Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Alabástrom #53747 üzenetére

    :R Akkor folytatom is.

    0. "Nagy képernyőt akarok!": Neki semmi más nem számít, csak az, hogy a vetített kép egy tévéénél nagyobb méretben landoljon bármilyen felületre (legyen az fehér vagy akár színesre festett fal, lepedő vászon, akármi), a projektor pedig akár LED-es kínai vacak is lehet. Ezt akár 50 eFt alatt is megúszhatja. Jellemzően azok a nevesincs gépek kerülnek ebbe a kategóriába, amikben egy LED-es fényforrással megvilágított, okostelefonba tervezett kis felbontású LCD panel a főszereplő, fut rajta valami testre szabott Android és több ezer Lumen fényerőt hazudik rá a gyártó.
    Költség: alacsony. Minőség: alacsony. Időtállóság: alacsony. Fejleszthetőség: alacsony.

    1. "Olcsó használtat! Vászon nem kell.": Neki már fontos, hogy legalább a gép értelmes legyen, de a vetítés elvárt környezeti tényezőit neki sincs erőforrása biztosítani. Sebaj, később még szerezhet vásznat, besötétítheti a helyiséget, a VHS-t mindenesetre már nézheti nagyban. Kijöhet 80 eFt-ból. Ide azokat a már ívlámpás, de még SVGA/XGA/WXGA/HD felbontású DLP vagy LCD technológiájú gépeket sorolnám, amik még ha irodai használatra is lettek tervezve, de használtan az olcsó otthoni vetítésnek már elviselhető alapot biztosítanak.
    Költség: alacsony. Minőség: alacsony. Időtállóság: közepes. Fejleszthetőség: közepes.

    2. "Legyen hightech, legyen okos, lehetőleg új, de legyen olcsó!": Ő irtózik a használt piactól, de nem is akar sokat költeni. Elhiszi, hogy egy kisméretű LED-es projektor képes több ezer lumenes fényerőre, beépített okosságával mindenféle videó formátummal elboldogul, a natív Full HD felbontás mindent visz, de benyeli, hogy világos szobában is mélyfeketét vetít a fehér falra. Általában hamar túlad a 150 eFt-ért vásárolt okos kütyün. Vannak azok a márkák, amiknek a neve már a topic-ban is többször elhangzott, az érdeklődő be is szerzi, örül neki, majd nem sokkal később a gép szép csendben megy is az apróra. Az optika botrányos, vonalélesség nincs, vinyettálás annál több, az LCD panel továbbra is telefonból való, a fényerő hiánycikk. Ez tulajdonképpen a 0. kategória hardvere drágán.
    Költség: alacsony. Minőség: alacsony. Időtállóság: alacsony. Fejleszthetőség: alacsony.

    3. "Valami levetett belépőt! Vászon továbbra sem fontos.": Neki már az is fontos, hogy a gép ne csak egy gagyi kínai legyen, de legyen neve, múltja, esetleg naprakész (1080p) felbontása. Vászonra és környezetre továbbra sem költ, így talán megússza 150 eFt-ból, újonnan 300 eFt-ból. Ebbe a kategóriába az összefoglalóban felsorolt legismertebb márkák DLP és 3LCD technológiára alapuló modelljeit tenném. Jó kiinduló alap lehet, idővel (vászon- és környezet kialakítással) pedig még akár házimozi is lehet belőle.
    Költség: alacsony. Minőség: alacsony. Időtállóság: közepes. Fejleszthetőség: magas.

    4. "Vetítőt vászonnal! A fehér nappaliba szánom.": Ő már hajlandó elfogadni, hogy nem elég gépre költeni, és kér ajánlást vászonra is. A gond ott kezdődik, amikor rádöbben, hogy a környezet legalább olyan fontos, mint a felszerelés. Már nézegetné a több százezer forintos ALR vásznakat, hiszen mivel nem akar denevérbarlangban élni, a festés szóba se jöhet. A praktikus karnisok és szolidan elhúzható árnyékolók viszont továbbra is tabu téma nála, csak mert van redőny... Sajnos 400 eFt-ból is csak olyan élményt kap, amit a környezetről visszaverődő fények megengednek. Tény és való, hogy egy lakószoba átfestése, azaz permanens vetítő helyiséggé alakítása sokak esetében nem jöhet szóba. Ötletes függönyözéssel azonban csodákat lehet tenni, mert a redőnyözés nem elég. Ez fizika. Vegyük a fáradtságot megérteni!
    Költség: közepes. Minőség: közepes. Időtállóság: közepes. Fejleszthetőség: magas.

    5. "A Full HD már a múlt. 4K-t ide... de olcsón!": Ő a felbontás fetisiszta, aki elhiszi, hogy a relatíve olcsón beszerezhető 4K projektor valóban egy éles, 8+ millió pixeles képet vetít a falra. Sajnos téved. Natív 4K képmodulátor, vászon és környezet híján ezt kőkeményen bukja. De neki az sem számít, hogy adott távolságból Full HD képpel is tök jól ellenne, ő ragaszkodik a buzzword-höz és nem átall kidobni érte 500 eFt-ot. Ma natív 4K projektort 6 számjegyű forintos összegért nem lehet kapni. A pixeleltolásos megoldás pedig egy homályos pacát eredményez, szerencsétlen esetben még a Full HD-nál is homályosabb eredményt produkál. Ebből az összegből érdemes lehet minőségibb Full HD gépre és a környezetre költeni.
    Költség: közepes. Minőség: közepes. Időtállóság: közepes. Fejleszthetőség: közepes.

    6. "Neveset, vászonnal! Kalibráltatom is ha kell.": Na, ő már ad a minőségre. Nem biztos, hogy megússza használtan 700 eFt (újonnan 1,5 MFt alatt) alatt, de ebben a kalibrált Full HD gép és az értelmes vászon mellett akár még egy egyszerűbb szobasötétítés (festés, függönyözés) is beleférhet. A vászonra vetített képet meggyilkolja a környezetről visszaverődő fény. Ha ezt nem tudjuk/akarjuk kizárni, lényegtelen, mennyire korszerű a gépünk. De ha már a környezettel törődünk, érdemes lehet költeni a kalibrálásra, ami új értelmet ad a vetített színeknek. Természetesen ezt is lehet fejleszteni.
    Költség: közepes. Minőség: magas. Időtállóság: közepes. Fejleszthetőség: magas.

    7. "Moziszobát alakítok ki. Mit tegyek bele?": Ez a kérdés nagyon ritka. Aki ugyanis elfogadja, hogy a vetítéshez minőségi környezetre van szükség, az általában már annak is utánajárt, hogy milyen gépet válasszon, és van is a projektre 1-2 MFt-ja. Ez a felszerelés persze nem feltétlenül képezi első lépésben a csúcsok csúcsát, hiszen annak költségkerete a csillagos égig is elérhet. De a dedikált helyiség kiváló alap arra, hogy idővel akár gépet, akár vásznat korszerűsítsünk, hiszen a környezet kialakításával már megalapoztuk a fény- és hangszigetelés alapvető követelményeit.
    Költség: magas. Minőség: magas. Időtállóság: magas. Fejleszthetőség: magas.

    8. "Mozit építettem, nézzétek!": :) Na, ezek azok a kollégák, akiknek a beszámolóit általában tátott szájjal követik a többiek. Mivel itt nem ritkán egy dedikált helyiség (szoba vagy melléképület) a beszámoló tárgya, elkönyvelhető, hogy akár több millió forint is feküdhet a projektben. De az ámulaton és némi nemű irigységen túl sokszor ötletes részmegoldások is inspirálják a topic lakóit, ami később további beszámolókkal gazdagíthatja a fórumot... mindenki örömére.
    Költség: magas. Minőség: magas. Időtállóság: magas. Fejleszthetőség: magas.

    Szabad belekötni. :R

Új hozzászólás Aktív témák