- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tothbe
addikt
válasz kardkovacsi #14624 üzenetére
Ez így konkrétan nem igaz. Legalább 20-30 példát tudok csak ismeretségi körben, akiknek 48 amperre (3x16, amúgy kb ez a leggyakoribb 3 fázisos kiépítés) semmit sem kellett fizetniük az ELMŰ felé és egy olyat sem, akinek igen.
És mivel a szabályozás is pont ezt mondja, így inkább annak mondd meg, akivel fizettettek 48-ra, hogy kérje vissza, mert jogtalanul tették. Me riogassuk a nagyérdeműt téves információkkal pls. Köszi.[ Szerkesztve ]
By(e) Tothbe
-
kardkovacsi
senior tag
-
ginagina
csendes tag
...ez NEM látható...
-
Zolee897
tag
Tudja valaki, hogy egy Huawei (SUN2000-4KTL-M0) inverter mekkora max hálózati feszültségre tud még rátáplálni? Nem kapcsolták még be a rendszeremet, de szerintem 1 hónapon belül meglesz az óracsere és ahogy méregetem rendszeresen 240-245 volt körüli érték van a konnektoromban. A trafóház kb 200 méterre van a házunktól.
-
axioma
veterán
-
Romi69
újonc
válasz axioma #14661 üzenetére
A https://www.solaredge.com/us/warranty-check oldalon a rövid sn-hez be tudod írni azt az sn-t, amit az applikáció panel oldalán az invertert választva a zárójelben kiír! Arra figyelj ha nem elég hosszú a gyári szám, elé kell írni nullákat hogy 11 karakter legyen! A kötőjelet az utolsó két karakter előtt, ne írd be! És már mutatja is! Nekem a +8 év garival, 2041 júl. 11
-
axioma
veterán
Ja lehet ecoenergy-tol van, nem dicsertem oket sose... De a solaredge ufsz siman szoba allt velem a keszulekkel kapcsolatban.
Megnezem a tobbi nyelven is, csak azert nem probaltam mert ezt talalatnak erzem (US-re empty azt kiirta, de az nem meglepo).Romi69: A hosszut irtam be az inverter oldalan levo matricarol.
Hollandoknal megvan:
Product:Inverter, 17kVA, RWGarantie geldig tot:26 November 2031Jo ez nekem, 2019 november telepites, szoval a 12 ev megvan.
[ Szerkesztve ]
-
stickermajom
addikt
-
tothbe
addikt
válasz senki68 #14655 üzenetére
sztm jogszabály nincs, csak ELMŰ határozat. Igazából mindenkinek 36830 Ft (29ezer+Áfa) a Smart mérő díja. De ettől az ELMŰ 48A-ig eltekint. 48A felett viszont kifizetteti mindenkivel.
És mivel ez a mérőóra díja, így nem, ha nem cserélnek, akkor nem kell fizetned érte.
Az ELMŰ amúgy a 10/2016. (XI.14.)MEKH rendeletet és 15/2016. (XII.20.) MEKH rendeletet adja meg forrásnak a szolgáltatási árképzéséhez.By(e) Tothbe
-
rígel
őstag
válasz stickermajom #14666 üzenetére
De SE garancialevél? Vagy telepítői. Mert azzal nem sokat érsz ha eltűnik a cég. Végig kell zongorázni az országokat, ha egyiknél se jelenik meg a lejárat, na akkor baj van. Mehetsz a telepítődhöz hogy intézkedjen. Ha tud.
-
rígel
őstag
válasz stickermajom #14671 üzenetére
Ha van gyártóid, de ezek szerint van. Akkor így van, mehetsz bármelyik SE partnerhez
-
senki68
senior tag
válasz tothbe #14667 üzenetére
Kösz.
Jogszabályokban ilyet nem találtam.
Ezt találtam, kinek jár okos mérő.
"A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet előírásai alapján az elosztó köteles okosmérőt felszerelni a kisfeszültségen 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználó részére:
ha a felhasználási hely teljesítménye - új felhasználási hely új csatlakozása, vagy a felhasználási hely teljesítménybővítése esetén - eléri vagy meghaladja a 3 × 32 A-t,direkt mérés esetén, ha a felhasználási helyen háztartási méretű kiserőmű kerül csatlakoztatásra a villamosenergia-hálózatra, vagy a háztartási méretű kiserőmű esetében a fogyasztásmérő-berendezés hitelesítési ideje lejár,ha a felhasználási helynek villamos energia fogyasztása az előző éves elszámolási időszakban elérte vagy meghaladta az 5000 kWh/év mennyiséget, és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva."Bár az éves fogyasztásunk meghaladja az 5.000 Kwh-t mégse kaptunk. Viszont a 3X32 amperhez hozták.
Remélem ha beindul a HMKE nem kell külön fizetnem. -
balkoger
tag
válasz mauimagic #14669 üzenetére
Szia, abszolút p&p, mivel az első inícializálás elég hosszú volt, így nem tudom mennyit időt vesz igénybe. Bekötést sem lehet elrontani, egyedül a lakat elhelyezése volt problémás az elosztó dobozban, pedig azt is bővítettem és hagytam helyet neki. Próbáld a 100A, vagy talán van 50A lakat is. Nem weben vettem, hanem kereskedőnél, emailben rendeztük, pesti cég. PJP napelem Kft persze napelemesek ők is,(ppnapelem.hu)de sokkal jobb áron van, mint a bolt.
Sajnos nekem csak 250A lakatost hoztak aminek nagy hely kell, a 10mm2 kábel olyan benne, mint egy fogpiszkáló.[ Szerkesztve ]
-
-
balkoger
tag
Szerencsére semmilyen felprogramozás nem kell, úgy mint a Fronius - nál. Bekötik az inverter kommunikációs csatijának 7 és 9 - es pontjára az A-t + B-t, majd a mérőnél is, a lakatokat totál betápra kell rakni az irányra figyelve, a készüléket pedig lehet csak a 3 fázisra, vagy 3F+N.
Ennyi.
Amikor inverterre kötöd, az legyen lekapcsolva, aztán magától felismeri induláskor. -
-
ginagina
csendes tag
-
stickermajom
addikt
Napelemnél a kivitelezői jótállásra mi az irányadó szabályozás, ha a szerződés nem tartalmaz részleteket? Annál is 30 nap a határidő a javításra? Február óta nem jöttek ki megcsinálni az ázásom, itt az ideje fenyegetőzni.
[ Szerkesztve ]
-
balkoger
tag
válasz ginagina #14686 üzenetére
Szia, kellet egy kis idő míg átnéztem mit hol találok, mivel a smart meter adatait is "megkapja" az inverter biztosan több adat jelenik meg az aplikációban, illetve nem tudom neked szereltek fel optimalizálókat, mert azt is egyesével meg tudom nézni.
Garancia valóban később indul, nem tudom miért Én le is mentettem pdf-be, az enyém szeptembertől.
Elképzelhető, hogy miután átfut a rendszerükben, hogy a készülék be lett szerelve ez változni fog, addig ezt tulajdonítom érvényesnek.
Nálam az optik miatt is kellett a garanciális papír, mivel arra 25 évet adnak , az összes egyedi szériaszámmal rendelkezik. -
biker
nagyúr
-
Blamazs
senior tag
válasz stickermajom #14694 üzenetére
Jól döntöttél. Én 1 millióval ragadtam be. Azt mondják pereljem be őket....
és elég sokan vannak így mint én, magasabb összegekkel.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Mozilla Firefox
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- MÁV topic
- Politika
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Külpolitika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest