- Újabb ATX 3.1-es tápcsalád hagyta el a Super Flower tervezőasztalát
- Itt van az ASUS ROG szériás kompakt vízhűtéseinek zászlóshajója
- A ROG Falchion Ace HFX rapid trigger billentyűzet tesztje
- Novemberben kiteljesedhet az Xbox Cloud Gaming
- Régi és új tápcsatlakozóval is teszteli az Intel és az AMD az új VGA-generációt
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
kishócipőm !
nekem meg a Zen3 esetében PBO -t is úgy kell a biosban manualicce bekapcsolni ; de ha rányomok az "AMD overclockling" menüpontra, előtte 3x figyelmeztet, hogy ez hátrányokkal jár a garanciára nézve.
az AMD mondjon le ![ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Az lenne az alap hogy alapon megy a proci, aztán user meg azt csinál amit akar. (igen, az unlocked prociknál is)
Illetve feszeknél is ne auto legyen az alap hanem stock és ha user akarja főzni a procit akkor legyen auto, power user meg belövi kézzel.
Nálam nem egy lap feszelte túl a proci egyes részeit mert úgy gondolta a szent tervezője hogy az segít, ja segít égetni az esőerdőket a túlfesszel...én meg vadászhatom hogy mi a fene lehet a gyári érték az adott procinál.[ Szerkesztve ]
-
RobbyJr
őstag
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz MasterDeeJay #2 üzenetére
Alap lapok így is mennek, tuning lapnál ez már nem igazán elfogadható. Mintha az AMG Merci extra pénzért nem lenne húzva.
-
Unlocked procival nem azt veszed meg hogy eleve húzva működjön csak annyit hogy húzhatod.
AMG Merci ki van tesztelve rá hogy működjön viszont mások is a szervízköltségek.
Itt meg veszel egy lapot és a tudtod nélkül specifikáció felett hajtja. Arról nem beszélve hogy az esetek többségében optimalizálatlanul szétfeszelve.
Tuning lapnál azt veszed meg hogy tudod húzni, de ne legyen alap hogy húzva van totál ismeretlen beállításokkal túlfeszelve és/vagy instabilan. -
Alaaf Pi
senior tag
válasz MasterDeeJay #5 üzenetére
Én az alaplapról beszéltem, nem a prociról.
És a felárért elvárt, hogy gyárilag többet adjon, stabilan.[ Szerkesztve ]
-
Soulles
tag
-
L.Edit
tag
válasz MasterDeeJay #2 üzenetére
A pszichológiai alap az, hogy a user a cpu tesztben a chart élén lévő teljesítményt 100%-nak fogja venni, mert arra, hogy az valójában 130%, rendszerint nem utal semmi, mert nincs feltüntetve baseline.
Amikor eddig fogtál egy megabrutál-edition alaplapot, arra a legnagyobb gondal ügyelnek-ügyeltek, hogy ne tudj magadnak baseline-t csinálni, ne tudj egy korrekt összehasonlítást véghez vinni, úgy, hogy közben ugyan abban a hardverkörnyezetben maradhass, mert akárhogy állítod, valami okosság mindig aktív marad(t), eddig. A végén valahogy mindig alaplap vs. alaplap összehasonlítás lett tesztből, ha a baseline-t is akartad látni, akkor meg eltérő kategóriába tartozó alaplapokban készült számokat kellett volna egymás mellé tenni, ami nem csak értelmetlennek látszott, az is volt..
Azzal, hogy be kell bekerülnie egyetlen kapcsolóval előhozható módon a referencia beállításnak minden komolyabb lapba, és egy darabig elvárás lehet, hogy kint legyen a chart-on a baseline (nem biztos hogy fogja intel engedni) de kimérhető/hasonlítható lesz a hozzáadott érték/teljesítmény. Illetve a K-s processzor mögé is oda fog kerülni minden táblára, hogy itt már szét van engedve - az amúgy sem alacsony - teljesítmény limit, úgy megy ez ilyen szépen, és ebből már látszani fog az is, hogy nem, ez nem lehet a 100%!
[ Szerkesztve ]
Csíramentes, mosott-szárított belsőség eladó.
-
L.Edit
tag
Elvileg triviális probléma akár 0.01V feszültséget mérni, csak nem lesz olcsó ha ennek a reprodukálhatósága is cél.
Nem kicsit kisarkítva ugyan, de ezek a gyártók nem szeretnék ha mondjuk meg lenne szabva, szabványosítva lenne, hogy ugyan azt a power-managment IC családot és VRM dizájnt kellene használni az azonos kategóriás/szériás lapokban, mert ezzel nem tudnának a dizájnnal haszonra "optimalizálni" és versenyezni egymással. És most úgy néz ki, hogy a VRM egyre drágább, egyre nagyobb költséghányadot kitevő része ezeknek az alaplapoknak, pont rosszkor jönne nekik.[ Szerkesztve ]
Csíramentes, mosott-szárított belsőség eladó.
-
KROK640
veterán
A képet elnézve az használhatatlan. Az elsőn nincs számosított eredmény a másodikon ugyan van egy, de nem tudjuk, hogy baseline vagy default eredmény, és egy runing van, tehát összehasonlítási alapunk ott sincs.
Mindemellett a grafikonokat megnézve nekem a 30% visszaesés sehogy nem jön ki, max 1% ...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
veterán
Ez egyébként nem új dolog, hogy egyes gyártók minimális OC-t adbnak a CPUnak, ezzel akarván gyorsabbnak kitűnni a többi gyártó közül.
Emlékszem, hogy már a 233-as CPU-k idején is volt ez.
De hogy példát is mondjak pl az 1700-as Wilamette Celeronos rendszereknél egészen látványos volt. Az olcsóbb lapok 1690-1695MHZ környékén hajtották a gyárilag 1700-as CPU-t az egészen drága durva lapok pedig akár 1710 MHZ környékéig is feltolhatták a "default"-ot. Elsőre nem tűnik nagy különbségnek de a +20MHZ és a valamivel magasabb FSB, megnövekedett sávszélességek, arra pontosan elegendőek voltak, hogy egy alaplap összahsonlító tesztben az adott lap az élbolyban jöjjön ki, míg az olcsóbbak a lista végén. Nagyon szépen skálázódott.
Persze amióta vannak a különféle energiatakarékos módok, azóta ezt sokkal nehezebb kiszúrni, hiszen csak terheléskor jár a baseclockon, vagy adott esetben turbozik is.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Ez a 125W egy hülyeség. Eddig is így volt, hogy a megálmodott limit nem volt betartva.
Intel álmodott egy baromságot, hogy allcore 5700MHz az alapértelmezett.
Beadtam kíváncsiságból a 125W limitet, nevetséges.
32-35°C CbR23 alatt, 33e pont.
Ha akarnám be tudnám állítani a 35e pontot is, de felesleges.
253W meg teljesen normális egy I9 stressz teszten.
Intel hazudik, hiszen az 57x csak idle tartható, ha odateszünk bármit, máris 41x.A lapgyártókat kár hibáztatni, mivel 57x-en ha fut egy nevetséges Cb (ami egy gyenge vakarcs), máris ~260W optimalizálva.
Intel VID alapján ~370W. Azt pedig a gyártósoron "álmodják" bele, nem a lapgyártók feszelik túl.
1.7 AC, 1.7 DC az durva nagyon. Megeszi a 0.01 AC-t is a legtöbb.
Eddig is mindenki maga csinálta, default soha sem volt optimális.
Intel egy hazug cég, 57x, de 125W...
55x -be sem fér bele, de 50 -be sem. -
válasz zebra_hun #13 üzenetére
Régen ez úgy nézett ki hogy 125w tdp az alapórajelet jelentette, aztán volt turbo tdp és total max, illetve az sem volt mindegy hogy avx terhelést kapott-e.
Xeonoknál ez 120-130w tdpnél volt 180-200w a turbo és 270-320w a totál.
Mai számolást nem értem. De ha a régi szerint számolom akkor is reális 125w alap 200w turbo és 300w körüli max limit.
All core turbo órajeleit kellene megnézni. Illetve az sem mindegy hogy ez avx2, 512 terhelés mert annak megint más a szorzója.Nálam amúgy i9 7980xe skylake 165w gyárilag alap órajelen (2.6gz vagy mennyi) , 4.5ghz 400-500w ami nagyvízzel kezelhető. 5ghz-en bekérne 1kw-ot is . Avx offset -5, -10 (2,512)
Nem hinném hogy 125w mást jelentene mint az alap 3-4ghz körüli értéket.[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz MasterDeeJay #14 üzenetére
avx 512 -t nem kell megnézni, a kismagok nemtudják, ezért a 13-14 genben nincs.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
JohnyX
junior tag
Az alaplapomhoz B760M DS3H AX (DDR 5) a héten jött ki ez béta BIOS (Apr 23, 2024 )
"5. Add Turbo Power Limits : Intel BaseLine support for 13th/14th GEN K-SKU CPU"Jelenleg i5-12600KF van benne, de ha 13th/14th GEN-es lenne benne akkor is 2x meggondolnám, ha nincs vele gond a Béta BIOS telepítését.
[OFF] Valaki tudja a CPU-ban levő GNA-t milyen értelmes célra lehet használni? [/OFF]
[ Szerkesztve ]
-
addikt
OK tehát jól értem a cikket, hogy a frissítés letöltése nem írja felül a jelenlegi beállításokat?
Tegnap frissítettem amúgy, szóval én is jól időzíítem a kommentelést
bekapcsoláskor előtte a frász jött rám ugyanis világos szürkés volt a monitorom és csíkozott (tudom az monitor vagy GPU), lenyomtam az elérhető frissítést a Gigabyte Control Center-ből vagy miből, + volt egy db Win frissítés és restart után minden újra fasza volt, de a szívem kihagyott egy ütemet.https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
D55
aktív tag
Gigánál eddig is volt az "Intel PQR" nevű preset, mi a különbség ahhoz képest most ennél az új "baseline" profilnál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS P8Z68-V LE Alaplap + i7-3770K proci + Cooler Mater Hyper 212+16gb ddr3 1600mhz memória eladó!
- ASUS ROG STRIX Z790-F GAMING WIFI II Garancia 2027 04 -ig :)
- G.SKILL Trident Z5 RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz F5-6000J3040G32GX2-TZ5RK -
- 12gb ddr4 ram olcsón !
- Kingston HyperX / FURY Impact 1x16GB DDR4 2666MHz / 2933Mhz / 3200Mhz ramok +1x8GB DDR4 2666Mhz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen