- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Apple notebookok
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD FX
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen széket vegyek?
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senki68
senior tag
válasz ANDROID??? #40401 üzenetére
Milyen QR kód?????
A QR kód ahhoz kell, hogy belépj az inverter menüjébe.
Leírtam, hogy tudsz belépni SetApp alkalmazás nélkül.Telepítőd nem csinálta meg?
-
senki68
senior tag
válasz ANDROID??? #40403 üzenetére
Ha beállította a wifit akkor te miért akarod megint beállítani?
-
fujifilm1
senior tag
Sziasztok.
Van már olyan aki utolsó pillanatban beadta (okt 30) a HMKE igény bejelentést Budapestre, és már kapott választ?
Milyen email címről jön ?
Elvileg mikor kéne válaszoljanak?[ Szerkesztve ]
-
KrAt
veterán
.
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz ANDROID??? #40407 üzenetére
De mivel csinálta volna, mikor mobillal kell?
Szóltál neki, hogy jöjjön vissza és csinálja meg?
-
ANDROID???
addikt
válasz ANDROID??? #40412 üzenetére
"odáug" = odáig
Setapp nem enged be..
A my Solaredge - n próbáltam beállítani, de itt nem sikerül, viszont majd ma megnézem amit írtál azzal...
-
asdf_
veterán
Émász: betáplálási stopos kormányinfó után benyújott igényre ma megkaptam az MGT-t. Azaz két hónap meg egy kicsi (de én persze a legelsők között voltam, nem október 30-ai). Azt gondoltam, jobban el vannak úszva...
-
Polllen
nagyúr
Augusztus 1-n adtam be a kérelmet, EON, november elején jött egy levél, hogy formai hiba miatt visszadobják (valami hosszú számnak - talán a fogyasztási hely - csak az eleje és a vége volt felírva - azt mondta a telepítő, hogy mindig így adják meg és ez az első, amit emiatt visszadobtak), korrekció még aznap benyújtva, azóta síri csend és hullaszag.
Várom a pillanatot, amikor visszadobják az egészet, hogy óóó, már túlterhelt a rendszer.
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
senki68
senior tag
válasz ANDROID??? #40412 üzenetére
Helyileg merre vagy?
-
ftamas0201
senior tag
Szeptember 15-én beadott igényre a mai napig semmi, csak egy levél jött beadás után feldolgozás folyamatban tárggyal, hogy "Megkeresésére hivatkozva tájékoztatjuk, hogy annak feldolgozása folyamatban van, az
eredményről 2022.10.15. dátumig írásban tájékoztatjuk." azóta se semmi. Dél-dunántúli Eon. -
bdos
csendes tag
[Erre] esetleg valaki ?
-
asdf_
veterán
Annyit még ehhez, hogy 1 fázis, így se új vezetéket nem kell húzni, sem teljesítményt bővíteni, tehát a létező legegyszerűbb eset, esetleg ennek is szerepe lehet a "gyorsaságban" (bár nem kéne, mert sorban kéne, hogy haladjanak és nem mazsolázni az egyszerűt). Na meg akik írták erre reagálva, hogy ők mennyi ideje várnak, ők mind Eonosok, így nem vagyunk összevethetők.
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
Én júliusban kezdtem 3fázisra bővítéssel, ami egy hónap alatt megtörtént óracserével együtt.
Augusztus végén lett beadva a telepítő által a kérelem, szeptember 7-én küldték az MGT-t (tehát meglepően hamar)Itt jött egy nagy szünet, mert a telepítő cég csak október 10-én küldte el a csatlakozási dokumentációt (többszöri személyes sürgetés után).
Október 22-én jött email eon-tól a telepítőnek, hogy feldolgozás folyamatban (amiről itt sokan már tettek említést). Végül november 29-én jött az email, hogy elfogadták a csatlakozási dokumentációt. A napelemek november eleje óta fent vannak a tetőn (mivel az MGT megvolt így nem vártuk meg a csatlakozási dokumentáció elfogadását), így még aznap, azaz 11.29-én megtörtént a telepítők által a készrejelentés emailben. December közepén voltam bent személyesen EON ügyfélszolgálaton időpontfoglalás alapján, de csak annyit tudtak segíteni, hogy látják, hogy be lett küldve a készrejelentés, megpróbálják megsürgetni, de mást nem tudnak tenni, mert Pécsett csinálják ezt.
Tegnapelőtt végül csörgött a telefonom egy ismeretlen számról, az OPUSZ-Titásztól kerestek, hogy a napelem telepítés miatt időpontot egyeztetnének az óracserére. Először végre megörültem, de jött a döbbenet részemről, mert 2023. január 26-án délelőtt 8-12 közötti időpontot közöltek... Próbálkoztam, de azt mondták, hogy akkora mennyiségű meló van a dolgozókon, hogy nem tudják hamarabbi időpontra beütemezni. Annyit értem el, hogy állítólag feltüntették, hogy ha valaki lemondja az előre egyeztetett időpontot, akkor soroljanak előrébb, de mondták azt is, hogy ez mostanában nem nagyon fordult elő...
Szerződést még nem kaptam, a telefonban az Opusz-Titász munkatársa azt mondta, hogy erről nem is tud mit mondani, hogy mikor fogom megkapni, mert azt nem ők csinálják, hanem ügyfélszolgálati munkatársak...
Tehát ott tartok, hogy talán bő egy hónap múlva be is kapcsolhatom a rendszert és végre termelhet... Helyileg Kelet MO, Hajdú-Bihar, Opusz-Titász terület.
[ Szerkesztve ]
-
ToMy_
tag
Újabb sikersztori.
- 3 x 16A bővítés és mérőhely szabványosítás: augusztus 28. - szeptember 15.
- HMKE igénybejelentés és rendszerterv EON felé : szeptember 28.
- HMKE igénybejelentést EON elfogadta : október 7.
- csatlakozási dokumentáció beküldése: október 8.
- csatlakozási dokumentáció elfogadva: november 24.
- készrejelentés elküldve: november 25.
- készrejelentést EON befogadta: december 9.
- időpont egyeztetés miatt telefonhívás : december 21.
- óracsere tervezett időpontja: december 29.EON, Dél-Dunántúl
-
senki68
senior tag
Akkor te egy szerencsés ember vagy.
Én október 20-án adtam be egy készrejelentést, invertercserére, /tehát még órát se kell cserélni, csak átvenni/ és a mai napig nincs időpontom mikor jönnek átvenni. Már 3X rájuktelefonáltam, mondták folyamatban van várjak türelemmel.
Opusz titásznál nem feltétele az óracserének a szerződés megléte. Én tavaly az óracsere után 2 hónappal kaptam meg.
-
foo85
kezdő
Sziasztok,
Van valakinek azzal tapasztalata, hogy ha az MVM Next alkalmazásban a részszámla érték módosításán végigmegyek és megpróbálom beállítani 0-ra az elég-e? Vagy mindenképp el kell érni az ügyfélszolgálatot emiatt? Próbáljuk hívni őket de reménytelen és gondolom ünnepek alatt nem is fogunk sikerrel járni... A másik, hogy eddig diktáltunk és innentől mindig 0-át diktálunk amíg nem érjük el őket....
Tapasztalat, javaslat valakinek? -
axioma
veterán
válasz leslieke #40428 üzenetére
marmint az elozo evi fogyasztas ha nem 0, akkor nem irhato be nulla, mert csak a becsult havi fogyasztas +/-30% elfogadott
legalabbis eddig ez volt, ha most hmke reszere mar muxik a 0 az jo [kerni kertuk, bar en ugy fogalmaztam hogy 30% de minimum 20-50kWh -t engedjenek modositani ugy altalaban] -
senior tag
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
Én símán át tudtam állítani 0-ra (525-ről), engedte.
foo85: én tegnap előtt kb. 5 perc alatt elértem őket a reggeli órákban, meg is lepődtem. Csak sajnos hiába, mert a 12.05.-i óracserét még nem látta a rendszerben…Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
313313
addikt
Én 2-3 hónapja akartam emelni alkalmazásba a havi fogyasztást elmentettem, beállította a 0-át, már lassan 2 hónapja levelezek velük, hogy kapjak ismét havi számlát...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
peternac
tag
volt ELMŰ területen nincs +-30% megkötés
simán beállíthatsz nullát részfogyasztásra az online felületen/MVM appban
november 24-én volt óracserém, még azóta sem látszik az új óra sehol (ampert bővítenék...) -
peternac
tag
neked elég gyorsan felvitték az új órát, igaz te más terület vagy, nem volt ELMŰ
aki cserélte nekünk azt mondta, hogy két hetet várjak legalább...az már bőven eltelt
a két ünnep között lehet hogy bemegyek az MVM-hez vagy telefonálok egyet (nyitva lesznek egyáltalán? ), de bevallom, nincs már kedvem ezzel foglalkozni -
rolltrade tm
kezdő
Az sem semmi ,hogy 07.21-es ajánlaton nettó 63450.- bruttó 80580.- volt a 400 wattos risen napelem darabja. Most meg a legolcsóbb amit látok 94900.- ft. Emelkednek az árak . Pedig jelenleg meg sem éri nekilátni ha eddig nem tudott valaki. Most találtam olcsóbbat is.
[ Szerkesztve ]
Majd ha fagy. + Escape From The Lost World Pinball Games.
-
asdf_
veterán
válasz rolltrade tm #40437 üzenetére
51(?)+áfa, 2-3 oldalt pörgess vissza, volt rá link.
(de egy árban volt a Longival, én azt venném, ha elektromos paraméterekben megfelel)[ Szerkesztve ]
-
rolltrade tm
kezdő
Gondolom ezek nagykerek. Nem lehet csak úgy besétálni.
asdf :Azt nem mondtam ,hogy már kész. Elnézést csak kíváncsi voltam a mostani árára.
Valaki tudna mondani megközelítő várható hozamokat télen-nyáron egy 8 kw-os délnyugati tájolású rendszerről ? Már készen van de sajnos nincs még engedélyezve így nem tudom mire képes ilyenkor. Azért elég szörnyű egy kisebb vagyonért , hogy sóhajtozva nézegetem a tetőn.
[ Szerkesztve ]
-
stickermajom
addikt
válasz rolltrade tm #40441 üzenetére
-
brodorics
csendes tag
Előre is bocsi a lámaságomért, de elolvasva majdnem az összes hsz.-t sem találtam választ a kérdésemre:
A távleolvasási portálon jelzett 2.8.0 értékem: 612kWh. Ez 230kWh-val kevesebb mint amit az SE app mutat (828kWh). Három fázisunk van, igyekeztem a fogyasztást megosztani, két légkondink biztosan más-más fázison van. A többi vegyes.-Nem úgy van, hogy az óra minden termelt értéket megmutat?
-Vagy amit elhasználunk azt nem mutatja, mert ki sem jut az óráig?
-DE akkor lehet, hogy csak 230-at fogyasztottunk el?
Szóval melyik az igazság? -
rolltrade tm
kezdő
válasz stickermajom #40443 üzenetére
Köszönöm szépen. Szép teljesítmény. De ,hogy mit kezdek vele nyáron még mindig rejtély. Lehet jeget fogok gyártani.
-
Andras6800
senior tag
válasz brodorics #40444 üzenetére
Szerintem többször is volt erről szó.
Amit helyben elfogyasztasz, az óra nem méri, mert nem tudja. Az àram nem úgy megy, hogy átmegy az órán majd vissza a házba. Pont ezen megy amúgy a “herce-hurca”, hogy ez az arány minél nagyobb legyen. Azaz az óra minél kevesebbet mérjen a termelésedből meg.Amikor termel a napelemed valamennyit helyben elfogyasztasz. Amit nem azt feltöltöd(méri az óra). Amikor kevesebb a termelésed mint a fogyasztás, akkor fogyasztasz óra által mérve. Ebben jelenleg a 3 fázis sokat nem oszt vagy szoroz, mert nincs külön fázisonként elszámolva. Ha majd egyszer talán lesz, akkor lesz fontos az egyenletes fogyasztás
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
senki68
senior tag
válasz Andras6800 #40447 üzenetére
"Ebben jelenleg a 3 fázis sokat nem oszt vagy szoroz, mert nincs külön fázisonként elszámolva. Ha majd egyszer talán lesz, akkor lesz fontos az egyenletes fogyasztás"
Ebben nagyon tévedsz, mert külön van mérve fázisonként.
-
senki68
senior tag
válasz rolltrade tm #40441 üzenetére
De belehet, azért raktam fel.
-
rolltrade tm
kezdő
válasz senki68 #40449 üzenetére
Ok köszi. Még jól jöhet mert maradt még egy panelnak hely . Ha majd beindíthatom lehet ,hogy még azt az egyet odabiggyesztem. Attól függ mit tudok kezdeni a sok többletárammal. Mert azóta ezen jár az agyam amióta kitalálták ezt a szaldóeltörlést.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem