Acer Aspire Vero: a környezettudatos notebook

Manapság trend „zöldnek” lenni: a Vero képében az Acer demonstrálja, miként lehet környezetbarátabb módon notebookot gyártani.

Bevezetés, külső

A notebookgyártás kifejezetten környezetszennyező tevékenység; rengeteg vízre, különböző önmagában és/vagy a gyártás során mérgezőnek tekinthető anyagra van hozzá szükség, ráadásul még az újrahasznosítás sem igazán megoldott, a már elhasznált, tönkrement noteszgépek csak kis részét tudják visszaforgatni. A környezetvédelem azonban fontos, és nem csak azért, mert divatos, hanem mert az emberiség érdeke is az, hogy amennyire csak lehet, takarékoskodjunk az erőforrásokkal és csökkentsük a környezet terhelését.

Ezért a számítástechnikai cégek is különböző zöld kezdeményezésekben vesznek részt, igyekeznek kevesebb energiát fogyasztani vagy növelni a megújulók használatát, birkanyájjal gondoskodni a fűnyírásról, és így tovább. Aki pedig hardvert gyárt, az többek között a csomagolásnál is igyekszik növelni az újrahasznosított anyagok arányát, illetve – mint az Acer is teszi a Vero szériával – az adott termék tervezésekor is szem előtt tartja ezeket a szempontokat.

A Vero szériát az Acer tavaly jelentette be, most pedig mi is kipróbáltuk, azt vizsgálva, hogy mennyi kompromisszumot kell (már ha kell) kötnie annak, aki a környezettudatosságot is szem előtt tartja notebookja megvásárlásánál.

Dizájn

Bár a Vero az Aspire széria tagja, külseje határozottan különbözik a többi Aspire-től: a gyártó tudatosan igyekezett olyan anyagokat, színeket, mintákat felhasználni, amelyek az „újrahasznosított” jelleget erősítik. Ez elég jól sikerült nekik, a végeredmény azonban tapasztalataink szerint kissé megosztó lett: ismeretségi körünkben akadnak olyanok, akik szerint csúf ez a notebook, szerintünk viszont nagyon jól néz ki, és üdítő színfolt a sok szálcsiszolt vagy selyemfényű alumínium meg fémet utánzó műanyag között.


[+]

Ami az alapot illeti, az Acer egy recés, éppen ezért ujjlenyomatokat egyáltalán nem gyűjtő, de valószínűleg hosszabb távon könnyen koszolódó műanyagot választott burkolatként, melynek szürke alapszínét apró sárgás és sötétebb szürkés-kékes foltok dobják fel. Ezzel a gyártó alighanem az "újrahasznosított = őrleményből készült" sztereotípiát próbálja meg kihasználni, de tulajdonképpen ez nem is lényeges, a végeredmény ugyanis egyedi, a Vero messziről kilóg a többi notebook közül. Fontos megjegyeznünk, hogy ez az említett mintázat nem festék, az Acer ennél a notebooknál egyáltalán nem használ festékeket a burkolatnál, melynek 30%-a újrahasznosított anyagokból készül. A méret és a tömeg alapján a noteszgép hordozhatóság szempontjából sem rossz a 15,6"-esek között: 363 x 239 x 18 mm-re és 1,8 kg-ra készülhetünk.


[+]

Formatervét tekintve a gépház egyszerű, szögletes formákat kapott, díszek nincsenek, a márkajelzést és egyéb tudnivalókat egyszerűen „belesütötték” a burkolatba, az összhatást tehát visszafogott. Stabilitás szempontjából sajnos csak közepes értékelést adhatunk, ugyan a burkolat nem recseg vagy ropog, de a billentyűzet alatti rész és a kijelző is lehetne valamivel merevebb. A zsanérok szilárdsága megfelelő, ha esetleg ölben tartva dolgozunk a Veróval, akkor sem fog a kijelző extrém módon lengeni gépelés közben.

[+]

Ha megfordítjuk a gépet, akkor alul ugyanazzal a műanyaggal találkozhatunk, mint fent. Díszítőelemként funkcionál a négy gumitalp, melyeket sárgára színeztek. Az alsó burkolat eltávolítása viszonylag egyszerű, csak 11 csavart kell kitekerni hozzá. Miután leemeltük a burkolólemezt, örömmel fogjuk tapasztalni, hogy az Acernél a környezettudatosság nem csak a burkolat (és a csomagolás) újrahasznosított voltában merült ki, hanem ezúttal a hardver bővíthetősége is kiváló – legalábbis notebookhoz képest: az akkumulátor könnyen kiemelhető, cserélhető, a RAM, a hálózati kártya, a háttértár mind-mind cserélhető vagy bővíthető, sőt, a hűtőrendszer újrapasztázása, tisztítása sem különösebben bonyolult feladat.


[+]

A gép oldalain a 15,6”-es kategóriához mérten egész jó csatlakozókínálatot kapunk: a bal oldalon egy Type-C és két Type-A konnektor fogad, valamennyi USB 3.2 Gen1 interfészt kínál. Ezek mellett itt még egy HDMI és egy vezetékes Ethernet port található, míg a jobb oldalon a kombinált hangcsatlakozót, illetve egy USB 2.0 interfészt (például egérhez) helyezték el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés