- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tiédetis
senior tag
válasz kardkovacsi #39398 üzenetére
"...meg mellé ott a zöld rendszám ami megint csak egy kedvezmény halmaz."
Pontosan milyen halmazra gondolsz?
Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
-
hevepapa
senior tag
válasz senki68 #39403 üzenetére
Persze előbb meg kell várni a pontos értelmezést és a konkrét számokat! Addig valóban csak ködszurkálás minden. Olvastam olyan értelmezést is, hogy a túltermelés után is kell(ene) majd rendszerhasználati díjat fizetni. Ezt azért nem hiszem, mert az már viccnek is csúnya lenne. De akkor már van értelme az időszakos lekapcsolásnak.
-
BranBond
csendes tag
Próbáltam 2 napra vissazolvasni, de nem találkoztam ezekkel az infókkal, így ajánlom mindenki figyelmébe a következőket (a szövegben a "tegnap" 2022. november 30-ra vonatkozik): [link]
Ebből kiragadva (az egész túl hosszú lett volna ide):
Új, a magyar nyilvánosság előtt eddig még nem bejelentett fontos vállalásokat tett a magyar kormány az Európai Bizottság felé a lakossági és céges napelemek/naperőművek terén, amelyek összességében több százezer ember/cég életére lesznek hatással a következő években. Mindennek közérthető formája abból a bizottsági anyagból derült ki, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra Brüsszelben, miután hivatalosan is elfogadták a magyar helyreállítási tervet.
Erre számíthatnak a lakossági uniós napelemes pályázók
Az egyik legfontosabb változás a lakosság számára az, hogy akik az uniós napelemes pályázaton nyertek/nyernek, nekik jövő januártól már megszűnik a szaldó elszámolás szerinti hálózati csatlakozási lehetőség és rögtön a bruttó elszámolásba kerülnek át a beruházásuk kapcsán. Ennek háttere az, hogy 2023 végével egyébként is megszűnt volna a szaldó elszámolási lehetőség egy uniós rendelet miatt, de ahhoz, hogy az itthoni intézkedést reformként tudja feltűntetni a kormány, előbbre kellett hozni a megvalósítási dátumát.
A mögöttes gazdasági cél pedig az, hogy elkerüljék a kettős támogatást, hiszen az állami támogatás eleve 100%-ot ígér a beruházás létrejöttéhez, és így a szaldós elszámolás mellett még a hálózatot is ingyen használhatnák tárolóként az érintettek. Éppen ezt blokkolja az új kormányzati vállalás, miszerint az állami támogatást megadja, de a létrejövő napelemes kapacitásnál már a betáplált és a hálózatból vételezett energiát külön-külön (tehát bruttóban) kelljen elszámolni. -
hevepapa
senior tag
válasz Tiédetis #39407 üzenetére
A cégnél amire jobban rálátok elég komoly megtakarítás volt a régi céges kocsik lecserélése elektromosra. Sok milliós tétel volt az ilyen-olyan adó és illetékmentesség. A cégnél fenn van régóta sok napelem és a kocsik töltését is helyben abból az áramból végzik. Mivel a kocsik jellemzően délután-este mozognak és nem is mindig mind megy ki, ezért még télen is elég jó arányban a "helyi" áramból megy a töltés.
-
-
Tiédetis
senior tag
válasz kardkovacsi #39412 üzenetére
Céges részeket nem tudom, nem vagyok cég Emelett ösztönözni kell a váltást, mert egyébként miért adna sokkal többet ki egy ilyen járműre? Teljesen jó döntés
Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #39414 üzenetére
Az az új, hogy az új elszámolási rendszer (vagy minek fogalmazták a pályázatban) indulását 2024. januárjára gondolta mindenki, így azt is, hogy lesz fél-egy év szaldósa minden pályázatosnak (akkor persze még nem tudták, mekkora shitshow lesz ebből az egész pályázatból és hogy az egy éves csúszás a kitelezésben is a legjobb eset lesz). Ebben a fentiben az az új, hogy nekik kvázi az első másodperctől bruttós lesz a buli (lévén van még 4 hét ebből az évből). Tehát lényegében nekik egy évvel korábban jön most így a kaszás, mint ami tervezve volt.
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #39417 üzenetére
1: került pár, csak ki nem lett fizetve, ettől persze valószínűleg át lett adva készre jelentve és talán augusztus óta szolgáltató által átvéve is, tehát pár valószínű üzemel, oda-vissza, csak a kivitelezőnek lóg jópár milliója a levegőben. Amúgy a héten "hatalmas" ugrás volt, már nem 2, hanem 7(!!! ) pályázat kapcsán mutatja a statisztikai oldal, hogy kifizetés történt (ennek egy része biztosan előleg, az összegből adódóan).
2: na, erről ne engem kérdezz, majd ez a zseni kormányunk megoldja, gondolom egy december 30-ai közlönyből majd megtudjuk. Nem én mondtam, hogy nem lehetnek szaldósok jövő év január 1-jétől a pályázatosok, hanem ők, rajtuk kérd számon... Majd kitalálnak valamit last minute-ben, a szolgáltatók számlázási rendszerét tákolók meg megint emlegetik a felmenőiket majd, gondolom. Bár mivel 100 alatti lehet az érintettek száma, meg vélhetően úgyis éves elszámolásban vannak havi számla nélkül, lesz idejük leprogramozni .
[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
Legyen egy kis technikai kérdés.
Néztem ma a termelést egyszer csak elment offline állapotba, leakadt a wifi dongle, porosan villogott a led, majd csatlakozott folyamatos zöld majd megint piros ezt megcsinálta 2-3x majd helyreállt.
Wifi hálózat ment, sőt van kb 5-6 db wifis eszköz az inverterrel azonos térben, azok is mentek.
Valami tipp?
Telepítőnek írok, meg előtte visszanézem a csatlakozási logot, hátha máskor is volt ilyen. -
leslieke
Jómunkásember
-
Andras6800
senior tag
válasz senki68 #39419 üzenetére
1-es ponthoz
Szegedi ismerős a héten kapta meg az utalást 100%-os pályázatra.
Neki már lassan 1 hónapja üzemel a cucc (komplex beruházás volt: napelem + hősszipka) mer saját zsebből "előfinanszírozta".Amúgy full szigeteletlen ház szerencséjére fullosan padlófűtéssel fűtve. Így egész jól beveszi a hőszipkát, csak ugye attól még egy energiavámpír az épület.
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
-
snooze
veterán
4.5kWp déli tájolásu,37fokos tetön a rendszer 7hónapos,ma éri el a hozam 4mWh-át,szerintetek ez jo?
GO Gunners!!!
-
Sanyi52
tag
válasz BranBond #39406 üzenetére
Én is napelemes nyertes vagyok. Nem értem, mert az október végi rendelet szerint, ha nincs szerződésem az áramszolgáltatóval, márpedig hogy lenne (hiszen a pályázat szinte fel van függesztve), akkor a hálózatba vissza nem táplálhatok, ezáltal bruttó elszámolásba sem kerülhetek.
Rosszul értelmezem az írásodat? -
asdf_
veterán
válasz Sanyi52 #39432 üzenetére
Rosszul.
Egyrészt nem szerződés kell a szolgáltatóval a betápláláshoz, hanem beadott hmke igénybejelentés. Ezt, ha jófej a kiviteleződ, beadhatta volna október 30-ig, de akár te is (már ha olyan területen vagy, ahol a 3 fázis megléte nélkül is be lehet adni).
A vissza nem táplálhatszból meg nem következik, hogy bruttós leszel, ez nem tudom, honnan jött, ez az új, EU felé tett vállalásból jön, amit itt fentebb írtak. Ez két külön dolog, semmilyen összefüggésben nincs egymással.[ Szerkesztve ]
-
ecaddsell
aktív tag
válasz hevepapa #39367 üzenetére
Ha a kibaszott kormány akinek megvan minden információ nem tud 1 évre előre tervezni, akkor a szerencsétlen állampolgár hogy tudjon 10-20 évre???
Nem akarom a kormányt védeni, de azért a realitások talaján kellene maradni. Senki sem tudta előre, hogy 2022-ben milyen felfordulás lesz az energetikai piacon és ezért ezzel tervezni sem lehetett.
Sőt tovább megyek, jelenleg sem tudja senki biztosan, hogy mi várható akár 2023-ban, nem 10 év múlva.
Mindenki kb. találgat, reménykedik és próbálna flexibilis lenni.A gond sokkal inkább az, hogy senki sem tudja megmondani, hogy a következő fűtési szezonban lesz-e elég gáz, áram vagy jobb már most valami másra készülni. A térjen át mindenki hőszivattyúra is egy rossz kommunikáció, mivel alapvetően áramimportra szorul az ország és jelentős mennyiségű áram gázból van előállítva, azaz ha hiány lép fel egyikből az a másikat sem fogja érintetlenül hagyni.
A legnagyobb gond, hogy a téli áramhiányt a napelem nem fogja megoldani, bármennyi is lesz telepítve...
(#39357) Rolly
Igazából nem törlik el a szaldót, csak drasztikusan átalakítják. Innentől persze kérdés, hogy szaldónak lehet-e egyáltalán nevezni, legalábbis az eredeti jelentésében. -
chungey9
tag
válasz gabor9991 #39436 üzenetére
Ó azon túl vagyok... Nyáron 258V volt, el is durrant a mosogatógép. Sosem volt előtte probléma, azzal kezdődött hogy alakítottak valamit, másnaptól 60V fázis aszimetria, ha szólok kijönnek de előtte beugranak a fő elosztóhoz ami itt van 500m-re, valamit babralnak megjavul, aztán idejonnek mérnek kioktatnak, visszafelé állítanak valamit újra rossz.
Ezt nem akarom játszani, vannak már szigetüzemű cuccaim majd kialakitom valahogy. Az idegesítő hogy fél napig nem megy a termelés.[ Szerkesztve ]
-
cdl
senior tag
válasz ecaddsell #39438 üzenetére
Az OFT-n belül lett új kondenzációs gázkazánunk, felkerült 3 klíma, egy kis napelem rendszer, meg vettem 20 mázsa fát a kandallóba.(ezt persze nem számoltam el )
Bármelyikkel ki tudom fűteni kompromisszumokkal a lakást. Ez persze adottság és szerencse is.
Kb ennyit lehet egy földi halandónak megtenni az előrelátás keretén belül.
2021-ig úgy gondoltam, hogy túltoltam kicsit a több lábon állást. De sajnos nem. -
Borisz76
veterán
-
leslieke
Jómunkásember
Igen, de az alap jelszó megtalálható a neten is: 00000a
Borisz76
Nálunk meg pont az asszony akar nagyon egy fatüzelésű kandallót a nappaliba, és akkor meglenne nálunk is a három fűtési mód.[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Polllen
nagyúr
válasz Borisz76 #39443 üzenetére
Nálam se kémény, se gáz. Egy normális kémény 1 milla körül van, uh úgy döntöttem inkább napelembe teszem azt az összeget.
Ha tartós áramszünetek lesznek, nyilván nem vagyok kisegítve ködös időben, de akkor úgyis lesz más bajunk.
A kisebb gondokra meg majd mehet egy aku idővel."Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
cOxeR
Ármester
válasz leslieke #39444 üzenetére
Köszi, megpróbálom majd.Ment is vele köszönöm, vége a mai termelésnek lefrissítem. Jó is, hogy ez felmerült, itt tudok új hálózatot/jelszót megadni ha valtoztatnék.
Kandalló amúgy jó ötlet, nálunk is van létalapja, akkor lenne kettő fűtési lehetőség. Oldalfali kemény kellene viszont hozzá.[ Szerkesztve ]
-
gabor9991
őstag
válasz chungey9 #39440 üzenetére
Ismerős a helyzet, nálam is túlfeszültség miatt van nyáron probléma, bejelentettem, és a hülyék a tőlem több száz méterrel arrébb lévő trafónál mérték a feszültségét októberben, épp akkor mikor egy hétig nem igazán sütött a nap, a mérés azt mutatta, hogy akkor és ott a feszültség rendben volt, majd erre hivatkozva én is megkaptam a kioktatást írásban.
De nálam ennyire durván nem ingadozik a feszültség ezt én akár minden nap bejelenteném az meg alap hogy rögzíteném a napi értékeket és a kioktatásra válaszul ezt be is mutatnám nekik. -
Tiédetis
senior tag
válasz ecaddsell #39438 üzenetére
Ezt Te komolyan is gondolod? Már 2015-ben tárgyalások voltak a surmány és EU között a rezsidémon ügyében. Konkrétan a rhd miatt. Eredményét tudjuk... Az is tudott volt kb. 10 éve, hogy nem jut a hálózatok fejlesztésére pénz. Dőzsöltünk jó ideig, tudtuk, hogy gebasz lesz, és mit tettek? Részletezzem, vagy kitalálod? Tudom, hogy egyszerűbb minden másra IS ráfogni, DE ezt elkurták, nem kicsit, nagyon, reggel, délben, este, éjszaka. Annyira, hogy még a Holdról is látni lehet. Ki a felelős? Természtesen Soros. Esetleg gyf. Tudod melyik a következő ágazat? Igen, a vízközművek. Ezt is láthatom évek óta. Itt a környezetemben.
12 év kormányon baromi hosszú idő, 2/3-al meg aztán psszzzttt... Innentől nincs hova és kire mutogatni. SzerintemSzellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
chungey9
tag
válasz gabor9991 #39448 üzenetére
Rögzítem, videót veszek fel az inverterrol, van 10 multimeterem és 4 oszcilloszkopom de mivel nem hitelesített és regisztrált eszközök ezért meg sem nézik. De a legnagyobb baj amíg ők mérik, rendbeteszik valahogy. Mielőtt kiérnek 15 perccel előtte mindig megjavul. Két hetes mérőt még ki lehet könyörögni de ha azzal is beugratnak akkor még én fizethetnék. Bár egyik szakmám villanyszerelő nem kell hozzá szakértelem hogy eszrevegyem ki akarnak szúrni velem. Megpróbálom megoldani hogy csak a konyhai berendezések maradjanak azon a fazison és a mosogatógép csak éjjel mehet mert nem indul el a leereszto szivattyúja 190V alatt. PC kap Line interaktív UPS -t. Ez van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem