-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
Miért köss biztosítást? Gyms megye tegnap
[link]Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Strezi
őstag
Ne légy idióta😉
Konkrétan, ismerettségben volt három eset, hét év alatt(igen, személyesen is ismertrm, aki írt róla) Ennyit írtam, nem többet. Szarozni, prüszkölni te meg geresics kezdett...Mellesleg ipatban dolgoztam gyártómérnökként, van fogalmam mit, milyen minőséget látok egy inverter belsejében. Nem okj papírom van róla 🤣
[ Szerkesztve ]
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
navinavi
újonc
Értem, amit írtok, de azért problémás ez így.
Egyrészt ez az árammennyiség hivatalosan sehol nem szerepel, kizárólag az inverter mérőórájára alapozva látható, ami azért nem biztos, hogy hiteles.
Másrészt pontosan hol megy bele a ház hálózatába ez az árammennyiség?
Én úgy képzelem az áram útját, hogy a napelemekből megy az inverterbe, onnan megy a mérőórába, és a mérőórából jön vissza a ház áramhálózatába.
Ha így van, akkor meg mérnie kellene az ad-vesz órának ezt a mennyiséget mindkét irányba, nem ? -
MrZed001
tag
válasz navinavi #6454 üzenetére
Képzeld úgy az egészet, mintha vízrendszer lenne ... az ELMÜ órát, mint egy vízóra.
Amíg csak ELMÜ adja vizet, addig folyik normál be a házba a víz és méri óra (fogyasztásod).
Amint te nagyobb nyomással tolod bent a házba a vizet (szivattyúzod a kútból), akkor folyik vissza ELMÜ felé (visszafelé pörög óra).
Attól, hogy te a házban nagyobb nyomással nyomod és folyna ELMÜ felé ... te még attól megnyithatod házban a csapokat, és akkor ami pluszt belenyomnál egyből a saját csapodon folyik ki. Nem találkozik ELMÜ órával ... -
K_L_
csendes tag
Milyen invert javasoltok: Fronius vagy SMA?
Kb.: 300V lesz egy sztring üzemi feszültsége (max.: 360V).
Ahogy látom, az SMA-nak kisebb az "üzemi feszültsége", viszont a hatásfoka a Froniusnak még így is jó! -
Geresics
Topikgazda
Kérlek olvass vissza. Nem igazán értem miféle prüszkölésre gondolsz, de nem is fontos. Szívesen bemásolom Neked, hogy miket írtam, de mivel gyártómérnök vagy, gondolom Te is megtalálod. Szép dolog a szakmában eltöltött 7 év is. Mondjam, hogy nekem 8 van? Vagy 11, ha a napkollektort is nézzük? Tök felesleges. Ismerek olyat, aki nálam régebb óta foglalkozik vele, mégsincs tisztában alapvető dolgokkal. Talán még valamely konferencián is találkozhattunk. Voltam én is páron, voltam már előadótól, felkért mediátorig minden, épp csak akasztott katona nem. Persze ez alapján akár simán lehetek én is buta a témához, így ezt szerintem ugorjuk is át.
Legünk inkább konstruktívak!
Mesélj kérlek, milyen minőségeket láttál inverterek belsejében? Kíváncsi lennék egy magyar gyártómérnök véleményére, tapasztalataira, mert nekem eddig csak kínaiakkal volt alkalmam egyeztetni (2012-2014 között Growatt mérnökökkel, 2014-ben pedig a Huawei mérnökeivel beszélgettem arról, hogy milyen irányba kellene elmenni a lakossági inverterekkel, aminek egy része meg is valósult).Tényleg, mit csinál a gyártómérnök a szakmában? Írásban nagyon rossz vagyok hangsúlyozásban, így inkább leírom: minden szarkazmus nélkül kérdezem, mert tényleg érdekel! Ez a végzettség nekem a gyártásoptimalizálást, és minden hozzá kapcsolatos dolgot (dokumentációktól a visszacsatolásig) jelent a kis buksimban, ami egy tök érdekes munkakör! Azt szabad megkérdezni, hogy a "szakmában" pontosan mit jelent?
Az OKJ papírról (mert feltételezem nekem címezted) pedig csupán annyit, hogy nem azért van rá szükség, mert attól okosabb leszek (bár butább biztos nem), hanem mivel napelemparkok üzemeltetésével foglalkozom, vannak időszakos felülvizsgálati kötelezettségek, amikhez kell, ha nem akarunk a következő 25 évben mindent alvállalkozóval csináltatni (drágán). Arról nem is beszélve, hogy mérnökként Te is biztosan találkoztál a magyar jogrend azon csodás tulajdonságaival, hogy valaki hiába villamosmérnök, nincs jogosultsága villanyszereléssel kapcsolatos műveletek elvégzéséhez. De ezt nyilván tudod Te is
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz Őstermelő #6458 üzenetére
a facebook csoportok 100x jobban pörögnek, ez vitathatatlan. Televannak szeméttel, önreklámmal, acsarkodással, buta, de hangos emberekkel. Viszont sokszor hiányzik belőlük a jó szándék, és a segítőkészség, és az önzetlenség.
Persze vennak kivételek, de ott jellemzően mindenki akar valamit. Remélik az üzletkötést, vagy csak simán meg akarnak jelenni. Ha pedig valaki próbál segíteni, akkor azt is elkezdik fikázni, aztán jön a sárdobálás. Több ilyen csoprotban van moderátori jogosultságom, de eszem ágában sincs bármit is kezdeni vele, nem hiányzik a pocskondiázás.
Korábban próbálkoztam, de elengedtem. Ha valamit úgy fogalmazok meg, hogy azt Marika néni is megértse, akkor köpködnek, hogy szakmaiatlan vagyok. Ha valamit hibásan mondok, akkor azonnal ostoba. Ha egy márkáról rosszat mondok, akkor perrel fenyegetnek. Köszönöm, de nem. Így sem érem soha utol magam, és az itt segítséget kérőknek sokszor csak 4-5 nap múlva tudok nem holmi felületes okoskodást, hanem rendes választ adni.
Ebben a fórumban az a jó, hogy tiltva vannak az önreklámok. Itt van moderáció, és elég egyértelműek a szabályok is (az egész fórumon, nem csak a topikban)! Sok időm elviszi, de már tudtam pár embernek segíteni, így szerintem megéri! Bátran meg lehet kérdezni bárkit, hogy mit kértem cserébe. De ez igaz a többi szakmai topik más segítőire is, és épp ezért tetszik ez! Ha ettől kisebb lesz a pörgés, én tudok élni ezzel a "teherrel"!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
MrZed001
tag
Én pedig megköszönném mindannyiunk nevében, hogy tisztán és szakmai szinten tartod a topicot.
Sok fórumon fent vagyok, van ahol 16+ éve ... és bizony egyetlen szakmai, tényeken alapuló vitát, elemzést, fejtegetést, tervezést nem lehet megejteni. Próbáltam, lehetetlen. Sikítva menekülök 2 hozzászóláson belül.
- A vérpistikék,
- az agresszív "én tudom jobban mert én üvöltök hangosabban",
- az alapszintű vitára és társalgásra képtelen emberek,
- a fake-erek akik egy linkkel nem tudják alátámasztani (a hülyeséget) amit írnak,
- a tényeket tartalmazó linket megnyitni képtelen saját mikróuniverzumukban saját fizikai törvényeik szerint élő emberek
- na és persze a személyeskedő hozzá-nem-értő veszekedők
(ha lejáratlak lejáratom a mondandódat is ... és így nem kell válaszolnom rá mert akkor kiderülne hogy sík 0 vagyok a témához)
Az egymás iránti kölcsönös tisztelet teljes hiánya.
És hogy poén is legyen, fent vagyok amcsi(+nemzetközi) solar-aksi fórumon is, és meglepően kulturált.
Pont mint ez is. -
MrZed001
tag
válasz DuDieHUN #6464 üzenetére
A Chargery specialitása, hogy különálló relé van hozzá. Ez jó is, nem is.
Ha megnézed a reléket amit adnak hozzá, mind 12V-os.
Szerencsére magának előállítja a hozzá kellő 12V-ot 48V-os rendszer esetén is ... de a relé eszméletlen sokat eszik és iszonyat melegszik.
Will tesztelte is:
https://www.youtube.com/watch?v=YX1GrML_3_gEddig alig párat találtam BMS 16s ami elbír a 48V 280A-el.
Túl kell méretezni, ezért 350A+ ajánlott.
Ez eddig ami a legjobbnak néz ki a Daly 48V 4-500A smart BMS:
https://www.aliexpress.com/item/4001327133094.html?spm=2114.12010612.8148356.11.4f303f7f6xrP8gEgyesek játszanak még úgy vele, hogy 2 x 24V-os aksit raknak sorba, és így 2 db 8s 24V 350A+ BMS ... de nem sok értelmét látom.
-
keszi48
újonc
Beüzemelés után, óracsere előtt lekapcsolják a rendszert.Nyílván adminsztrációs és elszámolási okok miatt. De az áram ezt nem tudja, tehát ha viszakapcsoljuk akkor a fogyasztók melyik forrásból veszik az áramot? Párhuzamosan rá van kötve a házhálózatra nem?
-
MrZed001
tag
Elnézést, egy picit bajba vagyok vele
Nem annyira területem a 12V, de a lakókocsisok mindent azzal használnak (hűtő, fagyasztó is van 12V-os).Tehát sorolom mi lenne a probléma (magyarán keresni kell):
- 1 db napelem, 40Voc.
- 1 db keresni kell olyan MPPT-t aminek ez elég, és 12V ad ki magából (szó szerint erre kell keresni: MPPT 40V 12V és bírjon legalább 305W-ot +15%)
- 1 db 12 V aksi, ez ok. (minél több Ah annál több fér bele)
- fogyasztó 12V-os, ez is ok. Annyit kellene tudni, hogy mennyire érzékeny?
12V regulated (szabályozott) kell neki (azaz valós 12V), vagy jó a savas aksi 11-13V-ja is neki ?Ha nem szabályozott kell neki, akkor
- napelem -> MPPT konverter -> Aksi -> Lámpa ... és készHa 12V szabályozott kell neki, akkor
- napelem -> MPPT konverter -> Aksi -> DC/DC átalakító (kb 30-50$) -> Lámpa ... és kész[ Szerkesztve ]
-
-
jbnd-007
tag
Semmi, hülyeséget kérdeztem, felejtsétek el.
[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz MrZed001 #6470 üzenetére
[link]
Ez nem az, mert ez 24V-os rendszert igényelne ... csak hogy ilyesmit keress.
Sőt, ez le is kapcsolja a fogyasztót, hogy aksi ne menjen mélykisülésbe ha túlzottan leesik az aksi feszültsége.Tehát itt (ha nem szabályozott 12V kell lámpának):
Napelem -> MPPT -> Lámpa
....................... |
.................... aksi[ Szerkesztve ]
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Haladok a napelemmel. Pentele most jelezte hogy EON elfogadta a csatlakozási dokumentumot. Az energetikust most várom épp. Aztán ha megvan össze lesz dobva az MFB pakk és megy a bankba. Közben már banki kapcsolatot is hajtottam fel. Remélem nem lesz gond. -
s.bala31
őstag
Sziasztok. Befutott hozzám egy újabb árajánlat ppNapelemtől (nem tudom mennyire megbízható a cég elég későn reagáltak az ajánlatkérésemre). 18 db AE Solar 330Wp monokristályos napelem Huawei SUN2000-6KTL-M0 inverterrel szerelve. Napelemre elvileg van 12 év az inverterre 10 év gari. Esetleg ezekről valami vélemény?
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Nekem csak 2500-3000 Ft a havi villanyszámlám, pedig minden elektromos, viszont annyira energiatakarékosak a fogyasztóim, amennyire csak lehet.
Így az életben nem térülne meg napelem a tetőre? A kalkulátorok többsége havi 10 ezer Ft-os villanyszámla fölött hajlandó csak kalkulálni.
-
majorp
csendes tag
válasz Brandynew #6480 üzenetére
700 kWh/év Nekünk 2 hónapra se elég...
De ha ezzel számolsz akkor kell neked 2-3 db 325Wp napelem (40-50 ezer / db). Ehhez kell egy inverter, ami 3KW-os, így a jövőben lehet még fejleszteni is a rendszeren. Nah ez viszont aztán sokmindentől függ, de kb 300-350ezer. Plusz még a sallang ami kb 500ezer. Ha összeadod akkor kb 1 milla, ami tutira nem éri meg neked még ha 20 éves 0% MFB-re csinálod sem...
Egy ok lehet, ha értéket akarsz növelni az ingatlanodon.[ Szerkesztve ]
-
Egy elektromos autó máris megeszik alsó hangon évi 1000 kWh-t. A klímának darabja.
Szóval nagyon nem a mostani 700-ból kellene kiindulni. Vagy akkor gondolkodni a napelemezésen, ha ezek közül valamelyik már belátható közelségbe kerül, és lehet vele számolni.
A tej élet, erő, egészség.
-
Janusz001
őstag
Évi 700kwh nem tudom mire elég, még energiatakarékos dolgokkal sem, számomra hihetetlen ez a mennyiség, nekem a hétvégi kulipintyómban ennyi az éves.
Számomra a 4000kwh volt a lélektani határ, ha meg a megtérülés nem annyira szempont, akkor meg nem értem a kérdést, rakjad, aztán zöldebb lesz a világ.Új Fronius fw. -t valaki végig böngészte?
[ Szerkesztve ]
-
rígel
őstag
válasz Brandynew #6486 üzenetére
Hát, szerintem két klíma magában alaphangon elvisz 1500KWh-t egy évben, de szerintem többet. Bár ha nincs bekapcsolva, akkor lehet kevesebbet
Míg nem volt gyerek, nekünk is kb ennyi volt a villanyszámla. De két gyerekkel, egy modern otthonban ez csak álom. Klíma, szárítógép, mosógép, mosogatógép, indukciós főzőlap, elektromos sütő.... ezek bármennyire az aktuálisan legenergiatakarékosabb eszközök, ha gyakran használatban vannak, fogyasztanak szépen.Márpedig ha gyerek van, többet lesznek használva. Többet kell fűteni is, ergo, többet járnak a keringető szivattyúk, kazán. És akkor nem beszéltem a tv-kről, elektromos kütyükről...
Nekem 5-6 éve csak ledes lámpáim vannak, marha sokat lehet spórolni még a kompakt fénycsövekhez mérten is, hát még a hagyományos és halogén izzókhoz. De ez a fogyasztásod nagyon kis részét fogja kitenni. -
törölt tag
A 700 kWh/év az csak 1,9-2,0 kWh/nap.
Havi 60 kWh >> 2200-2300 Ft/hó.
Éves 26-27 eFt.
Tutira annyi?
Mert gyanúsan kevés, a szokásos fogyasztások töredéke.
(a magányos-spórolós nyugdíjasok szintje kb.)
Persze elehet ennyi adott életmód esetén.
Ha fűtés+melegvíz gázról megy és nincs (vagy csak ritkán van) villanyos főzés-sütés.
---
Egy 2+2 fős háztartásra a 3000-5000-(6000) kWh/év a jellemző.
---
Az e-autót 0,2 kWh/km alapon lehet saccolni.
10 000 km/év >> 2000 kWh/év
A klíma attól függ, mire és mennyit lesz használva.
Közel nulla és többezer kWh/év között bármi is lehet.
KLÍMÁVAL fűtéskor 1 m3 földgázt ~3 kWh villany vált ki.
Erősen hőszigetelt házban a klímával hűtés nem kér sok villanyt.
(ha nem hűtőkamraként működik és/vagy nem csupaüveg a lakás) -
félisten
válasz #44448768 #6490 üzenetére
Én is ezen gondolkodtam.Anyám 84 éves, egy szobás panelben lakik, áramról csak a TV , vlágítás, hűtő ,mosógép megy semi más. Mosógép egy héten egyszer. 2 havonta fizet 6 ezer forintot .
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Brandynew
őstag
válasz #44448768 #6490 üzenetére
Hát... pedig ennyi, pont 2200-2300 Ft a havi villanyszámla, ahogy leírtad.
Elektromos sütő + kerámia főzőlap + mosógép + hűtő + két laptop + tv és az apróságok. Mindenből az 1-3 éve elérhető legalacsonyabb fogyasztású, a LED lámpákat is úgy válogattam, hogy a kategóriájukon belül is a legalacsonyabb fogyasztásúak legyenek. A fűtés távhő, a vízmelegítés is központi.
Egy Whirlpool SPIW 309 A3WF klímát néztem ki, 2,6 kW a hűtőteljesítménye, ha ezt elosztom 3,5-ös EER-rel, az 0,74 kWh. Br. 37,54 Ft-ot fizetek áramra, tehát óránként 27,77 Ft a klíma. Naponta megy mondjuk 5 órát, az 139 Ft, havonta 4170. Ennyit én elvből nem fizetek klímára, csak ha van napelem a tetőn Persze az is igaz, hogy nappal összesen nem vagyunk otthon 5 órát és ez csak a melegebb, nyári időszakra vonatkozik. Tehát ténylegesen inkább havi átlag 1500 Ft-tal kéne számolnom a klímára szerintem. A fűtés kondenzációs gáz-cirkó lesz.
A számokat persze felül fogja írni, hogy lakásból megyünk házba, a napelem is nyilván majd ott lenne.
[ Szerkesztve ]
-
majorp
csendes tag
válasz Brandynew #6492 üzenetére
Jah, hogy egy lakásról beszélünk egyből árnyaltabb a kép.
A házba költözéssel ez a költség megugrik, persze függ attól, hogy mekkora ház, mennyi a szoba és a többi tényező.
Csak egy példa hogy nálunk van fürdő, konyha, nappali, étkező, külön wc és 3 háló - ebben van 20 db világító test (asztali lámpák is beleszámolva). Egy lakásban nyílván nincs ennyi
Villanybojler, fagyasztóláda, elektromos fűnyíró... ezek sincsenek a lakásban
Nah és akkor még egy dolog ami egy példa a különbségre, mekkora négyzetmétert porszívózol és hányszor egy héten. Nálunk 2 naponta az egész kecó (120 m2), merthogy kertes ház, akármennyire is próbálod elkerülni behordod a piszkot, főleg 2 gyerekkel... ilyenekből adódik össze bazi sok és már is az egekben a villanyszámla -
rígel
őstag
válasz Brandynew #6492 üzenetére
Gondolom kettecskén vagytok, így nincsenek nagy főzések, sütések. Nincs napi mosás. Nincs szárítógép, mosogatógép(lesz).
A klíma használat csak elmélet. Nagyban függ a jövöbeli ház energiahatékonyságától, méretétől, és hogy hogyan érzitek magatokat komfortosan.
Szóval ketten laktok, egy kis lakásban. Ebből ne indulj ki, mert egy jóval nagyobb házban gyerekekkel teljesen más életvitel, bármennyire az aktuálisan legenergiatakarékosabb eszközöket használsz, többszöröse lesz a fogyasztásod. Hidd el, tapasztalat. És szerintem nem csak az enyém. -
redingitell
senior tag
Sziasztok!
Szokásos MFB hitel, napelem rendszer telepítése. Kértem 6-7 ajánlatot, persze mindegyik cég a legjobb leggyorsabb stb.
Segítsek lécci, melyik tipusú inverter amit bátran feltehetek a 4 közül. Ami fontos, hogy 2 körös legyen mert 2 oldalon lesznek a panelek.
Fronius - Huawei - Solaredge - ABB
Illetve melyik tipusú panelt javasoljátok a 4 közül:
Maysun 360w félcellás mono - Q. PEAK DUO-G5 315-330 - BAUER SOLARTECHNIK 320Wp-Sharp NUJB 395 monokristályos félcellásKöszi előre is
-
Orlin
addikt
Sziasztok!
A klíma topikba már linkeltem és én is nézelődők a témában talán érdekes lehet másoknak is.
Amit NEM mondanak el a NAPELEMEKRŐL! (kis magyar horror)[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
1. Magyarósi Csaba...
2. Wagner Solar?
3. Melyik országban él, hogy rácsodálkozik a helyi monopolcégek ügyintézési határidőire?Remélem, ezzel megspóroltam 13 perc elcseszését legalább egy embernek. (Egy drónfelvételekkel teletűzdelt pöcsmutogatás helyett kb. egy bekezdésben le lehetett volna írni a mondanivalóját.)
A tej élet, erő, egészség.
-
Orlin
addikt
Pár kérdésem lenne teljesen laikusként.
Fentebb is írták nálunk is hasonló a helyzet klíma, mosógép,számítógép,elektromos bojler van.
Indukciós főzőlap elektromos sütő a terv még.
A ház amúgy 54 nm és 9 000 körül volt eddig a számlánk, de majd szeretnék indukciós főzőlapot és elektromos sütőt valamint idén előszőr van már klímánk.Így emeltettem 12 000-re a számlát.
A végső elképzelés mosógép, indukciós főzőlap elektromos sütő,elektromos bojler és 2-3 klíma lenne.A klímákkal oldanánk meg a fűtést.
Gondolom nem a legkisebb napelem rendszerben kell gondolkodnom.2-en élünk a lakásban.
Összefoglalón is átrágom magam,bár sok adat elsőre kínai nekem.
Érdekelne kb mekkora rendszerben kellene gondolkodnom.
Köszönöm!LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem