Hirdetés

DVD-írás 18-szoros sebességgel

Samsung SH-S182D

Az optikai meghajtóknál, úgy mint minden hardverágazatban, folyamatos versengés folyik „a leggyorsabb” címéért. DVD-írók esetében ez sokáig a 16-szoros sebességet jelentette, ami erősen idealizált neve egy olyan írási módszernek, amely a lemez külső peremén eléri a 16-szoros rögzítési sebességet, de átlagban 12-szeresen rögzít, vagyis 6 perc alatt végez a DVD-vel.

Hirdetés

Korábban már találkoztunk egy Plextor villámíróval, de akkor nem próbáltuk ki a 18-szoros írási maximumot. Most, a Samsung HS-S182D meghajtó kapcsán górcső alá vettük ezt a képességet. Persze a gyors íráshoz megfelelő lemezre is szükség van. Egyelőre hivatalosan, címkéje szerint 18-szorosan írható lemezről nem tudunk, de elképzelhető, hogy egyes gyártók kihasználják majd a nagyobb szám csáberejét.

Samsung írója bizonyos 16-szoros lemezeket tud gyorsabban megírni. A hazai képviselettől Verbatim lemezeket kaptunk a gyorségetéshez, melyek gyártóazonosítója (MID-je) a szokásos verbatimos volt. Az SH-S182D korábbi tesztjeinkből megmaradt, megfelelő azonosítójú Verbatimjainknál is felajánlotta a 18-szoros tempót.

A gyors Samsung SH-S182D megjelenése szakasztott ugyanolyan, mint elődeié. A sötét és világos előlappal kapható meghajtó a megszokott Samsung formatervet kapta. Egy gombja, egy LED-je és egy hardveres nyitást segítő nyílása van.

A tálcán a WriteMaster terméknév mellett néhány szokásos médiumcímkét láthatunk. Kár, hogy a vízszintesen végigfutó csíkban nincs fényes díszléc, azzal sokkal jobban mutatna. A hátsó traktus is teljesen szokványos volt. Tesztalanyunk IDE csatlakozós volt, de a mai, egyetlen IDE csatornás alaplapokhoz már érdemesebb lehet SATA felületű optikai meghajtót választani.

Az SH-S182D a ma megszokott, rövid építésű meghajtók közé tartozik. Hossza 170 mm, így kisebb házakban sem fog az alaplapba vagy memóriamodulokba ütközni.

A meghajtó címkéjén 2006 májusi dátumot találtunk. A Toshiba és Samsung közös vállalatától származó egységet Indonéziában gyártották.

Az információs lapra pillantva látható, hogy teljes a lista. Az SH-S182D a DVD-RAM formátummal is elboldogul, csak a kék lézeres technológiákhoz nem ért. Puffere szokás szerint 2 MB-os. A meghajtó már gyárilag az SB02-es firmware-rel érkezett hozzánk, mely július elején jelent meg.

Bitsettingben is jól áll a villámgyors Samsung. Mind a három pluszos szabványnál működik a DVD-ROM-nak való álcázás.

A sebességadatokra pillantva látható, hogy a Samsung SH-S182D sokkal gyorsabban írja a DVD-R és DVD+R médiumokat, mint ahogyan olvassa őket. A 18-szoros írás mellett ki kell emelni, hogy a DVD-RAM-ot is nagyon gyorsan, 12-szeresen készíti. Kár, hogy ilyen lemezhez lehetetlen hozzájutni. A gyorsító nem támogatja egyik gravírozó eljárást sem, de valószínű, hogy nemsokára megjelenik a LightScribe-os verzió is.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése Samsung SH-S182D
DVD+R írás/olvasás 18x/12x
DVD+RW írás/olvasás 8x/8x
DVD+R DL írás/olvasás 8x/8x
DVD-R írás/olvasás 18x/12x
DVD-RW írás/olvasás 6x/8x
DVD-R DL írás/olvasás 8x/8x
CD-R írás/olvasás 48x/40x
CD-RW írás/olvasás 32x/40x
DVD-RAM írás/olvasás 12x/12x
DVD-ROM olvasás 16x
Csatolófelület Parallel ATA
Méret 170 x 148 x 42 mm
Tömeg 0,75 kg
Legfrissebb firmware SB02 (2006. 07. 03.)
Puffer mérete 2 MB
Bitsetting van
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.samsung.com
SH-S182D
Bruttó fogyasztói ár 11 000 Ft (OEM változat)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Blu-ray a Sonytól

  A Sony BWU-100A optikai meghajtója és a Philips 25 GB-os lemezei révén ismerkedtünk meg alaposabban a kék lézeres technológiával.

 • NEC AD-7170S - gyors DVD-író SATA porttal

  Megnéztük, mit tud a Sony és NEC vegyesvállalatától érkező első SATA csatolós optikai meghajtó.

 • Szupergyors LG DVD-író

  A 18-szoros után már a 20-szoros sebességű DVD-írás a rekord. Az LG újdonságát próbáltuk ki, amely jelszóval védett lemezeket is készít.

 • Megjöttek a kis Radeon HD-k!

  Passzív táp, felfrissített processzorhűtő, extra házak, akciós Samsung termékek és még sok minden más került aktuális piaci összefoglalónkba.

Előzmények

Hirdetés