Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz freelanced #59648 üzenetére

    Nem tudom neked milyened van vagy meddig mentél el ebben a dologban
    Többször és túl messzire, és várhatóan ma délután ásom tovább a gödröd. De én úgy vagyok vele, ha megtehetem, akkor miért ne tegyem, de ez én vagyok és kétlem, hogy ez lenne a bölcs döntés. Akárhogyan is döntesz, a saját lehetőségeidet mérlegelve vágj bele, mert drága dolgokról van szó.

    Most ezt csak úgy fél füllel hallottam de van valami Happy Hacking Keyboard ami magyar fejlesztés nem?
    Van a HHKB, mint billentyűzet kapacitív kapcsolókkal, amelyet a rajongói imádnak, míg mások túlárazottnak tartanak.

    Van a HHKB, mint kiosztás, amelyet a HHKB billentyűzet ihletett, azaz ANSI Enter, felette Backspace, a Backspace helyén két billentyű, 7u Space és a két szélső billentyű hiányzik.

    És van az UHK, amire te gondoltál.

    Egyébként esetleg arról tudsz írni, hogy érdemes-e rendes méretű billentyűzetet nézni?
    Igen és nem. Teljesen emberfüggő, hogy kinek milyen kiosztás a kényelmes, van, aki ragaszkodik minden billentyűhöz, van, aki a minimális kézmozgást helyez előnybe. És akkor mivel ez szubjektív, ezt a következő bekezdésekben minden mondat elé tessék odaképzelni a szerintem szót, mert nem kinyilatkoztatást teszek, hanem a véleményemet írom le, amely biztosan eltér másokétól.

    A 100%-os kiosztásnak van értelme, azonban a jobb kézre eléggé sok munkát helyez, mégis úgy kezelem ezt, mint egy szükséges, de vállalható rosszat.

    A TKL szerintem egy nem jó kiosztás. Azt állítja, hogy nagyobb területet ad az egérnek (ami igaz is), de ezt nem jól teszi. A jobb kezed továbbra is nagy távolságokat mozog a billentyűzet jobb oldala, a kurzorok és az egér között, valamint feláldoz olyan billentyűket, mint a Num+, Num- és Num*, amelyekre szános alkalmazásban épül hotkey, de a legtöbb TKL-re nem kerülnek rá ezek az Fn rétegre (pontosítva még egyet sem láttam, saját firmware-ben persze feltettem).

    A TKL-nél sokkal jobb kiosztás szerintem a compact 1800 és mini 1800 (nem próbáltam még, egy group buy-ra várok, és azután fogom, tapasztalatok alapján sejtem, hogy jó lesz). Csak 1 billentyűnyivel szélesebb, mint a TKL, cserébe megmarad a numpad, ha sok számot kell bevinni, a kurzorok közelebb esnek a betűkhöz, így a jobb kezed kevesebbet mozog, az egér elengedése nélkül tudsz Entert nyomni, és a kurzorok feletti hatos blokk is megmarad.

    Szintén a TKL-nél sokkal jobb kiosztás a 65%-os, ahol még több hely marad az egérnek vagy ha kell a numpad, akkor a southpaw 65%.

    Azonban minél inkább mész lefelé méretben, annál inkább az kell, hogy a billentyűzet idomuljon hozzád, és ne te a billentyűzethez, szerintem a 75%-os méret ez a határ, alatta nem vennék olyat, aminél nincsen 100%-ban konfigurálható firmware.

    Én 60%-os kiosztáson kiválóan elvagyok két feltétellel: programozható firmware és a jobb Shift osztott legyen, mint itt, ahol az extra gombra Fn kerül (és alsó sorból is jobban kedvelem a képen lévő 7u Space-es kiosztást, de ez nem dealbreaker).

    60% alatt el vagyok veszve, próbáltam 40%-ost , és hetek alatt sem bírtam megszokni, ahogyan az ortolineáris kaland is sikertelenül végződött (XD75, Preonic), ezután a split ortolineáris kalandba pedig bele sem fogtam, hanem eladtam a meg sem épített billentyűzetet.

    Ellenben a split jó dolog hagyományos kiosztással, most egy ergo TKL-en gépelek, és imádom.

    Szóval a kiosztás emberfüggő, és hiába gondolod azt, hogy X dolog működni fog nálad, nem biztos, ahogyan az ellenkezője is.

    Szerinted az hogy többet ér majd használtan igaz lesz a jövőre nézve is vagy inkább csak a mostani helyzet miatt van ez így? Ha vissza is esne általában árában megy el vagy azért bőven veszít abból?
    Ezt senki sem tudja. Amúgy is erőteljesen növekedett az érdeklődés a customok iránt, erre a covid még ráerősített, így most minden felborult és keresleti piac van. Tavaly ősszel egy hónapig vakarózhattál, hogy kell-e neked ai03 60%-os Polarisa, amiből végül 1000 feletti rendelés jött össze (ami szám akkoriban csodaszámba ment). Múlt héten rajtolt ai03 65%-os Vegája (ami lényegében a Polaris áttervezése a nagyobb kiosztásra), az 1000 darabos készlet kevesebb, mint 1 perc alatt ment el.

    Szóval ilyen túlfűtött piac mellett nehéz jósolni, de ahogyan a robbanás előtt is bukás nélkül tudtál kiszállni elismert tervezők modelljeiből, ez valószínűleg hosszútávon is megmarad. Idén három billentyűzetet adtam el olyan áron, hogy ne bukjak (azaz bekerülési költség + PP sarc + szállítási díj), ezeknél 3 óra, 22 óra és 45 perc telt el a hirdetés felrakása (adott Discord szerver) és a Paypal fizetés között.

    Az építés ezek alapján akkor azért bőven az 500 dollár és afeletti kategória.
    Olcsóban is lehet mérettől és megcélzott szinttől függ, a becslésem úgy a dolgok közepére lőtt a ház-plate-nyák hármas terén. 200 dollárból már jó 60%-os lehet építeni fémházzal KBDfans oldaláról, csak ezeknek a piacképessége sokkal alacsonyabb, ha az eladás is a gondolataid között van.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák