Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Yutani

    nagyúr

    Néhány napos hír a Fuadzillán:

    Az AMD Llano alapja a K8

    Írta Fuad Abazovic
    2010.08.27.

    A Fusion 6 éves technológiával száll harcba a Sandy Bridge ellen

    A Bulldozer rizikós architekúra az AMD számára. Az AMD egy időben készít 32nm CPU-t egy még nem bizonyított, új és kockázatos gyártástechnológiával, valamint egy teljesen új processzormagot, amilyet már évek óta nem csinált. Amikor ezeket a dolgokat egyszerre csinálod, benne van a bukás lehetősége. Az AMD lehet, hogy mázlista lesz ezúttal, és reméljük, hogy több szerencséje lesz, mint amikor átálltak a 65 nm-re és a natív 4 magos K10-re. Ahogy bizonyára emlékeztek, az az átállás minden volt, csak nem sima.

    A leginkább sokkoló jelentés a sorrendben második Fusionról érkezett, mely szerint az alapjául szolgáló CPU mag a nagybecsű K8. Az első Fusion a Bobcat-re épít, ami az AMD válasza az Atomra, és az első Fusion-ös Ontario notebook a jövő év elejére vátható.

    Térjünk vissza a K8-ra. A K8 hivatalosan 2003. szeptember 23-án jött ki, és az első asztali verzió 2004. elején érkezett meg. Ha kiszámolod, ez a processzormag több, mint 6 éves, és 130 nm-en indult. A Llano 32nm-es, ami azt jelenti, hogy a tranzisztor mérete a töredékére csökken és a fogyasztása is jelentősen mérséklődik, de még egyszer, a K8 teljesítménye nem túl bíztató ha tudod, hogy a Llano-t a Sandy Bridge monolitikus chipje ellen szánják. Kiegészítésképpen: ez az jelenti, hogy a jó öreg K8 chipet 1/16-ot részére kicsinyítik az eredetihez képest, amelyet 130 nm-en adtak ki. Ez egy egyszerű mód a sokkal fejlettebb gyártástechnológia lenyűgöző előnyeinek illusztrálására.

    A Sandy Bridge az Intel második generációs Core architektúrájára épül, támogatja az automatikus túlhajtást és frekvencia állítást a CPU és GPU részére egyaránt, de a K8 nem rendelkezik ilyesmivel.

    Lehet, hogy az AMD előhúz egy ászt és a világ elé tárja később, hogy a K8 magot alaposan átdolgozták és felkészítették 2011-re, de kételkedünk abban, hogy be tudnak hozni 6 évnyi CPU fejlesztést. Egyszerűen nincs elég mérnökük erre, mivel a legtöbben a Bobcat-en és a Bulldozeren dolgoznak, amelyek teljesen új chipek.

    A Llano egy igazi átmeneti terméknek látszik, amely bizonyítja a befektetőknek, hogy a CPU és GPU egy chipen megvalósítható, gyorsabb lesz grafikában, mint a Core i 2000 sorozat, más néven a Sandy Bridge. Az AMD már dolgozik a következő generációs Fusion-ön, ami a K8-nál jobb belsővel rendelkezik. Mondjuk azt, hogy a Bulldozer könnyedén házasítható a Radeon 6000 grafikus maggal, és 2012-ben kaphatunk valami tisztességes teljesítményű megoldást.

    Szükséges arra emlékeztetni bárkit is, hogy ez a harmadik alkalom, amikor az AMD megpróbálja megcsinálni a Fusiont? Emlékezzünk csak az eredeti Fusionre és a későbbi Swift magokra, amelyek titokzatosan eltűntek az AMD ütemtervéről. A Fusiont már 2006-ra ígérték, de még mindig nem érkezett meg.

    [ Szerkesztve ]

    #tarcsad

Új hozzászólás Aktív témák