Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 7

    addikt

    válasz bencze #12775 üzenetére

    Eredendoen a QWERTY is angolra lett tervezve, es a QWERTZ alapjaiban megegyezik vele. :)

    Programozasra barmelyik olyan kiosztas jo, ahol vagy nincsenek ekezetes karakterek, vagy el vannak rejtve valamilyen billentyukombinacio moge. Ott ugyis az a lenyeg, hogy minel tobb specialis karakter lehessen elerheto minel konnyebben. :)
    Az, hogy mit szokott meg az ember, ilyen szempontbol masodlagos.

    Nekem a Colemak azert erdekesebb egy fokkal a Dvoraknal, mert egyreszt jobb tetszik a Backspace elhelyezese, masreszt alapertelmezetten is ismer ekezetes karaktereket, harmadreszt szempont volt, hogy a surun hasznalt shortcutok (ctrl+c, ctrl+v, ctrl+z, ctrl+x, ctrl+a) ugyanott legyenek, mint a standardnek tekintett QWERTY-nel.

    Ugyanakkor a Dvorak mellett szol, hogy a betuk elosztasa szimpatikusabb (egy helyen vannak a maganhangzok), es ha a magam altal megszerkesztett kiosztast hasznalom, akkor az ekezetes karaktereket is ugyanugy be tudom zsufolni a bal oldalra.

    Osszessegeben mindaddig, amig nem lesz szuksegem arra, hogy ekezetes karaktereket irjak a munkahelyemen, nem igazan fogom erezni a Dvorak hatranyat. Persze ha a Colemak alapertelmezetten elerheto lesz majd a Windowsokon is, akkor minden bizonnyal nekiveselkedem annak is, aztan majd fene tudja, hogyan tovabb. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák