Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PociAti

    senior tag

    válasz Kr0y #16495 üzenetére

    Ez a tervezett tönkremenetel, ahol a kulcs kifejezés a "beépített technikai időkorlát" aminek eredményeként egy új berendezést kell venni. Ez a tervezett tönkremenetel. Pár kirívó eset*, nem tömegjelenség.
    Azért mert az időkorlátot történetesen számlálóval oldják meg, a számláló önmagában nem ellenség. Vannak mérhetetlen, vagy rendkívül gazdaságtalan módon mérhető jelenségek. Pl. mennyire költséges szenzorokkal lehetne biztosan megoldani a festékgyűjtő szivacs telítettségét? Nem egyszerűbb erre használat alapú tapasztalaton alapuló számlálót bevezetni?
    A lézernyomtatón belül is van egy csomó olyan egység, amely állapotának műszaki vizsgálata eszméletlen bonyolult lenne, ezért használnak számlálót.
    A számláló gyakran nagyobb probléma előrejelzésére szolgál (tinta túlfolyás), vagy minőségromlással járó presztízsveszteség elkerülésére (beégetőmű cseréje).

    Nyomtatóknál a pár kirívó eset, amikor a multifunkciós nyomtatónál a szkenner nem működött kifogyott festék esetén. Ez elég komoly visszhangot kapott.

    Viszont ilyen problémák jellemzően rendkívül rövid életciklusra tervezett nyomtatók jellemzői. Azoké a 10-20.000 Ft körüli nyomtatóké, amiben duplex egység is van. Azért tudnak bele duplex egységet beletenni, mert a nyomtatókat csak pár ezer oldalra tervezik. És itt jön a lényeg, hogy ez a tulajdonsága már értékesítés pillanatában is publikus információ. 1 éves garancia, mellé alacsony havi terhelhetőség párosul.

    A gyors életciklus sem teljesen ördögtől való. Az iPhone első generációja 2007-ben jelent meg, és bár pont az Apple termékei a legtartósabbak, az újítások sora a készülékek lecserélésének felgyorsulását hozta magával. Hosszasan lehetne sorolni a csúcskészülékek fantasztikus képességeit, de ha megmaradtunk volna a hagyományos, hosszú életciklusú termékeknél, akkor kb. a 2015-ös iPhone 6 és kortársai számítanának most csúcskészüléknek. Nem lenne tragédia az sem, de azért legyünk tisztában az érem mindkét oldalával.

Új hozzászólás Aktív témák