- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Androidos tablet topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen monitort vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
itanczos
senior tag
Sokadszor is leírom...
A Gateway egy átjáró! Ami a Zigbee-s eszközöket gyakorlatilag a wifi-re, azon keresztül pedig az internetre teszi!
A vezérlést nem a Gateway végzi, hanem a MiHome! Vagyis egy kínai vagy szingapúri szerver, amit a MiHome app-on keresztül konfigurálsz!Ezért is használunk inkább HomeAssistant-ot, vagy Domoticz-ot, hogy ne a kis kínaiak irányítsák a lakást...
Akár a Xeelight ízzót, akár ezt a Xiaomi Philips-et, a wifi-n keresztül szintén a kínai/szingapúri szerveren keresztül kapcsolod a MiHome app-ból!
Vagyis, a Gateway nem kezeli valóban, de nem is kell neki!!!
Megnézve az izzók hálózati forgalmát tisztán látszik, hogy egyből bekapcsolás után csatlakoznak az ázsiai szerverhez. Kvázi egy MQTT-s eszköz egy MQTT szerverhez.
A Gateway is szintén ezt teszi! Ahogyan a MiHome app is!!!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
fecus
őstag
válasz itanczos #1351 üzenetére
Ok, ok. Rossz volt a szóhasználat.
A francia oldal azt írja, hogy sem az Aqara sem a Yeelight hálózathoz nem tud kapcsolódni.
Tulajdonképpen a Domoticz is a gateway-en keresztül kapcsolódik, nem? Eltévedtem?"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
itanczos
senior tag
Még mindig nem értem, mi a kérdés pontosan, vagyis mit szeretnél megtudni?
A domoticz csak a Zigbee-s eszközöket éri el a gateway-on keresztül, mivel mást nem lehet!
Vagyis a gateway nem tud másról, csak a Zigbee-s eszközökről! Azokról, amik bejelentkeznek rá!
Vagyis semmilyen wifi-s cuccot, mint a Yeelight lámpák-ledszalagok, stb...Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
Nem, egyelőre nem!
Mert a HomeAssistant nálam erős fejlesztés alatt áll, sokszor sikerül mondjuk egy rossz konfig miatt kiakasztanom és akkor jól jön, hogy a MiHome app-on keresztül gyorsan orvosolni tudom azt, amit elrontottam a HA alatt.. Pl: Éjszaka a hálószobában véletlenül az összes lámpát felkapcsoltam, miközben párom aludna...Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
fecus
őstag
válasz itanczos #1354 üzenetére
Ezt. Azt nem értettem, hogy csak a Zigbee-s eszközök.
És akkor az Aqara = Zigbee?
Valahol össze vannak gyűjtve a kompatibilis eszközök?"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
itanczos
senior tag
Általában minden Xiaomi vagy Xiaomi Aqara eszköz tulajdonságainál megtalálod, ha Zigbee.
De vigyázat! Mert a Zigbee protokollt más gyártó is használja, mint pl az Ikea, HUE, stb...[ Szerkesztve ]
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
Srácok, tudtok valamit az új rádiósan leolvasható vízórákról? Azt mi is tudnánk valahogyan ellenőrizni?
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
mekkGyver
aktív tag
válasz mekkGyver #1360 üzenetére
(Inkább nem válaszként írom.) Többször szóba került már 1-2 dolog, amit pontosítani kéne.
Először is:
Az, hogy a kommunikáció kétirányú, szerintem alap kéne, hogy legyen. Még egy szenzornál talán nem annyira fontos, de egy kapcsolónál, ami kapcsolható szoftveresen, telefonról, mechanikusan... fontos visszajelzést kapni az állapotáról. Én, ha ránézek a floorplanre a Domoticzban, akkor látom a kapcsolók és egyéb eszközök állapotát, és az alapján tudok kapcsolni ki/be, amit kell. Egyirányú kommunikációnál sosem lehetsz biztos benne. Az egész MQTT kommunikáció alapja ez.
A másik sokat emlegetett dolog a "MySensors". Úgy tűnik, hogy páran valami márkának, vagy kommunikációs eszköznek gondolják. Ha eltekintünk attól, hogy egy "community" magáévá tette a nevet, a mysensors csak egy úgynevezett Library, amit Android fejlesztőkörnyezetben a forráskódhoz csatolva nem kell magunknak leprogramozni a különböző eszközöket, a libraryn keresztül egyszerű utasításokkal megtehetjük. Sem a mikrokontrollerek, sem a perifériák nem a mysensors termékei, azok fillérekért beszerezhetőek, mint fejlesztőpanelek.
A harmadik dolog, amit hangsúlyoznék, hogy a neten/youtube videókban található tutorialok alapján épített "jumper kábeles" összedugdosást el kell felejteni. Tesztelésre, fejlesztésre van kitalálva, hosszú távon nem egészséges, garantált a kontakthiba előbb, vagy utóbb. Akit érdekel, tudok ajánlani 2500 forint körüli áron olyan forrasztópákát, ami kezdőknek tökéletesen megfelel, akár SMD-re is.
Még annyit, ami a saját véleményem/tapasztalatom, hogy sokan ragaszkodnak még az AVR boardokhoz (Arduino). Ma már ott tartunk, hogy lassan drágábban lehet megvenni egy Arduino Nanot, mint egy ESP alapú Wemos D1 minit, vagy egy NodeMcu-nak nevezett lapot (2-3$). OK, hogy kevesebb a GPIO, meg a D/A, de van WiFi, és alap dolgokra bőven elég, és az Arduinos támogatottsága is lassan jobb, mint az eredeti lapoknak.[ Szerkesztve ]
Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
alcsapalcsa
tag
A hétvégi videóhoz kapcsolódva: Domoticz - ha beállítok jelszót a kapcsoló védett részhez, akkor kapcsolónként lehet beállítani, hogy melyiket akarod jelszóval védeni, így a nas védelme megoldható... a kapcsoló szerkesztésénél van egy jelölő négyzet, amelyiknél bejelölőd ott kér jelszót
-
hoodoo86
tag
Sziasztok, készítettem egy (magyar) leírást a home assistant telepítéséről, és egy xiaomi gateway + hőmérő felkonfigurálásáról.
Főleg erre a kérésre:
[link]A kérdésem annyi, hogy elfér itt 150-200 sor leírás, vagy legyen inkább logout bejegyzés?
-
drdre
csendes tag
Sziasztok!
Tetszik nekem ez a Broadlink RM Pro cucc és pont kerestem már vmit amivel a klíma igy vezérelhető. A kérdésem hogyan lehet kapcsolni a Raspberry-hez(usb,wifi)?
-
Yoshida
aktív tag
válasz layerke #1331 üzenetére
boot-on kívül minden USB-re helyezés:
Ez alapján csináltam: [link]
7.1 pontnál van változás asszem, már másképp kell hivatkozni:
root=PARTUUID=FBEC95EC-C8A6-4F66-9BA3-0661B1359D0A helyett valami mást kellett, de nem írtam le...
Esetleg lehet egy új live sessiont csinálni, és közösen megcsináljuk a rendszereden
Engem meg a grafana meg influxdb érdekelne egyszer, odáig jutottam most, hogy felraktam az influxdb-t, és állítólag az új domoticz már támogatja az influxdb-t, bármit is jelentsen ez (hisz régen is használtátok)
De hétvégén talán ráérek, és meg tudom nézni rendesen, és leírni a friss verziót.
-
layerke
aktív tag
válasz Yoshida #1367 üzenetére
Köszi, meg fogom nézni, ha hazaérek.
influxDB: igazából az, hogy most már támogatja a Domoticz csak annyit jelent, hogy ami az eszköz neve azzal a névvel áttolja influxDB-be és nem kell állítgatni semmit. Én http push-sal oldom meg az influxDB-be írást, mert régebben nem volt "natív".
Kell létrehozni egy adatbázist influxba, akár névvel jelszóval védve.
Ezután a következő paraméterekkel lehet beírni:
URL:http://influxdbIPcíme:8086/write?db=adatbázisnév&u=adatbázisfelhasználó&p=adatbázisjelszó&precision=ms
Módszer: POST
Jogosultság ellenőrzés: None
Adat:device_%V value=%v %t3
Bal oldalon pedig tetszőleges célváltozót meg lehet adni, ez lesz a device, ahova tolja az adatot a Domoticz az influxdb-be.
Ennyi a beállítás, ehhez még kell valamilyen megjelenítő, pl a Grafana.
-
mekkGyver
aktív tag
Ha csak klímát (vagy bármilyen infra cuccot) szeretnél vezérelni, akkor nem feltétlenül kell Broadlink cucc. De egyébként is elég körülményes beállítani. Az arra van kitalálva, hogy a saját alkalmazásából telefonról vezérelj dolgokat. Sonoff bridbe jobb, vagy legolcsóbb egy Arduino (RF), vagy ESP (WiFi) IR leddel.
Én Wemos D1 minit használok tasmotával. Egy IR vevő és egy infraled kell és pl. Tasmota szoft. MQTT parancsokkal, vagy JSON szkripttel lehet vezérelni.Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
-
Yoshida
aktív tag
válasz balibatyo78 #484 üzenetére
#mysensors #elem #bme280
Szóval fél éve balibatyo78 megosztotta a bme280 hő/pára/barométer arduino sketch-ét, és ma el is jutottam oda, hogy összehasonlítsam az enyémmel
Igazság szerint pár sor eltérést látok amik nekem nincsenek benne:
#define MY_RF24_PA_LEVEL RF24_PA_LOW
illetve ez:
//!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
#define MY_RF24_CE_PIN 9
#define MY_RF24_CS_PIN 10
//!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ugyanazt a libraryt használjuk:
#include <BME280_MOD-1022.h>
ez is egyezik:
// Sleep time between reads (in ms). Do not change this value as the forecast algorithm needs a sample every minute.
const unsigned long SLEEP_TIME = 60000;Mégis balibatyo78-nak megy fél évig elemről a hőmérő, nekem meg 2 hét után lemeríti 1.3V alá a két AAA elemet, és meghal az egész, legalábbis úgy néz ki nem küld több üzenetet a node a gatewaynek.
Ennyit számítana a pár sor eltérés? Mert nem nagyon akarom elhinni, persze ki tudom próbálni.
Arduino pro minin fut a sketch, a 3.3V-os 8MHz-es változat, két ledje van, mindkettő le van forrasztva. A feszstab nincs leszedve, de a ledeket írják mint fő fogyasztó.
Bárkinek bármi ötlet ezen kívül, hogy lehetne hosszabb életűvé tenni?
-
drdre
csendes tag
-
mekkGyver
aktív tag
válasz kleinguru #1375 üzenetére
Én sem azt mondtam, hogy nem jó a Broadlink RM, csak, hogy macerás beintegrálni bármibe. Nem lehetetlen, de pl. a Domoticzos leírásnak már vagy háromszor nekiugrottam, de eddig nem jött össze valami miatt. RMBridge-en keresztül megy, de az nem egészséges. Nem is érdekelne a dolog, csak van egy wifis klímám, ami AC Freedom nevű programmal használható, de broadlink rendszerre épül, és abban bízok, hogy valahogy meg tudom "hekkelni", ha a Broadlink már megy.
Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
Yoshida
aktív tag
Hát, jelenleg kicsi (45m2) lakásban vagyunk albérletben, itt max 2.5m volt és egy ablak mint tereptárgy, ahova el kellett látnia az nrf24-nek
Találtam 3 cikket, átnyálazom ezt a bootloadert hogy kell átírni, és utána rakok elemet a hőmérőbe, és kipróbálom hány m-re lát el. Hátrány hogy az albi full gipszkarton, nem igazán árnyékol, így elég messzire el kéne látnia.
Ha a repeater mód be van kapcsolva akkor tudnak másik node-on kersztül is küldeni jelet ezek, persze az elemes node-ot nem érdemes repeater módba rakni De ha van útközben fali tápos node, akkor az tud range extenderként működni (ezt se próbáltam még, csak olvastam)
Ja és nekem is a sima nyák antennás van, nem próbáltad a vezeték ráforrasztós nyereség javítást? Valami 7.8 vagy 8cm hosszú vezetéket rakott rá a srác, és jobb lett a vétel.
-
alcsapalcsa
tag
Vki tud abban segíteni, hogy az openmediavault szerver indításánál miért nem indul a mosquitto?
illetve a- mosquitto -d
- sudo service mosquitto start
- sudo systemctl enable mosquitto.serviceparancsok mit jelentenek, mert ezeket beírva működik a következő indításig a mqtt
vagy hogyan tudhatom meg miért nem indítja alapból, vagy hogyan kell beállítani, hogy elindítsa?
-
DougButabi
tag
**vára várom már a homeassistant leírást, de amíg nem jön kérek segítséget.
Leírás szerinte etcher-el megírtam az SD-t, PI3-ba betettem, azt semmi. Kis ideig a TV-n látszik a logo, aztán sötétség, http://hassio.local:8123 nem jön be, routeren nem látszik az eszköz.
Ötlet?
-
hoodoo86
tag
válasz DougButabi #1383 üzenetére
"**vára várom már a homeassistant leírást"
este csinálok egy utolsó tesztet, hogy minden működik-e, ahogy leírtam, meg készítek pár screenshotot is és küldöm be a leírást.Viszont én sima raspbian-nal [link] indultam ki. Bekapcsoltam az SSH elérést és innen telepítettem fel a szoftvert. Neked is ezt ajánlom első körben. Könnyebb lesz így megállapítani, hogy hol a hiba. Ha már van rutin a home assistant lelki világával, akkor mehet a hass.io . Szerintem.
-
hoodoo86
tag
válasz alcsapalcsa #1382 üzenetére
Ha jól van felkonfigurálva a service fájl akkor egyszer ezt kell beírnod:
sudo systemctl enable mosquitto.service
és ez bekapcsolja az automatikus indítást. Újraindítás után nézd meg hogy sikeresen elindult e a service ezzel:
sudo systemctl status mosquitto.serviceha a logot is ír akkor ellenőrizd ezt is:
sudo journalctl -u mosquitto.service -
AcCEsS
senior tag
Néhány akciós Xiaomi kiegészítő:
Original Xiaomi Smart Wireless Switch - SMART WIRELESS SWITCH WHITE
GBSW1030
3.79$Xiaomi Aqara Window Door Sensor - MILK WHITE
GBXA1028
4.34$Sepsi0 figyelmeztetett rá, a forrás pedig FingR86 fórumtársunktól származik, ezúton is nagy köszönet nekik!
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
fecus
őstag
válasz Yoshida #1373 üzenetére
Ha max 3V-nyi elemmel használod akkor forraszd le a gyári stab ic-t! Megmértem, és fixen pár tized voltot ejt a feszültségen. Tehát azért áll le mert amikor az elem 2,6 v-os lesz a cucc csak 2,2-t kap (csak példa). Azon kívül azt is mértem, hogy ha a VCC-n táplálom 3,3V-tal, de bent van az eredeti IC akkor is növeli a fogyasztást.
Mivel nekem a 18650-os akku feszültsége magas, tettem elé egy HT7333a-t. Ez a 3,3V elérésekor egyszerűen átengedi a delejt, és nem vesz el semmit.
És még valami: javasolják a BODLEVEL-t 1,8V-ra állítani, mert minden alkatrészed tud működni azon a feszültségen.- LED ki
- táp ic ki
- BODLEVEL 2:0 Fuses = 110És még egy: a RF24_PA_LOW számít. Azt írták egy hozzászólásban, hogy ha HIGH akkor a beépített stab IC nem is bírja táplálni a rádiót. Ebből gondolom, hogy számít.
[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
hoodoo86
tag
Home Assistant telepítése (Raspberry Pi-re) és konfigurációs alapok
Kérdések, problémák jöhetnek ide is, így más is tud segíteni.
-
alcsapalcsa
tag
nos ezt kaptam a beírt sorokra, esetleg vki tudja miért nem indul el?
● mosquitto.service - Mosquitto MQTT Broker
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/mosquitto.service; enabled)
Active: failed (Result: start-limit) since cs 2017-11-02 07:14:03 CET; 13h ag o
Docs: man:mosquitto(8)
https://mosquitto.org/
Main PID: 1764 (code=exited, status=1/FAILURE)
nov 02 07:14:03 skynet-omv systemd[1]: Unit mosquitto.service entered faile...e.
nov 02 07:14:03 skynet-omv systemd[1]: mosquitto.service holdoff time over,...t.
nov 02 07:14:03 skynet-omv systemd[1]: Stopping Mosquitto MQTT Broker...
nov 02 07:14:03 skynet-omv systemd[1]: Starting Mosquitto MQTT Broker...
nov 02 07:14:03 skynet-omv systemd[1]: mosquitto.service start request repe...t.
nov 02 07:14:03 skynet-omv systemd[1]: Failed to start Mosquitto MQTT Broker.
nov 02 07:14:03 skynet-omv systemd[1]: Unit mosquitto.service entered faile...e.
Hint: Some lines were ellipsized, use -l to show in full.
-- Logs begin at cs 2017-11-02 07:08:23 CET, end at cs 2017-11-02 20:53:41 CET. --
nov 02 07:08:34 skynet-omv systemd[1]: Starting Mosquitto MQTT Broker...
nov 02 07:08:34 skynet-omv systemd[1]: Started Mosquitto MQTT Broker.
nov 02 07:08:36 skynet-omv mosquitto[984]: 1509602916: Error: Unable to open log file /var/log/mosquitto/mosquitto.log for wri
nov 02 07:08:36 skynet-omv systemd[1]: mosquitto.service: main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
nov 02 07:08:36 skynet-omv systemd[1]: Unit mosquitto.service entered failed state.
nov 02 07:08:37 skynet-omv systemd[1]: mosquitto.service holdoff time over, scheduling restart.
nov 02 07:08:37 skynet-omv systemd[1]: Stopping Mosquitto MQTT Broker...
nov 02 07:08:37 skynet-omv systemd[1]: Starting Mosquitto MQTT Broker...
nov 02 07:08:37 skynet-omv systemd[1]: Started Mosquitto MQTT Broker.
nov 02 07:08:37 skynet-omv mosquitto[1078]: 1509602917: Error: Unable to open log file /var/log/mosquitto/mosquitto.log for wr
...[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
válasz alcsapalcsa #1397 üzenetére
Milyen user futtatja daemon-ból?
-
itanczos
senior tag
Mysensors-os kollégák!
Hogy a bánatban állítom be mondjuk a HomeAssistant-ban a mysensors-os gateway-t?
A leírás alapján beállítom...
A logban ennyit látok:[mysensors.gateway_mqtt] Subscribing to: mygateway1-out/+/+/0/+/+, qos: 0
De nekem az MQTT-broker-ben pl a
mygateway1-out/0/1/1/0/17
topic-ra küldi az adatokat.
Tudja valaki mit jelent a 3. számjegy (aminél 0-t keres, de 1-et kap)?
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
válasz itanczos #1399 üzenetére
Közben sikerült annyit kideríteni, hogy az első szám a NodeID, második SensorID, harmadik CMD-type, negyedik az ACK-flag, ötödik a Sub-type.
Persze bármit adok meg az arduino sketch-ben NodeID-nak, mindig 0-t ad...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politikai mémek
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Külpolitika
- Androidos tablet topic
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Politika
- TCL LCD és LED TV-k
- BestBuy topik
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest