Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz zippofcy #39482 üzenetére

    Ne haragudj, de olyat írni, hogy alig veszít valamit, ha a TV-je nem tud 24p módot, az kapitális tévedés.

    Egyrészt a Samsung olcsóbb modelljeit leszámítva már nincs is olyan TV, ami ne tudna 24p lejátszást, másrészt meg a HD-élmény elengedhetetlen kelléke a 24p kadencia támogatása. Ha 60 Hz-re force-olod a 24 képkocka sebességgel forgatott anyagot, akkor természetellenes mozgást fogsz látni, ugyancsak meg-megakadó képpel.

    Egy valamirevaló PC-szoftver (pl. MPC HC) simán csuklóból kitolja a natív 24p kadenciát, a TV is helyes képmódba vált és nem lesz röcögés sem (csak a természetes 24p judder, amit moziban is látsz). A médialejátszók közül már a belépő modellek is tudják kezelni a 24p kadenciát, mert annyira alapvető dolog, mivel kvázi az összes mozifilm ilyen képkockasebességgel forog.

    Szóval attól, hogy valaki nem tudja, hogy mi fán terem, a hiányát még nagyon is észre tudja venni. Számos laikus kérdezte már tőlem, mikor nálam járt, hogy mitől ilyen folyamatos a kép a TV-men és nála miért akadoznak a filmek. Több esetben kiderült, hogy a saját rendszerük is tudja a 24p-t, csak egyszerűen nem volt jól beállítva. Megcsináltam és mindjárt látták a különbséget. A 24p kadenciakezelés tehát nélkülözhetetlen a megfelelő HD-lejátszáshoz. Pontosan ugyanolyan fontos, mint hogy a TV legyen megfelelően kalibrálva, a hangrendszer komponensei pedig legyenek korrektül elhelyezve, bemérve.

    A digitális jellel kapcsolatos okfejtést már nem is taglalnám, az már olyan szinten baromság, hogy szóra sem érdemes.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Új hozzászólás Aktív témák