Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Cs1csó #12856 üzenetére

    "Van olyan itt a fórumon is írta aki estére kikapcsolja a UPS-is..."

    Jelen! :) Nem csak a UPS-t, de a gépet és a monitort is. Nekem többet ér az, hogy feszültségmentesítés után az alkatrészek nem búgnak, nem fűtenek, nem sugároznak (elektromágnesesen, mint egy antenna), nem kell félteni őket egy hirtelen jött vihartól (lásd elmúlt éjjelt), annál, hogy állandó feszültség alatt tartva őket, a nem 100%-os hatásfokuknak köszönhetően feleslegesen fűtsék magukat (és a lakást) és közben tekerjék a villanyórát. Aláírom, hogy az állandó üzem sok szempontból előnyösebb az elektromos készülékeknek, én azonban mérlegeltem: egyelőre alacsonyabb (szinte nem létező) a lekapcsolgatás okozta javítási költség az állandó fogyasztással (és hulladék hő leadással) járó anyagi és kényelmi terheknél (kb. 8 év mérlege).

    De ez a régebbi (2010-es) asztali gépemre (1. gen. i5, 6 GB RAM, 120 GB SSD, 19"/22" LCD), a multimédiás cuccaimra (42" TV, 5×85 W-os AVR, RPi2B) és a konyhai mikrosütőre vonatkozik.

    A munkagépem (lásd adatlapomat) ezzel szemben szinte állandóan be van kapcsolva: nappal kockatápról megy, éjjel (sleep módban) akksiról PicoUPS-en keresztül. Sőt, ennek a monitorát éjszakára csak feszültségmentesítem egy kapcsolós aljzatról, anélkül, hogy előtte előírás szerűen lekapcsoltam volna. A NAS-nak fenntartott (gyakorlatilag mindig kikapcsolva lévő) HP Proliant Microserver (1. gen, 3×1 TB HDD) is állandó táp alatt van egy 0-24-es UPS-en, hogy wakeonlan-nal bármikor ébreszthessem. A médiaszervernek használt netbook (2 magos Atom proci, 2 GB RAM, 120 GB HDD, böszme utángyártott akksi, 10"-es állandóan lecsukott kijelző) meg 0-24-ben megy 12 W-os fogyasztással. Ez is bő 3 éve megy így, és még mindenki boldog. :K

    Néhány éve a mikrót kellett szervizelni (1800 Ft), illetve a régi asztalimban kellett a RAM-okat átszervezni, mert az alaplap rakoncátlankodott (0 Ft, csak pár nap idegeskedés). De ezt én a koruknak tudom be inkább, mint annak, hogy állandóan feszültségmentesítem őket.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák