtörlőt odaszorítani, mert a palack nyomkodásával távozhat a külvilág felé egy-két csepp a kiürülés közeli állapotban. A palack teljes tartalmát ürítsük az adott tartályba, és ne foglalkozzunk azzal, hogy a megadott maximális szintnél több lesz benne, mert a legelső bekapcsolást követően a nyomtatómű és a fejek feltöltésével beáll a normál szint – ezzel egyébként nem kevés ideig, 10-15 percig el lesz foglalva a gép.


[+]

Az említett nyomtatóműhöz és a lapfordítóhoz könnyen hozzá lehet férni, sőt utóbbi kiszerelése egyetlen mozdulat csupán.


[+]

A kezelőpult nem túl bonyolult, a gombokat értelemszerűen csoportosították, hogy egyszerűen és közvetlenül indítsunk másolási, szkennelési, valamint faxolási feladatokat. A monokróm TFT kijelző elegendő, hogy elvégezzük a legfontosabb beállításokat és elnavigáljon bennünket a beüzemelés során – a fax gombjaival gyerekjáték a titkosított, rejtett SSID-s Wi-Fi hálózatra kapcsolódás is –, ugyanakkor az árba véleményünk szerint beleférhetett volna egy kicsit jobb, színes kijelző is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés