Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Omli85

    őstag

    válasz VinoRosso #36912 üzenetére

    Maga az elképzelés nem feltétlenül rossz de ahoz, hogy a hűtési teljesítményt ne rontsd és a zajt is csökkentsd egy igencsak túlméretezett hangszigetelt dobozba kellene építeni az egészet.
    Aminek ebben a formában semmi értelme és az is lehet, hogy nem leszel előrébb mintha vettél volna halkabb ventilátorokat.

    Vegyük például az első példaképedet:
    A plusz venti plusz zaj a belső nagy ventik amennyi levegőt átnyomnak a radin az optimális hűtés miatt ugyanannyinak kellene távoznia is a túloldalon, ellenkező esetben a radi egyik felét hűtik a ventik a másik felét viszont fűti a bennrekedt meleg levegő. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy ha nem távozik a túloldalon a levegő időben akkor "túlnyomás" alakul ki így a radin átfújó ventik is saját maguk ellen dolgoznak és így kb ki nincs is értelme az egésznek. A hangot csökkenteni legegyszerűbben a hőleadó felület növelésével és a ventilátorok fordulatszámának csökkentésével lehet elérni a leghatékonyabban.
    Nem véletlenül csinálta a dobozolást Tikakukac kollega sem úgy ahogy, ha nincs hely a ki be szellőzésnek akkor maga a dobozolás megöli az egész rendszer hűtésteljesítményét.
    Amúgy a fa tény, hogy erősíti a rezgéseket (tapasztaltam én is nemrég építettem egyedi gépházat) viszont ha kibéleled normálisan hangszigetelővel akkor ez a probléma megoldva és még mindig olcsóbb és egyszerűbb vele dolgozni mint pl alumínium lemezzel (ha csak nem ingyen jutsz hozzá az alapanyaghoz :) ) és azért megfelelő szigetelés nélkül a lemezborítás is vezeti a rezgést elég szépen elhiheted.

    Ettől függetlenül ezek csak általunk leírt vélemények és tapasztalatok, ha időd energiád van rá anyagilag meg nem kerül extra kiadásba és barkácsolni is szeretsz akkor azt mondom hajrá. Maximum extra tapasztalatokkal leszel gazdagabb ha nem úgy működik ahogy tervezted. ;) És sokszor az első megépített verzió után jönnek az esetleges ötletek módosítások amivel a végleges verzió akár még hatékony is lehet.

    Bocsi, hogy egy kicsit hosszú lett ^^

    Közben látom Ijk koléga is pont azokra mutatott rá amit én is említettem eh ezért jobb végigolvasni mindent és utána reagálni no mindegy :D.

    [ Szerkesztve ]

    ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W

Új hozzászólás Aktív témák