Hirdetés

Apple MacBook Air: az új generáció

Apple MacBook Air

A MacBookok legvékonyabbja, az Air már első verziójának megjelenésekor nagy feltűnést keltett, ami nem véletlen, hiszen az Apple-rajongók végre egy elképesztően vékony és mégis teljes értékű notebookot kaptak, mely ugyanúgy lehet jó társ az asztalon vagy utazásnál. A második generációban csak a hardvert frissítették. Várható volt, hogy az Apple nem elégszik meg ennyivel, és a legutóbbi szériafrissítésénél egy még vékonyabb, kisebb és könnyebb géppel fog előállni, ami be is igazolódott. Az új Airnél sikerült az előd vastagságából lefaragniuk egyharmadnyit, így 17 mm lett a magassága, ahogy a tömegét is csökkentették, 1060 és 1320 grammos a két új modell. Az így kapott laptop még formásabb, még látványosabb, így népszerűségéhez kétség sem férhet. Hogy a cég megfeleljen a keresletnek, rögtön két méretben adta ki a készüléket – ellentétben az első generációval –, így választhatunk a 11,6”-es és a 13,3”-es kijelzővel ellátott Air közül. Tesztünkben szerencsére mindkét "új" modellt kézbe vehettük, így az összehasonlításra is volt módunk.

Az Airt kézbe véve még talán az Apple-lel nem túl nagy barátságban lévő felhasználók is elismerően bólinthatnak. A MacBooknak van egyfajta kisugárzása, wow-faktora, vagy nevezzük akárhogy, de érzi az ember, hogy egy nem mindennapi készüléket fog a kezében. Akinek nem elegedőek a képek, PH!TV adásunkat is megtekintheti a készülékről.

Külsejét tekintve elsőként a már sokat emlegetett vékonysága fogja meg az embert. A kijelző szinte papírvékonynak tűnik, és kinyitva maga a géptest se hat többnek. Ahogy az előző modellen, ezen sem túlozták el az aljzatokat. Bal oldalon hátul a MagSafe mágneses töltőcsatlakozót láthatjuk, ami mellé egy 2.0-s USB került, egy jack aljzat a hang számára, valamint egy mikrofon.

Jobb oldalon még soványabb a felhozatal, itt a Mini DisplayPort videoaljzaton kívül csak a másik USB-t találjuk, illetve a 13,3"-es modell esetében egy SD kártyaolvasót. Az alsó oldal szokás szerint egybefüggő, még csak egy szellőzőrácsot sem láthatunk – a szellőztetést ismét a monitor zsanérjai közt oldották meg.

Kinyitva a klasszikus dizájn fogad: az Unibody alumíniumtestből kiemelkedő, chiclet stílusú fekete gombos billentyűzet, hatalmas méretű, multi-touch-os érintőpad és széles keretű, LED háttérvilágítású kijelző FaceTime webkamerával (ami még az iPhone 4-ben lévőnél is vékonyabb). A monitor köré egy vékony, fekete gumicsík került, ami szerintünk nem valami szép. Ugyanakkor hasznos, mivel a fedelet lecsukva nem engedi, hogy a por vagy esetleg a táskában akár egy papírlap belemenjen, viszont lehetne legalább szürke, hogy az ezüst kávába beleolvadjon.

És hogy mi van belül, hogy sikerült ennyi mindent elrejteni ebben a vékony házban? Nos, ezúttal nem estünk neki az Air szétszedésének (nem is tudtunk volna az ötágú torx csavarok miatt), de az Apple szerecsére megmutatja ezt is. Az alábbi képen jól látszik a belső, talán meghökkentőnek is nevezhető felosztás, hiszen a terület nagyjából kétharmadát az akkumulátorok foglalják el, csak a felső harmad-negyed az alaplapé. Ez utóbbin kaptak helyet a flash-alapú tárolóchipek is, tehát nem külön 2,5 vagy 1,8 hüvelykes, esetleg mSATA SSD-vel van dolgunk. Jobbra látható a memória, a processzor és a hűtés. A rendelkezésre álló helyet szépen kihasználták mindenesetre. Az egyetlen hátrány talán, hogy emiatt nem cserélhetők és el se távolíthatók a komponensek, így meghibásodás esetén az egyetlen megoldás az alaplapcsere.


(forrás: Apple)

A dobozban a pengevékony notebook alatt lapulnak a kiegészítők. Lényegében a szokásos pakkot kapjuk, így van töltő cserélhető csatlakozóval, az ehhez való hosszabbítóval, valamint némi olvasnivaló.

A sok papír mellett egy nagyon apró, de annál hasznosabb kiegészítő is jár az Airekhez, egy pendrive, ezen pedig nem más található, mint a Mac OS X 10.6 rendszertelepítő az iLife '11 szoftvercsomaggal. Optikai meghajtó híján ugyanis már nem DVD-n mellékelik ezt, hanem a jóval kezelhetőbb tárolón.

so

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés