-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Milka 78
nagyúr
válasz Benhill #62549 üzenetére
Ahogy fudi mondja a Micron-e magas trfc és laza időzítések. Külhoni beszámolóknál említve van, hogy nem skálázódik jó magasabb feszültségre, így tök mindegy meddig feszeled átlagba 3800 a vége vagy esetleg valami érzelmezhetetlenidőzítésű köztes vagy 4000 mhz-s beállítás, igaz nagyrészt Intelrs beszámolókat nézegettem.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Milka 78 #62551 üzenetére
Öhm, azért ezzel vitába szálnék
[link] Amúgy toltam vele 4600cl18at is. Sajnos amd alatt 0 értelme, de intelen (10gen) volt.Teszteltem anno, a 3800cl15 simán letolta minden téren a 4400cl17-et amd alatt. Persze utóbbi IF1:2. Talán ha 5000mhz meg lett volna, ott lett volna késleltetésben pariban az IF1:1-es 3800-assal.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Samsung B-Die + Skylake-X i9
Patriot Viper 4 Blackout 2x8Gb DDR4 4133MHz PVB416G413C8K
ebből van két kit a quad channelhez.
Szeretném optimalizálni. A gépben amúgy nem indul el csak akkor ha a TRFC-t felrakom legalább 600-ra de 700-ra lőné be SPD szerint. Cmos clear 386 vagy mire rakja aminél még 2133-on sem bootol szóval ha cmosclear kell akkor régi rammal (1db 2400-as 4gb teamgroup) tudok bootolni amíg be nem állítom magasabbra akkor mehetnek bele a patriotok.
Kézzel állítottam 15-16-16-38-CR2 1.5v
CR1 semmilyen módon nem megy. Subtiming egy részét az SPD-ből szedtem ki, nem hagytam auto-n. Terhelés alatt még csak nem is meleg, enyhe szellőt kap gépház hűtőből, a proci a vizezve van 1080-as radival az most nem szempont. IMC System agent +350mv, VCCSA és VCCIO 1.25v, mesh 1.2v, vcore 1.2v ezek elvileg nem limitálnak de a vége kb 4133 lehet az IMC-nek úgyhogy maradnék a 4000-nél.Nem értem a TRFC-t miért csak magas értéken megy. 600 alatt nem stabil. Látom hogy samsung-b die-nál jóval alacsonyabbnak kellene lennie.
Vagy én nézek be valamit és a TRFC az 4 csatornánál 700-as érték valójában 350? -
félisten
válasz MasterDeeJay #62554 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy a tRFC érték a sebességgel változik?
Tehát az teljesen normális viselkedés, hogy mondjuk DDR4-3600-on az tRFC 500 / tRFC2 400 / tRFCsb 300 érték még stabil, de DDR4-4000 esetén már instabil lesz vele, DDR4-4133-on pedig be sem bootol.
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
2133-on sem bootol 600 alatt, a teamgroup 2400-as ram meg 2933-on 386-on megy.
Neten talált infók alapján samsung b-die 4000-nél 300-400 között tud elvileg. Nálam meg 500-on sem bootol 1.5v-al.
Gyári értéke 700 SPD szerint DDR-4000-nél. Elérési időt szeretném csökkenteni.
Azért gondolom hogy valami más lesz a baj, valami ami auto-n van és az miatt nem megy lejjebb a TRFC.[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
válasz fudi2002 #62557 üzenetére
Az, hogy b-Die még nem jelenti azt, hogy egységes teljesítményt fog tudni mindegyik példány, a szilicium lottó sajnos a RAM moduloknál is tényező.
A gyári tRFC értékek nem véletlenül jóval magasabbak, ezért bátorkodtam felvetni azt a lehetőséget, hogy lehet, hogy ez az adott modul ennyit tud...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
HUNNIA1920
őstag
Sziasztok!
Egy ASRock B550M-HDV alaplapban elkezdtem lefelé vinni a RAM-ok időzítéseit és egy idő után már túl alacsony érték lett beállítva, így azzal a gép már nem indul el. Viszont sehogy máshogy sem jut el a Boot-ig, a BIOS-ba se tudok belépni. Áramtalanítás nem segít, RAM-okat kivettem, majd vissza, alaplapi elemet is kivettem, de semmi, nem boot-ol be a gép. A ventilátorok pörögnek, de képet nem ad.
Mit lehet még csinálni?
Köszönöm!
"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."
-
-
HUNNIA1920
őstag
válasz HUNNIA1920 #62560 üzenetére
Megoldottam.
"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."
-
fudi2002
Topikgazda
válasz MasterDeeJay #62561 üzenetére
Kolléga képét lesd meg. Mondjuk Zeb nem sz@rral gurigázik, de hogy kb meddig feszítheted a húrt.
[link]Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Milka 78
nagyúr
Itt az én 1.5v-s beállításom.
Mondjuk ez Raptor Lake így a fene sem tudja hogy ez mennyire használható, de samu B-die ez is.
Viszont itt már van aktív hűtés rajta, mert Zebi szerint jó ha 40 fok környékén marad a hőfok. Azt mondta, hogy pont a szűk trfc-s beállítás tud érzékennyé válni magasabb hőfokra.[ Szerkesztve ]
-
válasz fudi2002 #62563 üzenetére
Üdv!
Életemben egyszer volt szerencsém sajnos Quad CH-t piszkálni Gabesz fórumtársunknál, sajnos a "normál" időket nem ette meg.
Nem lesz az a mutatvány egyszerű, de kíváncsian várom "Schratch Master" eredményeit
Belül van egy olyan érzésem, hogy nehezebb lesz, mibt egy sima 4 dimm setup.
Szurkolok hozzá! -
-
-
fudi2002
Topikgazda
válasz MasterDeeJay #62570 üzenetére
Cr1et engedd el, többnyire ekkora frekinél nem szokta szeretni.
-
Én inkább a háttérből figyelem a munkálkodásod
Azt tudom leírni, ami nálam (11. gen Intel) van. Ez nem tudom, hogy mennyire egyezik a Quad rendszerrel.
DRAM
VCC IO (Mem2, vagy Mem OC itt külön van, 10. gen.-ig együtt)
VCC SA (System Agent)Ez a három fesz nagyban segít stabilizálni.
Van még a:
VTT (Ez a DRAM fesz fele, alapon 0.6V)
VPP (2.65V-ig szoktam emelni néha)
SA PLL (0.945V-ig szoktuk)
MC PLL (0.945V-ig szintén)Ha ezekből tudsz hasznosítani, akkor jó. Sajnos a mostani lapomban ilyenek nincsenek (Strix), ez meg az Apex-em. Klasszisokkal jobb egy Apex-ben memória OC-t csinálni.
Szó szerint bármit adhatok szinte, windows-ba bejutok, még ha instabil is.
Strix nagyon nem ilyen.
Aztán sok algo is segítségemre van.Ne add fel, türelem az kell hozzá. Gabesz képeit linkeltem lejjebb, neki van rég óta Quad CH.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz MasterDeeJay #62573 üzenetére
A VCCSA fesznek járj utána, mert az sztem segítene. Nem ismerem sajnos ezt, de jónak tűnik. Kell egy ilyen nekem is
El lennék vele pár hetet.Én szoktam az SA fesszel 1.48V-ig is elmenni 11. gen-nél, de ez már dúrva fesz. 8, 9, és 10. gen elvileg 1.35V a max, csak a Rocket bírja ezeket a nagy feszeket.
Kinyiffantani nem akarom a cuccod, de 1.25V sztem kevés.
A CPU Input 2.1V, nem sok az egy kicsit? Elvileg segít a stabilizálásban, de tudtommal 1.14V (az 1.05V helyett) már elég. Az így szemet szúrt.
VCCIO is elvileg mehet 1.30-1.32V-ig napira.
Mégegyszer, ezek amit írok Comet / Rocket Lake, azokat ismerem valamennyire.
Itt utána kell olvasni, nekem most lehetetlen, két gyerekkel vagyok, írni sem egyszerű -
válasz zebra_hun #62574 üzenetére
Ez 6 gen. nagytestvére pontosabban Skylake-X csak a neve 7980xe.
CPU input nekem gyárilag annyi, azaz cmos clear után is 2.1v. Elég nagy víz van rajta, igazából midegy, asszem 1.9v lehet az gyári inteles ajánlás. Vcorenak írják a progik, de amúgy az 1.2v csak.
System Agent most ezen a +350mv-on mutat de nem tudom mennyi az alap azaz mennyi kell az 1.4-1.5v-ig
Van még IA és CLR fesz is ami most +0mv[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #62576 üzenetére
Próbálok visszaemlékezni Gabesz munkájára, és úgy rémlik, hogy a főidőkben a legjobb a 16 16 16 volt, de csak a 17 17 17-et tudta stabilizálni. Én bepróbálnám először a 17-et, majd ha az jónak tűnik, azon szorítani.
Nem sok a bukó a cl17-en, jóval könnyebb a gépnek.
Bocs, lehet ez már volt téma, sokat nem mentem vissza a múltba. A nevem szemet szúrt -
Milka 78
nagyúr
-
válasz fudi2002 #62578 üzenetére
Emlegetett szamár ...
Nem szeretnék senkivel sem összetűzésbe lenni, jobb így. Tegnap elkészült a Rocket gépem talán végleges verzióban, azt fogom még kicsit nyüstölni.
Kánikula, felrakott oldalap, ahogy kell. Egyedül a porszűrőktől kell megválnom, az eléggé megfogja a légáramlást.
360-as radi a cpu-n, 280-as pedig a gpu-n. Ezt párszor átszereltem, mire megkapta a "szódával elmegy" minősítést
Ramok pedig Gear 1-ben, 3733 CL14 14 14, ez az egészséges max amit ez a rendszer adhat.
Bár még nincs kizárva, hogy ez kapja meg a vízhűtést a memóriákra, akkor mehetne a [3866MHz CL14 14 14] napira.
Ez már itt különlegességnek számít 1:1-ben.
Rocket-nél vezették be a felezőt, sajnos a normál tempo kárára. -
fudi2002
Topikgazda
válasz fudi2002 #62582 üzenetére
Jaj, nemtom láttad-e, most tudtam meg múltkor az említett remek topikból, hogy a ddr5 oc mindössze 10 perc. Sorban jöttek a megmondóemberek, hogy 7000mhzig pikkpakk pár óra és már sima liba.
Mondtam is, hogy ellámultam, én marha játszottam vele kb 1,5 hónapot, sorban futtatva a 2 órás TM5 és 1 órás Aida teszteket, illetve a VST-t.Ha előbb tudtam volna, nem szórakozok ennyit. Rengeteg szakmai hozzászólás született, azt is megtudtam hogy tesztelni igaziból nem is kell annyira, majd ha baj van akkor van baj. Néha nem bírom szó nélkül a baromságaikat, de valóban semmi jóra nem vezet ott egy hozzászólás a témához..
-
válasz fudi2002 #62583 üzenetére
Látod, vmit nem jól csinálunk.
Én sem szeretem a meglepit, így szinte az összesen végigkergetem. Azok sem jelentenek 100%-os eredményt, ugyanis a 2100MHz feletti (4200 ddr4 / 8400 ddr5) freki instabil.
Van fotóm Y Cruncher, TM5, HCI hibátlan 2150MHz-es (4300MHz) mem tuningról, aztán gondolt egyet, mégsem jó...
Én külön kezelem a napira készült és a benchre kihegyezett profilokat.
Előbbi fontos, utóbbi nem annyira lényeges. Azt amúgy sem tartom meg, csak vagizásra.
Egy jó 24/7-es is jócskán hozzáad a gyorsasághoz, teljesítményhez. A határokat meg el kell fogadni, végtelenségig nem megy.Igen, láttam, 10 perc, neki gyorsan megy
Szerintem nem így gondolta, csak mérges lehetett.
Az én kiborulásom sem volt túl szép, de egy kretén személyeskedéstől évek óta, most szakadt el a cérna.
Személyeskedni nem akartam, így a kedvenc hardverét szóltam le eléggé..., alpárian, de mindegy, kijött.Jobb is ez így, itt egy RAM topik, igazából ide való a memória minden része. OC is természetesen.
-
Benhill
senior tag
válasz fudi2002 #62550 üzenetére
Megvan a CL16 3800Mhz. 1.45V kell neki, de érzetre nem meleg 50-55 fok max, mert a kezem állja.
GDM disable, power down disable, valamint 1T is megy igy.Kérdésem lenne még hogy a trfc2, trfc3, trfc4, ezeket is be kellene állitani fixre vagy maradjanak auton? Jelenleg auto-n van.
[ Szerkesztve ]
-
spleenszuru
őstag
-
fudi2002
Topikgazda
válasz spleenszuru #62591 üzenetére
Hu nemtom pontosan hány foknál, micron edie az 60 arra emlékszem. Ha tm5öt túléli akkor a hétköznapokban csak a vga okozhat bajt. Mármint a forró levegő amit a ramra tol. Én szoktam javasolni hűtést ha xmp felett jár.
-
spleenszuru
őstag
válasz fudi2002 #62592 üzenetére
Ömm, elég szűkösen vannak:
[link]Viszont szemből elég sok áldás jön (Toughfan 14), kifelé is van bőven kihúző erő, ill. tervezek rendelni egy kábelenkénti harisnyás 24 pinest, hogy még jobban le tudjam hajtani:
[link]Akkor gondolom jobb, ha hagyom XMP-n mint eddig, úgyis 3D proci, ahogy már te is említetted.
Malaka!
-
Patriot ramokat elengedem. Nem megy a lappal normálisan. Néha újra be kell állitani. (Cmos clear után kész horror ki be rakni mert alapból nem bootol)
Szóval van egy fióknyi ecc reg ramom, 16gb-os modulokkal indítanék azaz 4x16gb aztán 8x16gb lesz Ai projektek miatt.
2rx4 Samsung e-die 2133 vs 1rx4 hynx djr 3200
Az e die ahogy tudom jól húzható most ezt raktam be. 1.35 majd 3200-ra állítva, igazából 4000 sem lenne lehetetlen de 8db ram miatt single rankban gondolkozom szóval majd a hynix lesz a befutó.
Azért kezdetnek poénból megcsavarom a samsungokat.
gyenge időzítéseken:Viszont a hynx alapból 3200-as (érkezik hozzám 6db)
Azon a véleményen vagyok ha egy platform tud ecc reg ramot akkor megérheti azt használni azaz 5-6eft egy 16gb-os ram ilyenből.
-
arabus
addikt
válasz MasterDeeJay #62594 üzenetére
Hynix djr az jó ddr4-ben.
Én most 64gb Micron c-diet szereztem,meg egy Kingston 64gb kit-et,meg egy 96gb-os Corsair-t.
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
tibaimp
nagyúr
Üdvözlet!
Valaki le tudná írni, hogy az Intel 12-13 gen CPU + DDR5 esetében ez a Rank + memória modulok kérdése hogy van? Ez nekem nagyon zavaros.
Lehet még a kérdést sem jól tettem felA tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
fudi2002
Topikgazda
válasz tibaimp #62596 üzenetére
2x16 és 2x24-es kitek single rankosok, chiptől és alaplaptól függően 8400mhz+ig húzhatóak.
2x32 és 2x48-as kitek dual rankosok, ugyanazon frekin picit gyorsabbak mint a single rank társaik, de valahol 6800mhz körül megállnak tuningban.[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
válasz tibaimp #62596 üzenetére
Jól irja fudi kolléga.
És amint irtam is nem igazán a sebesség hoz ddr5-ben.
A késleltetést kb 5600-5800mhz-nél 13gen b0 magos procival le lehet tenni N1-re ez már önmagábat többet dob mintha 8000mhz-en nyekteted a memóriát.
Reméljük a refreshel már az 1:1 osztás is összejön.
Amúgy single rank 7200 ws dual rank 5600.
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
tibaimp
nagyúr
válasz fudi2002 #62597 üzenetére
fudi2002, arabus: Köszi srácok
Ezt a "dual rank" dolgot úgy kell elképzelni, hogy két oldalasak a ram modulok, így jön ki a dupla kapacitás, vagy ezt a ram modulon lévő vezérlő "okozza vagy kezeli vagy nem is tudom"??
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest