-
PROHARDVER!
WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz Raketkilla #43450 üzenetére
. 50m-re biztosan elég lesz 2db cpe210 - ha tiszta a rálátás. 500m lakott területen kérdéses - ki tudja, hány idegen wifi van az útba eső portákon?
Kéne valami eszközösszehasonlító, hogy mire képes egy ilyen bridge alapantennával, ill mire jó ha rákötjük a routert+klienst egy méteres parabolára/yagira, melyik mennyire tolerálja az útba eső akadályokat, stb.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
And
veterán
válasz Raketkilla #43450 üzenetére
Néhány száz méteres távokat bármilyen eszközök átvisznek, ha mindkét oldalon kültérre vannak telepítve (mod.: irányított antennákkal, szinte bármelyik altípus megfelel) és a rálátás adott közöttük. Tiszta sáv sem árt, de az ilyen családi házas környezetben általában nem gond.
[ Szerkesztve ]
-
Raketkilla
tag
válasz t72killer #43451 üzenetére
Egyelőre egy CPE210-em van és két 9dBi-s antenna jelét veszi, teljesen jó a jelerősség. Az CPE210-re akasztott routert nem sikerült még beállítanom. Kicsit lejebb képpel is illusztráltam.
Össze kellene szedni az eszközöket és egy baromi jó, átfogó tesztet írni róla. Persze olyannak, aki nálam, lelkes amatőrnél, sokkal jobban ért hozzájuk. Igény minden bizonnyal lenne rá.
-
atyca
senior tag
Sziasztok!
A Tecnicolor TC7200 modemmel ki tudom használni ennek a 802.11AC WIFI Router Wifi repeaternek[link] az adottságait?Win11 Pro/64, MI TV Stick, Kodi 20.2 (többi az adatlapomon)
-
And
veterán
válasz t72killer #43454 üzenetére
A beltérrel két probléma is akad. Az első, hogy a beltéri csillapítás előre szinte megjósolhatatlan, illetve nem is teljesen állandó (mozgó kliens, jövés-menés, ajtók nyitása és zárása meg még ki tudja mi okán). A második, hogy kifejezetten beltérre szánt extrém nagy nyereségű antennák nem igazán vannak, aminek megint csak több oka van: fizikai mérete nem lehet nagy, és értelme sincs sok. A falakat nem szokás, és nem is igazán lehet az antennanyereség növekedésével leküzdeni.
#43456: Kicsit homályos a leírása, mivel az specifikációi alapján nem világos az 5 GHz-es támogatás. Itt csak 2,4 GHz-es szabványokat (illetve az n-et, de az ugye mindkét sávon mehet) említenek, illetve még ezt is írják: "Wi-Fi Supported Frequency: 2.4G". Aztán egy kicsit odébb már kétsávosnak, meg AC-szabványt támogatónak említik. Reméljük igaz . Ha valóban szimultán kétsávos, akkor keresztsávos üzemmódban sebességfeleződés nélkül is képes lehet a jelismétlésre. Mellesleg az AC-támogatást a hajunkra kenhetjük, ha a LAN-portja csak 10/100-as, ahogy az a leírásból következtethető. -
t72killer
titán
Igen, gondoltam, hogy 20+dBi-re (valós, nem kínai...) lenne szükség. Nehéz dió, ráadásul a nagy méret miatt nem lehet akárhogy, akárhol elhelyezni, így egy kisebb nyereségű, de jobb helyen lévő bridge-el jobban járhatok...
-
Topikgazda
válasz Raketkilla #43447 üzenetére
Hogyan van beállítva a CPE?
#43460 t72killer
Körsugárzóból beltérre 8-9 dBi a valós, kültériben van 14-15 dBi is de az már egy másfél méter rúd.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
TheKrakenMad
újonc
Sziasztok! Beélesítettem még egy access pont-ot a házban, ez egy D-Link rúter(be van kapcsolva benne a access point mód), ez csatlakozik egy Tp-Link routerbe, A routerhez csatlakozik egy másik access point, az is tp link. Ez a hálózat nagyjából 4 órán keresztül ment. Volt net, mind a 2 eszközre csatlakozva, de 4 óra után elmetn a net, és csak úgy lett újra ha kiiktattam a Dlink eszközt. Mi lehet a probléma? Nem férnke össze?
-
Topikgazda
válasz TheKrakenMad #43462 üzenetére
ÍGY van beállítva a másodlagos eszközök?
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
krealon
veterán
-
Raketkilla
tag
válasz Gubek-Einste #43461 üzenetére
Csatolok néhány képet, az a legegyszerűbb:
A TP-LINK_E7B1B2 az első helyszínen lévő hálózat neve. 1 órája szívok vele, de az istennek nem akar menni.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Gubek-Einste #43461 üzenetére
Végülis a másfél m is elfér, bár körsugárzó helyett inkább valami célra irányítottra gondoltam, talán kicsit jobb a méret/nyereség aránya az adott szituban (=fix telepítésű gép és forrás).
-
krealon
veterán
válasz Raketkilla #43430 üzenetére
"Állandóan megszakad és azt írja, hogy "wan is unplugged", pedig be van dugva."
Itt a leirasa annak, hogy hogyan lehet a ket "telephelyet" azonos alhaozatkent ("mindenki mindenkit lat") osszekotni. (Az AP3 WAN portja uresen kell, hogy maradjon.)
-
t72killer
titán
válasz krealon #43464 üzenetére
Akkor az af/ah szabványnak még nem szabadítottak fel jogilag sem frekit?
-
Topikgazda
válasz t72killer #43466 üzenetére
Ilyen kültéri eszközt nem használnék beltéren de te tudod, hogy mit akarsz.
Akkor az af/ah szabványnak még nem szabadítottak fel jogilag sem frekit?
Ez sem nagyon van hozzá így nem is érdemes nagyon ebben gondolkodni.[ Szerkesztve ]
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
t72killer
titán
válasz Gubek-Einste #43469 üzenetére
Tudom, bumfordibb mint egy beltéri, de beltériben nemigazán vannak nagyobb nyereségű, irányított cuccok. A paneleket megnézem még, kicsit szolidabb külsővel vannak megáldva.
-
krealon
veterán
válasz Raketkilla #43471 üzenetére
"Nem az lesz a problémám, hogy nálam nincs AP1?"
Nem szerencses, de mukodhet. Problemat az okozhat, ha az R1-et nem csak az AP2 hasznalja (az elso epuletben vannak Wifi-t hasznalo eszkozok).
"Az R1 jelét veszi az AP2 és az AP3-at ezért nem sikerül beállítanom?"
Az eszkozoket kulon-kulon kell beallitani (lehetoleg kabeles kapcsolatot hasznalva).
Ha mar a peldaban szereplo IP beallitasok megvannak, akkor lehet oket az abra szerint kabelesen osszekotni. A legutolso lepes a Wifi-link felelesztese. -
VinoRosso
veterán
Sziasztok,
van egy olyan problémám, hogy random időközönként valami lecsatlakoztatja/újraindíta a WiFi adapteremet.
Létezik olyan program amivel tudnám monitorozni, naplózni, hogy pontosan mi okozhatja ezt a problémát ?
-
Topikgazda
-
Gabis
őstag
Sziasztok,
a véleményeteket szeretném kérni, hogy melyik megoldás lenne jobb.
Adott egy két szintes L alakú üzlethelyiség.
A felső szinten jön be az optika.
Három nagyobb csomópontra kell eljuttatni a hálózatot. Iroda (5 PC), Kassza (4 PC), Szerviz (3 PC)
Az optika vége és a legtávolabbi gép között 50-60m is lehet a távolság.A: a felső szinten menne az optika a routerbe, innen 3 fő szálon vinném tovább a csomópontokhoz ahol egy-egy switch osztaná szét a gépek között a forgalmat (fa topológia). A router osztaná ki MAC alapján az IP-ket.
B: a felső szinten optika egy switch-be, onnan patch panelbe, a panelből minden géphez egy kábel és pc-ken lenne beállítva a fix IP (csillag topológia).
Elnézést ha valamit félreértelmeztem hálózatépítés szempontjából, ezért is kérem a véleményeteket.
-
krealon
veterán
-
rolko
őstag
Ha van struki hálózat kiépítve akkor csak simán ki kell patcheni a panelra a switchből. Ha nincs akkor mindenhová húznék kábelt + aljzatot raknék a végpontokhoz. Panelbe pedig beszúrod a racknél.
Mekkora az optikás betáp sávszél? Ha 100/100 mega körül beszélünk, akkor egy
Mikrotik CRS125-24G-1S-RM cuccot szerezz be, ennek van SFP portja amibe betudod az optikai modult dugni, ill 24 gigabites portja is van. Routingot/tűzfal/vpn/vlan okat is feltudsz rá húzni, így nem kell külön router+switch kombó. Viszont ha nagyobb a sávszél akkor RB3011 + switch.Egyébként jók a Belden kábelek.
-
Topikgazda
-
VinoRosso
veterán
válasz Gubek-Einste #43475 üzenetére
TP-Link TL-WN321G
-
Topikgazda
-
Gabis
őstag
válasz Gubek-Einste #43482 üzenetére
Igen, egy Huawei dobozt szorongatott a T-s emberke.
Mindenképpen csak patch panel lenne, mert az analóg telefonvonalak is abba mennek, onnan meg majd a telefonközpontba.
Nem akartam ekkora munkába beleugrani mert mint mondtam valamelyik géphez akár 40-50 m-es kábelt is kell készítenem de ha azt mondjátok, hogy így csillagban jobb, akkor legyen.
Lesz kb. 10-12 PC, 2-3 hálózati nyomtató, 1 NAS és vagy 8 telefonvonal.Patch panelből és UTP kábelből van esetleg ajánlott márka, vagy típus?
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
Gigabites hálózatot érdemes csak kiépíteni egy min CAT5E vagy CAT6 kellene használni.
Egyszer kell csak jó megcsinálni és akkor minden rendben lesz.
Te döntesz mit akarsz, a fa szerkezet egyszerűbb kialakítását vagy a csillag egyszerűbb üzemeltetését.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Gabis
őstag
válasz Gubek-Einste #43486 üzenetére
Ha veszünk egy ilyet akkor csak befűzöm a szálakat és kész is?
A színsorrend ugyanaz mintha egy UTP kábelt készítenék? -
VinoRosso
veterán
válasz Gubek-Einste #43484 üzenetére
nem.Viszont feltettem ezt az Acrylic Wifi Home-ot, ez teljesen megölte, konkrétan nincs net alatta.
-
krystman
őstag
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Pc netjét esetleg Bluetoothon keresztül meg tudnáme osztani. Telefonra akarnám tovább osztani. Vane ilyenre lehetőség. Előre is köszönöm.
-
Topikgazda
-
t72killer
titán
MIMO antennateszt van valahol? Mennyire éri meg egy db duplacsatis antennát használni két különálló helyett? (asztali alaplap miniPCIe kliense lenne rákötve, akadályokkal, de kevés konkurrens wifivel megszórt beltéri környezetben)
[ Szerkesztve ]
-
olloczky
senior tag
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
Gabis
őstag
válasz Gubek-Einste #43490 üzenetére
Köszönöm.
Na most ha teszem azt jelenleg az irodában négy gép van, de később mondjuk kell majd még +1.
Felszereltem a fali aljzatokat (jelenlegi 4-hez) akkor a +1 gép miatt húzhatok be megint kábelt és szerelhetek fel újabb aljzatot.
Míg egy fa struktúránál az irodai csomópontba (switch) csak bedugok egy UTP kábelt és kész.
Abban biztos vagyok, hogy most még költözés előtt könnyen meg tudom oldani a csillag top. de utána már rémálom lesz a sok bútor, közlekedő emberek miatt stb.
Vagy van egyszerűbb módja a csillag top. bővítésének? -
t72killer
titán
válasz Gubek-Einste #43492 üzenetére
Ilyesmire gondoltam a mimo-snál. Azaz ugyanolyan névleges nyereségnél az egycsatisból 2db megegyezik a mimo-s (2csatis) teljesítményével? Nem jobb, ha kicsit távolabb vannak egymástól az antennák, nem egymásba gabalyítva? (főleg panelnél nehezen tudom ezt elképzelni, hogy valósítják meg)
-
Topikgazda
válasz olloczky #43493 üzenetére
Nem olyan sokat, talán 4-5 ami még ideális lehet.
#43494 Gabis
Sajnos az van, hogy minden egyes újabb kliens eszköznél be kell húzni egy újabb kábelt, ezt részben azzal lehet gyorsítani, hogy eleve több kábelt húzol be mint amennyi jelenleg szükség így később lesz lehetőség azonnal a bővítésre.43495 t72killer
Nincsen különbség az egybe épített és a különlévőek között. Nem is szabad nagyobb távolságot használni az antennák között.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
t72killer
titán
válasz Gubek-Einste #43496 üzenetére
Értem. Ergo ha az ember egyszerűsíteni akarja a kábelrengeteget, érdemes egy db mimo-s antennába fektetni
-
olloczky
senior tag
válasz Gubek-Einste #43496 üzenetére
Hűha az nem jó. Azt hittem 20-30-cal megbirkózik. Köszönöm!
-
olloczky
senior tag
Bocsánat a dupláért. Akkor milyen TP-link AP-t tudnátok ajánlani ami kb 20-30 eszközt kiszolgál?
-
Topikgazda
válasz t72killer #43497 üzenetére
Kérdés, hogy milyen azaz antenna?
#43498 olloczky
Az ilyen típus eszközöket nem ekkora forgalomra tervezik. Arra jók, hogy amikor kell akkor használhasd, amikor pedig nem akkor kis helyen is elfér és könnyen szállítható, utazáshoz ideális.
20-30 kliens eszközhöz már valamilyen gigabites portokkal szerelt újabb szériás normál router lenne ajánlatos, lehetőség szerint minél több eszköz kábelen csatlakoztatva.
ITT érdeklődjél eszköz ajánlás ügyében. Olvasd el az összefoglalót![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ukrajnai háború
- BestBuy topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Kupon kunyeráló
- Gaming notebook topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest