Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Impala1967

    újonc

    Sziasztok!

    Alapvetően a milyen asztali PC-t vegyek szekcióba küldtem alábbi kérdéseimet, de mivel a kiindulópont mindenképp a procikhoz köthető, engedelmetekkel ide is bemásolom, hátha!

    Nagy nagy dilemmában vagyok, ezért fordulok hozzátok, hátha ti kicsit tudjátok árnyalni a képet és segíteni nekem a döntésben. Előre is ezer bocsánat, de kicsit hosszú leszek. A helyzet sokakéhoz hasonló, én is számítógép összeállítását tervezem, a vásárlás dátuma minél előbb aktuális volna.

    Alapvetően 4K játékra keresek megfelelő konfigurációt, perifériák adottak, monitor szintén , maga a gép kell a belevalókkal. A fő prioritás tehát a gaming, esetleg időnként videóvágás is szóba jöhet, de nem lényeges szempont, persze nem is hátrány, ha erre a célra is alkalmas lesz a masina.

    A keret nagyjából 700.000 - 1 millió forint között mozog, rendkívül indokolt esetben mehetek még egy icipicit feljebb is, de nem bánom azt sem, ha tudok ezen-azon spórolni. Mivel egy tisztességes használt autó áráról beszélünk, nyilván a fő célom, hogy a lehető leginkább időtálló összeállítást vegyem meg és épp ez az, ami a legnagyobb fejtörést okozza. Sajnos a jelenlegi kaotikus állapotok sem segítenek a megfontolt döntéshozatalban.

    A videokártya nem kérdés, valamelyik 1080TI lesz a befutó, ez a legkevésbé sürgős, ha a bányász-láz csökken, mindenképpen beszerzek egyet, talán Asus Strix x299e , talán MSI Gaming X, de ez majd elválik.

    A lényeg a processzor és persze az alaplap, sajnos ez az a szegmens, amelyben nem igazán, vagyis valójában egyáltalán nem tudok elhatározásra jutni. Eddig mindig Inteles gépem volt, az AMD nálam szoba sem jöhetett soha, mindig egyfajta negatív kontextusba helyezte a tudatom és a tudatalattim is. Ugyanakkor az elmúlt időszak kaotikus változásai kibillentettek a megszokott lelkivilágomból és a Ryzen sikere, valamint a hamarosan debütáló Threadripperek körüli hírek és előzetes specifikációk mégjobban gondolkodóba ejtettek. Eredetileg úgy terveztem, hogy az új i7 7820X, vagy a core i9 7900X köré építkezek, de megmondom őszintén, már egyáltalán nem tudom, mibe érdemes ilyen tetemes pénzösszeget beleölni.

    Rengeteget olvasni arról, hogy habár ma még a 4 mag, 8 szál mondjuk egy 7700K képviseletében teljesen elegendő, bőven ideális a játékoknál, de előreláthatólag a közeljövőben a többmagos procik nem csak előnybe kerülnek, de kifejezetten ilyen specifikációkra készülnek majd a komolyabb címek, sőt, ha nem tévedek, már most is van egy-két alkotás, amiből tudnak profitálni a sokmagos erőművek. Így vélhetőleg érdemes lehet ilyen platformon elindulni, de vajon melyiken?

    A jelenleg is piacon lévő Ryzen-ek kapcsán a memóriakezelési problémák aggasztanak elsősorban, illetve az, hogy nem vagyok tisztában vele, van-e olyan köztük, amely ki tudja hajtani az aktuális csúcskártyát, illetve a jövőben érkező utódjait és ez mit jelent kőkemény fps számok terén.

    A Threadripperek ugye még meg sem jelentek, ezért releváns tapasztalatokat sem lehet róluk felkutatni, az viszont biztos, hogy az előzetes leírások több, mint bizalomgerjesztőek, de ennek ellenére... Zsákbamacska. Ráadásul ugye AMD... Nem, semmi bajom a vörösökkel (politika off), de mégis... Korábban rosszabb support, lényegesen kebesebb update jellemezte őket. Persze, ha valaki meg tud győzni, hogy felesleges az aggodalmam, nyitott vagyok a platformváltásra. No meg az is mellettük szólhat, hogy az intellel szemben az árpolitikájuk is barátságosabb.

    És akkor az intel és az új új HEDT. Az árképzés nem egyszerű, jönnek a negatív hirmorzsák; forrasztás, ?rossz? tuning potenciál, későbbi kompatibilitási problémák és sorolhatnánk. És akkor itt értünk vissz a kiindulóponthoz, vagyis döntés nincs, gép szintén nincs és ha igy marad, nem is lesz, mert annyit töröm a fejem, hogy végül begőzölök és visszatérek a konzolokhoz, 10-ed annyi pénzért, veszek egy olcsó laptopot és az igényeimből jócskán lejjebb adok.

    A lényeg, ha valaki ebben az áldatlan állapotban tud nekem tanácsot adni, mitévő legyek, átvágja ezt a gordiuszi csomót, a hálám fogja üldözni a sírig. Ugy terveztem, hogy ha már ennyi pénzt elherdálok, akkor a kártyát leszámítva, amelyet 1-2 évente cserélni fogok, nem szeretnék költeni a gépre legalább 4-5 éven át, vagyis a lap, proci, ramok, a táp és az SSD meghajtók legalább ennyi ideig ki kellene, hogy szolgáljanak.

    Amik szimpatikusak számomra, az Nzxt Source 340 Elite ház, G-Sklill Trident Z RAM-ok valamelyike, Samsung 960 SSD, és az NZXT Kraken X52 hűtés (amit hónapok óta sehol sem látok).

    Ha valaki tud nekem az elején megjelölt keretek között jó, jobb, vagy legjobb összeállítást ajánlani, hálás köszönettel veszem, aki pedig képes döntésre ösztönözni, amely a mostani hezitálásomat elsöpri, vendégem néhány jó pofa sörre.

    Előre is hála és köszönet!

Új hozzászólás Aktív témák