Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jenne

    senior tag

    válasz #86564352 #14285 üzenetére

    Nem értünk egyet, de ez így van jól. :)
    Egy lemerült Li-Ion típusú akkumulátornak - ha a töltöttséget figyelő elektronika lekapcsolja a borotvában vagy mobiltelefonban például - , tehát annak az akkunak elhasználod a tárolt kapacitását és felteszed töltőre, az egy töltésciklust jelent. De ha mondjuk félig lemerül az akkumulátor és ekkor teszed fel töltésre, majd ezen újratöltés után másnap ismét így teszel, meg ismét meg ismét meg ismét....akkor ez szintén minden esetben egy-egy egy töltésciklust jelent. Minden alkalommal, amikor elhasználsz egy töltésciklust, 1 ciklussal csökken az akkumulátor élettartama a várható/gyárilag tervezett töltésciklushoz képest.
    A telefonoknál (is) használt gyors töltők általában egy óra, vagy még kevesebb idő alatt feltöltik a Li-ion akkut, de ezek a töltők kihagyják a második fázist azaz a záró töltést és azonnal teljes feltöltöttséget jeleznek, amikor a töltési fázis fázis végén először eléri a feszültség a maximális értéket. Viszont a tényleges töltöttségi fok ilyenkor még alig 70-75%. Kimarad a zárótöltés, aminek kétszer addig kell/kellene tartania, mint a kezdeti töltésnek. Ez a zárótöltés nem butaság egyébként, mert egy véghez vitt záró töltés pótolja az akku ugyan kismértékű, de önkisülését és védőáramkörének fogyasztását is. Érdemes minden ~500 óránként vagy 20-30 naponként ezt a záró töltést végezni. Magyarán, ha 1 óra elteltével teljes feltöltöttséget jelez a mobiltelefonod, akkor még hagyd rajta a töltőn plusz 2-3 órán át.
    Például a laptopokban lévő Li-Ion akkuk a 300 teljes töltésciklus után már kevesebb, mint csak 80%-os a kapacitásuk csupán. Vagy már ennyi sem. Tapasztalatból mondom, unokaöcsém egy ilyen helyen dolgozik és sokszor beszélgetünk ilyenekről(is) ha itt vannak nálunk.

    A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.

Új hozzászólás Aktív témák