Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • balpeter04

    aktív tag

    Sziasztok!

    Balatonfenyves (egész pontosan Balatonfenyves és Fonyód közötti) szakaszon szeretnék értelmezhető sebességű internetet megosztani a nyaralóban a nyárra.

    Legfőképp mindennapi internetezés (híroldalak, Google Docs, Zoom stb) YouTube, Spotify, Netflix, nagyon ritkán torrent felhasználásra, olykor munka (software engineer, Docker image-k letöltése, package managerek által dependency-k letöltése, stb). Csúcsidőben akár 4-5 eszköz is osztozkodna a hálózaton.

    A hardvert már beszereztem, egy TP-Link MR600 4G+ router lenne felelős az LTE kapcsolat szórására. Tavaly nyáron a házon kívül megbízható minőségű internetkapcsolatom volt 4G+ (néha 4G) kapcsolattal - tudom, hogy ezek nem igazán releváns mérőszámok, így szeretnék segítséget kérni annak meghatározásában, hogy milyen mérőszámokat és milyen alkalmazással tudnék kimérni, hogy releváns segítséget kaphassak. Egyelőre a Netmonitor alkalmazást néztem, hogy alkalmas lehet a szakmai számok összegyűjtésére a ház környékéről. Jelenleg egy Telenor/Yettel Hello Data Start csomaggal fognék neki a kísérletezésnek, az 5G "otthoni net" várólistára már feliratkoztam.

    A ház fala elég vastag, odabenn jelentősen lecsökken az elérhető sebesség a kinti értékekhez képest, így kevés kutatómunka után találtam rá az ATK-LOG ALP LTE MIMO 2x2 antenna (800-3000MHz, 10m kábel, SMA dugasz) A7054 kültéri antennára. Láttam ebből az antenna rendszerből már 5G-re tervezett verziót is, kérdésem az lenne, hogy ha jól gondolom, akkor ez az antenna visszafelé kompatibilis, tehát LTE hálózatra is tudok vele csatlakozni, amelyet a rotuer is "érteni" fog?

    Szóval a kérdéseim:
    - Érdemes-e kültéri antennával kísérletezni? Milyen technikai méréseket végezzek el (és hol?), amelyek segíthetnek ennek eldöntésében?
    - Ha szükséges kültéri antenna, akkor abból a fent linkeltek megfelelőek lehetnek-e, vagy valamilyen másik fajta antenna? (teljesen kezdő vagyok, de műegyetem villanykari háttérrel remélehetőleg hamar tanulok)
    - Poynting termékekről van valakinek tapasztalata?

    Ha láttok benne rációt, én hajlok arra, hogy legyen 5G képes külső antenna, a következő években pedig router csere ami támogat 5G hálózatot. Előre is köszönöm a segítséget, bármilyen építő, iránymutató, javító kommentet köszönök! :R

Új hozzászólás Aktív témák