- ZIDOO médialejátszók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Videós, mozgóképes topik
- Gaming notebook topik
- Androidos tablet topic
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
drdre
csendes tag
Hasznos amit írtál az ügymenet lehetséges gyorsításáról
04.01-én jelentették készre a rendszert. Na mondom kipróbálom...
Felhívtam az üfsz-t (napelem aktuális ügyek menüpontot választva 6 / 3 / 4), hogy nekem elvileg készre jelentették és ha igen akkor tudna-e CSD díjbekérőt küldeni. Megnézte és valóban április 1-én készre jelentették ezt látta is, viszont mondta h ezután 15 napjuk van feldogozni és küldeni a díjbekérőt meg állítólag a szerződést is... Szóval végülis lerázott.
Talán tegyek majd mégegy próbát, hogy ugyan küldjön már díjbekérőt, ha azt látja h a készre jelentés megtörtént? De lehet nem mindegyik üfsz-es tudja ezt megcsinálni.[ Szerkesztve ]
-
gygalilei
tag
Sziasztok !
Az otthonfelújítási támogatáshoz(szaldó) ugye jun.30-ig meg kell hogy legyen a szolgáltatói szerződés.A MÁK-nál ezt be kell adni ? Nézik ? Vagy elég csak a számlákat és a vállalkozási szerződést,amik még jún. 30 előttiek ? Mert lehet,hogy már nem lesz meg jún. 30-ig ez az egész, főleg úgy,hogy , ha jól láttam 2x 30 nap csak a várakozási idő az ÉMÁSZ-nál.De a napelemes számla meg igen.Ki lesz fizetve.Van valakinek erről tapasztalata ? -
nessh
tag
eon távleolvasási portált használja/látta valaki?
Ami nekem van óra azon ahogy olvasom nincs port az adatok kinyerésére... Valahogy meg kéne oldanom hogy a portálról leszedje valami... -
7Heads Drago
veterán
Kecskemét környékén lakom. Van valaki errefelé napelemmel felszerelve? Monokristályos 370 longi lesz 12 db. Ez mennyit tud kb termelni évente? 4kw huawei 4.0-1 inverterrel.
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz 7Heads Drago #13856 üzenetére
Összefoglaló 5. pont. A tájolás nélkül amúgy sem lehet megmondani még a közelítő értéket sem.
-
Nabu
aktív tag
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy van e valami hátránya amennyiben a SolarEdge 12.5K (12.96Kwp-os rendszer) inverter helyett 16-os kerül fel a későbbi bővíthetőség érdekében...?
Előre is köszönöm!Mikor nem fogunk szívni egy Microsoft termékkel??? (Ha pórszívót fog gyártani!) :))
-
Samott
addikt
Sziasztok, barkinek van barmilyen tapasztalata az A1 Solarral vagy az energoptimoval? Mindketten megfelelo ajanlatot adtak, de nem tudom melyiket valasszam. Szereltek mar valamelyikotoknel?
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
mgoogyi
senior tag
Sziasztok,
Ez milyen ajánlatnak számít?
Q.CELLS Q.PEAK DUO ML-G9 390W prémium monokristályos
napelem modul (ikercellás, 12 busbaros, PERC) - 9 db - nettó 526e
HUAWEI SUN2000-4KTL-M1 inverter (2MPPT), beépített Wifi, 10 év
garancia - nettó 342e
Bruttó 1.6 mindenestől, a tető közepe dél felé néz, árnyék semmi.
-
7Heads Drago
veterán
válasz kardkovacsi #13857 üzenetére
18' van nyugat felé fordulva a déli íránytól. A tető meg kb 38 fokos. Árnyék semmi, max a felhők.
A fent említett oldal nekem sajnos kínai. Fogalmam sincs mik azok a rövídítések. De azért köszi.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
DUB Inc.
aktív tag
Electrocool-lal telepíttetett már itt valaki?
-
rígel
őstag
Áh, mindenütt ez megy, áldom az eget, hogy februárban letudtam, időhúzás, ideg nélkül. Nekem akkor egyeztetéssel 1 hét volt a készre jelentésig. Onnan 2-3 munkanap és cserélték az órát.
Most beláthatatlan, minden kivitelező túlvállalja magát, mert munkát lemondani senki sem akar, még akkor se ha világos hogy nincs rá kapacitása. Az Eon meg 1 hét alatt az iktatásig se jut. Onnantól minimum 1 hónap, februárban 3 nap volt. Nem irigylem aki most vág bele, és számít az idő. -
senki68
senior tag
válasz mgoogyi #13866 üzenetére
Számít.
7. § Az R2. 7. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:
„(5a) Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett
anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000
Ft/kWp összeget.”13609-es hozzászólás.
400 ezer alatt van az 1Kwp-re eső összeg. -
mgoogyi
senior tag
válasz senki68 #13871 üzenetére
Ebben a fórumban a 13609-es nem a tiéd:
https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_13609-13609.html
Átfutottam a hosszászólásaid, így elsőre nem látom. -
cdl
senior tag
válasz madgie #13867 üzenetére
Falnak tudnék menni a várakozástól Én is. Itt már csak papirozás lenne, de nem halad.
Másrészről bukok 2 hónapot, 15000 huf minusz. A munkadíj többletből viszont a konyhánk megújul, 300000 huf a nyereség. Szóval hátra kellene dőlni, és inni inkább valamit idegesség helyett. -
senki68
senior tag
válasz mgoogyi #13872 üzenetére
Tudom.
Ezt kérdezted.
Mi a jó Ft/kwp arány hasonló minőségnél?
Az hasonló a te általad feltett minőséghez.De ha gondolod mondhatom az enyémet is.
17 db Longi Solar 375 panel Solar Edge inverter optimalizálókkal, 6.3 Kwp 2.631.000 Ft 412 ezer/Kwp.Szerintem kérj több cégtől ajánlatot. Lesz ott olcsóbb is.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz 7Heads Drago #13862 üzenetére
ezeket kell beírnod.
Amúgy Kecskemétre ez 5421 kWh per év (ez ugye egy előrejelzett, általában hozni szokta de azért van szórása).[ Szerkesztve ]
-
Blamazs
senior tag
válasz madgie #13875 üzenetére
MFB-s telepítésre várok, január 27-én aláírt közjegyző. Még mindíg az inverterre vár a kivitelező. Ha megjön , vagy bevallják hogy megjött úgy gondolom onnét 1 hónap mire ideérnek és újabb 1 hónap hogy óracsere is lesz. Ez van le kell nyelni a békát nem lehet mit tenni.
-
7Heads Drago
veterán
válasz kardkovacsi #13876 üzenetére
Köszike
Már segítettek.
Azt hittem ettől sokkal több adat kell neki.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
DUB Inc.
aktív tag
Egy gyors kérdés. Kb. 10 méter lesz az inverter és az óra közti távolság. A szerelők 5x4-es kábelt hoztak, de azt olvastam anno, hogy érdemes nagyobb átmérőjűt rakatni. 7kW-os rendszer.
-
ginagina
csendes tag
Kérdés. Szikrázó napsütés, egy felhő nincs az égen, de az applikációt követve 5-10 perces termelés kiesések vannak. A görbe szépen emelkedik, aztán szinte lemegy nullára majd vissza. Ez mitől?
-
Coc@s
őstag
-
Coc@s
őstag
válasz DUB Inc. #13884 üzenetére
Nekem 4.7-es rendszerhez 7-8 méterre 6mm2-est szereltek.
Mondjuk nekem 1 fázisú. A kábel érszámából gondolom csak, hogy a tiéd 3 fázisú lehet. Ezt jól gondolom?
Csak mert ott nyilván szétoszlik 3 felé.
Persze nem tudom ettől függetlenül, hogy mi az ajánlott.18 éve itt
-
-
DUB Inc.
aktív tag
Köszönöm Uraim!
-
Bakterx
újonc
Megvolt az óracsere, de sajnálatomra egy vaskalapos Elmü-st fogtam ki. Azt az utasítást kapta, hogy egyelőre nem lehet P1 porthoz külső eszközt csatlakoztatni, nem is engedte...
Sőt az órát is lejebb szerelte, így most a plombált maszkolólap eltakarja a port nyílását, én sem tudom bedugni...
Azt mondta, hogy heteken belül várható valami központi tájékoztató emailen.
Talán tőlük is beszerezhető lesz valamilyen "kütyü", de saját is eszköz is csatlakoztatható (lesz). És majd ingyen jönnek megint...
Nem értettem igazán és hiába erősködtem hajthatatlan volt.
Mi értelme van még egyszer kijönni? Lehet ügyfél kérésre a plomba bontást és kiszállást mégis ki akarják majd fizettetni? -
Samott
addikt
válasz Bakterx #13892 üzenetére
Most komolyan, ha tudja hogy valtozni fog es lesz eszkoz, akkor miert ugy szereli be az orat hogy ne lehessen a porthoz ferni? Hogy legkozelebb megint hozza kelljen nyulni?
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
Chal
addikt
válasz Bakterx #13892 üzenetére
Hát ez elég nagy baromságnak tűnik. Remélem nem csak arról szól a dolog, hogy le akartak venni. Az alkalmazottaknak/vállalkozóknak "tanfolyamot" tartanak róla, hogy akkor most átmenetileg nincs P1 port, de közben a honlapon továbbra is kint van? Én gyorsan lekörmöltem volna amit mond, és aláírattam volna vele (átmenetileg nem lehet, de jövünk, és ingyenesen megoldjuk, stb...).
Amúgy szerintem írd le ezt az egészet a halozat@elmu.hu -ra, emeld ki, hogy te már befektettél az eszközbe, sőt, erre építettel automatizálást, szóval nem kevés pénzed áll benne. Erősítsék meg, hogy tényleg így van e.
[ Szerkesztve ]
-
ginagina
csendes tag
Az iverter alatti lámpa pirosan világít. Ha jól tudom az a WiFi internet átlátszó. De van net, mert a telefonomon simán veszem a ház WiFi jelét. Újraindítottam de ugyanaz. Az applikáció semmit nem mutat megállt reggel óta. Pls. Help
-
kardkovacsi
senior tag
Ez a hideg idő a felhőkkel megspékelve vicces dolgokat produkál. Az előbb a 7.26-os rendszer 8.1-re ugrott ki (8.2-es inverterem van azért látni) és percekig 7.7-7.8 között ingadozott
Érdekes, hogy erre nem lő senki, hogy valamilyen módon hidegek legyenek a panelok nyáron is. -
Bakterx
újonc
Én is próbáltam már akkor, de az időpont egyeztetés végett egy ügyintéző hívott, aki csak naptárbejegyzésket kezel. Halvány gőze nem volt a P1 porttal kapcsolatban, azt sem tudta megmondani, hogy milyen órát szerelnek. Amikor rákérdeztem SX631-re, akkor csak annyit tudott mondani, hogy valami olyasmit...
-
Samott
addikt
válasz kardkovacsi #13898 üzenetére
Peldaul ugy, hogy napkollekort integralnak a napelemek ala. Magaba a panelba, egyreszt hutene a napelemet, masreszt megtermelne a melegvizet a haznak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem