Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Voice24 #84000 üzenetére

    Egyrészt kint a paraszt elmegy megvenni az egymillás OLED-et, itthon pedig a felső tízezer is meggondolja hogy ennyit költsön tv-re. Amikor az itthoni tulaj kuporgatott a jelenlegi tv-re is, nyilván nagyobb értéket képvisel a szemében mint a külföldinek aki a havi fizetés feléből vette meg. Sokkal könnyebben túlad rajta töredék áron, csak ne foglalja már a sarokban a helyet. Nem itthon adják el túlárazva, hanem külföldön szórják nyomott áron, mivel 5-7x átlagfizetés mellett előbb basznak ki valamit a kukába, amit itthon még megpróbálnak eladni.
    Nézd meg mennyi szemetet termel egy amerikai család, és hasonlítsd össze mondjuk egy bulgárral.

    Másik dolog hogy igenis releváns az hogy ki kell menni, na nem elméleti szempontból hanem gyakorlatiból. Hajamra kenhetem azokat az árakat ha nem tudom idehozni. Ugyanúgy hajamra kenhetem sok műszaki cikk e-bay-es USA árát, miert mire ideér áfa+vám-mal már messze vagyok tőle.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • wrbbt2

    csendes tag

    válasz DM-Fan #83993 üzenetére

    Délután bementünk egy itteni MM-be , volt ott egy komoly érdeklődő , az eladó több TV-t bekapcsolt , átkötött neki , Blu-Ray-ről tv adásra , stb , ( rendelt is valamit a végén ) , szóval a képminőség elég kiábrándító volt , - ja 4000.- euros OLED-ekről van szó ,- a sportközvetítésnek jó képe volt , de egy régebbi filmsorozat talán ? - képe elég gyatra volt , váltottunk pár szót az eladóval , azt mondja : mindenki bejön TV-ket nézegetni , aztán elmegy és otthon megrendeli az interneten ...LOL... ( Jah , 20-30 %-kal olcsóbban , tettem hozzá magamban .. ;] ) , amit már messziről kinéztem , hogy elég jó képe van , egy 65"-os 4K , Sony volt : 5000 EUR !?! , az átszámolva 1,5 milla legalább .( mivel siettünk , a pontos tipusokra nem emlékszem ) . Nem akarok senkit megbántani , de szerintem aki ma kiad pl 1,5 millát egy TV-ért , az vagy nagyon hülye v. nagyon gazdag . ( vagy mindkettő ?? ) .Szóval engem az OLED nem vett le annyira a lábamról , tehát summa summárum maradt az , hogy egy top állapotú , egykori csúcs plazmát kell beszerezni , korrekt eladótól , és bevállalva a rizikót , reménykedni nem romlik el . A másik megoldás , hogy mindig várni a jobb technológiára , halasztani a TV vételt , és leélni az életet TV nézés nélkül ... :F ...

    Treffen sich 2 Fische im Ozean. Sagt der Eine: "Hi" Fragt der Andere: "Wo?!?!?"

  • Ijk

    nagyúr

    válasz wrbbt2 #84002 üzenetére

    Szerintem még 2 év mire lesz VT/kuro verő OLED, és árban is helyükre kerülnek. Ugyanennyi idő a 4k elterjedése, addig nem érdemes UHD vonalra menni akármilyen plazma van otthon. Jelenleg egy baromi költséges UHD és oled techdemozas folyik, lcd-t meg már rég alsó szegmensbe kellett volna tenni.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Daffni2

    addikt

    válasz pataslogeza #83996 üzenetére

    Felháborító olvasni az ismeretlen nyelven írt katyvaszodat.

    Miért nem magyarul írsz, egy magyar fórumon?

    "Aki ad,az nyer"

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz pataslogeza #83996 üzenetére

    "Pontosan mi is a szakteruleted? Ha mar itt jarunk es nem titok, akkor elarulhatnad hogy pontosan mivel is foglalkozol, hol es milyen beosztasban. Csak hogy tudjam ki osztja itt az eszt minden temaban es mindenkinek."

    Az égvilágon semmi közöd hozzá, pláne személyeskedéssel megtűzdelve és ha tovább folytatod, ki is raklak a topicból, mint a szél! Egyébként ha olvastad volna az elmúlt 10 évben a topicot, leszűrhetted volna. A korábbi személyeskedésed kapcsán meg kicsit fura, hogy a szememre veted, hogy lenézlek! Csodálkozol?

    "A 0,5% meg nem hiteles info, csak irni akartam egy nagyon kicsi szamot, lehet hogy tobb ennel, vagy ennel is kevesebb, mondjuk 0,1%, de igy is 2400 vasarlo, aminek csak 2%-a az 50 plazma vasarlo."

    Szóval magad is elismered, hogy halvány fingod nincs a pontos számokról. Mondjuk ez tudható volt.

    "Az 50 plazma vasarlo meg ugy jott ki, hogy latok vagy 9-10 plazma hirdetest (honapok ota hirdetik) amire egyenkent van 2-3 erdeklodo, akik tobbnyire nem veszik meg az irrealisan magas ar miatt."

    Gratulálok az okfejtéshez, ezek szerint a teljes használtpiacot lefedően foglalkozol minden apróhirdetésoldal minden plazma hirdetésével. Irigylem az időt és az energiát, amit erre fordítottál, hogy eme egzakt statisztikát fel tudd állítani!

    "Az a linkelt plazma egy kirivoan magas ar a nemet piacon, es valoszinuleg nem fog elkelni, vagy ha igen akkor nagyon sokara. Irtam en is hogy kulfoldon is vannak irrealisan magas arak, de azok tobbnyire nem kelnek el, vagy csak nagyon sokara. "

    Köszönjük a magyarázkodást!

    "Ja, elvonatkoztatni meg nem akarok. Ha valamit leirsz, azt ugy ertem ahogy irtad. Ha azt irod hogy kek az eg, akkor nem fogok azon agyalni, hogy talan ugy ertetted hogy kekeslila."

    Nem. Én leírok valamit, te meg belemagyarázol olyasmit, ami nincs mögötte és senki nem is feltételezi.

    Get Moded!

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz wrbbt2 #84002 üzenetére

    "summa summárum maradt az , hogy egy top állapotú , egykori csúcs plazmát kell beszerezni , korrekt eladótól , és bevállalva a rizikót , reménykedni nem romlik el . A másik megoldás , hogy mindig várni a jobb technológiára , halasztani a TV vételt , és leélni az életet TV nézés nélkül ... :F .."

    Pontosan erről van szó! Ezt mondjuk mi is! Ezerszer jobban jár az ember, ha tényleg megtalálja a korrekt eladót, aki vigyázott a TV-jére, nem hajtotta szét és megveszi azt, feleannyiért, mint egy mai 65"-os 4k OLED-et ezen ár duplájáért. Mindezt a garancia hiányának ellenére is fenntartom, mert egyszerűen nincs más alternatíva. Nem szabad az eleve rosszabbat megvenni dupla áron, ha magasak az ember igényei, csak azért, mert az garanciális. De persze, azt már mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit vállal be, mennyi pénzért.

    Get Moded!

  • BBéci

    titán

    válasz pataslogeza #83996 üzenetére

    Rettenetesen gusztustalan, bicskanyitogató a stílusod, nincs ilyenre szükség ebben a topikban! :(
    A személyeskedés pedig tilos!

    [ Szerkesztve ]

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • tomic

    addikt

    válasz wrbbt2 #83997 üzenetére

    Szóval nem mondtam,hogy Bp-ről indulva kell érte menni.Arra reagáltam,hogy az említett hirdetésben szerepelt tv-től vannak olcsóbban kínáltak is.
    Egyébként ha valaki otthon akar tv-t venni használtan,gari nélkül akkor gondolom ott is elmegy érte és megnézi majd kipróbálja. Ha nincs szerencséje akkor utazhat érte az ország másik végébe.Az sem egyszerű.
    Neked pl megérné érte menni.400km,kb 60-70euroból otthon is van a tv ha befér az autódba.
    Én egy picit messzebb lakom,de így is elgondolkodtam rajta.Már beszéltem is a Christiannal.

  • nobeige

    tag

    válasz DM-Fan #83993 üzenetére

    "egy 65"-os OLED-ért (ami amúgy jóval gyengébb, mint egy utolsó, vagy azelőtti szériás plazma),"

    Ezt te sem gondolod komolyan, csak elragadott a hév, ugye?

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz nobeige #84009 üzenetére

    Miért ne gondolnám komolyan? Ráadásul nem vagyok egyedül vele, olvass vissza pár HSZ-t! Összességében még mindig a plazma a jobb filmnézésre, univerzális felhasználásra, ez nem változott. Mozgásmegjelenítés, mozgóképfelbontás terén az OLED csak hátulról integethet a plazmának. Ráadásul a 4k-val sem mész még sokra pár évig, addig is inkább csak hátrány. Árat tekintve pedig megintcsak egyértelmű, hogy melyik technológia bír jobb ár/érték aránnyal.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Ijk

    nagyúr

    válasz nobeige #84009 üzenetére

    Nem, igaza van. Jelenleg interpoláció nélkül a 24p-s, de még a 60p-s tartalmakat is motion blurral tudják az oledek megjeleníteni. [link]
    Míg egy fullhd plazma 1080 soros mozgóképfelbontást produkál, addig egy UHD oled 300 sorost. Nagyon szép, éles állóképed lesz oleden, és szép viszonylag éles nagy képkockaszámú (60-120fps) mozgókép (sportműsornál az 50-60 képkocka is kevés sample and hold megjelenítőn), de filmekre sokkal gyengébb. A jelenlegi OLED parasztvakítás, azoknak jó akiket elkáprásztat a magas kontraszt (életükben nem láttak plazmát sötét szobában) és érzéketlenek a motion blurra, vagy szeretik az interpolációt.

    balisz: Végülis a 24p mozgásmegjelenítés abszolút nem fontos egy milliós házimozi megjelenítőnél. Az a lényeg hogy állókép meg a 60-120fps demó jól mutat rajta. :U

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • balisz

    senior tag

    válasz nobeige #84009 üzenetére

    Szerintem a lelked mélyén te is tudod a választ, ha gyakran olvasod a topic-ot. ;] Mindig elő lehet venni a mozgásmegjelenítés ütőkártyát, ami ugye minden mást felülír.

    (#84010) DM-Fan :

    El kéne fogadni, hogy van amiben az OLED jobb, van amiben pedig a plazma. Attól, hogy esetleg neked jobb ár-érték arányt képvisel vagy fontos a mozgásmegjelenítés, még nem lesz objektíven jobb, akkor sem ha többen írják.

    (#84011) Ijk :

    Mert aztán a tűéles 24p-n olyan kis apróságokat ki lehet szúrni film közben a plazmán, amiket LCD-n nem. :C Ja, nem.

    [ Szerkesztve ]

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #84012 üzenetére

    Hozzáteszem, teljesen jogosan, hiszen mozgókép megjelenítésére használt eszközről beszélünk. Kicsit fontosabb tulajdonság, mint hogy szürke-e a készülék kávája, vagy krómszínű. Ha állóképeket akarsz nézegetni rajta, arra tökéletes.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Ijk

    nagyúr

    válasz balisz #84012 üzenetére

    Tudod ez úgy működik hogy az összkép a lényeg. OLED jobb kicsit kontrasztban, nincs pwm zaj és foszfor trail, van UHD, HDR amire ugyan nincs anyag de majd egyszer elterjed, plazmának jobb a képhomogenitása. De hiába jobb szinte minden fronton kicsit a plazmánál, ha egy fontos tulajdonságban teljesen elvérzik, innentől kezdve lehet kapálózni de deal-breaker.

    24p-t jelenleg csak "villogó" megjelenítéssel lehet kompromisszummentesen visszaadni. Ezen nem fogok vitatkozni, már számtalanszor le lett írva.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #84012 üzenetére

    "El kéne fogadni, hogy van amiben az OLED jobb, van amiben pedig a plazma. Attól, hogy esetleg neked jobb ár-érték arányt képvisel vagy fontos a mozgásmegjelenítés, még nem lesz objektíven jobb, akkor sem ha többen írják."

    Neked meg el kéne fogadni, hogy a plazma pont azon területeken jobb, ami a mozgókép-megjelenítésnél fontosabb. Ettől lesz jobb filmnézésre, ahogy azt többen írjuk - nem véletlenül. Senki nem vitatja el, hogy pl. feketében mélyebbre tud menni az OLED, vagy hogy kontrasztban jobb, azonban a kulcstulajdonságokat tekintve filmnézésre a plazma összességében alkalmasabb, ráadásul tette ezt úgy, hogy feleannyiba került, mint most egy hasonló kategóriás OLED. Egy rendszer szűk teljesítőképessége mindig a legszűkebb keresztmetszetű tulajdonságon múlik és az OLED pont a mozgásmegjelenítésen vérzik el a plazmával szemben, innentől kezdve hiába csilli-villi más területen.

    Nem kizárt, hogy az OLED is eljut majd ezen ár/érték arányra egyszer, csak tudod én 2005. óta követem az OLED fejlesztését szakfolyóiratok és különböző fórumok útján és azóta minden évben leírták eddig, hogy na, most már itt van az OLED-áttörés. Aztán azóta sincs, ennek már 12 éve. A plazmafejlesztés ennyi idő alatt olyan utat járt be, hogy azóta is a valaha volt legjobb technológiának tartjuk filmnézéshez.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • nobeige

    tag

    válasz Ijk #84011 üzenetére

    Nagyon szép éles mozgóképem van oleden, ha olyan a műsor. És nagyon elmosott mozgóképem van, ha olyan a műsor.

    És nem, a 24 kép/kocka a legritkább esetben életlen mozgásnál a megjelenítő miatt. Talán egy-egy gyomorforgatóan gyors svenknél lehet korlát az agyunk által érzékelt elmosódás a sample and hold megjelenítés esetén.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz nobeige #84016 üzenetére

    "Talán egy-egy gyomorforgatóan gyors svenknél lehet korlát az agyunk által érzékelt elmosódás a sample and hold megjelenítés esetén."

    Ezt el is fogadnám, ha plazmán nem látnám ehhez képest a különbséget. De sajnos látom. Ismerem mindkét technológiát, nem kell bemutatni. Néztem, vizslattam eleget az OLED-et, amikor keresgéltem a plazma lehetséges utódját, pont ezért döntöttem amellett, hogy marad a 65VT60 és ez a mai napig nem változott. Sajnos. Bár mondhatnék mást, mert bizony egyszer eljön az idő, amikor váltani kényszerülök. Jelen állás szerint előbb vennék vetítőt, mint OLED-et.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #84015 üzenetére

    Az is egy szempont. De ettől nem lesz mindenki számára jobb megjelenítő. Tényleg ennyire nehéz mások preferenciáit figyelembe venni? Egyébként lenyűgöző mennyi energiát fektetsz abba, hogy a saját véleményedet objektív igazságként tüntesd fel.

    (#84014) Ijk:

    Senki nem is vitatkozik azon, hogy a plazma mozgásmegjelenítése jobb, hanem ott a probléma, hogy ettől még lehet valaki számára az OLED jobb a saját igényei szerint. Bizonyos dolgokban az OLED, más dolgokban a plazma jobb, ennyi. Ami számodra deal-breaker, az más számára olyan tulajdonság amibe lehet még bele se gondolt, neki meg lehet, hogy a nem tökéletes fekete a deal-breaker. Egyik félnek sincs jobban igaza mint a másiknak, nincs végső győztes meg mittudtomén, egyéni vélemények és preferenciák vannak. Amivel odáig nincs is semmi baj, amíg az egyik fél nem próbálja a saját véleményét objektív igazságként kezelni.

    [ Szerkesztve ]

  • Ijk

    nagyúr

    válasz nobeige #84016 üzenetére

    Nézd, láttam 24p-t LCD-n, OLED-en, Plazmán. Bármikor a plazmát választom filmezésre, mert a 24 képkocka mindegyiken tűéles, még a régi X20-asomon is. Öreganyám CRT-je agyonveri az összes LCD-t tv műsorra a kontraszt és a tűéles mozgóképpel.
    Én nem fogok belepofázni ha valakinek tökéletesen jó OLED-en a 24p. Nem fogok abba sem ha interpolációval szereti nézni a filmeket. És azzal sem fogok vitatkozni aki szerint a 600FT-os és a 3000FT-os bor között nem érez különbséget. Felesleges. Csak ne akarja nekem és még jópár videofilnek megmagyarázni senki hogy miért majdnem olyan jó a 300 soros mozgóképfelbontás mint az 1080 soros, 2-3x-os áron.

    Majd ha lesz értelmes BFI az OLED-ben akkor végre elkezdek arrafelé nézelődni. Majd aki nem szereti a vibrálást kikapcsolja, akinek meg fontos a tűéles kép mint nekem az meg bekapcsolja. Vicc hogy nyomják az ember pofájába az UHD tv-ket meg HDR-t, 300 soros mozgóképfelbontású OLED-ekkel, meg 1:900-as kontrasztú LCD-kel. Nincs azzal baj ha képtelen a technológia kiszolgálni az elérhető tartalmat maradéktalanul, csak ne mondja nekem senki hogy ez a csúcs, meg jobb mint ami képes volt.

    #84018: Szerinted hány vásárló tudja mi az a mozgóképfelbontás vagy eye-tracking blur? Hányan láttak szerinted közülük VT60-at sötét szobában?
    Én sem az ujjamból szoptam ki, rengeteg fórumozás, technikai oldal olvasgatásával kellet pontosan megtudnom hogy miért vagyok képtelen bármelyik LCD-t vagy OLED-et filmezésre használni.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • nobeige

    tag

    válasz DM-Fan #84010 üzenetére

    Ok, tehát szerinted az univerzális felhasználásra jobb egy alacsony fényerejű, rendkívül aggresszív ABL-t használó, képvisszamaradásra és akár beégésre is hajlamos, a színek jelentős részét csak ditherelve megjeleníteni képes, mozgásnál fals kontúrozó és/vagy zajosodó, gyakran aktív hűtést igénylő, a közönség és a gyártók által elhagyott technológia.

    Nyilván nincs és valószínűleg nem is lesz tökéletes tv technológia - mindegyik kompromisszumos valahol.

  • balisz

    senior tag

    válasz nobeige #84020 üzenetére

    Azért ez is elég erős túlzás, nem kell egymást feleslegesen hergelni.

    [ Szerkesztve ]

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #84018 üzenetére

    TV-t arra veszünk (és szerintem úgy az emberek minimum 90%-a), hogy mozgóképet nézzünk rajta. Ebben a plazma jobb, ez szerintem nyugodt lélekkel kijelenthető. Innentől kezdve elmerenghetünk rajta, hogy mennyire jó monitor egy OLED-TV, csak szerintem fölösleges. Akinek erre van igénye, annak nyilván jobb vétel egy OLED.

    nobeige: "Ok, tehát szerinted az univerzális felhasználásra jobb egy alacsony fényerejű, rendkívül aggresszív ABL-t használó, képvisszamaradásra és akár beégésre is hajlamos, a színek jelentős részét csak ditherelve megjeleníteni képes, mozgásnál fals kontúrozó és/vagy zajosodó, gyakran aktív hűtést igénylő, a közönség és a gyártók által elhagyott technológia."

    Sajnos ez pontosan így van. Ez a szomorú. Ez is mutatja, hogy az OLED-nek az előnyei ellenére is mennyire van még hova fejlődnie. Hiába jobb ugyanis sok tekintetben, ha a végén agyonvágják az egészet azzal, hogy mozgásban nem mutat jól.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • nobeige

    tag

    válasz Ijk #84019 üzenetére

    Megtennéd, hogy kipróbálod ezt megfelelő böngészőben, számítógépet a tévére kötve:

    http://testufo.com/#test=photo&photo=eiffel.jpg&pps=240&pursuit=0&height=0

    Lehet persze a Quebec képpel, vagy a térképpel, vagy amelyik tetszik.

    Az lenne érdekes, hogy van-e olyan sebesség, ahol már kezd elmosódni a látvány.

    Nekem már csak egy 720p-s plazmám van, az nem mérvedó a leméretezés miatt.

    Ez a teszt ugyan 60 kocka/ másodperc, viszont nagy előnye, hogy a kép nem eleve elmosott (mint a filmes mozgások nagy része :) )

    Előre is kösz!

  • Ijk

    nagyúr

    válasz nobeige #84023 üzenetére

    Holnap megnézem.
    Nem igaz hogy mindig hosszú záridővel veszik fel a filmeket és hogy nagy része a mozgásoknak alapból mosott. Sokszor használnak rövid záridőt.
    Másfelől az még különösen jó ha a elmosódott mozgásra még egy kis eye-tracking motion blur is jön.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #84022 üzenetére

    Igen, mozgóképet nézünk rakta, de ettől az emberek nagy részének nem fontos a mozgásmegjelenítés. Nem feltétlenül azért, mert az sem tudják pontosan, mi az, hanem egyszerűen nem érzékenyek rá. Én is éppen érzékeny vagyok rá, BFI-s monitorom is van játékra (ami így sem tökéletes sajnos), de ettől még el tudom fogadni, hogy másnak nem fontos. Neked ez fizikai fájdalmat okozna?

    Egyébként szerintem az a leginkább gáz most az OLED-ben, hogy azt nyomták ezerrel az elején, hogy milyen fényes lesz, közben meg csúcs fehérnél durvább benne az ABL mint a plazmákban (relatíve), ezért se tesznek bele jelenleg BFI-t. Így tényleg elgondolkodtató mi értelme van az egésznek. De ezeket a kérdéseket úgy is meg lehetne beszélni, hogy közben a saját véleményedet nem próbálnád objektív igazságként beállítani.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz nobeige #84023 üzenetére

    Alkalomadtán megnézem neked, épp nem vagyok TV-közelben, plusz a gépem sincs rákötve a VT60-ra.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • nobeige

    tag

    válasz balisz #84021 üzenetére

    Az a helyzet, hogy mindenki úgy van a fórumokon, hogy "mindenki hülye csak én vagyok a helikopter".
    Hatalmas egok csapnak össze, zeng az ég, remeg a föld - abszolút igazság küzd megkérdőjelezhetetlen tényekkel - de hát mi mást lehet csinálni egy unalmas vasárnap este?

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #84025 üzenetére

    "Igen, mozgóképet nézünk rakta, de ettől az emberek nagy részének nem fontos a mozgásmegjelenítés. Nem feltétlenül azért, mert az sem tudják pontosan, mi az, hanem egyszerűen nem érzékenyek rá."

    Speciel pont a mozgásmegjelenítési probléma az, amit az emberek döntő hányada észlel. Ha akadozik, vagy mosódik a kép, az szinte mindenkit zavar. Ha 0,002 cd/m2 helyett 0,0002 cd/m2 a feketeszint, ezáltal más a kontraszt értéke, az az emberek csak egy nagyon szűk rétegét érinti meg. Cáfold meg, ha gondolod, de ez így van. Még a videofilnek abszolút nem nevezhető párom is észleli, ha a mozgással vagy a mozgóképfelbontással valami nem kóser, rossz színhűség vagy feketeszint miatt még sosem szólt, akármilyen megjelenítőt néztünk is.

    "de ettől még el tudom fogadni, hogy másnak nem fontos. Neked ez fizikai fájdalmat okozna?"

    Neked komolyan ez a rögeszméd? Felejtsd már el ez a baromságot! Tényekkel vitatkozol és azon lovagolsz, hogy én mit fogadok el. Te vagy képtelen elfogadni, hogy az emberek nagyobb számára szembetűnő tulajdonságban rosszabb az OLED, ergo ezáltal kevesebb embernek lehet megfelelő alternatíva. Pláne, hogy olyan ára van, amit az átlagember ki se tud olvasni, nemhogy megfizetni. Akkor miért is lesz ez több embernek, vagy "az emberek nagy részének" - ahogy te írod - megfelelő vagy a plazmánál jobban megfelelő, ami újonnan is elérhető volt 100.000-200.000 Ft környékén is, plusz használtan most is elérhető ezen az árszinten?

    "Így tényleg elgondolkodtató mi értelme van az egésznek."

    Ergo Te is pontosan oda jutsz, amit mi mondunk, csak a rögeszmédtől nem tudsz szabadulni.

    "De ezeket a kérdéseket úgy is meg lehetne beszélni, hogy közben a saját véleményedet nem próbálnád objektív igazságként beállítani."

    Ez pontosan ugyanúgy vehetjük érvényesnek rád nézve is, már nem azért a húsz fillérért.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • nobeige

    tag

    válasz balisz #84025 üzenetére

    Tudtommal nem durvább az ABL az OLEDeken, sőt, Egyedül a Samu F8500 mérhető össze az OLED tévékkel ezen a téren, de a samu sem éri el a teljes képernyős fehér világosságában az OLED tévéket.

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #84028 üzenetére

    "Speciel pont a mozgásmegjelenítési probléma az, amit az emberek döntő hányada észlel. Ha akadozik, vagy mosódik a kép, az szinte mindenkit zavar. Ha 0,002 cd/m2 helyett 0,0002 cd/m2 a feketeszint, az az emberek csak egy nagyon szűk rétegét érinti meg."

    Ugyan már... Te is tudod, hogy ebben hatalmas csúsztatások vannak. Hogy jön ide egyáltalán az akadozás? Ha meg a elmosott kép zavarja az embereket, akkor miért néz szinte mindenki LCD, úgy hogy semmi baja nincs vele? A jó OLED fekete pedig tökéletes fekete, és teljesen egyértelmű a különbség sötétben a plazmához képest. De az legalább igaz abból amit írtál, hogy tényleg van akit nem érdekel, például téged.

    De szerintem spóroljunk egymásnak időt és hagyjuk ki azt a részt amikor te tovább csűröd-csavarod a dolgokat, amire én megint válaszolok, és ez addig megy amíg valaki álmos nem lesz. Úgy is minden fontos dolog elhangzott már, senki véleménye nem fog megváltozni.

    (#84029) nobeige:

    Ezért írtam, hogy relatíve. Ugye az OLED kis területen nagyon fényes tud lenni, viszont a csúcs fehér limitálva van 140 körül. Persze ez még mindig több mint a plazmák bármilyen csúcs fényereje is, csak a saját mondjuk ANSI fehérjéhez képest nagyon kevés. Meg potenciálisan BFI-hez is.

    Én egyébként sokat vizsgáltam az UFO ábrákat mindenféle megjelenőtőn, és minden összehasonlítás kérdése. 60fps-hez képest a 30 is egyértelműen rosszabb, viszont a 60 is a 120-hoz képest. De sok mindent meg lehet szokni, a 24-et is, főleg mivel nincs is más választás filmek terén. :) Meg normális mozgás megjelenítés esetén nem is elmosódik az alacsonyabb FPS, hanem csak nem lesz olyan folyamatos a mozgás. Az elmosódás már tényleg attól függ, hogy az adott filmet hogyan vették fel.

    [ Szerkesztve ]

  • Ijk

    nagyúr

    válasz balisz #84025 üzenetére

    Ezzel nem igen lehet mit kezdeni, technikailag adott a probléma, már csak azon lehet vitatkozni mennyire zavaró. Nagyon szívesen linkelem az oldalakat ahol foglalkoznak mozgókép megjelenítéssel, pl: [link] vagy [link], utóbbin 2 OLED kapott reference plecsnit (azok is inkább az új technológia értékelése miatt) és 8 plazma. Számos fórumon megy a vita mikor lesz már BFI-s OLED. Tehát itt nem arról van szó hogy pár plazma-hívő már csak valami marginális jellemzőbe akar belekötni csak nehogy jobb legyen a szent plazmánál.
    Az hogy sokakat nem zavar megint egy érdekes szempont. Sokakat az LCD-k gyenge betiekintési szögei és gyatra kontrasztja sem zavar.

    Szerintem egyszerűen röhej ami a tv piacon megy, brutálisan drága OLED tv-k, és csak azért boruljunk le előttük mert van ugyan egy hatalmas fogyatékossága, de végül is az sokakat nem zavar. Mindjárt szaladok is megvenni valamelyik akciósat egymilláért, igaz utána szívom a fogam hogy az st50 elpicsázza egy BD filmmel vagy sportműsorral, de hát ez van, ez a csúcs, majd megszokom.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #84030 üzenetére

    "Ha meg a elmosott kép zavarja az embereket, akkor miért néz szinte mindenki LCD, úgy hogy semmi baja nincs vele?"

    Akkor is válaszolok, mert nem én vagyok, aki csúsztat. Attól, hogy az emberek döntő hányada LCD-t néz, nem jelenti azt, hogy elégedett is vele. Ismeretségi körből eléggé jellemző, hogy amikor az LCD-tulaj átjön és ránéz a TV-re, akkor meglepődik, hogy mennyire folyamatos a plazma megjelenítése, mennyire szépen rajzol minden egyes képpontot még gyors mozgás esetén is. Az emberek döntő hányada nem azért néz LCD-t, mert elégedett vele, hanem azért, mert ahogy magad is nagyon jól tudod ad1.: jelenleg nincs más opciója (plazmát már nem kap, a jó OLED-et nem tudja megfizetni), ad2.: amíg volt rá lehetősége, lebeszélték róla (tudjuk nagyon jól, hogy a plazmasztereotípiákat mennyire mélyen elültették az emberekben és erre a kereskedelem is nagyban rájátszott - ténykérdés) ad3.: a plazmának volt valamilyen egyéb tulajdonsága, ami miatt kiesett számára (pl. nem tudott megbékélni a beégéssel, vagy a vibrálással).

    Ergo senki nem azt mondja, amit állítasz, hogy a plazma hibátlan, mindenki számára megfelelő technológia lenne, vagy hogy az OLED nem lenne egyesek számára megfelelő, hanem azt, hogy az emberek döntő hányadának mai napig a plazma lenne az optimális mozgóképmegjelenítő készülék, tudtukkal vagy anélkül is. Ezt lehet vitatni, egyéni vélemény, ahogy az enyém is, de a tények, mérési eredmények, nyers technikai adatok abszolút ezt mutatják.

    A tény meg tény marad: az OLED elképesztően túlárazott (amennyire a plazma kb. 15 éve volt utoljára), számos jelentős gyermekbetegséggel, amelyek felett sokan (pláne az a réteg, amely vásárlóképes kereslettel rendelkezik e készülékek iránt) nem tudnak szemet hunyni. Nagyjából elfogadnám, amit mondasz, ha az OLED dzsunka LCD árában menne, mert akkor a széles tömegeknek elérhető készülékről beszélnénk, ami mondjuk életképes alternatívát jelenthetne (az említett gyengesége ellenére is) a jelenleg futó plazmák, vagy a gyenge LCD-k kiváltására. De mivel olyan az ára, amilyen, általában kétféle ember veszi: 1. vagy a full videofil felhasználó, aki inkább évekig spórol, csak hogy tudjon egy olyan megjelenítőt venni, ami minden igényét kiszolgálja (neki a fent említett okokból nem lesz feltétlen szimpatikus a felsőbb kategóriás OLED), 2. a kitömött újgazdag, akinek fingja nincs a témához és csak azért veszi, mert épp az a legdrágább és lehet vele menőzni a szomszédnak (neki meg nagyjából mindegy, mert a szart is megveszi, ha arannyal van lefújva).

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Ijk #84031 üzenetére

    "Szerintem egyszerűen röhej ami a tv piacon megy, brutálisan drága OLED tv-k, és csak azért boruljunk le előttük mert van ugyan egy hatalmas fogyatékossága, de végül is az sokakat nem zavar. Mindjárt szaladok is megvenni valamelyik akciósat egymilláért, igaz utána szívom a fogam hogy az st50 elpicsázza egy BD filmmel vagy sportműsorral, de hát ez van, ez a csúcs, majd megszokom."

    Magam sem foglalhattam volna össze találóbban. Ez a summája a dolognak, ha tetszik, ha nem. És vegyük figyelembe, hogy az ST50 nem is a plazma-technológia csúcsa volt!

    Get Moded!

  • Ijk

    nagyúr

    Egyébként még 2010 környékén nagy reményeim voltak OLED-et illetően. Aztán múltak az évek és néhány demo tv-n kívül semmi nem jött. Végül megérkezett az első LG ami már az itthoni MM polcára is felkerült.
    Aztán jöttek a tesztek, jöttek az új típusok és sorra ott volt hogy 300 soros motion resolution. Az ember két dolgora gondol, hogy az LG-nél tényleg dilettánsok dolgoznak ezért nem sikerült soha egy épkézláb tv-t csinálni vagy csupán technológiai akadályok vannak.
    A tesztoldalak és a vásárlók nagy része is dilettáns. Vásárlói oldalról nem megvetendő a tájékozatlanság, nyilván nem elvárható hogy mindenki tisztában legyen a technikai paraméterekkel. Ezt szépen ki is használják a gyártók, ezért is halt ki a plazma mert az LCD előnyeit sokkal könnyebb volt áruházi körülmények között prezentálni, míg egy plazmát csak bemutatótermeben lehetett marketingelni.
    Most az OLED-eket el lehet adni a kontraszttal (ami ugye plazmánál nem is volt anno fontos), bemész az áruházba álló és nagy képkockaszámú demókkal igencsak vevőcsalogató. Aztán otthon akinek crt-je vagy plazmája volt elszédül a mozgásjavítótól vagy a motion blurrtól ha betesz egy BD filmet. Aztán majd megszokja.
    A bicskanyitogató hogy ha egyszer bejön a BFI-s OLED majd az összes demóanyag a motion clarity-re lesz kihegyezve, és rá ios cuppan a jónép.

    Számomra egyenesen érthetetlen hogy technikai fórumon ez az egész egyáltalán vita tárgyát képezi. Pontosan le van írva mozgóképhez és ezen belül 24p-hez milyen technikai paraméterek szükségszerűek, előnyösek, csúcskategóriában kívánatosak. Erre jöttök azzal hogy állítólag sokakat nem zavar, meg úgyis van elmosódás hosszú záridő miatt, stb. Egyszerűen felfoghatatlan számomra hogy ott van a nyers technológiai probléma és valami filozófiát belecsempészve megpróbáljátok bemagyarázni hogy hát de az nem is olyan fontos. Mozgóképnél a mozgókép megjelenítés nem olyan fontos.

    DM-Fan: Én radikálisabb vagyok mert 200 ezerért sem lenne elfogadható. Nem tudom hol a határ ahol az ember ilyen kompromisszumot köt egy fontos paramétert illetően, talán az 42"-os HD-ready X20 helyett már egy 55"-os OLED-en filmeznék, de hogy az ST50-et nem adnám semmilyen OLEDért az biztos. Erről jutott eszembe hogy tavaly olyan szálláson voltam ahol régi 72cm-es CRT volt. Komolyan élvezet volt nézni rajta a filmet bármelyik 100-200k-s LCD-vel szemben.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • balisz

    senior tag

    válasz Ijk #84031 üzenetére

    Persze, sok fórumon téma, de oda már alapból is a tudatos vásárlók és a technológiák iránt érdeklődők írnak. Ők viszont csak a vásárlók nagyon kicsi hányada, a döntő többség kb. a Media Markt-ban látott fényerő és dizájn alapján dönt, vagy hogy Black Friday-kor éppen mi "nagyon akciós". De még a nagyon kicsit hányadban is változó az, hogy kit mennyire zavar a mozgásmegjelenítés, ezt te is láthatod elég gyakran.

    (#84032) DM-Fan

    De, az emberek döntő hányada pont azért néz LCD-t, mert tökre nem érdekli semmi, csak az, hogy legyen képe, legyen jó fényes és olcsó. Nem véletlenül az az új LCD irány is, hogy legyen minél fényesebb, pedig pl. a HDR mód sok LCD általános képminőségének még árt is. Te összekevered az átlag vásárlót a fórumokra látogatókkal, ahová csak egy nagyon kicsi réteg jár, de ezt elmondtam fentebb is. Az meg egy dolog, hogy nálad esetleg valaki látja a VT60-at és azt mondja, hogy tök jó, de ha egyébként őt nem nagyon érdekli a képminőség, akkor valószínűleg holnapra el is felejti. Aztán persze olyan is lehet, hogy valaki megvilágosodik ilyenkor, de ez az én ismeretségi körömben még nem történt meg.

    Amikor eladtam az egyik plazmámat, egy srác jött érte a plazma szerető haverjával, ő ellenőrizte neki. Betettünk egy Kuro demo-t, a haver kommentálta a srácnak, hogy "látod milyen mély a fekete? Látod milyen jó a kontraszt?! Milyen tűéles a kép?!" Ő meg csak ült, nézett ki a fejéből és azt mondta, hogy "aha." Látszólag tőle aztán egy LCD is lehetett volna, gondolom a haverja győzködte a plazmáról. De kb. ugyan ez volt szülőkkel, családtagokkal, barátokkal is. Olyan tévéken és monitorokon néznek az emberek sorozatokat meg filmeket, amiken mi még csak szöveget se lennénk hajlandóak olvasni, de ők nem is gondolkoznak rajta. Amiről itt és más fórumukon szó van, az az átlag vásárló valóságán gyakorlatilag teljesen kívül helyezkedik. De ez nem baj, ettől még persze beszélni kell róla, nekem csak a stílussal volt problémám.

    [ Szerkesztve ]

  • Voice24

    őstag

    válasz Ijk #84031 üzenetére

    "Mindjárt szaladok is megvenni valamelyik akciósat egymilláért, igaz utána szívom a fogam hogy az st50 elpicsázza egy BD filmmel vagy sportműsorral, de hát ez van, ez a csúcs, majd megszokom."

    Az összehasonlítási vitába nem beleszólva, ezzel csak annyi a gond, hogy az emberek döntő többségének halvány fogalma sincs arról, mi az az st50, és még kevesebbüknek van összehasonlítási alapjuk vagy lehetőségük... :)

    [ Szerkesztve ]

  • Ijk

    nagyúr

    válasz balisz #84035 üzenetére

    Az a gond hogy te mint valami közgazdász átlag vásárlókban és rajtuk a profitmaximalizálás érdekében lenyomható kompromisszukban gondolkodsz. Mi pedig technikai szempontokból, videofil oldalról.
    Plazma soha nem volt tökéletes, de referenciát képez számunkra mert még nem sikerült egy VT-nél vagy Kuro-nál jobb megjelenítőt alkotni.
    Az én látásmódom szerint aki a fizetéséhez képest hajlandó súlyos összeget kiadni egy adott tárgyra akkor arra rendkívül igényes. Az hogy ezen igényes emberek közül jelen esetben a mozgásmegjelenítés a tudatlanság vagy egyszerűen mert nem látja annyira hátránynak irreleváns, a fontos az hogy képes az adott eszköz technikailag megfelelni a céljának. Videofil natív 24p BD minőségű tartalmat néz sötét(ített) szobában, belőtt nézési távolságból. Ehhez kell a technológiának alkalmazkodni, és minden más funkció extra. Ezt az igényt jelenleg a plazma képes a legmagasabb szinten kiszolgálni.
    OLED sample and hold típusú megjelenítő, és amíg át nem térnek 120p-re, ill. a meglévő százezernyi filmet ét nem varázsolják szintén 120p-re addig minden sample and hold típusú kijelző kompromisszumos az impulzusossal szemben. Okos emberek ezért kitalálták a BFI trükköt, így a készülék egyaránt alkalmas álló és mozgókép megjelenítésre. Jelenleg az OLED nincs felszerelve ezzel a funkcióval, és mindaddig amíg nem lesz a plazma előnyt élvez. Ha felszerelik az OLED-et BFI-vel és képes lesz azáltal megfelelő kalibrált fényerő mellett hozni a plazma mozgásfelbontását, onnantól kezdve technológiailag az OLED élvez előnyt. Ilyen egyszerű ez.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #84035 üzenetére

    "De, az emberek döntő hányada pont azért néz LCD-t, mert tökre nem érdekli semmi, csak az, hogy legyen képe, legyen jó fényes és olcsó."

    Szerintem ezt nagyon leegyszerűsíted. Igen, van egy ilyen réteg, de sok vásárló igenis azt nézi, hogy jó megjelenítőt vegyen olcsón, vagy legalábbis elfogadható áron. Más kérdés, hogy a marketing és a kereskedelem ebben nagyban megvezeti, plusz tudjuk, hogy az áruházi körülmények is a gyengébb technológiáknak kedveznek, így amit megnéz a boltban és ott jónak találja, az hazavíve csalódást fog okozni, de akkor már a döntő hányad nem fog visszatáncolni - ismerjük az okokat és az ezzel járó macerát.

    "Aztán persze olyan is lehet, hogy valaki megvilágosodik ilyenkor, de ez az én ismeretségi körömben még nem történt meg."

    Nálam az évek során több ilyen is volt, aki ennek hatására váltott LCD-ről plazmára, vagy CRT-ről egyből plazmára.

    "Amiről itt és más fórumukon szó van, az az átlag vásárló valóságán gyakorlatilag teljesen kívül helyezkedik."

    Nem feltétlen gondolom, csak amit mi technicus terminus-okkal meg tudunk fogalmazni, azt az átlag nem feltétlen tudja, de tudat alatt szerintem egy átlagos vásárló is tudja, hogy mit vár el egy megjelenítőtől. Nem vitatom, sokan vannak, akik teljesen sügérek a témához és a legolcsóbb, legócskább LCD-t is el lehet adni nekik, de nem nézném le annyira az összvásárlói réteget, mint Te. Szerintem igenis vannak konkrét elképzelések, még ha nem is technikailag tájékozottak a témában.

    Get Moded!

  • balisz

    senior tag

    válasz Ijk #84037 üzenetére

    "Az a gond hogy te mint valami közgazdász átlag vásárlókban és rajtuk a profitmaximalizálás érdekében lenyomható kompromisszukban gondolkodsz."

    Ebben abszolút igazad lehet, tényleg közgazdász szakra járok, és lehet (sőt, biztos), hogy túlzásba is viszek néhány ilyen átlag vásárlós okfejtést. :DDD Én is egyet értek az általad leírtakkal, viszont azt továbbra is tartom, hogy aligha van olyan ember, aki objektíven kijelenthetné, hogy a mozgásmegjelenítés, vagy a kontraszt arány a fontosabb, de mondhatnám a sötét árnyalatok dither mentes megjelenését is az OLED javára. Mindenesetre úgy látszik, hogy a mozgásmegjelenítés itt sokaknak tényleg abszolút létfontosságú és felülír mindent, amit akkor nem is firtatok tovább, ez legyen a legnagyobb gond a világban. :R

  • Ijk

    nagyúr

    válasz balisz #84039 üzenetére

    Nem ír felül mindent vannak jó mozgasmegjelenitesu lcd-k de azok komtrasztban vereznek el. Egyébként most néztem [link] ezt a tesztet. Nyilván nem vt szint, de mozgasmegjelenitesben és kontrasztban egy egész jó kozeputnak tűnik a mostani piacon.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • BBéci

    titán

    válasz balisz #84039 üzenetére

    "a sötét árnyalatok dither mentes megjelenését is az OLED javára"
    A GT60-on ditherelésnek nyomát sem látom, hacsak nem direkt azt keresem 60-80 centiről nézve.
    Nem cserélném el semmiféle most kapható OLED-re.

    [ Szerkesztve ]

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • tutitibi

    senior tag

    válasz Ijk #84037 üzenetére

    Az új QLED-ek tudják már a BFI-t ?
    black frame inserton

    http://www.geeks.hu/blog/ces_2017/170104_megneztuk_a_samsung_uj_qled_teveit

  • tutitibi

    senior tag

    válasz tutitibi #84042 üzenetére

    "A tévék dizájnja szintén új, de a Samsung továbbra is ragaszkodik a külső dobozos megoldáshoz (a csatlakozók nem a tévé hátoldalán, hanem egy külső boxban kaptak helyet, aminek elsősorban az az előnye,
    hogy sosem kell a tévé mögött kutakodnunk"

    Húúú ezt mekkora baromságnak tartom. Ez csak egy plusz kábelezés, ergo kábelen keresztül csak a hibalehetőség nő és a minőségi jelátvitel csökken(het) , sokkal jobb, ha a csatlakozók be vannak építve a TV testébe, szerintem. Szerintetek ?

    Elnézve én pl. a HDMI csatlakozó szabványt kábelt se tartom nagyra nem a legjobb csatlakozás, ki is húzódhat akár, annál sokkalta jobb a DISPLAY PORT , de olyan meg az IPS paneles monitoromon van.....
    A DP-t nem lehet kihúzni, amíg nem nyomod össze 2 oldalt, így nem esik ki soha.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz tutitibi #84043 üzenetére

    Én is baromságnak tartom a box-os megoldást. Speciel a HDMI-csatlakozóval nekem nincs bajom. 10 év alatt még egyszer sem sikerült kihúznom, kirántanom. Sokkal nagyobb baja, hogy annak ellenére, hogy hot plug-ként promótálták, baromi érzékeny a potenciál-különbségekre és nagyon könnyen elszáll.

    Get Moded!

  • #49155328

    törölt tag

    válasz nobeige #84023 üzenetére

    2880-nál sincs elmosódás. Felette meg már olyan gyors hogy képtelenség követni.
    Samsung E550 a tesztalany.

  • Ijk

    nagyúr

    válasz tutitibi #84042 üzenetére

    Felsőkategóriában a Sony-k tudják, sajnos a Sonynak elég gyenge a kontrasztja de érdemes teszteket megnézni. Samsung KS8000 elég jó aranyközépútnak tűnik kontrasztban és mozgásmegjelenítésben, illetve a Philipsnek van még elég jó mozgásmegjelenítésű és kontrasztú készüléke.

    Itt lehet BFI szerint nézni a készülékeket.
    QLED ha jól tudom idei széria, azokról még nincs teszt.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • tom_tol

    addikt

    válasz DM-Fan #84044 üzenetére

    Pont akartam kérdezni, hogy milyen lehetőségek vannak a HDMI csatlakozó "javítására" mert annyira laza lett, hogy már csak akkor áll meg, ha a kábelt a TV-hez ragasztom.

  • Ijk

    nagyúr

    Tegnap voltam MM-ban nézegettem a mostani felhozatalt. Sony KD-65XD9305 tetszett, letisztult minimalista forma és a demó anyag képe is természetes volt számomra. Samsung és LG hajlított képernyős, főként Samsung készülékek giccsesek nekem, még az ottani körülmények között is borzalmas demók mentek, agyonszaturált, agyonélesített.
    Úgy döntötten még kivárok a tv cserével, 1-2 év múlva talán már jobban befutnak az uhd tartalmak.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • jegenye77

    addikt

    Sziasztok!
    50ST50 nél mi lehet a gond,ha jobban melegszik a készülék mint általában?
    Közvetlen a tv előtt állva éreztem,hogy jön a meleg a tv felől és a hátulját vizsgálva a felső fele nagyon meleg.
    Eddig is meleg volt de nem ennyire.

    Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

Új hozzászólás Aktív témák