Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz netreg #11923 üzenetére

    Az a véleményem, hogy még mindig tévúton jársz. Háromantennás eszközökről írsz, én meg a 802.11 b/g/a szabványokra vonatkoztatva említettem ezt a kétantennás dolgot. Utóbbiaknál ugyanis (ha csak nem többsávosak, pl. a/g-szabványúak) nincs kettőnél több antenna, sőt ez még a 802.11n-nél sem követelmény jelenleg, mivel a kettő spatial stream feletti lehetőséget a mostani eszközök még nem használják ki. Az n-szabvány plafonja ugyanis négy párhuzamos rádiófolyam, 600 Mbps jelzési sebességgel. Ok, láttunk már olyat is, hogy g-szabványú eszközön van 3 antenna, de ettől még a 802.11g a szabvány szerint nem alkalmaz több rádiófolyamot az átvitelhez, vagyis annál nincs MIMO. A g-nél egyetlen antenna is tökéletesen elegendő az átvitelhez, vagyis nem lesz attól 'g-lite' egy b/g-s router, hogy csupán egyetlen antennát szereltek rá.
    Az n-szabványnál viszont ez nem igaz. Ott muszáj 'több rádiót' használnunk, csakhogy azok nem egymástól függetlenül léteznek, hanem a szabvány teljesítéséhez szükségesek, ráadásul ugyanazon frekvenciatartományt használják. Ez volna a MIMO, amellyel úgy érünk el nagyobb linksebességet, hogy mindenféle trükkel párhuzamos rádiófolyamokat alkalmazunk, de úgy, hogy az átviteli spektrumot nem növeljük meg, magyarul a párhuzamos adatfolyamok mind ugyanazt a rádiócsatornát használják.
    A #11807-ben kérdezted: "Ha egy WiFi router 2db, leszerelhető antennával rendelkezik és az egyik helyére egy külső (szabadban elhelyezett) antennát szerelek, akkor beltérben a megmaradt gyári és kültérben a külső fog működni egyszerre? Úgy értem kvázi egyszerre, mert gondolom egy rádió van benne, egyszerre csak az egyiken fog tudni klienssel kommunikálni."
    Amit pedig én írtam, abból pont az következik, hogy nem működhet így a dolog, ráadásul az oka már elég sokszor említve lett. A lényege, hogy a két antenna nem párhuzamosan (vagyis nem csoportantenna módjára) működik a routeren, azzal ugyanis 'csak' nyereségnövekedést lehetne elérni, nem diversity-t. A kettő közül az egyik mindig lekapcsolásra kerül, és magad is írtad, hogy ez a szelektálás a térerő / bithibaarány függvénye, és nem a kiszolgálandó klienseké. Vagyis nincs olyan, hogy a router 'megjegyzi' , hogy az egyes kliensek melyik antennával érhetőek el, és minden, az adott klienshez tartozó csomag adásakor / vételekor majd azt választja ki. Egyszerűen annyi történik, hogy antennát vált, ha az aktuálisról vett jel hibaaránya megnő. Ha a link egy adott klienssel él, és a jel folyamatosan jó minőségű, esze ágában sem lesz antennát váltani, mert nincs értelme. Ez a diversity, és ezért lehet eljátszani egy kétantennás b/g routerrel azt, hogy csupán egyetlen külső antennát csatlakoztatunk hozzá, a másikat meg üresen hagyjuk. Fix telepítésű AP-kliens kapcsolatnál a külső antennáről mindig értékelhető jelszintet kapunk, így a leválasztott aljzat sosem aktiválódik.

Új hozzászólás Aktív témák