- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Összefog az x86-ért az AMD és az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- AMD FX
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen széket vegyek?
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
leslieke
Jómunkásember
-
cdl
senior tag
válasz axioma #40130 üzenetére
1 400 000 forint volt összesen.
700 000 visszajött az OFT-n belül teljesen.
Ne maxoltuk ki az pályázat teljes összegét.
5200 kWh az éves termelése.
Ez 2022-ben 280 000 forint.
2023-ban minimum ennyi lesz.
2021-ben termelt 132 000 forintot.(még a 36 forintos árral)
Ez 692 000 forint termelés, ha 2024.01.01-ben vége a szadónak.
Ez így elfogadható megtérülés? Nem számoltam hozzá semmit. 2,6 év.[ Szerkesztve ]
-
ssarosi
tag
Már írtam máshol, hogy napsütéses időben 12 órakor, a hálózat tehermentesítése végett, (hiszen mi nem akarunk problémát okozni az MVM-nek), mindenkinek egyszerre le kéne kapcsolni az inverterét. Sőt szólni kéne
az asszonynak, hogy süssön, mosson, vasaljon egyszerre. Esetleg indulhat az elektromos autó töltés is, már akinek van. -
kardkovacsi
senior tag
Valaki írta korábban, hogy lekapcsolja az invertert, hogy csökkentse az amortizációját. A probléma ott van, hogy amikor kivágod alóla a DC-t, mert másképp nem tudod lekapcsolni akkor valószínűleg jobban rövidíted az életét mintha termelne tovább.
-
gabor9991
őstag
válasz kardkovacsi #40157 üzenetére
Sokan megvették az 5-10-15+ év garanciát amiatt hogy invertercsere esetén ne bukják a szaldót, ha másra nem, erre jó lesz hogy 25 évig ha a kapcsolgatás miatt tönkremegy az inverter akkor meg lesz javítva
-
Reggie0
félisten
De, ha kivagod alol az AC-t, akkor azt hiszi off grid kerult es leall.
Amugy miert gondolod azt, hogy a DC lekapcsolas art? Egy db korlatozott aramcsucs van a kondin, nem is osszemerheto az inrush-al.
[ Szerkesztve ]
-
Strezi
őstag
AC oldalon kell lekapcsolni az egyik kismegszakítóval. Nem is kell mind a hármat
Reggie0: Látom te is írtad már
[ Szerkesztve ]
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
axioma
veterán
válasz leslieke #40150 üzenetére
1. ez szerintem hatareset tovabbra is, de legyen
2. amit a napelem miatt nem fizettel ki (vagy kevesebbet fizettel), az auto NEM szamit itt, az auto fogyasztasanak nem kifizetese az ami a napelemrendszer megterulesenek resze
3. nem, mert a 11e kWh-nak az a'ra augusztusig 37Ft volt, most lesz limitig 37 felette 70, ezt kene tisztessegesen beleszamolni... ja es jelenertekesiteni (pl. ugy ha azota a penzed pmap-ban lenne mennyit hozott volna, mondjuk mint alap alternativ koltseg, termeszetesen mindig a realis valasztas szerinti azaz mar reg atleptel a 11.75-osbe) -
axioma
veterán
neked tok jo ezek szerint, csak erre sem igaz hogy "mar megterult"... es ugye ez az amit cafoltam, es igy cafolok tovabbra is
mondjuk az oft nelkuli alig 5+ ev megterules az jo (mondhatnam inkabb kiveteles), a mienk eredetileg volt 9 ev korul es nem volt ra semmi tamogatas, sot ha nagyon korrekt vagyok valamennyi hitelkamatom is lett, es az infla is ellenem dolgozott - marmint hogy sokaig maradt a rezsicsoki, eredetileg en ugy ara'nyositottam, hogy az aram aranak novekedese es a jelenertekesites kb. kiutik egymast
[de az oft me'g keszul, es szinte kimaxolva adjuk be, arra nem banom hogy 19-ben nem kezdtem el varni][ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Reggie0 #40159 üzenetére
Mintha olvastam volna valahol, hogy a túlfesszel is ez a baj, hogy olyankor "leakasztja" magát az inverter és nem tesz jót egyes belső eszközöknek. Azok a megszakítók az inverterben szerintem nem erre vannak tervezve, hogy napi jelleggel le fel kapcsolgassák magukat nagy áramok alatt. De lehet tévedek, nem vagyok inverter gyártó
-
Z_A_P
addikt
válasz stickermajom #40144 üzenetére
Pára feljut, szellőzés nincs, hideg van, tetőablakok vizesednek.
OK
-
veterán
Az éves 0-s elszámolásra már a hmke telepítése előtt is le lehet szerződni a szolgáltatóval?
-
SPQR301
tag
válasz kardkovacsi #40163 üzenetére
Elég havonta egyszer lekapcsolni, amikor már megtermelted a havi fogyasztásod. Azt is lehet éjszaka, akkor gondolom kevésbé árt neki, mintha termelés közben kapcsolnád le.
-
Tiédetis
senior tag
Mi ez e lázadozás? Tessék Lőrincz ápatoknak ingyen termelni. Amikor én mondtam a lekapcsolást kaptam -meleget. 2/3 szavazók meg telepítsenek pluszba, saját erőből. 😂
Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
hangya7
tag
válasz bajnokpityu #40169 üzenetére
Ez engem is érdekelne! Jelenleg 5.1M kérnek egy 8.1kW-os rendszerért, Huawei inverterrel (+optimalizálók). Most még ki tudok szállni a buliból -300e buktával. Igazából a az OFT és a "jövő" miatt vágtam bele (e-autó), de a mostani feltételek melett (jelenlek 300kWh a havi fogyasztás) elég nagy bukó lenne. Vélemények?
-
veterán
válasz bajnokpityu #40169 üzenetére
Most csak a hozzávaló alkatrészek (inverter, napelem, tartó szerkezet, túlfeszültség levezető, elválasztó kapcsolók...) kb 2,5 millió alkatrész árban. Egy 6os rendszerhez. Plusz engedélyeztetés, plusz szerelés... inkább lesz az 3m önköltségi áron...
-
-
Reggie0
félisten
válasz kardkovacsi #40163 üzenetére
En a tulfeszes leallas miatt egyaltalan nem aggodnek, mert az egy vezerlessel torteno kikapcsolas. Csak kikapcsoja a vegtranyokat es keszen is van, a bejovot szuro kondik maradhatnak a string feszultsegen, a kozbenso (kimenet elotti) DC tapon pedig nincs erdemi valtozas. Ezzel ellenben a kulso lekapcsolast/bekapcsolast viszont menet kozben kell erzekelnie/kompenzalnia, ugy mar nagyobb aramok lehetnek a kondikon/tranzisztorokon, de az AC oldali lekapcsolas is csak a megugro belso DC fesz miatt lehet csak erdekes, amit egy gyors szabalyozassal kordaban lehet tartani, no meg uzemszeruen terveznek vele. Valoban a napelem lekapcsolas a kritikusabb, mert ott hirtelen zuhan a fesz mikozben nagy aramot vesz fel a pufferkondikbol.
-
cOxeR
Ármester
Ki mire teszi a tétet, a novembernél jobb/rosszabb lesz a december? Ma én azt mondanám jobb lesz, olyan 10-15%-al.
Voltam fent a tetőn, ereszt tisztítani és a csatornában találtam egy panel lefogató bilincset. Persze első gondolat, honnan hiányzik, de végignéztem a teljes stringet ahol ezt használták (lapos tető), mind megvan. Vélhetően ott felejtették egyik panel alatt és mostanra mosta ki egy nagyobb eső a csatornába. -
mimic1979
aktív tag
Üdv.
A héten jönnek éves átvizsgálásra a napelem telepítők.
Rendszer: Fronius Gen24+ 8KW.
Kérdés: Ha bekötettém a Smart meter-t az optimalizálja esetleg a termelést? Nem vagyok egy 3 fázis szakértő, de hamarosan rákötik a rendszerre a hőszívattyút is.
A gondolat ami nem hagy nyugodni, hogy lehetőség szerint amit a napelem termel, az itthoni fogyasztásra menjen el elsősorban, és a maradvány kerüljön csak a hálozatra. Az lenne a fő cél hogy minnél kevesebb menjen fel a háló, azaz priorítás a ház fogyasztása.
Ez az eszköz átirányíthatja a termelést a ház fogyasztása felé? Optimalizál automatikusan? Lehet hogy láma a kérdés de eléggé beszo...t a kormány ezzel az egész cirkusszal, így a lehetőségeimet szeretném felmérni, hogy minnél többet kihozzak a rendszerből.Válaszokat előre is köszönöm
-
-
cd930
aktív tag
-
Khaosz55
addikt
Had kérdezzem meg. Az akksi a szaldo eltörlésén nem segít igaz? Olyan így minth éves helyett havi akksim van. Kevés aksinak nem látom értelmét. A havi elszámolás a teljesen mindegy, hogy a napi megtermeltet este aksiból használom el amikor má nem termel a napelem. Vagy rosszul gondolom? Akksinak max akkor lenne értelme ha nagyon sok energiát el tudnék tárolni és pl télen elhasználni. Viszont az irreálisan drága.
-
veterán
válasz Khaosz55 #40183 üzenetére
Hogy jön az akku ide, ha nyáron átlagosan mondjuk 500 kWht fogyasztok és ez megvan a hónapban akkor lekapcsolom az invertert... minek termeljen az inverter feleslegesen, úgy hogy a nettó 3 Ft körüli ár még az amortizációt sem futja ki...
Persze ez csak akkortól igaz, ha már havi szaldó van és 3 Ft nettó áram ár...
[ Szerkesztve ]
-
DUB Inc.
aktív tag
Fronius inverterem van. Van rá mód, hogy szabályozni lehessen a visszatáplálást, vagy teljesen letiltani?
-
mimic1979
aktív tag
válasz DUB Inc. #40186 üzenetére
Valami hasonlót szeretnék. A lènyeg alàbb:
Kérdés: Ha bekötettém a Smart meter-t az optimalizálja esetleg a termelést? Nem vagyok egy 3 fázis szakértő, de hamarosan rákötik a rendszerre a hőszívattyút is.
A gondolat ami nem hagy nyugodni, hogy lehetőség szerint amit a napelem termel, az itthoni fogyasztásra menjen el elsősorban, és a maradvány kerüljön csak a hálozatra. Az lenne a fő cél hogy minnél kevesebb menjen fel a háló, azaz priorítás a ház fogyasztása.
Ez az eszköz átirányíthatja a termelést a ház fogyasztása felé? Optimalizál automatikusan? Lehet hogy láma a kérdés de eléggé beszo...t a kormány ezzel az egész cirkusszal, így a lehetőségeimet szeretném felmérni, hogy minnél többet kihozzak a rendszerből.
Válaszokat előre is köszönöm -
robi-k
őstag
válasz snooze #40189 üzenetére
Nem a DTSU666-nál kell szabályozni, hanem az inverternek magának, és az inverter menüjében kell beállítani a visszvatt védelmet. A DTSU666 (vagy bármely más kompatibilis teljesítménymérő) feladata csak annyi, hogy RS485-ön adatot szolgáltasson az inverternek, hogy pontosan mennyi a házból kimenő, az áramszolgáltató felé visszatáplált teljesítmény.
Az inverter alapból tudja, hogy mennyit táplál fel az otthoni hálózatra (fázisonként) összesen, de azt külső mérő nélkül nem tudja, hogy ebből mennyit fogyasztasz el házon belül az adott fázison, és mennyi megy ki az áramszolgáltató felé.[ Szerkesztve ]
-
-
robi-k
őstag
válasz axioma #40198 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy valamelyik fázison nincs (vagy minimális) a belső terhelés, és emiatt fogja leállítani a teljes termelést mind3 fázison a szimmetrikusan termelő grid-tie inverter, akkor teljességgel igazad van.
Azért is írtam, hogy klasszikus termelő grid-tie invertereknél, amíg van szaldó elszámolás, most nem éri meg alkalmazni a visszvatt védelmet. -
nimfas
addikt
Nekem még kivitelezés alatt van a 10kWp rendszer egy 12 k-s Deye hibrid inverterrel, ami sima hálózati, hibrid (akksi) és sziget üzemben is tud működni. Próbáltam előre gondolkodni, kiderül hogy sikerült....
Akkora a várható termelés hogy télen is termel 500 kWh körül decemberben és januárban is. Nyáron nyilván túltermel.
Ha havi szaldó lesz akkor max be lesz állítva úgy az inverter, hogy csak a várható fogyasztásig termeljen be, utána stop.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Macska topik
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Napelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Autós topik
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Politika
- Horgász topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest