- DUNE médialejátszók topicja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
legenda
a mimo lényege; link
amennyiben az egyik antennát lecseréled, és a kettő különbözni fog, úgy egyrészt nem lesz okés a mimo, másrészt egyéb problémák is adódhatnak.
esetleg úgy megoldható, hogy az egyik antennát levszed, a másikat pedig lecseréled, de ezzel megint csak csorbul a router tudása.
tl-wr741nd routert vegyél, ha feltétlenül a linkelt vad antennát akarod használni - és itt a vad nem azt jelenti, hogy annyira ütős, mert az az érték tuti, hogy nem korrekt...
a másik dolog, hogy nem feltétlenül elég csak a router antennáját jobbra cserélni, legalábbis általában nem hoz annyi javulást, mint sokan várják, mert az az ellenoldal függvénye is.[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
WeghA
tag
Értem. Ezeket jó tudni. Akkor hagyom ezt a dolgot.
Ha jól tudom vannak wi-fi jel továbbítók is. Azok milyenek? Tudtok ehhez valót?
Vagy még arra gondoltam, hogy veszek 2db hosszú UTP kábelt a 2 db rövid helyet és messzebbre rakom a routert a PC-től és a UPC modemtől.
Mert most így van UPC modem - 0.5 m vezeték - wi-fi router - 0.5 m vezeték - PC
Így viszont lehet, hogy csökkenne a sávszélesség a PC-n?!
Nem tudom segítsetek kérlek! -
próbakocka
senior tag
A IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n szabványok (ill. 2.4, 5 ghz tartományokban történő adattovábbítások) közül melyiknek van a legkisebb sugárzása, energiahányadosa, vagy akármilye?
Azt gondolnám a fejlettebb cuccok kisebb energiamennyiséggel tudják a nagyobb sebességet. Vagy ez tévedés?
/// DS918plus + Chromecast 1/2/Ultra
-
Topikgazda
válasz próbakocka #29754 üzenetére
Minden szabványos egységes a sugárzás, nincsen különbség köztük.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
And
veterán
Ez épp fordítva szokott lenni: a gyártók inkább azzal kérkednek, hogy az újabb szabványú eszközeik az előzőeknél nagyobb hatótávolságúak (ami vagy igaz, vagy nem, ugyanis a jel csökkenésével mindegyik szabvány 'sebességet vált', vagyis lelassít, mivel a lassabb módok mindig kisebb vételi szintet igényelnek, mint a gyorsak). A nagyobb hatótávot pedig nyilván nem úgy érik el, hogy a teljesítményt még csökkentik is hozzá. Általában eszükben sincs, hogy saját maguknak tegyenek keresztbe, hiszen a konkurencia akkor 'erősebb' lenne. Hogy esetlen van-e mód a teljesítmény szoftveres csökkentésére, az más kérdés, de maguktól nem fognak csak úgy lemondani erről. Egyébként az 5 GHz-es sáv eleve jóval szélesebb, mint a 2,4 GHz-es, több szegmensből áll (az egyes szegmensek használhatósága régiófüggő: [link]), és ezek teljesítménybeli korlátozása sem egységes úgy, mint 2,4 GHz-en. Az 5 GHz-es sáv egyes tartományaiban nagyobb teljesítmény (EIRP) engedélyezett, mint a 2,4 GHz-es sávon. Ez egyébként miért érdekes? mint tudjuk, amúgy is mindegyik agylágyulást okoz .
-
vitya2
csendes tag
Üdvözletem mindenkinek! Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy mennyire erős jel küldésére képes az alábbi termékek? wlan-antenna.arukereso.hu/tp-link/tl-ant2424b-p38993753/termek-leiras.html Illetve mivel tudom befogadására a jelet? Jól gondolom hogy kell hozzá egy vevő és egy sima Wifi-s router nem elég hozzá. Igaz? Köszönöm.
-
LordX
veterán
Egy gyorsabb wifi átlagban kevesebb teljesítményt fog elhasználni ugyanakkora throughput fenntartásához, de ez igazából csak ott számít, hogy az okostelefon kicsit tovább fogja bírni aksiról: egy 1 Mbyte adatcsomag 802.11n-el optimális esetben 0,05s alatt megy át, 802.11ac-vel (no MIMO, HT80) 0,018s alatt - 2,88x kevesebb ideig használja a wifit, ennyivel kevesebb ideig meríti az aksit. Persze ez minimális.
Egyébként egy adott csatornán nemzeti szabályozás van a max leadott teljesítményre, ez független a szabványtól, csak attól függ, melyik csatorna. Ha nagyon akarod, akkor le lehet venni a teljesítményt a routerekben, de ez neked miért lenne jó?
-
nemdan
senior tag
válasz vitya2 #29757 üzenetére
2,4 Ghz-en az egyik legnagyobb nyereségű ami csak lehet. Attól függ pontosan mire akarod használni. Ha wifi-t akarsz "vadászni" vele, akkor kell hozzá egy adapter. Ha router-ra teszed akkor úgymond "venni" nem fogsz vele hálózatokat. Leegyszerűsítve ennyi.
Én mellesleg saját, otthoni célú felhasználására feleslegesnek tartok egy ekkora antennát.A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..
-
rob90
csendes tag
Sziasztok!
Valahogy megtudnám változtatni a OpenWRT ip címét,ami azonos a modem ip-ével?
Mind a kettő címe azonos és ez miatt nincs net. -
vitya2
csendes tag
válasz nemdan #29759 üzenetére
Nem éppen netvadászatra szeretném használni, hanem egy nagyobb távolságú kapcsolat kialakítására. Est jelforrásként szeretném használni. A kérdésem továbbra is él. Mivel tudnám befogni? Van egy wifi-s routerem de ezzel lehetséges ilyen?? (tp link tl-wr-541g/542g) Van erre valamilyen opció a böngészős konfigban? Vagy valami vevőt is kell hozzá szereznem? Köszönöm a válaszod. Ez a netvadászat nem is olyan rossz ötlet.
-
And
veterán
válasz vitya2 #29757 üzenetére
"Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy mennyire erős jel küldésére képes az alábbi termékek?"
Ennek a kérdésnek az adott formában nincs sok teteje, mivel egy antennának nincs jelerősség nevű paramétere (meg egy csomó más, gyakran - tévesen - antennáknak tulajdonított jellemzője sincs). Egyedül nyeresége van, azt pedig megadták. Hogy ezzel mihez tudsz kezdeni, az számtalan paraméter függvénye, amelyek közül nincs is mindegyikre ráhatásod, pl.: rálátás a felek között (ez a legfontosabb).
"Jól gondolom hogy kell hozzá egy vevő és egy sima Wifi-s router nem elég hozzá. Igaz?"
Nem igaz, természetesen. Wifi-n - bár szinte minden nap felbukkan - nincs vevő meg adó. Strukturált hálózatban olyan van, hogy AP meg kliens(ek), és mindegyik ad-vesz. Ami neked kell, az egy kliens eszköz, ami képes egy AP-hez úgy kapcsolódni, mint mondjuk egy sima laptop, vagy ha mindkét végpont a tiéd, esetleg más működési módokkal is megoldható (WDS-link, bridge-bridge)
#29764: "Est jelforrásként szeretném használni."
Mármint az antennát? Annak aztán teljesen mindegy, hogy melyik (AP, kliens vagy épp bridge) oldalra teszed, de az igazán nagytávú linkeknél mindkét oldalra kell egy-egy nagyobb nyereségű példány.
"Van egy wifi-s routerem de ezzel lehetséges ilyen?? (tp link tl-wr-541g/542g) Van erre valamilyen opció a böngészős konfigban? "
Ezekkel nem lehetséges, de nem azért, mert nem "vevők", vagy épp mert routerek, hanem azért, mert nem képesek kliensként működni, vagyis nem többfunkciósak, és olyan ("3rd-party") firmware sem nagyon telepíthető rájuk, amellyel azzá válnának. A wifi-routereknél alap AP-módon felül a vezeték nélküli oldalról csak a WDS-t támogatják, de azzal nem mész sokra, ha egy idegen AP-re csatlakoznál, vagy a 'túloldal' nem támogatja ezt. -
pqr
csendes tag
Sziasztok!
Router vásárlás előtt állok, mert a mostani Netgear 5 év után beadta a kulcsot.
Számomra fontos lenne egy olyan router, ami rendelkezik USB porttal, hogy tudjak vele külső HDD/SSD-vel csatlakozni.
Két kütyüt is találtam az ASUS palettáján, ami még árban is megfelelne. Ez a ASUS RT-N13U és RT-N10U.Tehát az lenne a kérdésem hogy az RT-N10U tudnám torrentezésre használni anélkül, hogy menne a gép hozzá?
Ha tudnátok más olyan modellt ajánlani, ami képes ilyen funkcióra és árban is hasonló? -
nemdan
senior tag
[ Szerkesztve ]
A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..
-
Topikgazda
-
MODERÁTOR
-
pqr
csendes tag
Köszönöm, a felvilágosítást és hogy ilyen gyors választ adtatok a kérdésemre!
A router 25-ös netre raknám és max. 1Tb/2.5/5400 külső vinyot kötnék rá. Letölteni és feltölteni is szeretnék róla. Az összeg amit ráfordítanék kb. 10-15e ft. Fontos lenne az is hogy könnyű kezelhetőség és hogy megbízható legyen.
Ezek alapján melyiket lenne a érdemes választani?
Például hány torrentet lehet egyszerre futtatni a RT-N10U? -
MODERÁTOR
Egy kis olvasnivaló! Nagyjából benne van a válasz is a kérdésedre...
-
Topikgazda
15k-ból már talán lehet venni egy TP-Link 3600-t, jelenleg az egyik legjobb ár/érték arányos típus, ha még sem férne bele a keretbe akkor TP-Link 1043ND, mindkét típus gigabites és OpenWRT-vel okosítható ami kell is a torrent-ezéshez. 100-as porttal van még az Asus N10U mellett a TP-Link 842ND is.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
rob90
csendes tag
Sziasztok!
Hogyan tudnám rendbe hozni a rooteremet,mert firmware (openwrt) frissítésekor egyszerűen lefagyott?
Most már a bejelentkezésig sem jutok el.Remélem még menthető. -
agent_k
őstag
Sziasztok!
Van egy számomra érthetetlen problémám. Van egy T-s Cisco wifi-s routerem. Ez ahogy olvastam és tudja a 300Mbit-et. Van egy Asus N53 laptopom ami szintén n-es. A hálózatkezelőben viszont csak 65Mbit/s látszik, mint max sebesség. Feltölteni a NAS-omra is csak 5Mbyte/s-cel tudok.
Néztem, hogy a többiek körülöttem 1-es, 3-mas csatornát használják én automatán a 11-est tehát nincs ütközés. A wifi jel 100%-os.
Mi indokolja ezt a lassabb sebességet? Miért nem csatlakozik 300Mbit-tel? Így legalább 30Mbyte-tal kéne tudnom másolni nem 5-tel, mint most... -
legenda
válasz agent_k #29777 üzenetére
szia,
a hgw adminisztrációs felületén; wireless -> basic settings -> channel width; standard - 20 megahertz channel (ez van alapban beállítva, de így csak egy csatorna megy, és maximum 150-es a kapcsolat) nyomd át; wide - 40 megahertz channel (így két csatorna lesz, és így adott a 300-as kapcsolat).
a notiban milyen típusú wifi modul van?
mert attól még lehet példaául csak 150-es, hogy n szabványt is tud.
a kapcsolati sebesség megabit/sec megadású, de "mérhető" sebességben nem várható annyi, mivel a wifi fogralom összetett, a hasznos adatok mélyen csomagolva vannak, ezért ne csodálkozz, ha a kiírt 300 megabit/sec kapcsolati sebesség mellett, a "mérhető" átviteli sebesség csak ~ 70 - 80 megabit/sec lesz, tehát ~ 9 - 10 megabyte/sec.
ezért van az is, hogy a 65 megabit/sec kapcsolati sebesség mellett 5 megabyte/sec "mérhető" sebességgel tudsz forgalmazni, ami 40 megabit/sec, és ez az arány felfelé arányosan nő, nem is nagyon megy át bő 100 megabit/sec "mérhetőnél" több a 300 megabit/sec kapcsolaton és már az is erősen szélsőséges érték, inkább 100 alatt mozog a jellemző, legalábbis n szabványos 2.4 gigahertz esetén, 5 gigahertz mellett jobb a helyzet kicsivel.[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
agent_k
őstag
Köszönöm. Néztem tegnap én is a 20 és 40 Mhz közötti különbséget amit a fórumokon taglaltak, de egyik mellett sem tették le a voksot. A hálózati jel gyengüléséről számoltak be főleg.
A tipust most hirtelen nem tudom megmondani, de ha hazamegyek délután megnézem.
Más némileg elméleti kérdés:
Az egyik notim kijelző nélküli töltőgép. Ennek így most nincs wifije. Hogy tudnék én erre ügyesen ingyen wifit csinálni? Drótot hajlítok és rárakom az érintkezőkre, vagy ez ennyire nem egyszerű?Szerk:
akkor most szomorú vagyok némileg....[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz agent_k #29779 üzenetére
annyi a különbség a 20 és a 40 megahertz mellett, amit korábban is írtam, hogy 300-as kapcsolathoz utóbbi kell, de van hátránya is, mivel két csatornát használ, így olyan környezetben, ahol sok az idegen wifi hálózat, ott több átfedés adódhat, néha még egy szabad csatornát is nehéz találni, pláne kettőt, ráadásul úgy, hogy nem mind a kettőt lehet manuálisan állítani, csak az egyiket, ezért fordulhet elő akadás, lassulás, jelerősség gyengülés...stb.
drótból nem egyszerű házilag wifi antennát csinálni, de lehet venni ilyen antennát, nem is annyira vészes az ára.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
krealon
veterán
válasz agent_k #29779 üzenetére
"Az egyik notim kijelző nélküli töltőgép. Ennek így most nincs wifije. Hogy tudnék én erre ügyesen ingyen wifit csinálni? Drótot hajlítok és rárakom az érintkezőkre, vagy ez ennyire nem egyszerű?"
Egy wifi adapter nem csupan egy darab drot.
Ha csak az antenna hianyzik, akkor annak a helyettesitese megoldhato egy megfeleloen meretezett drotdarabbal.A legolcsobb egy USB-s Wifi (WLAN) adapter beszerzese par ezer forintert, viszont a szoftveres (virtual hotspot) reszet neked kell megoldani.
A legpraktikusabb megoldas szerintem egy TL-WR740N -et beszerzni negyezer forint koruli aron, amit LAN porton csatlakoztatva egy AccessPoint-ot kapsz (persze tovabbi beallitasok is szuksegesek).
-
agent_k
őstag
válasz krealon #29781 üzenetére
Köszönöm az eddigi válaszokat. A 40Mhz-et beállítom ha hazaértem.
Nyilván nem fogalmaztam teljesen érthetően, minipci benne van, rajta van az atheros chip, csak a kábel nem áll rendelkezésemre ami a monitorba van integrálva.
Egyelőre nem ruháznék be többet ebbe a készségbe. Acces pointot meg végképp nem szeretnék csinálni.Egyszóval kábel az antennának vagy usb stick vagy acces point egy routerből ezek a lehetőségek.
-
SirAlo
aktív tag
Nah megerkezett a 841ND de egyenlore gyengenek tunik hiaba a 2 anteanna meg a 802.11 n ami allitolag belterbe is elvisz 70 meterre ugyanolyan gyenge a jele mint a 340G-nek, vagy valamit en nem allitottam jol be? padlason az antennakat merre iranyitsam ? most 11n only channel width auto channel auto-ra van allitva
-
-
legenda
válasz SirAlo #29783 üzenetére
allitolag belterbe is elvisz 70 meterre - ezt így nem lehet kijelenteni, mert nem mindegy a falak száma, milyensége...stb.
amennyiben padláson van, és lefelé szór, úgy próbáld ki vízszintesbe állított antenákkal is, és az antennák a csatlakozástól nézve ne párhuzamosan helyezkedjenek el, hanem szögben.
próbáld ki a szórást más/minden csatornán.
milyen - típusú - ellenoldallal próbáltad?Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
SirAlo
aktív tag
Megprobaltam lerajzolni az elhelyezkedest , az a gond hogy nem eleg ha lefele sugaroz hanem oldalra es lefele kellene ezt pedig csak ugy lehetne ha a padlasrol lehoznam a routert , viszont igy meg nem a cserepen kellene atmennyen a jel hanem falakon (ezert is raktam fel mert gondoltam a cserepen konyebben at fog menni ) , amugy okostelefonnal probaltam befogni, ott ahova azt irtam hogy oda szeretnem a jelet befogni azt jelezte hogy nincs jel viszont a weboldalakat betoltotte , szoval valami minimalis jelet el tudtam erni vele , de ezt az elozo routerrel is meg tudtam oldani ha 802.11b-be allitottam ( sebesseg nem fontos) KEp a rajzrol Jah es tegla-vályog falak vannak nincs vas
[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz SirAlo #29786 üzenetére
mobiltelefonnal nem sok előnyt jelent a két antenna és a mimo többlete, (legalább) 2 antennás és mimo képes ellenoldallal profitálnál abból, hogy adott típusra cserélted a régit.
próbáld mozgatni az antennákat, minimálisan javítható a szórás, ha megtalálod a megfelelő helyzetet, bár a mobiltelefonoknál amúgy is gyenge a beépített kis antenna, szóval nem egyszerű a helyzet.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
SirAlo
aktív tag
Es amugy azt meg lehet csinalni hogy a 2 antennajabol egyet kitekerek es a helyere veszek egy masikat , vagy veszek egy anteanna kabelt (nemtudom hogy van-e ilyen) es az egyik antennat meghoszabitom (vagy kivulre rakom hogy a masik hazhoz verjen es ne legyen fal a masodik hazig) , szoval mukodne a 2 antenna ha nagyobb a tavolsag koztuk ?
-
SirAlo
aktív tag
Ha szetvalasztanam a sajat antennajat mi tortenne? Nem tudnak egymastol fuggetlenul jelet kuldeni? Mert igy lenne a legjobb megoldas, csak egy hosszabbito kabel kellene es az egyik antennaval kuldenem a haz egyik vegebe a jelet a masikkal meg a masikba Pl. ezzel a kabellel
-
Chrisluke
csendes tag
Sziasztok!
Előre elnézést ha kicsit értelmetlenül fogalmazok de nem értek annyira a wifi-hez és társaihoz ezért is kérek segítséget tőletek.
Wifit keresek melyhez switch-el lenne a mobil internet csatlakoztatva mert szeretnénk egyszerre több laptopon, telefonon is netezni és köztük adatokat áthelyezni plusz még a wifi tudja a 4G-t is.
Hogy lehetne megoldani és ha tudnátok ajánlani konkrétan eszközöket amellyel kapcsolatosan van már tapasztalat megköszönném? A mobil net T-mobilos lenne ha ez esetleg fontos kritérium lenne.
Köszi -
Topikgazda
válasz Chrisluke #29797 üzenetére
Nem teljesen érthető amit írtál de nekem a következő kérdés vetödött fel: Szeretnél egy mobil netet megosztani több eszköz között, jól értettem?
Ha ez a kérdésed akkor gyári firmware-rel TP-Link MR3220 vagy MR3420, weboldalon ellenőrizni kell, hogy kompatibilis-e a modemed. Meg lehet oldani sima USB router-rel is amelyre lehet tenni 3rd party firmware-t, ebből nagyon sokféle típus van.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
legenda
válasz SirAlo #29798 üzenetére
a két routert összekötöd (lan <-> lan) utp kábel útján, a másodikon kikapcsolod a dhcp funkciót, és azzal is szóratod a wifi hálózatot úgy, hogy a megfelelő helyre teszed a másikhoz képest, nagyobb - vagy két külön - területet lefedve.
illetve az is lehetséges, hogy az új routerre moddolt firmware verziót teszel fel - ha megfelelő verziós a router -, és ap módban használod, tehát megnyújtja a wifi szórást.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest