Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sir Pocok

    őstag

    FB Pártos Balázs

    HOUSTON, WE HAVE A PROBLEM
    2020 vs. 2021, IDŐSZAKOS ÖSSZEHASONLÍTÁS
    Röviden: baj van. Kicsit bővebben: nagy baj van. Ennél is bővebben: 4 dupla grafikon. Informatív lesz és tömör. Tényleg tömör. Ehhez nem kell sok szó.
    .
    .
    .
    1. ábra: lélegeztetettek aránya a kórházban lévőkhöz képest, 3 napos átlagértékekkel.
    .
    A két grafikonon ugyanazok az értékek vannak, a jobb oldalin a tengelyskálát megváltoztattam, hogy jobban látszódjon a lényeg. Bár a bal oldalin is látszik.
    .
    A kórházban lévőkhöz képest tavaly lefelé ment a lélegeztetettek aránya, idén meg felfelé megy. A különbség drámai. Következtetés: tavaly enyhébb esetek is bekerültek, ezért voltak többen. Ha most is olyan enyhék is bekerülnének, két és félszeres, közel háromszoros kórházi számot kéne most látnunk. (Nem 300-at, hanem 7-800-at minimum, akkor lenne hasonló a tavalyihoz a lélegeztetett arány.)

    .
    .
    .
    .
    .
    2. ábra: Kórházban lévők és lélegeztettek számának alakulása július 18-től a bal oldalon, 2020 vs. 2021. A jobb oldalon kumulált esetszám augusztus 28-tól, kumulált kórházi napi száma, kumulált intenzíves napok száma, szintén augusztus 28-tól. Valamint arányok. ez is 2020vs. 2021.
    .
    Mit látunk?
    .
    Bal oldalon: a kórházban ápoltak száma kb. megegyezik a tavalyival. Emlékeztető: az átoltottság miatt a felének sem volna szabad lennie, különösen nem akkor, ha a korábbi hullámokban (járványokban) szerzettkeresztimmunitás működik. De hasonló a kórházi szám (zöld oszlopok és a sárga terület, kb. fedésben végig). Viszont a lélegeztetettek száma... szerintem látszik, hogy mi történik.
    .
    Jobb oldalon: A kórházi nap per kumulált eset (hányados) közel 80% idén (halvány narancs oszlop) és 40% sem volt tavaly (zöld terület). Következtetés: ugyanaz. Minimum kétszer annyi embernek kéne kórházban lennie ugyan, de így is nagyon sokkal több van, mint amit az esetszám indokol. Ha tavaly nem találtuk meg a fertőzötteket, idén aztán végképp nem.
    .
    Lélgeztetett nap per kumulált eset tavaly 2% környékén volt (zöld vonal), most pedig 10% környékén van (piros vonal). M történt? Összeadódtak a hatások: aluldetektálás, kevés ember kórházban ahhoz képest, mint kéne lennie, súlyosabbak... 5-szörös a detektált esethez képest az intenzíven ápolt arány. Ötszörös.

    .
    .
    .
    .
    .
    3. ábra: bal oldalon: kumulált esetek és kumulált halottak. Figyelem!
    .
    A zöld vonal a 2020-as kumuláció. Látjátok, hogy mivel korrelál? A fekete oszloppal... ami a 2021-es halott. Mi történik? Feleannyi detektált eset (a tesztpozitivitás is a tavalyinak a fele egyébként, ez egy másik mese), lásd sárga vonal vs. zöld vonal. Viszont sokkal több halott, lásd fekete téglalap vs. szürke téglalap.
    .
    Rosszabbul állunk halottban, mint tavaly ilyenkor, ha a detektált esettel visszaosztjuk, a különbség ötszörös! (Lásd korábban.)
    .
    Jobb oldalon: kórházi nap is több volt idén, mint tavaly (a narancs oszlop magasabb, mint a zöld oszlop) de az intenzíves nap a duplája a tavalyinak. (A halottak száma is kb. a duplája egyébként, az arányok hasonlók, ha már nagy a baj.)

    .
    .
    .
    .
    .
    4. ábra: Bal oldali grafikon. Kórházi napok és detektált esetek, kumuláció. Lehetett volna ezzel kezdeni, mert gondolatilag ebből indultunk ki. Mindenesetre lehet követni, összeáll. A detektált eset a tavalyi fele, de ez több kórházi napot jelent. Olyan, mintha csak a kórházban tesztelnénk, mert a sárga vonal elég jól követi a sárga téglalapokat. Tavaly... a zöld elszaladt, a kórház ahhoz képest (ekkor még) nem. Következtetés: idén nem keresünk senkit. Akit találtunk, az azért van, mert rosszul van.
    .
    Jobb oldali grafikon: Kumulált esetszámok és kumulált lélegeztetett napok száma, 2020 vs. 2021.
    .
    Megint figyelem!
    .
    A tavalyi esetszám (kék vonal) nagyon pontosan korrelál az idei lélegeztetett számmal. Csak éppen az idei lélegeztetett szám nagyobb.

    .
    Összesített következtetés: a járvány elszabadult, senkit sem találunk meg és nem is akarunk, a hivatalos esetszámunkat 4-5-tel kéne megszorozni ahhoz, hogy a tavalyi képhez hasonlót lássunk.
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    ________________________
    .
    .
    .
    Záró gondolatok: tavaly ilyenkor 300 ember volt kórházban. Most is körülbelül annyi van. Maximum feleannyinak lenne szabad lennie. Mondtam, hogy ha szeptember 15-re elérjük a 300-at, az baj, mert szeptember végére se lehetne több ennyinél, ha a 'szakértők' megközelítését vesszük alapul. Ha ez itt 'az oltatlanok járványa', akkor a jelek szerint nagy lesz, mert a lakosság több mint fele oltott a veszélyeztetett korosztály több mint 70%-a oltott. Akkor mi a csodát látunk?
    .
    .
    .
    .
    .
    Három eset van.
    .
    A) sokkal előrébb járunk a relatív időben, és tényleg az oltatlanok járványa, de akkor hamarosan ki fognak lőni a számok (jó eset [?] ). ez a hivatalos narratíva.
    .
    .
    .
    😎 mindenkinek a járványa, csak az oltottaknak kevesebb az esélyük a súlyos megbetegedésre és több a túlélésre, de ez gyakorlatilag egy új járvány, amit nevezhetünk éppen hullámnak. Eben az esetben nem lesz kilövés, hanem hasonló alakja lesz, mint tavaly, csak magasabb. (Ez az én hipotézisem, és sajnos ez a rosszabb forgatókönyv.)
    .
    .
    .
    C) nem lesz semmi baj, sokkal előrébb vagyunk a relatív időben, és hamarosan mérséklődnek a számok
    .
    .
    .
    Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy A vagy B. Vagy C. Lehet persze A és B valamilyen keveréke is, sőt, ez tűnik most a leginkább valószínűnek. (Lehet a C is, de akkor 2-3 héten belül komoly mérséklődést kell látnunk kórházban, intenzíven és halottban. ha azt nem látjuk október elejéig, akkor biztosan nem C.)
    .
    .
    .
    .
    .
    Egy dolog biztos: a helyzet jelenleg valamilyen okból jelentősen rosszabb, mint kéne lennie. Bármelyik magyaázat is bizonyul helyesnek, komoly hullámot (járványt) fogunk látni, ha nem lesz 2 héten belül jelentős lassulás. Ha ezek a trendek még 2-3 hétig ebben a formában tartanak ki, akkor B, ha hirtelenebb elszabadul, akkor A.
    .
    .
    .
    Fontos!
    .
    Ami rosszabbul néz ki (hirtelen elszabadulás) az a jobb forgatókönyv. Ha hirtelen lesz nagyon rossz, nem tart olyan soká a delta. Ha fokozatosan romlik, akkor sokáig tart, nagyon sok áldozat lesz.
    .
    .
    .
    (Pontos számokat nem fogok most még becsülni, szeretnék látni még adatot, legalább még egy hetet.)
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    ______________________________
    .
    .
    .
    Felvetés:
    .
    Annyit tennék hozzá, hogy még azokat sem találjuk meg, akik egyértelműen fertőzöttek. Ismerős, hétvégi céges ottalvós csapatépítőből betegen jött haza (mint kb. az ott tartózkodók 50%-a). Házidoki szerint felesleges tesztelni, mert egyértelmű. Statisztikába persze nem kerül be (csak rontana rajta úgy is, az meg milyen ciki lenne, ha 80% tesztpozitivitást jelentenénk le)
    .
    .
    .
    .
    .
    Válasz, ami nem magyarázat, hanem feltevés, hipotézis:
    .
    Szerintem kétféle teszt van. Azoké, akik nagyon szarul vannak, és mennek kórházba. Az napi 50 ember most, mert meg is halnak, el is engednek. Nem mindenki aznap megy kórházba, de a 300 pozitívnek minimum a harmada a végén kórházban köt ki.
    .
    A negatív tesztek egy másik kontingens, és fogalmam sincs, hogy honnan származnak. de tuti nem random, mert amit látunk, az nem 2,5% átfertőzöttségnél van, és akiket találunk, bajban vannak.
    .
    A negatív tesztek... nem tudom, hogy honnan jönnek, de gyanítom, hogy a többségük nem állami, hanem utazás, munkahely, stb.

    [ Szerkesztve ]

    Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

Új hozzászólás Aktív témák