- Videós, mozgóképes topik
- Gaming notebook topik
- Androidos tablet topic
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Xiaomi Pad 5 - hatásos érkezés
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
szaldo vs. nem szaldohoz kis adalek: 3 nap alatt a 180kWh (inverter szerinti) termelesbol 126kWh visszatermeles ment a villanyoratol kifele, es pont 100kWh fogyasztas is megjelent mellette. (Mondjuk az auto toltese most hogy delelott altalban el se indulunk atrakhato lenne, de az most nem is olyan jelentos, volt a 3 nap alatt 20-30kWh talan.)
(Aki meg kitalalta hogy a villanyora kijelzojen a legfelso szegmens csak talalgatva menjen, azaz hogy 1 vagy 7 az kb. megkulonboztethetetlen, kivanom amit ilyenkor szoktak.) -
makkmarce
őstag
válasz Janusz001 #13101 üzenetére
ez igen ahogy nézem, ezekszerint én is rábővíthetek még, akár még értelme is lehet.
Ha nemjött volna a felhő, a 40 is simán meglehetett volna.
Ha így megy tovább, márciusban többet termelek, mint tavaly október, november decemberben összesen.
egyszer csak utolérem magam
okoskodom, tehát vagyok
-
rígel
őstag
válasz kardkovacsi #13102 üzenetére
ja, tegnapelőtt screenshotoltam, de volt már magasabb pillanatnyi érték is. Párszáz méteres körzetben ugyanilyen dőlésszöggel és azimuttal van REC , AEG, Canadian solar, mind 1 éven belüliek, fajlagosan mindet lepipálja.
-
-
Chal
addikt
Itt is annyira szépen indult, kint dolgoztam a kertben, és mindig egy kis öröm volt ránézni a grafikonra munka közben, láttam/éreztem/tudtam hogy ebből bizony rekord lesz! Egészen addig még szét nem rondította egy délután becsúszó zárt felhőzet. Aztán amikor elmormoltam magamban egy "ott rohadjál meg" fohászt, akkor elkezdett esni a hó, és a melót is be kellett fejezni
(zöld: inverter kimenete, kék: Elmű export, sárga: Elmű import).
Az Elműs adatok a villanyóra P1 portjáról jönnek.
[ Szerkesztve ]
-
Vico
tag
Sziasztok!
Van egy sztringen 11 napelem, ebből kettőn van Tigo. Ha árnyékban van mind, mert borus az idő, akkor termel 600-700W körül a string 8.50kor most márciusban. Ha süt a nap és a két Tigos napelem még árnyékban van, akkor 250 körül. Elvileg azt várnám, hogy a Tigok miatt, a maradék 9 termel rendesen, tehát napsütésben 600-700 felett. Találkozott már ilyennel valaki? KösziAsztapasztavakarimaszka
-
-
Geresics
Topikgazda
válasz kiliti #13067 üzenetére
Na, azért csak megpróbálok segíteni, de vigyázzat, a grafikon a tegnapi napra vonatkozik, ahol alacsony a napjárás, és egy kb. 50°-os dőlésszögű, teleti+nyugati tájolású tetőre!
Ez egy SolarEdge rendszer, és jól látható, hogy egy panel délelőtt jelentős árnyékot kap (tuja), míg este a másik oldalra is megjön az árnyék. Ami a napelemeket illeti, a nyugati oldalon van 11, a keletin 9 Longi 370 van. A tájolás pár fokot el van fordítva, ami szintén jól látható a götbéből, de ha iderakom az elrendezést erre a hónapra, akkor még látványosabb.
Nyáron azért ez jóval jobban fog kinézni.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
oak
tag
A február 23-án beadott engedélyeztetésem március 20-án jelent meg az eloszto.elmu.hu-n. Gondolom megy a túlórázás.
-
cserix
tag
Nekünk feb.22.-én ment be a HMKE igénybejelentés (3 héttel azután hogy szerződtünk ) . Ez márc.10.-én jelent meg. Azóta "feldolgozás alatt". A 30. nap 24.én jár le. Nagyon remélem, hogy a héten ki fogják adni az engedélyt és persze azt is, hogy a kivitelező nem ül újabb 1 hónapot a tervbeadáson. Gondolom elmű a tervek engedélyezésén is csücsül majd újabb 1 hónapot.
Nagyon parázok, hogy kicsúszunk a szaldóból.BlackBerry Q10 - Bold 9900 - Passport - KeyOne - realme GT 5G
-
törölt tag
-
Coc@s
őstag
Megvolt ma reggel a mérőcsere.
Helyből úgy jött be, hogy "sorolom a hibákat...."
Aztán lecsillapítottam kicsit.
A két legfontosabb hiba az volt, hogy a kapunál nem volt tábla ill. a mérő dobozán a megfelelő matrica.
Wagnert felhívtam, 15 percen belül megvolt mindkettő.
A végén szinte cimbiként váltunk el az ELMÜ-s emberrel.
Kellett neki fénykép az inverterről is, azt én készítettem az ő tabletjével. :-)
A monintoring-hoz még nem férek hozzá, egyelőre a mérőre hagyatkozom majd.
Ha jól sejtem, érdemes olvasgatnom (visszafele is), hogy esetlegesen az SE monitoringján túl a mérő felől is kapjak adatokat valamilyen megoldással?18 éve itt
-
kiliti
csendes tag
válasz stickermajom #13120 üzenetére
Mi ez az utókontroll?!
-
axioma
veterán
válasz stickermajom #13120 üzenetére
Hat ilyen jelolosdi nalunk szoba se kerult (bar 19 novemberi, lehet azert mert ez ujabb eloiras?). Mondjuk bar nem zsakutca, a helyi kozlekedesi viszonyok miatt kb. mindenki arrol az oldalrol erkezik, ahonnan messzirol latszik a sok napelem a hazon.
Bp agglo, elmu a halozati engedelyes itt is.[ Szerkesztve ]
-
-
stickermajom
addikt
válasz kiliti #13121 üzenetére
Gondolom ellenőrzik a regisztrált szerelők munkáját. Novemberben volt nálunk teljesítménybővítés (illetve júniusban az óracsere), és kijöttek megnézni a dolgokat. Plombák le, szétszedték a szekrényt, kismegszakítókon ráhúztak a csavarokra, a bejövő kábeleket kicsit messzebb tolták egymástól az óra előtt, illetve átrakták az antennát máshová a dobozon belül.
-
Coc@s
őstag
-
Geresics
Topikgazda
válasz kiliti #13123 üzenetére
Kb. jól tippelsz, a panelek keleten 241 W, nyugaton 274 W teljesítményeket mutatnak, a max teljesítmény, az inverteren 3,56 kW.
Ahogy jól látszik a 27 kW-os inverterek példáján is, nem az a cél, hogy a vágást elkerülje az ember, hanem az, hogy éves szinten megtalálja azt a méretezést, hogy a vágások ne befolyásolják az éves egységtermelést! A vágás tökéletes déli tájolás és +20% túlméretezés esetén nem ritka jelenség, mégis olyankor csak a termelési görbe csúcsa van levágva, ami az éves termelésben olyan kicsi, hogy nem kimutatható! Gondolj csak bele: termel egy évben 45MWh energiát, de levág 450kWh-t, ami 1% vágás, de 20% többlettermelés! Persze ha ezt a túlméretezést 20%-ról 30%-ra emelnénk, akkor az 1% vágás rögtön jelentősen megnőne!
K-NY tájolás, és meredek dőlésszög esetén én bátran elmennék +100%-ig is egy 2 munkapontos inverterrel!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
törölt tag
válasz #81475328 #13117 üzenetére
Nos, a mai tempó... :-)
A mérnöki iroda 8:59-kor kapta meg a mai terv feladatot tőlem.
10:57-kor megjött a beküldésről-befogadásról a szolgáltatói értesítés.
Avagy cirka 2 óra a nyers átfutási idő egy szokvány-rutin HMKE esetén.
Egyébként tipikusan 1 munkanap szokott lenni, néha 2-3 munkanap. -
kiliti
csendes tag
válasz Geresics #13127 üzenetére
Igen, ezt látom, hogy még ezen is lehetne fentebb menni (46% lett a konkrét számokkal, ha nem lenne árnyék), hogy a csúcs kicsit lehet vágott, cserébe kövérebb a görbe.
Nekem 7-es inverter lesz (remélem 1 hónapon belül), és arra rakatok most 5,76 kWp-et. A másik stringre 1-3 éven belül fogok tenni 11-12 darab panelt. A két sztring között 90 fok tájolás lesz az eltérés (1. keletre 56°, 45° dőlés; 2. nyugatra 34° 34° dőlés). Ezt lenne jó tudni, hogy meddig érdemes túlpanelezni a 2. stringen majd... Amikor majd kb. 410 Wp lesz a kis panelok normál teljesítménye.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz kiliti #13123 üzenetére
Elvi síkon...
K-NY tájolás és 40 fokos tető esetén.
180% napelemnél kezd megjelenni a minimális vágás, 0,39%
~80 kWh a ~2000 kWh-ból
A megtermelt napáram 19900 kWh
25 fokos tetőnél már 2% lesz a vágás
~400 kWh a ~20800 kWh-ból
Azonban a megtermelt napáram nő 20350 kWh-ra.
5 fokos lapos tetőnél már 3,53% a vágás >> ~ 740 kWh a ~21200 kWh-ból
A megtermelt napáram tovább nő 20450 kWh-ra. -
Jovanny2
őstag
válasz cserix #13130 üzenetére
Most beszéltem a kivitelezővel, mert nem nagyon viszi túlzásba, hogy informálva tartson. Megnyugtatott, február 28-án beadta a papírokat (már nem az engedélyezési, hanem a tervdokumentációt), ezzel párhuzamosan megrendelték a cuccokat is, ha megjönnek, akár el is kezdhetik a kivitelezést, akár jövő héten is. Megy itt a háttérben a folyamat, csak úgy kell belőlük kihúzni az infót. Egyébként csak 2 hete fizettem az előleget (még azt is nekem kellett erőltetni), szóval előre dolgoztak, ennek örülök.
[ Szerkesztve ]
Az élet túl rövid a hardverek biztonságos eltávolításához.
-
Toobee
veterán
Én is azt mondtam, hogy szerintem őskövület ez a rendszer. Röviden annyi a sztori: bnőm apjának szomszédja a telepére csináltat kiserőművet és 1-1 ilyen házi rendszer is az ajánlat részét képzi. Annyi volt a kitétel, hogy csak olyan cég jöhet szóba, akik kiserőműben otthon vannak, van referencia 100+-os rendszerekkel. Tudtok ajánlani esetleg?
-
törölt tag
válasz Toobee #13129 üzenetére
3854x1,27=4895 eFt
4895/10,56=463,5 eFt/kWp fajlagos árszintNem tudni ugyan, hogy mi van benne az árban pontosan.
De szerintem keresni kéne valami kevésbé drága céget.
Vagy kérni ettől normálisabb cuccott olcsóbban.Az árban saccra van úgy 15-20% extra felár vagy több is.
(380-400 eFt körül alakulhat a közepes árszint.
HA nincs semmi extra körülmény a földre telepítésnél.
hosszú kábelezés, földmunka, drága tartó rendszer stb.)Nomeg pláne felejtős ez a KORAX vacak, mint napelem.
-----
10560/375=28,16 >> 28 napelem is elég
pl. a 375 Wattos korszerű elegáns LONGi mono perc félcellásbólMáris nyersz bő 100 eFt-ot csak a tartóvázon+munkadíjon.
A kedvencem a tree-system tartóváz a földre telepítéshez >>LEGO :-)
Gyors, egyszerű-nagyszerű, elegáns és nem drága...http://www.treesystem.it/rogzitesi-megoldas-nemzetkozileg-szabadalmazott
https://youtu.be/08SNQwhmqsQ?t=133
(elérhető itthon is a telepítőknél)----
A földkábelezést, földmunkát tipikusan érdemes "helyi erővel" előre megcsináltatni.
Jóval olcsóbb szokott lenni, mintha a napelemes cég oldja meg.[ Szerkesztve ]
-
-
Fifi
őstag
Sziasztok!
Tudom gombhoz kabátot esete, de hogy tudok rákeresni arra, hogy P404 optimalizálóval mely napelemek kompatibilisek?
-
törölt tag
Logikusan eljárva... egyszerűen megnézed a P404 adalapját :-)
MINDEN olyan napelem jó lesz hozzá ami az adatlapja szerint.
- nem nagyobb 405 Wattnál
- nem megy 80 Volt fölé hidegben sem (-10 fokban >> együttható)
- nem nagyobb a zárlati árama 10,1 Ampernél
(- nomeg azért 12,5 Voltosnál nagyobb....)[ Szerkesztve ]
-
Fifi
őstag
válasz #81475328 #13144 üzenetére
Köszönöm a válaszod, de ezeket én is tudtam
Lehet rosszul tettem fel a kérdéstAzt szeretném elkerülni, hogy találomra végignézek 1000 napelem adatlapját. Gondoltam van valami kompatibilitási lista vagy kereső, ahol a napelemek ezen tulajdonságára szűrve tudok keresni.
-
rígel
őstag
-
törölt tag
Minek néznél át annyit... ?!
Ami szembe jön azt kell megnézni konkrétan.Amúgy a szokvány napelem cella STC feszültsége ~0,7 Volt.
Mivel a napelem cella egy nagy-lapos szilicium dióda lényegében...Azaz
- a 60/120 cellások ~40 Voltosak
- a 72/144 cellások ~48 Voltosak
- a 96/192 cellásak ~66 Voltosak
Vagyis feszültség alapján kivétel nélkül MIND jó a 80 Voltos optihoz :-)
Mert nagy hidegben sem érik el a 80 Voltot...Innentől csak az áramát és a teljesítményét kell nézni.
A cella árama a cella méretével=felületével arányos.
A normál cella méretűek árama tipikusan belefér a 10.1 Amperbe.
A nagyobb HiMo celláké meg már nem...[ Szerkesztve ]
-
Fifi
őstag
Csak eljátszottam a gondolattal, hogy a jelenleg fent lévő 340W-os modulokat mire lehetne lecserélni, ha az optimalizálókhoz és az inverterhez nem nyúlok.
Jelenleg 14x340W napelem van - melyek közel sem optimális irányba 3 égtáj fele néznek - a Solaredge SE4K inverterhez. Helyem több nincs, így csak a modulok teljesítményét lehetne növelni.Ez persze még nem fenyeget, hisz 4 hónapja sem működik a rendszer, de már látom, hogy egy esetleges csere esetén egyszerűbb a napelemet az optimalizálókkal együtt cserélni majd, mert így napelemre keresni szinte lehetetlen.
-
rígel
őstag
Ja, így értem.
Ezek szerint nagyon félre lett tervezve, ha már most látod hogy kevés lesz.
Nekem is ugyanez az inverter, csak 9 db 395W-os panellel, mind optimális fekvésben. Még 3-4 db felférne, az inverter is elbírná, de ennyi pont kiszolgál most.
Neked mennyi a márciusi termelésed? Tudom hogy mivel földrajzilag nem egy helyszín, nem lesz teljesen releváns, de kíváncsi lennék, hogy egy ilyen 3 égtájú, nem optimális elrendezés mit tud arányaiban kb. egy optimálishoz képest.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem