Hirdetés

HP DeskJet Ink Advantage 5525: út az olcsóbb nyomtatás felé

Hirdetés

Mi az az Ink Advantage?

A nyomtatási költségek visszafogására az árérzékeny régiókban (ahova hazánk is tartozik) Ink Advantage címmel érdekes koncepcióba fogott a HP idén ősszel. A gyártó olyan új, otthoni tintasugaras nyomtatókat és multifunkciós gépeket dobott piacra, amelyekhez a korábbi készülékeknél nagyobb kapacitású tintapatronokat mellékelnek, ugyanakkor ezen kellékanyagok ára megegyezik az eddigi gépek kistöltetű patronjainak árával. Innen ered az új termékeket népszerűsítő szlogen: "Akár kétszer annyi oldal nyomtatása változatlan áron".

Akár 2X több nyomtatás ugyanannyiért...hirdeti a matrica.
Akár 2x több nyomtatás ugyanannyiért... hirdeti a matrica

Ha a számokat nézzük, akkor valóban erről van szó. Példának okáért vegyük az eddigi, nem Ink Advantage patronokból a HP 364-et, ami 6 ml festéket tartalmaz 2290 forintos áron, ezzel szemben az új HP 655 patron 14 ml-es űrtartalommal bír, ennek ára pedig 2990 Ft. Mindez azt jelenti, hogy míg előbbinél egy milliliter 382 forintba kerül, addig az utóbbinál már csak 214 forintot fizetünk ugyanennyiért. Nyomtatható lapok számára vetítve ezeket a költségeket a HP 364 esetében közel 10 Ft/oldallal számolhatunk, míg a HP 655-nél ez 5,5 forintra csökken. Az Ink Advantage patron akkor is nyerésre áll, ha a 364XL-t állítjuk ellene csatasorba, ami 4590 Ft-ot kóstál és 18 milliliteres, tehát egy egység 255 Ft-ba kerül. Ráadásul a kinyomtatható oldalak száma a HP 364XL esetében is csak 550 oldalra van hitelesítve, akárcsak az újabb HP 655, ami kicsit tovább ront az idősebb patron esélyein: az XL-lel 8,4 forint egy oldal előállítási költsége, szemben az Ink Advantage 5,5 forintos árával. És akkor a színes oldalakat még nem is számoltuk!

Persze a megadott lapszámok csak elméleti értékek, hiszen a gyártók ISO szabványú (5% lefedettség) oldalakat számolnak, otthon pedig ettől eltérő igények is felléphetnek, így ez lehet akár jóval több vagy kevesebb is. Főleg akkor borul a papírforma, ha becsúszik 1-2 fotó vagy komolyabb színes oldal. Ezenkívül bele kell számolni a rendszeres automatikus fejtisztításokat is, ami gyakorlatilag a patronban lévő tintával történik, tehát ez is csökkenti a kinyomtatható oldalak számát – főleg, ha sűrűn ki-be kapcsolgatjuk a készüléket. Érhető (anyagi és technikai) okokból annak tesztelésére nem vállalkoztunk, hogy kiderítsük, valóban tudunk-e többet nyomtatni az új patronokkal, de a megadott értékek és a változatlan nyomtatási- és patrontechnológia alapján szinte biztosak lehetünk benne, hogy az Ink Advantage technológiával csökkenthetjük fajlagos költségeinket.

Mint azt a cikk elején említettük, az új patron az új Ink Advantage készülékekhez jár és vásárolható, a korábbi nyomtatókkal nem kompatibilis. Viszont aki havonta csak pár oldalt nyomtat, annak nem feltétlenül érdemes a régi készüléket azonnal tűzre dobnia, ám bizonyos oldalszám felett már megtérülhet a befektetés. Akik most terveznek új készüléket venni, azok számára az új modellcsaládot érdemes keresni, amiben a korábbiakhoz hasonlóan most is mindenki megtalálhatja a saját igényeihez szabott modellt – ezekről bővebben már beszámoltunk korábbi hírünkben.

Tesztünkhöz a DeskJet Ink Advantage 5525 e-All-in-One modell érkezett, amely majdnem a kínálat legnagyobb tagja, ennek megfelelően nemcsak nyomtat, hanem szkennel és másol is. Apropó, nyomtatás! A négypatronos 5525-ös duplexben (kétoldalasan) is nyomtat, és mint tudjuk, a kétoldalas nyomtatás is spórolást jelent! Igaz, ezen a téren nem egy villám, de legalább a papírt nem kézzel kell forgatni.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése HP DeskJet Ink Advantage 5525 e-All-in-One
Nyomtatási technológia tintasugaras (négypatronos rendszer)
duplex nyomtatás Van
Nyomtatási sebesség monokróm: 11 oldal/perc A4, vegyes: 8 oldal/perc A4
Nyomtatási felbontás 1200x600 dpi
Nyomtatónyelv HP PCL 3 GUI
Scannelés sebessége - (síkágyas, kézi adagolás)
Scannelés felbontása 1200x2400 dpi
Bemeneti papíradagoló kapacitása 80 lapos tálca
Kimeneti papíradagoló kapacitása 15 lap
Havi terhelhetőség 300-400 oldal javasolt, maximum 1000 oldal
Papírtömeg A4: 75-90 g/m²; fotópapír: max. 300 g/m²
Memória mérete 64 MB
Csatlakozók USB 2.0, IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi, kártyaolvasó (SD, MMC, MS Duo)
Méret 436 x 545 x 146-415 mm
Tömeg 5,05 kg
Gyártó weboldala www.hp.hu
Termék weboldala HP DeskJet Ink Advantage 5525
Fogyasztói ár 29 390 Ft
Garancia 1 év
Fekete tintapatron kapacitása 500 lap
Fekete tintapatron ára 2990 Ft
Színes tintapatronok kapacitása 600 lap
Színes tintapatronok ára 2990 Ft / szín (ciánkék, bíbor, sárga)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés