- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Aktív témák
-
Flow
senior tag
válasz KSparrow #15456 üzenetére
Nincs mit!
Azt ugye bekalkuláltad, hogy fél millió alatt elég nehézkes lesz FX-et venni? Használtan sem sokkal olcsóbb a D700... (nem is lesz nagyon később sem) És akkor az alapobjektíved is mehet a polcra vagy a piacra. Nem akarlak meggyőzni, szived joga, melyiket választod, de az indoklásodban két pont is van, amit kiigazítanék. A 70-300 igaz, hogy 105-450 lesz, de a teléknek pont ez a jó! Ezen a végén nyernek a DX-ek a széleslátó oldallal szemben, ahol vesztik a milimétereket, ezzel a látószöget az FX-szel szemben. Amiről mi beszélünk azért kedvelt gyútáv (50mm), mert "természetesnek érezzük"a képét. Saját tapasztalat ugyan, de az én 50-esem sajnos nekem se portréra, se másra nem jött be, vagy lenne hosszabb, vagy rövidebb - valószínűleg mivel DX-en használom, és így nem is ötven az az ötven.
A másik, amit említeni akartam, hogy a 18-55 (gondolom azod van) is kb 27-82,5 valójában, úgyhogy az 50-essel nem fogod a köztes űrt pótolni. Nem is értem teljesen, mit írtál... Kicsit mintha elvesztél volna az ide oda számolgatásban.Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.
-
KSparrow
őstag
nem-nem! mert a 18-55 az a kit obi, és arra DX-ba van írva a számozás, nem? mert nekem eléggé úgy hat. mármint én úgy tudom, hogy az tényleg 18-55. FX-nél szorozni kell. a DX obit nem. (hülyeség is lenne mert nem menne rendesen FX gépen)
amikor arra gondoltam, hogy MAJD ha lesz FX gépem (ami persze tiszta, hogy nem ma lesz) akkor jó lesz az objektív. ennyi pénzért vigyázok rá, mint a szemem fényére. (végül is.. második szem, néha többet látom így a világot )
mondjuk már megvettem, mert közben elmentünk, de nagyon szép képe van, maximálisan meg vagyok vele elégedve. mert végül is nekem most pont jól jön a 75 mm.
szerintem pont jó lesz. (ha meg nem, akkor nem érdekel! ) nagyon bejön amúgy.. de komolyan, itt FX gép beszerzéséig nagyon komoly évek fognak eltelni. előbb még egy d90 van betervezve (ha majd a D60 meghal, utána. majd talán 3. gépnek. de ez még a nagyon távoli jövő. most az a bajom, hogy nem férek be a mostani táskámba.. majd beüzemelem a régit is, lehet.. )Nokia kérdéssel forduljatok hozzám nyugodtan! S22u, Mobilmementók
-
Degeczi
nagyúr
válasz KSparrow #15502 üzenetére
semmit nem kell szorozgatni: kivétel nélkül, minden DSLR obin a tényleges fókusztáv szerepel!
az már a te dolgod, h milyen vázra teszed, ott van-e crop tényező miatt eltérő látószög (illetve hogy egyáltalán fölrakható-e az adott vázra az az obi) - de az obik fókusztávolsága soha nem változik meg, egyiket sem kell szorozni semmivel: az FX váz kihasználja a teljes képkört, a DX váz csak a közepét vágja ki, ennyi az egész = maga az obi semmit nem változik közben
DX-hez, általános célra pedig valóban jobb választás a 35/1.8, még az ár figyelembe vétele nélkül is (azzal együtt meg aztán pláne): az a kb "normál" látószöget adó alapobjektív, mint FX-en az 50
DX-en az 50 mm látószöge elég köztes: normálnak már hosszú (beltérben nemigen fér be vele teljes alak a képbe), telének meg rövid (fejportré nem igazán előnyös vele) -
Kleroo
veterán
válasz Throme #15505 üzenetére
Igazad volt amit írtál, elég sok gép röpködött a levegőben
Nem szabad kapkdoni. nekem is sokáig érlelődött,mit szeretnék,és örülök hogy 10trillió tesztet és félmilliárd hozzászólást olvastam/írtamD3000->500D->D5000->550D->D5000->D3100-D5000-D3100-D5000.................................D3100
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Throme
veterán
válasz Degeczi #15506 üzenetére
Úgy emlékszem már - korábban - valaki írta, hogy a 35mm fix obi még nem jó portréra, inkább az 50mm fix ami korrekt. Most akkor ?
Egyik ismerősöm most vett gépet és hozzá 50 mm fixetm mert szeretne portrézni. Majd kifaggatom35mm fixre én is beruháztam. Tényleg frankó a fényerő, de vigyázni kell a kis dof miatt.
Nem portréra vettem. Szobában azért a 18mm-35mm tartomány elkél szerintem. -
Kazimír
őstag
Még talán annyit, hogy valóban vannak kifejezetten DX-re tervezett objektívek - mint az említett 35/1,8 is, de ez csak annyit jelent, hogy a Leica képkockát nem rajzolja ki (hiszen nincs rá szükség). További előny, hogy ezáltal kisebb és könnyebb is lehet.
De, ez a látószöget, gyújtótávolságot, nem érinti! - mint ahogy azt már szintén elmondtadBe köll fizetni, azt' jólvan...
-
-
KSparrow
őstag
jó, az tiszta, hogy FX-en a 35mm-es tényleges fókusztáv van, és hogy a DX-en én megszorzom, hogy megkapjam hogy viselkedik az én gépemen az FX-hez képest. de a DX kit obin miért nem DX-re számítva lenne? ezt nem értem. szerintem az tényleg 18-55. na mindegy. már megvan, és jó. majd kiderül, használatra mennyire hasznos.
Nokia kérdéssel forduljatok hozzám nyugodtan! S22u, Mobilmementók
-
Kleroo
veterán
válasz Throme #15515 üzenetére
ja tényleg,neked 105ös van.
Na mindegy. Azért nagyon örülnék a képeknek. Nekem az lett volna az első dolgom,hogy megnézem mennyivel jobb .
Te mire használod a fixet? Mire jó?Mert nekem a jövőképem,hogy veszek egy alap,de frankó vakut, egy fix obit beltérre,
és egy jó kis telét. Vagy az új 70-300 tamront,vagy az olcsó 55-200as nikkort.Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Throme
veterán
válasz fireproof #15514 üzenetére
Ne haragudj, ha megkérdezem (tényleg minden gonoszkodás nélkül) nem járnál jobban egy bridge géppel?
Én idén nyaltam bele a dslr nevű fagyiba, így kezdőnek számítok, szóval nem arcoskodás miatt kérdezemKérdésedre a válasz: olyan 170k a nikkor 18-200 vr II.
Az obi felrakás szerintem benne van a használatiban. Ha meglesz a géped úgy is azzal kell kezdeni
-
Degeczi
nagyúr
válasz KSparrow #15513 üzenetére
gondold már végig micsoda kavarodást szeretnél!
ugyanannak az obinak különböző rendszerhez készült példányaira háromféle fókusztáv legyen ráírva csak azért, mert egyik változatában 1.5-ös crop tényezőjű Nikon, Sony, vagy Pentax bajonett került rá, egy másik példányára azonban már 1.6-os Canon, egy megint másik példányára pedig 2-es szorzójú Olympus?
(arról már nem is beszélve, h Canonon létezik 1.3-as szorzójú váz is... ott mi kerüljön rá az obira?!)nem, ismét: minden obin a fizikai fókusztáv van föltüntetve, így a kisfilmes látószöghöz tartozó értéket is minden obin fölszorzással kaphatod meg - vagyis ez a 18-55-re is igaz, ami látószöge tehát kb. olyan, mint kisfilmen egy 28-85 obié lenne
ettől még persze "tényleg 18-55" - mert a gyújtótávolsága valóban az
de a kezdó látószöge értelemszerűen nem olyan, mint FX egy 18 mm-es obié lenne (ami már ultranagylátó) -
fireproof
őstag
válasz Throme #15519 üzenetére
Én olyan vagyok hogy inkább megkérdezem hogy hogy kell levest merőkanállal kiszedni hogy ne hibázzak. Csinálnám én "csak úgy érzésből" is csak hát mivel nincs munkahelyem a pénzem eléggé szűkös de nagyon szeretek fényképezni és szeretnék ebbe beletanulni. Kompakt gépemből úgy érzem ki hoztam amit tudtam. Nem vettem gonoszkodásnak. meg amúgy szerintem nem is tudnál lebeszélni mert nagyon önfejű vagyok. Minden csak gyakorlás kérdése főleg ha az ember szereti is azt amit csinál...
-
KSparrow
őstag
válasz Degeczi #15520 üzenetére
okké. mondjuk furcsálltam is, kevésnek éreztem a 18-hoz amit láttam. mondjuk tényleg első DSLR gép, (és amikor megvettem még fogalmam se volt egyáltalán a fókusztávról)
szal bocsi,
na mindegy, már ez van, ezt kell szeretni (és fogom is mert gyönyörűen "maszatol" ami nincs fókuszban. eddig tetszik! majd holnap nappal is tesztelem.Nokia kérdéssel forduljatok hozzám nyugodtan! S22u, Mobilmementók
-
Throme
veterán
válasz Kleroo #15517 üzenetére
Az szerintem mindegy, hogy 18-55 vagy 18-105 a 35 mm szempontjából.
Én azért vettem, hogy nagyobb épületek belsejében tudjak fotózni vaku és állvány nélkül.
És persze szobában. Valamint a kíváncsiság .
Sajnos idén nem úgy alakult, hogy nagyon ki tudtam volna próbálni nagy belső terekben.
Azért sem hasonlítottam össze mert kiránduláskor (mikor fény van bőven) a 18-105 számomra tuti jó. -
Kleroo
veterán
válasz Kazimír #15523 üzenetére
Zárnál a shutterspeedre gondolok
szóval így látszódna,hogy azonos zársebességnél,és isonál mennyivel lesz világosabb a kép.
Meg akkor kéne egy olyan képpár ahol az a lényeg,hogy pont ugyanolyan kép készüljön,és azon megnézni a minőség béli különbségeket.Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Kazimír
őstag
válasz Throme #15525 üzenetére
+ a színhibák és a vignettálás..
Kleroo #15526
Értem, és nem kötekedésképpen, de akkor nem egyszerűbb két képet kérni eltérő rekesszel?
Mert, ha a téma megvilágítása változatlan, akkor az általad említett esetben az automata azonos záridőhöz azonos rekeszt fog rendelni mindkét esetben... ha jól tévedek.[ Szerkesztve ]
Be köll fizetni, azt' jólvan...
-
t72killer
titán
válasz fireproof #15521 üzenetére
hajrá, hajrá énis kompaktról tértem át, bár azelőtt egy filmes SLR-em (nikon) volt.
Pár dolog kényelmetlennek tűnik elsőre, pl a gépet ezentúl nem a zsebedben, hanem külön táskában hordod (+2-3kiló), asszony panaszkodik, hogy sokat szöszölsz az objektívcserével...
De mindezért cserében a világ átköltözik a memóriakártyádra olyan látószögben, amit épp a gép elé csavarsz. Na, ezért cipeltem én a D90-et egy marhanagy sigma alapobival +tele+nagylátóval mindenhová.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Kazimír
őstag
válasz Kleroo #15528 üzenetére
Ki fotóz itt automatán?
Szerintem elég sokan, köztük én is. Az egyik a rekesz előválasztásos automata, a másik a záridő előválasztásos automata mód. A tárcsákon Nikon esetében A és S felirat jelöli őket...
Azt hittem erre gondolsz.Maximális rekeszértékről eddig nem volt szó, de most már legalább a magamfajta lassú felfogásúak számára is világos, mit szeretnél..
Be köll fizetni, azt' jólvan...
-
Kleroo
veterán
válasz t72killer #15529 üzenetére
Nálam az a fura,hogy számomra még könnyebb is így fotózni.A nikon hihetetlen hogy mennyire kitalálta a gombokat,módokat. Baromira kézre áll minden,és pikk-pakk be lehet lőni mindent. Azt hittem tök macera lesz,de gyorsabban lövök vele,mint a kompaktommal
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Ijk
nagyúr
Van valakinek tapasztalata ezekkel az utángyártott TTL kábelekkel? Jól rögzíti a vakut, jó az érintkezés? Illetve hogy esetleg SC-29-ből létezik-e utángyártott, amelyiken van AF lámpa, mert a gyári elég drága (30k).
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Kleroo
veterán
válasz Kazimír #15531 üzenetére
No csak megtaláljuk egymást. Én azt szeretem,ahol a rekeszt kell csak beállítani.Mert attól még nem leszek jobb,hogy érzékelem hogy milyen zársebességet kell használni.Attól viszont igen,hogy én határozom meg milyen rekeszt akarok.
(persze sok olyan eset is van,ahol a zársebességet kell rögzíteni. )
Szerintem ez azért nem annyira automataAz már inkább hogy semmit nem kell csinálnom,csak gombot nyomni.azt se kell tudnom,hogy mekkora iso,vagy kell e vaku,majd a gép....
Ez az automata. a másik inkább csak kis segítségEnnél a képnél meg csak átrakja addig M-re
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Degeczi
nagyúr
válasz Kleroo #15534 üzenetére
ez pusztán feladattól függő: ha ritkább is, azért van, ahol a zársebesség az elsődleges
nem csak mint min. érték, hanem kimondottan egy adott zársebesség
(természetesen mozgás érzékeltetésénél, leginkább autóknál, különösen pl. svenkelésnél)mindenesetre az említett f/3.5 és 1.8 között pont 2 teljes blende a különbség - vagyis ugyanakkora, mintha mondjuk ISO200 helyett ISO800-at állítasz be
-
Flow
senior tag
válasz KSparrow #15502 üzenetére
Nah, látom a többiek már helyretették a logikai félresiklásokat, úgyhogy azzal nem is foglalkozom többet. Lényeg, hogy nem döntöttél rosszul, jó obi az az új 50-es is, biztos sok örömöt fogsz lelni az 1.4-ben... Emlékszem, az első fényerős obim... az a dof teljesen megbabonázott..
Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.
-
Degeczi
nagyúr
-
KSparrow
őstag
hát ja, gondoltam, nekiesek a csillagoknak (egy kettő csak látszik) f/1.4, iso 800, záridő: B, infra távkioldó, kb egy percre hagytam kinn állványon, de kiégett az amúgy szabad szemmel fekete égbolt..
elsőre 3-4 perc volt, de csökkentettem, és egy perc is sok lett. aztán hideg volt. holnap folytatom.. de nagyon tetszik.cserélgettem kicsit, és néztem, belőttem az 50mm-t a 18-55ön, és tényleg ugyanaz
na mindegy, jó ez azért.. kösz hogy helyretettetek..
már 2 táska kell mert egybe nem férek be..
amikor megvettem (kaptam nagy részét 18. szülinapra, /többiek mind jogsi, én egy teleobjektív/ de én is belefizettem rendesen) a 70-300VR telét, az is elég húzós volt, de legalább méretre aknavetőnek becézték, az áráért volt mérete is. de ez alig valamekkora, mégis ennyibe került... mit szólnak ha meglátják... mondjuk ezt csak mi értékeljük...[ Szerkesztve ]
-
KSparrow
őstag
válasz Kleroo #15543 üzenetére
ja, lehet kicsit elszámoltam magam... kijöttem a gyakorlatból, most hogy érettségi lesz, nincs időm fotózni. régen mindig iso 100-200 között mozogtam, már a 800zal is megbarátkoztam. De 1600on már tényleg nagy a zaj. Hiába, ez csak egy d60. de nekem jó.
Amúgy ti hhogy Nikonosok vagytok, és nem canon vagy más?
-
Kleroo
veterán
válasz KSparrow #15544 üzenetére
Én rengeteg gépet átnyálaztam.Fentebb írtam is listát,mik voltak kiszemeltek.
Nekem Canon 550D-re fájt volna a fogam,a remek videója miatt.
De nem bántam meg a D3100at,mert a létező legjobb kompromisszum
És barmoi jó kezelni.Szinte gyerekjáték.Canon nem tudom mennyire praktikus.De én ettől még nem vagyok nikonos vagy canonos. Mind a 2 márka remek.
Érettségi nem egyszerű...
De hogy elkerítselek kismiska egy vizsgaidősuckhoz képest.Azért szép kis palettád van fiatal korod ellenére
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
KSparrow
őstag
válasz Kleroo #15545 üzenetére
kösz egy-egy objektívre, vakura, stb kb egy-egy évet spórolok. de így jó, mert örülök annak, amit veszek..
hát ja nem könnyű az érettségi. az angol már megvan, már csak német meg a 3 alap.(mat. magy. töri)
nekem úgy lett Nikon, hogy Canonnal kezdtem (Power shot a40), de mire oda jutottam, hogy DSLR, több ismerősömnek volt Nikonja, azt ismertem jobban (persze mostanra fordult a kocka )Nokia kérdéssel forduljatok hozzám nyugodtan! S22u, Mobilmementók
-
pH03N1xM
tag
válasz hemaka #15547 üzenetére
Hasonlo volt nalam is: Canon PowerShot Pro70-el kezdtem meg 11 eve, ami egy vidam darab volt akkor (de lehetett vele jo kepet is csinalni, nagy kuzdelmek aran , utana egy Nikon Coolpix 5400asom volt (2004-tol), itt kapasbol beleszerettem a kihajthato kijelzobe es a Nikon kek szineibe. Ezzel boldogan fotoztam kb. 90000 kepet (1x beazott, es mar Nikon Hungary 108e hufert akarta javittatni, akkor lottem hozza ebayrol egy donort, es kiderult h. csak a bekapcsolo gomb ment tonkre...), es iden kerult nyugdijba, D5000 valtaskor.
SETVLC MACRO bfins \2,(a0){d0:\1} add.w \1,d0 move.l d0,\3 lsr.l #3,\3 add.l \3,a0 and.b #7,d0 ENDM
-
oszy
veterán
Sziasztok!
Nem régóta vagyok boldog Nikon D90 (18-105mm VR) tulaj.
Nagyon tetszik a gép. Már csak egy rendszervakut szeretnék, de vmi olcsót egyenlőre.
S**y-m volt előtte. Ahhoz volt egy jó vaku, de ezeket eladtam és ez jött ki belőle.Találtam egy ilyen oldalt:
http://nikonimglib.com/dcdata/#os-windowsEzt érdemes feltenni? Vmiféle objektív torzítás csökkentés ha jól vettem ki.
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
Aktív témák
Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake