- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Gaming notebook topik
- BIOS frissítés
- Videós, mozgóképes topik
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Met
nagyúr
Az ütemezett feladatoknál a Rendszerindítás/leállításnál meg lehet oldani hogy adott napon x órakor bekapcsoljon x órakor meg ki?
DS115j[ Szerkesztve ]
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
e90lci
senior tag
válasz Core2duo6600 #44251 üzenetére
Szia
Ip cím miért nem jó?
IP-DHCP szerver-leases menüpontjában ott van ha a Commentbe beírogattad (mi minek az ip címe)és fix belső ip-ket osztottál mindennek.Én így használom kintről már több mint egy éve és nem érzem a hiányát hogy név szerint keressek.Megnézem ahhoz az eszközhöz milyen ip tartozik és kész. -
e90lci
senior tag
válasz Core2duo6600 #44255 üzenetére
Mikrotiken.Neked is az van nem?OpenVPN en bejelentkezel a hálózatra a winbox-ban meg eléred a routert.
-
Core2duo6600
veterán
-
e90lci
senior tag
válasz Core2duo6600 #44258 üzenetére
Hát jó hogy. Bármit elérek külföldről,az itthoni hálózaton VPN-el.A Mikinek van elég dolga ezért futtatom a nas-on a VPN szervert.Nekem csak RB3011 es a routerem,de mostmár RB1100AHX4 est venném.
-
peteralbert7
tag
Sziasztok.DS115j-m van.A problémám az lenne,hogy ConnectBox-ra van kötve a Nas is a UPC-mediabox is és a TV is.Ha megy a nas akkor a mediabox nézhetetlen mert akad a hang és a kép is mintha elfogyna a sávszél.A netem 240-es.Tapasztalt már valaki hasonlót?
-
peteralbert7
tag
Nekem ez a beállítási lehetőség nincs DS115j
-
Csabroncka
addikt
Mailplus 2.0.5. - 0910
Hibátlanul futtatható, több idegesítő hibát orvosoltak és biztonsági réseket is foltoztak!
"in medias res"
-
Immy
őstag
válasz gyugyo79 #44241 üzenetére
Hi,
QC-vel megyek, mert NAT van és nincs kipublikálva az 5000, 5001 stb szükséges portok a publikus internet felé. DDNS még nincs. Az is felmerült kérdésként bennem, hogy QC mennyivel lassabb mintha direkten menne, de elsősorban a biztonság kérdésköre jobban foglalkoztat.Ha jól értem a tunnel a kliens és a QC server valamint a QC server és a NAS között van. Ha egy tunnel-ről van szó, amiben szinten biztos vagyok, hogy egy "sima" SSL tunnel, akkor mi értelme van az iOS/Android appnál a login képernyőn a http/https választónak QC használata esetén?
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
gyugyo79
addikt
A tunel az a két végpont közt van a Syno CC szerver csak össze kapcsol, de utána nincs rá feltétlen szükség ha megvan a tunel. De ezt nem tudom 100%-ra hogy hogy van megvalósítva náluk.
Mert azon belül még használhatsz bármilyen protokollt. Gondold végig menyivel lenne komplikáltabb leprogramozni, hogy biztonságos is legyen de kezelje, hogy ha QC -t használ akkor mi legyen de akkor is választható legyen, ha direktbe kapcsol stb. ráadásul ha otthon vagy mindjárt nem számít a NAT és a router portátirányítása. Mindezt, úgy, hogy a NAS -on is kapcsolható, hogy csak https kapcsolaton működjön a DSM és minden Syno alkalmazás... Ráadásul mi van aki nem bízik a Synology tunel megoldásában stb.
Így meg működik és kész.[ Szerkesztve ]
-
jherc
csendes tag
Sziasztok!
Még mindig NAS vásárlás előtt vagyok, azt utóbbi időszakban nem tudtam a témával foglalkozni.
Újabb kérdéseim merültek fel, remélem a tudásotokkal, tapasztalatotokkal válaszokhoz is jutok! :-)
Jelent-e észrevehető sebesség különbséget, ha egy 918+ NAS két helyére kerülne 1-1 db 2,5" SATA3 SSD, a másik kettő helyre 1-1 db HDD. A kiszolgálás az SSD-ről történne, az SSD-k gyakori mentése pedig a HDD-kre. SSD-k is és HDD-k-is SHR-ben (tükrözve). Ezen kívül természetesen lennének még egyéb, külső mentések is.
A NAS link aggregációval menne a switchbe, tehát két db gigás kábel is lenne neki (tudom, nem adódik össze, de azért a tapasztalat, hogy párhuzamos műveletek esetén a külön-külön klienseknél nő a sebesség (legalábbis számítógépről történő kiszolgálás esetén igen, NAS-nál nem tudom)).Észrevehető lenne-e így a sebbesség különbség?
A 918+-ban található NVMe SSD cache lehetőség gyorsítana-e a dolgokon?
Mennyi az ajánlott memória mennyiség egy ilyen eszközben? Látom, hogy forgalmazzák 4 és 8 GB-tal, és úgy találtam neten, hogy megy akár 16-tal is.
Az eszközön lenne egy-kettő adatbázis, egy VM (linux szerver), és fájl tárolás (HDD).
Tehát, a dual link, az SSD HDD helyett és esetlegesen a memória bővítés és SSD cache mennyire befolyásolja a sebességet?
Köszi
-
gyugyo79
addikt
Jelent-e észrevehető sebesség különbséget, ha egy 918+ NAS két helyére kerülne 1-1 db 2,5" SATA3 SSD, a másik kettő helyre 1-1 db HDD. A kiszolgálás az SSD-ről történne, az SSD-k gyakori mentése pedig a HDD-kre. SSD-k is és HDD-k-is SHR-ben (tükrözve). Ezen kívül természetesen lennének még egyéb, külső mentések is.
Attól függ mire használnád. Sima otthoni felhasználás mellett majdnem 0. Ha csak amire a végén írtad akkor sokat.
A NAS link aggregációval menne a switchbe, tehát két db gigás kábel is lenne neki (tudom, nem adódik össze, de azért a tapasztalat, hogy párhuzamos műveletek esetén a külön-külön klienseknél nő a sebesség (legalábbis számítógépről történő kiszolgálás esetén igen, NAS-nál nem tudom)).
Ez így nem igaz teljesen, ha nem használsz semmit ami miatt az open vSwitch kellene akkor egy mac addres felé is mehet a teljes sávszélesség de a kliensnek is tudnia kell.
Viszont ahogy van open vSwitch akkor 1 gigabit/ mac addres tehát minimum 2 gép kell, hogy az összevont 2*1 gigabit ki legyen hajtva.Ezt nem tudom mikor javítják vagy javítják e.
Észrevehető lenne-e így a sebesség különbség?
Persze, hisz a duplája ...
A 918+-ban található NVMe SSD cache lehetőség gyorsítana-e a dolgokon?
Igen ha a felhasználásodnak megfelelő méretűeket vagy nagyobbakat raksz bele. De otthonra ez is nehéz ha megy rajta torrent is pld. Van rajta egy ajánló amit le tudsz futtatni egy bizonyos használat után tesz egy javaslatot, hogy szerinte mennyi kéne.
Én az enyémbe raktam 2*128-at tesztből és semmi hasznát nem éreztem a Syno 2*512 -t javasolt ...
Mennyi az ajánlott memória mennyiség egy ilyen eszközben? Látom, hogy forgalmazzák 4 és 8 GB-tal, és úgy találtam neten, hogy megy akár 16-tal is
Nyilván ez ami a legtöbbet hoz általánosan és minél több annál jobb. Viszont ha bátor vagy és cserélnél a Synologytól független akkor csak a 4-st vedd mivel a 8-asban 2*4 van így ha 16 -t szeretnél lesz a polcon 2*4 míg ha csak 4-est veszel 1*4. Meg a 4 mellé első körbe ha veszel 8-at akkor megnézheted elég e a 12 ...Tehát, a dual link, az SSD HDD helyett és esetlegesen a memória bővítés és SSD cache mennyire befolyásolja a sebességet?
A memória az kicsit más. SSD cache meg hoz valamennyit, de nyilván csak akkor lesz = az SSD -vel ha ugyan akkora használt adatmenyiség be van rá töltve .
Viszont valahol valami mindig a szűk keresztmetszet lesz meg másképpen lassú. Pld. egy virtuális gépet használni ami egy köteten van a torrentre használttal más mint egy olyat ami nincs.
-
Met
nagyúr
Én sem találtam ilyen beállítást
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
bb.bocs
őstag
válasz Core2duo6600 #44251 üzenetére
ezt nekem szántad?
-
-
Infomaker
tag
Köszi a múltkori segítséget, él az új 115J-m, és a cloud station szinkron a laptopról.
Amiben segíséget kérnék:
1.:a telefonomról ugye fut a DS Photo, amivel a /Photo könyvátrba backupolom a fotóka.
2.: a PC-ről amegy a cloud backup a /home/Cloudmittomén mappábaAz a bajom, hogy a photo backup a telefonról nem tudom átirányítani a cloudstation mappájába. AZ lenne a cél, hogy a telefonról a Syologyra felbackupolt képeket lehúzza automatán a PC-re is, de így nyilván nem csinálja.
Vagy a DS Photot kéne rávenni, hogy ne a /Photo könytárat használja, de nemtom rávenni,
Vagy valahogy a photo könytárat Synologyn belül kéne áttükrözni a cloustation valamelyik mappájába, és akkor lehúzná PC-re is a telefonról backupolt képeket..ötlet valakinek?
-
BullZeye
veterán
Nem jutok dűlőre, szükségem van kis segítségre, mert érzem, hogy valami banális dolog van a háttérben.
Van egy shell scriptem, ami gyakorlatilag torrenteket teszi helyre, 2.0-ig seedelt dolgokat kiszedi, és átrakja másik mappába amit manuálisan szoktam törölni ha eszembe jut.
HDD csere és új rendszer óta valahogy a cron nem működik rendesen, ezért gondoltam gyári Feladatütemezőt kipróbálom.
Ha Futtatom manuálisan innen, akkor lefut, hibátlanul megcsinál mindent (szóval nem jogosultság probléma). Viszont automatikusan az istenért nem akarja megcsinálni, hiába várok 15-20 órát, és hiába kéne futnia óránként, bent maradnak a kész torrentek, és nem kerülnek át a törlős mappába.
Mi okozhatja még ezt? Vagy milyen más módszerekkel lehetne futtatni minden óra:00-kor egy SH fájlt?
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
gyugyo79
addikt
válasz BullZeye #44276 üzenetére
Próbáld ki, hogy ha megvan a *.sh akkor azt futtasd rootként ha lehet és ne beleírd így.
Pld ez legyen a szkript részbe írva ha a szkript egy BullZeye nevű felhasználó home könyvtárán belül egy script nevű könyvtárban van és a neve torrentatrak.sh.:/volume1/homes/BullZeye/script/torrentatrak.sh
-
jherc
csendes tag
válasz gyugyo79 #44269 üzenetére
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Nem az általános értelemben vett otthoni használatban lenne. Se torrent, se videók, semmi ilyesmi, inkább kisirodai a környezet, ha így nézzük. Az említetteken kívül nem lenne rajta semmi egyéb.
Ezt az open vSwitchet nem ismerem.
Úgy tudom, ez a NAS tud fizikailag link aggregációt, nekem pedig van olyan fizikai switchem, ami szintén tudja. A kliensek is fizikai gépek ugyanabban a switchben 1-1 linkkel.Tehát adott a 918+ NAS, ez két kábellel a fizikai switchbe, és onnan 1-1 kábel a kliensekhez.
Ezzel az lenne a cél, hogy a kliensek egymás mellett dolgozva nem ugyanazon a madzagon, ne ugyanazt a sávszélt fogyasszák.Ami a NAS-on menne:
- 1 VM , linux szerver, minimális terheléssel (a most futó linux szerverm mást célt szolgál, de 1 GB ramot sem használ egy atom proci mellett, bőven elvan, ilyesmire számítok)
- klienseken futó szoftver fájlszintű adatbázisa (2 szoftverhez)
- dokumentumok
- mentések
- (nyilván ezen kívül futnának a NAS szolgáltatások, backup, elérés, ilyenek, de semmi torrent, semmi video...)
Ehhez kellene méreteznem a hardvert, hogy a lehető legjobb ár-értéket érjem el, tehát ne költsek feleslegesen, de már elérjem a jó szintet, nem csak az elfogadhatót.
Első körben a memória a kérdés, de akkor úgy látom, hogy itt is igaz, hogy minél több, annál jobb, viszont nem akarok feleslegesen sem költeni, ha elég a 4-8 GB is, akkor ne adjak ki tízezreket a 16-ért.
A másik, hogy 4 HDD, vagy 2 SSD-2 HDD felállás. 4 HDD esetén SHR2, vagy RAID5 akár.
2 SSD és 2 HDD esetén 2 kötet, SHR tükrözve.
A VM mehet HDD-re is, nem kell, hogy gyors legyen, alig csinál valamit, egy kis monitorozás menne rajta (külső eszköz), de még lenne hely az SSD-n is. Az SSD-re az adatbázisok lennének.A harmadik az SSD cache. Ez összegben is kicsit húzósabb. Az is kérdés, hogy ezt bármikor, később is illeszthetem-e és működik-e, vagy már a kezdeti beállításoknál ott kellene lenniük? Illetve, hogy dob-e rajta annyit, hogy megérje? Ha igen, akkor ugyanaz a méret lenne, mint a 2 SSD. Ha nem hoz annyit, akkor nem erőlködnék vele annyi pénzért. Valamint, ha lehet később is, akkor későbbi projekt, a tesztek után, ha szükségesnek ítéljük.
Remélem tisztább így, bár külső szemmel talán zavaros.
Mellékeltem egy ábrát, talán így egyszerűbb.[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
Az Open vSwitch az a virtuális gépekhez kell a Synon . Ez a Virtual Machine Manager és a Docker. Ha ezek a csomagok telepítve vannak (elég az egyik) és futnak akkor van Open vSwitch is mivel kell a működésükhöz.
Több gépről ekkor is kihasználható a LAG előnye, annyi, hogy 1 gép 1 Gigabiten van maximalizálva. A kliensek LAG -olva vannak egyáltalán mert ha nem akkor úgy is mindegy (meg vállalati környezetbe amúgy is szívás mert az MS csak szervereken szereti ha használjuk és az utolsó win10 frissítésnél is 1 hónap volt mire az intel megcsinálta a drivert megint így jobb ha a userek nem szoknak hozzá a jóhoz. Persze más a helyzet ha nem Win fut a klienseken).
Eddig, hogy használtátok, miről futottak az adatbázisok, ha egy SSD -ről akkor a HDD vissza lépés lenne.
De a lekérdezések komlexitását nem ismerve, látva nehéz megmondani kell e SSD ennyi felhasználóhoz de tudom, hogy van amikor meg 1-hez is kevés tud lenni néha.Én ha a hely nem számítana akkor 2 SSD -t raknék raid1-be (semmi SHR -zés) és 2 HDD raid 1-be.
Fontos mentés ezekről egy külső eszközre.Az SSD cache így szükségtelen kb. ha beleférne akkor is egy kis J-s NAS -t vennék az árukból amire beállítanám ennek a mentését.
De ez én vagyok. Raid5 -t sose használnék nem hiszek benne (ettől még jó főleg otthonra semmi baj nincs vele) Raid 6 - ot itt hanyagolnám is és inkább akkor Raid10 lenne csak HDD -vel amin gondolkoznék.
De hátha majd ad más is ötleteket.
[ Szerkesztve ]
-
jherc
csendes tag
válasz gyugyo79 #44279 üzenetére
Köszönöm!
Tehát ha jól értem, ha már akárcsak 1 VM is van, akkor van open v switch is a NAS-on.
Ok, ez nem baj (gondolom).A többi a VM-en kívül lenne.
Az adatbázis csak kb sűrűn, gyorsan elérős fájltárolások (kliensen felcsatolt meghajtóként).Klienseken win fut (a szoftverek miatt).
Lehet, hogy a LAG-val nem vagyok annyira képben. A klienseken is be kell állítani, ha a NAS és a switch között szeretnénk így használni, a kliensek és a switch között pedig csak normál módon?
Korábban teszteltük már úgy, hogy workstation pc-n win server nic teaming és egy általános switchre külön a kliensek, azokon semmi beállítás és működött, sőt észrevehető teljesítmény növekedés volt. Ebből indultam ki. Annyi különbség, hogy a NAS lenne LAG kiszolgáló, a switch pedig tudja a LAG-ot.
A kliensek egyedi, egymástól független gépek, ahol a felhasználók a saját dolgaikat intézik, de a NASon közös dolgokkal.
Eddig a kliensen volt minden, SSD-n, onnan folyamatos mentés 3 helyre. Ezek mennének most ki, hogy másik gépről is ua legyen (központosítás).
(Máshol már működik hasonló, csak gyengébb NAS, HDD, 1 LAN, és ott előfordul, hogy nem tudja elég gyorsan kiszolgálni a usereket, ezen szeretnénk itt javítani. Az ottaniról nincs pontosabb infóm és nem is lesz.)
A hely nem számít, a HDD lehet nagyobb, az SSD bőven elég 512 GB.
A RAID1 jobb, mint az SHR? Ezzel nem vagyok teljesen képben, azt hittem, az SHR jó.
Igen, a RAID10 az hasznos, és én is inkább azt, de sokan a RAID5-6 mellett vannak.
Nem számít, hogy 4-ből, csak 2 lemez lenne, a lényeg, ha kiesik, legyen miből visszaállni egy lemezcserével és közben menjen minden tovább.
(Tudom, backup, backup, backup... ;-) ) -
Patice
Topikgazda
Csak ötletelek:
Így egy kicsit jobban ismerve a helyzetet - de gyakorlati tapasztalattal nem rendelkezve - szerintem is felesleges a + SSD cache, amit a DS918+-nál tudnál használni. Ha úgy is két SSD lenne az első kötet, akkor ezek RAID1-ben igen nagy sebességet tudnak biztosítani, amivel a 2 Gbit/s link aggregációt is ki tudod használni teljesen.
1 VM-hez, meg pár szolgáltatáshoz elégnek kell lennie a 4-8 GB RAM-nak, ha a jövőben sokkal több feladata nem lesz, akkor én a 8GB-ra mennék rá.
Synology-nál tudtommal 1 VM ingyenes, a többi már licensz köteles, ahogy a kameráknál 2 fölött.
4 lemezes NAS-sal én lehet úgy csinálnám meg az automatikus mentéseket, hogy ha úgy is tervben van külső lemezes, vagy másik NAS-os mentés, akkor a 3. és 4. lemezt külön-külön kötetnek formáznám. A második kötet követné kvázi real-time az első kötet változásait, a harmadik kötetre pedig csak éjszaka menne át az adat, hogy ha pl. nap közben valami hiba keletkezik, akkor ne csak azonnali mentésed legyen, hanem 1 (vagy akár több) napi verzió is. Külső lemezre, vagy másik NAS-ra, meg lehet konfigolni, hogy melyikből csináljon mentést.
Így lenne egy NAS-ban elég sok redundancia.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
jherc
csendes tag
válasz Patice #44281 üzenetére
Köszönöm!
Igen, Én is így gondoltam, de biztos nem vagyok benne, ezért kérdezek. :-)
A mentés redundanciákat mindenképpen megoldom, mert jelenleg is minimum napi szinten mentünk még más helyekre is.
A HDD-ket azért tenném egy kötetbe, tükrözve, mert ott is szükséges a folyamatosa rendelkezésre állás, ha oda pakolom a dokumentumokat (ez majd az SSD hely függvénye, egyelőre biztosan elfér az SSD-n minden).
A doksik és a mentések pedig bőven elférnek a HDD-n (az lehet nagyobb is, ha szükséges).A korábbi kérdés, a RAID1 miért jobb választás, mint az SHR?
Azért gondoltam az SHR-re, mert amennyire tudom, rugalmasabb, tehát, ha közben úgy alakul, hogy fogy a terület és bővíteni szeretném háttértár cserével, akkor megtehetem lépésenként, az egyiket kicserélem nagyobbra, majd a másikat is és már nőtt is a hely, néhány óra, nap múlva...
A RAID1 megoldással is működhet így? -
BullZeye
veterán
válasz gyugyo79 #44277 üzenetére
.sh link van betéve, csak bash-t elé raktam, mert gyárilag is úgy volt.
A program lefut, ha manuálisa rákattintok a futtatásra, csak hiába automatizálom, hogy óránként menjen, magától nem fut le. Próbáltam ROOT és felhasználóval is. És ki is írja, hogy legközelebbi futtatás 2018.08.22 15:00, csak épp ez nem valósul meg.
bash /volume1/removecompletedtorrents.sh
helyett most kipróbálom így, hátha kapok valami hibaüzit:
/volume1/removecompletedtorrents.sh >>/tmp/task_debug.out 2>&1
-
Core2duo6600
veterán
Igen.
Ha megnézed a syno oldalán a raid kalkuláltort láthatod a különbségeket.
2 lemeznél az shr raid 1 ként viselkedik.
3 nál raid 5 ként.
Ahogy nyomkodtam a raid kalkulátort, az shr nek akkor van értelme ha több különböző méretű hdd étt teszel be
ha csak 2 öt, mivel a másik 2 helyre ssd ét akarsz akkor nyugodtan választhatod a raid 1 et.
Ekkor ugye a ket disk teljesen egyforma tartalommal bír egy köteten belül.A Raid 1 azért jobb választás, mert ha shr ben van a 2 diszk, akkor raid 1 ként viselkedik.
És ha valami gikszer beüt a nas sal, egy raid 1 es hdd ét ami lényegében egy sima hdd egy sima asztali gépen (Windows esetében külön prg kell) tudsz olvasni, az shr esetében nem tudom, hogy hogyan lehet kimenteni a nas elhalálózása esetében.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
gyugyo79
addikt
Azt írtam, hogy ha a 2 csomag telepítve van és fut valamelyik (A VMM konkrétan le se állítható csak törölhető- vagy fut) akkor működik így.
NEM az ezekbe futó virtualizációk elérésén áll fent hanem mindennél, mert akkor minden forgalom keresztül megy már rajta.Ha nincs open vSwitch és minden gép a hálózaton LAG -olva van akkor 1 gép és a NAS közt is lehet 2 gigabites sebességgel másolni vagy ha A. gép nem használja ki a csak a felét az 1 gigabitnek akkor B. 1.5 gigabitet tud használni. Ha a kliensek nincsenek LAG -olva akkor a kliens max sebessége az 1 gigabit a max ami elérhető a kliensen. Hiába tudna a NAS 2X többet. 2 nem LAG -olt kliens esetén A. és B. is tud 1 gigabitet de megint csak a kliensek azok amikhez a maximum beáll a kliensen. Nem lesz gyorsabb A. ha B. nem használja ki a teljes 1 gigabitet.
Ha van open vSwitch akkor jelenleg is az a helyzet, hogy 1 kliens max 1 gigabitet tud használni hiába nem használja más de párhuzamosan 2 kliens ki tudja használni a 2 gigabitet így is.
A RAID1 jobb, mint az SHR? -> 2 HDD -nél az SHR is RAID1.
DE pld link.Synology High Availability does not support the following: SHR volumes, proxy servers, DHCP, DHCP server, IPv6, PPPoE, and Wi-Fi. Please ensure that the above are all switched off before creating a high-availability cluster.
de sokan a RAID5-6 mellett vannak.
Ez így nem igaz pláne nem a RAID5 -re. Olvas utána rendesen.Patice:
VMM a pro lesz fizetős és nincs 1 VM limit. 1 Virtual DSM limit van.Én külön szedném az I/O -t ezért lenne 2 kötet és a rendelkezésre állás miatt lenne a 2. is RAID1 ami a feladatok közül az egyéb NAS feladatokat látná el SMB -t stb. az 1 köteten csak az adatbázis és a VM
[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
válasz gyugyo79 #44285 üzenetére
Az nem írtam bele, hogy igen bővíteni / növelni lehet. Csak nem fogja Raid5 -nél kihasználni a különböző lemezek méretéből adódó esetleges különbséget. Tehát ha raid típust váltanál akkor RAID1 ->RAID5->RAID6 a lehetőség míg SHR(Raid1->5) ->SHR-2 (RAID6) a lehetőség. SHR -nél különböző méretű lemezeknél van az a kombináció, hogy kihasználható plusz tárterület.
-
jherc
csendes tag
válasz gyugyo79 #44286 üzenetére
Igen, ez lenne a felállás, ha SSD lesz HDD helyett, tehát 2 kötet, RAID1.
Ebből indultam ki az elején, csak akkor még SHR felé érdeklődtem.4 HDD esetén gondolkodtam már korábban is a RAID10-ben.
Akkor jól értem, hogy a RAID1 mérete is növelhető, ha egymás után, megvárva a helyreállítást kicserélem mindkét HDD-t? Tehát ha kezdem pl 2 db 2 TB-tal, majd cserélem az egyiket 4-re, majd utána a másikat is 4-re, akkor a RAID1 kötetem is 4 TB lesz? A RAID1 is bírja ezt menet közben? (Az nem érdekes, hogy addig marad üres, le nem foglalt terület, csak hogy így lehessen bővíteni, ha később fogyna a hely, vagy HDD hiba esetén már csak nagyobbat tudok venni).
Nyilván ez esetben nincs is értelme gondolkodni egyéb RAID alternatívákban, mert a többihez már több lemez kell.A kezdeti elképzelés is abból indult ki, ahogyan írtam is, hogy a kliensek 1-1 gigabit lanja, ne összesen 1 gigára szoruljon a switch és a nas között, tehát ez már jó lehet. Igaz, rugalmasabb, ha a ki nem használt sávszélt megkapja a másik, de ez talán majd egy későbbi lépés, ha mégis kevés lenne.
Ha jól értem, ha egyetlen VM is fut, akkor települ az open vswitch, amin viszont már a komplett nas forgalom átmegy, mindegy, hogy az VM, vagy VM-en kívüli fájlelérés, interneten keresztüli elérés, akármi?
Ez jár teljesítmény csökkenéssel? Kell beállítani vmit, vagy auto intézi?
=>Akkor a VM-en még elgondolkodom, szerettem volna spórolni egy gépet ezzel a megoldással... -
gyugyo79
addikt
Akkor jól értem, hogy a RAID1 mérete is növelhető, ha egymás után, megvárva a helyreállítást kicserélem mindkét HDD-t? ...
Igen.A kezdeti elképzelés is abból indult ki, ahogyan írtam is, hogy a kliensek 1-1 gigabit lanja, ne összesen 1 gigára szoruljon a switch és a nas között ...
Ez így fog működi, és amíg a kliensek nincsenek LAG -olva hátrányod sincs az open vSwitch -ből.
Ha jól értem, ha egyetlen VM is fut, akkor települ az open vswitch
Még mindig nem egészen jól érted.
Már akkor ha maga az az alkalmazás fut amiben utána VM -et tudsz futtatni, készíteni stb.Amíg a klienseknek elég az 1-1 gigabit nincs semmi hátrányod belőle. Értelem szerűen csak utána lesz ha azokat LAG -olod és akkor is csak azokban az esetekben amikor ki lenne használva 1 kliensen több mint 1 gigabit a NAS irányába.
Én pld. simán nem áldozom be a virtuális gépeket a + sebességért egy kliens irányába.Ha virtuális gépet akarsz kötelező a BTRFS.
[ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
válasz BullZeye #44283 üzenetére
Úgy látszik valami nem okés a feladatütemezővel se a cronnal, de valószínűleg mivel CRON alapon megy a feladatütemező is azzal valami nem okés, mert automatikusan sehogy se indít el semmit.
NAS restart persze nem oldja meg a problémát.
-
gyugyo79
addikt
-
BullZeye
veterán
válasz gyugyo79 #44291 üzenetére
Ugyanez a NAS, másik HDD-vel, az előző rendszerrel 3 évig hibátlanul tolta végig a scriptet, ezzel kezdtem.
Ettől függetlenül ahogy neten most utánanéztem a Cron service jó pár embernél bebuggol, és nem hajlandó lefuttatni a user scripteket. Syno-nak bármikor írtam hibajegyet addigra válaszoltak, mire megoldottam már.TM-es megoldás átmenetileg jó lesz, köszi a tippet.
[ Szerkesztve ]
-
jherc
csendes tag
válasz gyugyo79 #44289 üzenetére
Igen, a VM-s dolgot úgy értettem, bár nem azt írtam. Tehát ha telepítve van/fut bármilyen VM manager, akkor már van open vswitch...
És azon a köteten, ahol nincs VM, ott milyen fájlrendszer ajánlott?
A te tapasztalatod alapján, a fentiek tükrében, szerinted mennyi RAM-mal lenne érdemes nekiállni?
Az az 1 VM linux szerver verzió lenne, alig futna rajta valami, szerintem 1, max 2 GB RAM és 1-2 processzor (mag/szál) elég lenne neki, de ez majd a teszteléskor derül ki. -
fsdb
aktív tag
Synology NAS használati útmutató
Ott lehetne ha van. 17-18.oldalBe- és kikapcsolás ütemezése
Kattintson az Ütemezés indítása lapra, ha adott időben automatikusan indítani vagy leállítani szeretne. (1)
(1) Csak bizonyos típusokon támogatott.Az ön családjában szenved valaki elmebajban? Nem szenved senki! Mindenki élvezi!!!
-
Nestor16
senior tag
Ha az alapértelmezett portot megváltoztattam (5000, 5001) másra akkor van mód arra, hogy portszám nélkül el tudjam érni távolról a szervert? /video stb. pedig egyáltalán nem is működik. A reverse proxy valami ilyesmire elvileg használható, de nem sikerült beállítani. Valaki tud segíteni?
Üdv, Dávid
-
-
gyugyo79
addikt
Ext4 (bár én ha nem lenne a btrfs kötelező a virtualizációhoz akkor nem használnék btrfs-t)
Itt a Syno ajánlás.
A net tele pro - kontra összehasonlításokkal. Annyi, hogy dátumot nézz és ne legyen nagyon régi mert ott extrém torzan lehet negatív a btrfs.Ramból igazából bármennyi mehet egy Linux alá mert max gyorsítótárnak használja. Én minimum 8-al számolnék. (Azt tudod csinálni, hogy veszel bele indulásnak egy 8-ast még úgy lesz 12 és max később cseréled a benne lévő 4-est ha úgy érzed kevés és természetesen ezt úgy ha 4GB RAM -os NAS -t veszitek természetesen.)
Met
Nem minden típus támogatja ezt a ki be kapcsolást.Willie
A QC -hez elvileg nem kell port. A Synology weboldalán a fiókodba ott a NAS és mellette a QC ID. Nézd meg jól van ott és ott van e.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest