- Projektor topic
- Philips LCD és LED TV-k
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- 3D nyomtatás
- Steam Deck
Új hozzászólás Aktív témák
-
t256
őstag
-
pmonitor
aktív tag
-
t256
őstag
Sziasztok,
Itt mi lenne a helyes syntax?string sqlKeres = "SELECT * FROM Tetelek WHERE" + keresoComboBox.SelectedIndex +" LIKE '%" + keresoTextBox.Text + "%' ";
Adatbázisban szeretnék keresni. A LIKE utáni rész jó, az előtte lévő sajnos nem. A lényeg, hogy egy Combobox-ban kell kiválasztani, hogy az adatbázis melyik oszlopában szeretnék keresni.
A combobox items részébe vannak beleírva az oszlop nevek. Ez lehet probléma? Valahogy át kéne adni neki?Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”
-
t256
őstag
Köszönöm midkettőtöknek!
Kerestem Google-ben, de nem találtam semmi értelmeset. Mondjuk már késő este volt.
Tudtok adni egy magyar/angol linket az sql paraméter használatáról?Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”
-
rgeorge
addikt
Üdvözlet!
Van egy táblatípusom MSSQL-ben (SQL 2017), amit egy tárolt eljárás használ bemenő paraméterként. A tábla rém egyszerű, egy db. long oszlopa van. C#-ból hívom a tárolt eljárást, paraméterezve, a paraméter típus SqlDbType.Structured, az érték egy megfelelő DataTable. A tárolt eljárásban egy select a kapott táblára duplikált sorokat listáz, count(*) viszont pontosan számolja a sorokat. Átmásolva egy belső táblaváltozóba is duplikáltak lesznek a sorok, de a másoláskor a @@rowcount a pontos sorszámot mutatja. Ha cursor-ral járom be a paramétertáblát, akkor nincs duplikáció. Az átadott DataTable helyes, abban nincsenek dupla sorok.
Ami teljesen érthetetlen: select distinct-el is duplikált sorokat listáz!
SQL-ból hívva a tárolt eljárást minden stimmel, nincs duplikált sor sehol sem.
Ha nem DataTable-t adok át, hanem List<SqlDataRecord>-ot, ugyanez a hiba.
Nem találok erre vonatkozó ismert hibát, mi lehet ez?[ Szerkesztve ]
Picard: "What we leave behind is not as important as how we've lived. After all, Number One, we're only mortal." Riker: "Speak for yourself, sir. I plan to live forever."
-
-
Készítettem egy kis programot, ami a felhőből letölt egy táblázatot, és onnan kinyeri bizonyos cellák tartalmát, és ezt egy adott formátumú szöveges fájlba lementi. Kb működget is, de valami félrement a kódfaragás közben. Az utolsó fejlesztés az volt, hogy ha még nincs megfelelően kitöltve a táblázat, 10 perces később megint megpróbálja. Viszont van amikor bezáródik, és nem marad nyoma. Hogyan lehetne kideríteni mi az oka?
A forráskódot kitettem ide.
És csak finoman, nem vagyok programozó, hobbi projektFreeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
sztanozs
veterán
Típus érték;
try {
érték = ami_hibát_dobhat()
}
catch (Exception_1 e)
{
// bármi amit a hiba esetén csináli akarsz
// pl logolni, vagy hibaüzenet kiírni vagy logolni
// az érték változó/objektum itt null lesz}
catch (Exception_2 e)
{
// bármi amit a hiba esetén csináli akarsz
// pl logolni, vagy hibaüzenet kiírni vagy logolni
// az érték változó/objektum itt null lesz
}
finally
{
// amit mindettől függetlenül szeretnél csinálni
// de a figyelt kódhoz tartozik
// pl kiiratás vagy logolás, de akár az érték/objektum elengedése is, ha nem null
}[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
válasz sztanozs #9663 üzenetére
Köszönöm! Ezt megtaláltam, csak nem volt világos, hogy az Excpetion1 e pontosan mi, de már nyomon vagyok:
// Ha nem sikerül letölteni, nem is próbálja meg feldolgozni
try {
webClient.DownloadFile("https://onedrive.live.com/download?...", @fileName);
}
catch (System.Net.WebException ex) {
error = true;
Console.WriteLine("Hiba történt: {0}", ex.Message);
label_tableDate.Content = "Hiba történt!";
}
if (!error) {
tableName = "Időjárás";
label_lastRead.Content = "Az utolsó beolvasás ideje: " + DateTime.Now.ToString("HH:mm:ss");
GetCellValues(fileName, tableName);
// Az adatok kiírása
DataVisualisation();
}
Itt a finaly az if ág? Vagy?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
sztanozs
veterán
Igazából mehet a maradék is a try-ba, hiszen csak olyan dolog van benne, ami a try-ban csak akkor hajtódik végre, ha nem volt hiba.
Arra kell figyelni, hogy ilyenkor más hiba is elkapható (pl DataVisualization függvényben történő bármilyen hiba - ha az ott nincs elkapva és feldolgozva).JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
-
coco2
őstag
Sziasztok!
C# classokat keresek autoit-szerű feladatokra:
-process id ablakainak lekérdezése
-ablak id előtérbe hozása
-billentyű leütés küldése az előtérben lévő ablaknak
-egér klikk küldése az előtérben lévő ablaknakWinapi hívásokat találtam ezekre, és ha más nincs, nekiesek dllimportokat írni rá (példákkal tele a web), de kényelmesebb lenne dotnet komponenseket használni rájuk, ha léteznek.
Köszönöm.
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
bandi0000
nagyúr
Hátha tud valaki segíteni .net framework +entity framework +sql server
Mi okozhat olyat, hogy egy sima tàblàba való beszúrásnál dead lockot kapok, elvileg más nem használja ezt a táblàt
Továbbà szintén egy másik tàblàból egy tárolt eljárás kérdezne le, és sokat vár mert a táblàt nem éri el, kollêga arra gyanakszik, hogy az ên web servicem fogja, de nincs tranzakció se, csak szintén pàr insert, azt mondja row lockot? rakjak, de erre úgy tudom csak akkor van lehetőség ha transakciót és isolation szintet àllítok, de ha csak ezért rakom tranzakcióba, akkor nem rosszabb ez? Vagy ez segíthet?
Xbox One: bandymnc
-
martonx
veterán
válasz bandi0000 #9669 üzenetére
"Mi okozhat olyat, hogy egy sima tàblàba való beszúrásnál dead lockot kapok, elvileg más nem használja ezt a táblàt"
Itt jön be az elmélet és a gyakorlat különbsége
Viszont, ha már dead lockot kapsz, akkor az azt is jelentheti, hogy gyakorlatilag folyamatosan írva van a tábla, lehet hogy több szálon futva.
Én a helyedben erősen újra gondolnám a DB sémát, EF használatát (lehet bulk insert jobb lenne?), cachelési stratégiát, ilyesmiket. Illetve erősen javaslom (ha lehetséges) .Net 6 irányába tovább mozdulni az ősi .Net Framework helyett. Hidd el, az elmúlt 5 évben elég sok mindenen optimalizáltak.Én kérek elnézést!
-
bandi0000
nagyúr
válasz martonx #9670 üzenetére
Hàt kvàzi ez egy 4-5 éves projekt, én csak belekontárkodok néha, igazàból az lenne a terv, hogy egy új igény esetén már csinàlnànk egy új service-t csakhàt mint minden cêgnél itt is az van ha a rêgibe mrgcsináljuk x óra, újat csinálunk akkor x+y óra ami mindenképp több :D
Akkor viszont megvan, ami deadlockot dob, az egy error log beküldés, úgy van megírva, hogy ha hiba keletkezik kliens oldalon, akkor küldi be, na mármost àltalában ha hiba van, akkor N ügyfélnél is van, szóval mimd bombàzza ezt az endpointot :D Amúgy is a kliens oldalt refactorálom, szóval ezt is átvarriálom akkor
Más csak elméleti síkon érdekel, nem nagyon találtam rá megoldást, meg nem is annyira kell, csak szebb lenne
Nàlunk elég szar az adatbázis struktúrája, és kvàzi úgy néz ki, hogy van hogy cégenként kicsit eltérnek a táblák, ami egy EF esetében gàz, mert lekérdezésnél rögtön kiakad, ha nincs olyan mező, erre van megoldás, vagy inkább szar az egész dolog amiatt mert ugyanazon adatbázisban eltérhetnek a táblák cégenként
Xbox One: bandymnc
-
don_peter
senior tag
Srácok, segítséget szeretnék kérni egy jártasabb XAML-es kollégától. Sajnos nincs idő már megtanulni és ma lesz vizsgám belőle, sajnos elmélet és gyakorlat egyszerre. Sajnos nem tudom segítség nélkül abszolválni. Ha kollektíve is lehetőség van a segítség kérésre, akkor a közösbe be dobom a feladat kiírást, ha nem akkor privátban kérnék segítséget. Nem nagy programról lenne szó, de túl vállaltam magam és egyedül ez most nem fog menni. Lehet ezt megvetni vagy elítélni, tök megértem ezt is, de még is inkább segítséget kérek, mint ismételnem kelljen. Előre is köszi mindenkinek.
Az előző feladat egy egyszerű számológép elkészítése volt, amelyet felületileg és néhány funkcióját tekintve vért izzadva időn túl megoldottam, de összességében eredménytelen pontot értem el mivel nem tudtam időben befejezni illetve elvégezni a feladatot. Kérem a segítségeteket.
----== Neo Geo és Arcade Fórum : www.neo-geo.hu ==----
-
don_peter
senior tag
válasz Alexios #9673 üzenetére
Hogy valaki vagy kollektíve kaphatok e segítséget egy programozási vizsga kapcsán. Mivel arra nem tudtam érdemben készülni és nem akarom, hogy emiatt ismétlésre legyek kárhoztatva. Ma este 6 kor lesz. Az mellékes miért nem sikerült rá időt szánnom mert én beszélek és vagy elhiszi valaki vagy nem. Sajnos most csak kapkodok, amit nem szeretek, de nem akarok ezzel további időt elvesztegetni.
rosejbli : Majdnem. De ettől még muszáj kérjek segítséget. Ez van. Szégyen ide vagy oda. Túl vállaltam magam. És nem online vizsgáról van szó, de online kell feltölteni az időt intervallumban. (a vizsga program végére be fogom írni, hogy nem önálló megoldás, ha ez számít.)
[ Szerkesztve ]
----== Neo Geo és Arcade Fórum : www.neo-geo.hu ==----
-
don_peter
senior tag
Kollektív hallgatásból arra következtetek, hogy oldjam meg magam, ahogy tudom.
Köszi a segítséget.----== Neo Geo és Arcade Fórum : www.neo-geo.hu ==----
-
Livius
őstag
Sziasztok!
Ti a Visual Studio C#-os code clean up-ban miket szoktatok beállítani, milyen szabályokat szerettek használni az editor configban? Én most elkezdtem használni a .NET stílusban nevezett típusokat, számomra sokszor több az infó abban hogyInt32
mint hogyint
. Ez mennyire elfogadott kódolási stílus már? Sok GitHub repoban látom, egyáltalán nem használják, pedig nekem tetszik ez a stílus.Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
Livius
őstag
válasz martonx #9678 üzenetére
Felesleges akkor, ha nem HW közeli műveleteket csinálsz, mondjuk valami szimpla pénzügyi SW-ben jó a
var
, de amikor a Hardverek C# driverét használom nagyon is kellenek az ilyenek.[ Szerkesztve ]
Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Valaki megtudná mondani, hogy most azért rakjuk private-ra egy class változóit, hogy egy másik programozó ne tudjon hozzáférni?
Ami oktató videót nézek, abban "user"-nek szólítja azt aki majd hozzáakar férni, de ez nekem nem egyértelmű, hogy mi értelme van.
Egy user általában felületen keresztül vezérli a programot. Ha nem adunk neki felületet arra, hogy változtassa az adott class egyik változóját közvetlenül, akkor úgyse tudja változtatni, de akkor meg mi értelme az egésznek. Egy user nem fog változtatni rajta, hogy classname.változó = bármi, mert nincs hova beírnia.[ Szerkesztve ]
-
Livius
őstag
válasz ReSeTer #9681 üzenetére
Szerintem ez arra utal, hogy ha csinál valaki egy C# osztályt, és azt egy DLL-be buildeli majd tovább adja azt akár pénzért, ilyenkor valóban a user egy másik programozónak tekinthető aki azt majd a saját C# programjában felhasználja. A fejlesztő "user"-től van elrejtve az amihez jobb ha nem nyúl hozzá.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
Livius
őstag
válasz Alexios #9680 üzenetére
Talán mert nyers byte tömbökből kell pl konverziókat csinálni, különböző regiszterek kiolvasására vagy írására, és jobb ha a kódban tisztán látszik mi milyen méretű, amikor ezek történnek vagy épp fizikai mértékegységekre történik valami konverzió ezekből, pl ADC mérésre.
-
joysefke
veterán
válasz ReSeTer #9681 üzenetére
"aki hozzá akar férni" Ennek a korrekt megnevezése az "Client" vagy "Client code" és semmi köze sincsen a végfelhasználóhoz vagy bármilyen személyhez. Magyarul azt jelenti, hogy a hívó fél, a hívó oldal.
Ha deklarálsz egy interfészt vagy egy( publikus osztályon egy) publikus metódust, konstruktort akkor az kívülről látható lesz, tehát lesz olyan kód, ami látja a publikus metódust és fel akarja hívni. Ebben a relációban a publikus metódust hívó kód a "Client" és ami belül van (számára láthatatlan) az az implementációs részlet.
Amikor Te felhívod a System.Console.WriteLine(...)-t, akkor abban a relációban a Te kódod (vagyis nem te hanem a Te kódod) a kliens. Belül meg lehet hogy hegyek mozognak, Te pedig csak annyit látsz, hogy megjelenik a szöveg a konzolon, vagy ahová a kimenet mutat.
..Egy user általában felületen keresztül vezérli a programot...
A koncepciónak tökéletesen semmi köze nincsen a végfelhasználóhoz.A hívó kód - hívott kód koncepció minden szinten értelmezhető. Minden egyes fgv-hívásnál van egy hívó fél és van egy hívott fél. (tehát assembly-n belül is értelmezhető)
Röviden az implementiációs részletek elrejtésére szolgál a dolog. A hívó félnek minnél kevesebb dologgal kelljen törödnie ahhoz, hogy igénybe tudja venni egy publikus interfész/metódus által nyújtott "szolgáltatásokat".
A bővebben érdekel, akkor erről könyveket írtak.
Pld ezt tudom ajánlani:
Amazon.com: Adaptive Code: Agile coding with design patterns and SOLID principles (Developer Best Practices) eBook : McLean Hall, Gary, Hall, Gary McLean: Kindle Store[ Szerkesztve ]
-
ReSeTer
senior tag
válasz joysefke #9685 üzenetére
Köszönöm a próbálkozást, de én ezt az egészet nem tudom valós példához kötni. Ha én írok egy programot, nem tök mindegy, hogy a saját programom egy része hozzáfér-e a másik részéhez? Úgyis én írom az egészet, akkor olyanra írom, hogy csak azt módosítsa amit kell. A végfelhasználó meg nem kap felületet hozzá.
Értem, hogy forráskódon belül nem lehet hozzáférni meg minden, csak semmi értelmét nem látom. Mért ne lehetne public minden? Forráskódhoz én férek hozzá.
Valami itt elkerülte a figyelmem.
[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
válasz ReSeTer #9686 üzenetére
A végfelhasználónak meg egyéb személyeknek semmi köze a koncepcióhoz.
Néhány ezer sor fölött már fontos tényező, hogy a bonyolúltságot elrejtsd / leválaszd egy megfelelő osztályba/komponensbe és annak felhasználási pontján már csak néhány egyszerűen használható tiszta interfészt látszódjon.
Ez akkor is igaz, ha te írod az egész szoftvert.
Különben hamar spagettivé válik az egész. Ha többen fejlesztik a kódot, akkor ez fokozottan érvényes. Ha fel kell használnod egy létező , működő komponenst, akkor jó esetben elég megnézned a publikus interfészeit és jó eséllyel rájössz hogyan kell használni, felhívni.
Ha minden publikus lenne, akkor az egész kódot át kéne nézni ahhoz hogy használni tudd.[ Szerkesztve ]
-
cattus
addikt
válasz ReSeTer #9686 üzenetére
Az előttem hozzászólót kiegészítve, nem feltétlen érdemes elrejteni egy komponens belső állapotát, mert "titok", hanem pl. mert az állapot változtatását szeretnéd bizonyos feltételhez kötni (pl. egy belső számérték nem mehet bizonyos szint alá, mert annak az adott kontextusban nincs értelme). Ha ezt nem tennéd meg, a programod bármely pontján keletkezhet bug, amit utólag nehéz kijavítani. Persze lehet mondani, hogy "majd figyelek rá hogy ne történjen ilyen", de ez finoman szólva nem életbiztosítás.
Do the thing!
-
ReSeTer
senior tag
Kezdem érteni mire gondoltok.
Ha jól értelmezem, igazából magamtól is védeni kell ezeket, mert nem biztos, hogy már emlékszem, hogy hogyan működik az adott class, és mivel csak a public method-okat meg változókat használhatom, ezért nagy bajt nem tudok csinálni velük, ha azokat használom.
Jól értelmezem? -
ReSeTer
senior tag
Szeretnék Excel-t és Word-ot vezérelni C# nyelvvel. Az lenne a kérdésem, meglehet azt oldani, hogy akik majd használják a programot, ne kelljen semmi referenciát beállítaniuk, meg telepíteni fejlesztési eszközöket, hasonló dolgokat az office-hoz, hogy működjön? Nem tudom, hogy kinek mi van feltelepítve, és VBA-val már belefutottam referenciás problémába.
Azt akarom, hogy ne függjön a programom a felhasználónál feltelepített office verziótól.
Annyit tudok, hogy .docx-et már tudnak kezelni, tehát ha jól emlékszem az 2013-tól van?Erre alkalmas lenne a Microsoft.Office.Interop kód?
Bocs, kezdő vagyok még, nem is akarok nagyon belefolyni, egyszerű vezérlésről lenne szó, excelből kiszedni adatot, bemásolni egy word sablon fájlba, formázás. -
martonx
veterán
válasz ReSeTer #9692 üzenetére
Az excelből adat kinyerés C#-al eléggé tiszta ügy, van ehhez csomó nuget package. Ami itt izgi tud lenni, az a word sablon file-ba berakás, formázás.
De szerintem ehhez is vannak nuget package-ek, amikkel word file-t tudsz generálni. Legvégső esetben pedig OpenXml egy szabvány, semmi nem gátol meg abban, hogy bármit összerakj OpenXml-ben (kivéve, hogy k...va bonyolult ). Ekkor egyedül arra kell odafigyelned, hogy amit csinálsz az valami régi Office verzióval legyen kompatibilis pl. Office 2007-tel, mert az új Office-ok mind fogják tudni kezelni a régi file-t, de ha új verzióra lősz, akkor azt nem fogják tudni kezelni a régi Office-ok.Én kérek elnézést!
-
ReSeTer
senior tag
Lehet kicsit félreérthető amit írtam, office van feltelepítve a felhasználóknál, csak azt nem tudni, hogy mikoriak. Valószínűleg 2007-nél nem régebbi verziók.
Annyit szeretnék elkerülni, hogy ne kelljen nekik ennél többet telepíteni, mert ez már fent van nekik. Ha jól tudom, belehet jelölni valami fejlesztési eszközöket is, meg hasonló dolgokat telepítésnél, na ezt nem akarom.
Csak sima office telepítés. Ez van nekik.@martonx
Maradok az Office-nál, nem akarom túlbonyolítani.Akkor interop?
[ Szerkesztve ]
-
fatal`
titán
válasz ReSeTer #9695 üzenetére
Ha interopot integrálsz, akkor mindenhol ugyanannak az office verziónak kell lennie, mint, amit behúztál a projektbe (kivéve, ha webes projekt, akkor a webszerverre vonatkozik ugyanez).
Ráadásul, ha jól emlékszem, akkor az interop nem managed code.
Nem erőltetném ezt.
[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
válasz ReSeTer #9695 üzenetére
A kód esetleg futhatna központi helyen, egy belső webszerveren, intranet oldalon?
-(1) felhasználó az oldalra navigál,
-(2) letölti az általad publikált "mester" excel templatet -ezáltal rá tudod kényszeríteni mindig a legfrissebb sablon használatára-. Mert nyilván a sablon is változni fog.
-(3) kitölti, feltölti egy formmal
-(4) szerver oldali kód az excel alapján valami wordot generál, azt letölti a felhasználóHa nem tartod kézben a környezetet és hogy mindig mindenki legfrissebb sablont használja, akkor az nagy kényelmetlenség lehet.
(ilyet officeos dolgot még nem csináltam lehet elkerülte valami a figyelmemet)[ Szerkesztve ]
-
-
ReSeTer
senior tag
Excel táblázatban vannak adatok, abból másolással be kellene illeszteni a word sablonban lévő táblázatba, de különböző helyekre, tehát nem mindegyik cella ugyanott van mint az excelben.
Ennyi. A word sablon az nem fog változni, meg az egy hálózati meghajtón lenne.
Most ez VBA-ban úgy van megoldva, hogy excelből fut a kód, megnyit egy word-ot a template-vel ami a hálózati meghajtón van, és bemásolja a dolgokat a wordbe. Manuálisan elmenti az user ahova akarja a word-ot.C#-ban kellene megoldani, mert másik programba akarom integrálni ami ugyanúgy C#.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest