Lenovo X1: reszkess, MacBook Air!

Amikor az ultrahordozható notebook kategória kerül szóba, akarva-akaratlanul is előkerül a MacBook Air, ami a maga 17 mm-es vastagságával jogosan tekinthető ásznak kategóriáján belül. A beállított rekordot eddig érdemben nem sikerült megdönteni, habár egy-két gyártó mindig megpróbálkozik valami komolyabb vetélytárssal előrukkolni. Korábban a Lenovo a ThinkPad X300-zal már alaposan megszorongatta az Airt, aztán a sorozatnak vége szakadt, a gyártó inkább a 11" és 12" szegmensre koncentrált, a 13,3 hüvelykes kategóriát pedig továbbra is az Air uralta. Most is az X300-hoz hasonló tervet forgathattak a fejükben a Lenovo mérnökei, amikor megálmodták az X1 névre hallgató, 13,3"-es masinát, melyről egyelőre csak a disztribútori csatornákon kiszivárgott információk láttak napvilágot, de már ez is elegendő ahhoz, hogy lássuk Lenovoéknál éppen mit főznek a Sandy Bridge-es lábasban.


(forrás: Anandtech)

Az információk alapján az X1 vastagsága legvékonyabb és legvastagabb ponton mérve 16,5 és 21,5 milliméter, amivel ugyan nem fogja letaszítani a trónról az Airt, de X1 nem csak a külső, hanem a  hardver szempontjából is érdekes: a házba ugyanaz a 2,5 (Turbo módban 3,2) gigahertzes Core i5-2520M processzor kerül, mint a 34,6 milliméteres X220-be. A Lenovo célja tehát nem feltétlenül az Air legyőzése, hanem a képernyőméret növelése mellett, egyharmadával kisebb házba integrálni ugyanazt a processzor technológiát, mint ami a 12,5"-os X220-ban is elérhető. A 13,3 hüvelykes, 1366×768 képpont felbontású, 350 cd/m² fényerőre képes LED háttérvilágítással rendelkező kijelző Gorilla Glass védőréteget kapott, emellett a gépben 160 GB-os SSD, maximum 8 GB RAM, SDXC és ujjlenyomat olvasó, valamint 3G-s és Wi-Fi vezérlő is helyet kap. Ám ez nem minden. A kiszivárgott információk mellett egy lenovos dia is napvilágot látott, ami az akkumulátoros fejlesztésekkel kapcsolatos újdonságokat feszegeti, és állítólag később, más Lenovo ultrahordozható gépekben (Edge 220s és 420s) is megjelenik; a gyár állítása szerint az új, beépített akkumulátornak fél óra szükséges a 80 százalékos töltöttségi szint eléréséhez (RapidCharge), üzemideje pedig ezzel a konfigurációval nagyjából 5 óra, ami külső akkuval tovább, körülbelül duplájára növelhető.


(forrás: Anandtech)


(forrás: Anandtech)

Az X1 várható megjelenése május 20, ára pedig 2900 dollár körül alakul, de a hivatalos bejelentésig ezeket az információkat érdemes óvatosan kezelni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés