- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mini-ITX
- Milyen SSD-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bluyoo
nagyúr
válasz oszkarfincs #67450 üzenetére
Egyértelműen az Intel.
(#67448) Vadasz1
Szerintem nem, és teljesen felesleges is lenne. Miért akarsz váltani?Bazinga!
-
BorsóKorsodi
tag
Sziasztók
Vga: Gb R9 270
cpu: i5 4460
Alaplapot készülök venni. H97-est szeretnék abból a legolcsobbat(nem használt, méret nem számít), ott akadtam el hogy kell a hűtés a lapnak, vagy jó a sima passzív, illetve hogy milyen ventilátor foglaltok kellenek(pmw, 3pin ) ?Ryzen 5600//TUF gaming B550M WIFI II//NITRO RX 580 4GB// G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz//Samsung 980 1TB M.2 PCIe//RM550X 550W 80 Plus// LG 27MP59G-P
-
BorsóKorsodi
tag
válasz BorsóKorsodi #67454 üzenetére
Kihagytam h csak játszanék, és semmi tuning.
Ryzen 5600//TUF gaming B550M WIFI II//NITRO RX 580 4GB// G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz//Samsung 980 1TB M.2 PCIe//RM550X 550W 80 Plus// LG 27MP59G-P
-
bluyoo
nagyúr
válasz BorsóKorsodi #67454 üzenetére
Elvileg a legolcsóbb, legcsövesebb lappal is gond nélkül működik. A venticsatlakozót meg természetesen a ventilátorod szabja meg.
(#67458) Criminal017
Ez: "érdemes CPU-hoz alaplapot venni?"
Komoly kérdés?
De semmi értelme a hardvereket külön vásárolni. Egyiket sem tudod a másik nélkül használni, csak a gari telik és elesel az elállás jogától is.[ Szerkesztve ]
Bazinga!
-
Maala
csendes tag
Sziasztok!
Úgy alakult, hogy gépösszeállítás elején sikerült szert tennem olcsón egy új 4690K-ra. Milyen alaplapot ajánlanátok hozzá, azt észben tartva, hogy nem fogok extrém tuningolásba fogni, de azért egy stabil rendszert szeretnék magamnak?
Z97X Fat. Killerre gondoltam első körben.
Köszi,
M. -
Tibroo
aktív tag
Szia!
Szerintem jóra gondoltál,talán az egyik a legjobbak között,ár-érték tekintetében.
Vedd meg nyugodtan,nem fogsz benne csalódni.
AsRock Fatal1ty Z97X Killer Intel Socket 1150 ATX, 4 x DDR3 DIMM, 6 x SATA3, 6 x USB 3.0, DVI, HDMI, VGA[ Szerkesztve ]
Mindent meg lehet oldani,csak igazán kell akarni.......!!!!
-
AMD_ok
őstag
-
Tibroo
aktív tag
válasz BorsóKorsodi #67455 üzenetére
Hali!
A legolcsóbb ebben a kategóriában (H97), talán ezek lennének.:
ASRock H97 Anniversary,vagy Asrock H97M.(Mikro ATX)
Mindkettőre 5db ventit tudsz csatlakoztatni,2db 4pinest és 3db 3pinest.
A lapok nem igényelnek különösebb extra hűtést tuningolás nélkül!
Nem írtad ,MATX vagy ATX-est szeretnél?[ Szerkesztve ]
Mindent meg lehet oldani,csak igazán kell akarni.......!!!!
-
Sokimm
senior tag
Egy nagyon butuska kérdésem lenne: Mért van az, hogy ugyanolyan chipsettel rendlelkező, azonos márkán belül is, egyik lapon több (nagyobb) borda van, mint a másikon?
H97M-DH3 vs
H97M-HD3
A DH3 mért kapott plusz hűtőt? Jobban melegszik mint a másik? Vagy jobban tuningolható, és erre "előrelátás miatt tettek" plusz hűtőt? Tehát ha nem tuningolok, akkor hűvösebb lenne, mint a "kis hűtős"?Vagy pl az MSI lapjain mért van néhol kisebb hűtő? (azonos chipsettel)
A furcsa logikám az, hogy minél nagyobb a hűtő, annál több áramot alakít át hővé, ergo amin kicsi a hűtő, "okosabban van kitalálva". Tudom, fura lehet, de egy MSI H87M-E35 lap kisebb chippel van legyártva (és a "nagytesója (H97m-E35)" is kicsi hűtős), és 30 fok körül mozog a hőmérséklete... (a h87m-e35 ös lapom volt, azért tudom). Szóval a hűtőborda mérete miatt van ez a kérdés bennem, hogy attól hogy nagyobb, több energiát "fűt el", mint a kis bordás lapok?Nyugodtan oktassatok ki, ezek "filozófiai" gondolatok bennem, tegyetek helyre!
Mert alaplapot szeretnék venni, a 1150-es i3-4150-m hoz, de a fogyasztás, hőtermelés miatt parázok. -
Maala
csendes tag
válasz Tibroo #67461 üzenetére
Igen, kicsit borsos az ára, esetleg még sima Z97 Fat. Killeren gondolkodtam, ahogy néztem, csak a Proci foglalatának a minőségében, és pár PCI -> PCIe cserében van különbség köztük.
Arról vélemény? Sokat számít ez a kevés(nek tűnő) különbség, mert árban egy 10-est jelent kb.
-
bluyoo
nagyúr
válasz Sokimm #67464 üzenetére
A hűtő semmiféle áramot nem alakít hővé.
A hűtőborda azért van hogy az általa hűtött alkatrész hőleadó felületét növelje. Minél nagyobb a felület, és jobb a hűtendő alkatrész és a borda közötti hőátadás annál kevésbé melegszik az adott alkatrész.
Szóval minél nagyobb a borda felülete annál jobb. A kisebbek egy okból vannak hogy olcsóbbak legyenek az adott hardverek, ugyan ezért vannak a csupasz tápkörű lapok.
Nincs akkora terhelés, az alkatrész hőtűrésén belül van (ha minden klappol), nem tesznek rá bordázatot, máris olcsóbb a gyártása ....Bazinga!
-
Teaway
veterán
-
mrszitya
senior tag
Melyiket szerintetek:
1. MSI B85I Gaming
2. MSI H87I AC
3. MSI H97I ACIgazából azért az MSI-k, mert van rajtuk mosfet hűtőborda. Ámbár meggyőzhettek esetleg róla, hogy számomra ez "felesleges" lesz, mivel NEM fogok tuningolni.
A ház már megvan, szóval mindenképp mini-ITX lap jöhet csak szóba (egy igazi "miniatűr" házikó, a Zalman M1 )
CPU először Pentium lenne, később i5. Videó integrált, majd idővel GTX 770, 780 vagy vmely frissebb Nvidia.
(Memória tervek szerint 2x4GB Crucial 1600MHz CL9 vagy CL8). -
Sokimm
senior tag
válasz bluyoo #67467 üzenetére
A bevitt konstans energiamennyiséget (ugyan olyan chipset-ű lapok esetében, ahogy linkeltem), az egyik lap több hűtővel képes "üzemi hőmérsékleten" tartani, a másik meg kisebbel is? A hűtő növelés a tuning esetén logikus, de AZONOS teljesítmény esetén már nem az. Tehát a kérdésem még mindig "feldobott labda", mert az, ha nagyobb hűtő van valamin, számomra rosszat jelent. Különben csak "szebbet tennének" a gamer lapokra (máshogy bordázódna, festenék, formát változtatnának, de azonos alumínium hőleadó képességgel, és anyagmennyiség felhasználásával), ha a marketinggel jobb árat lehetne kifacsarni a vevőből, de az üzleti életben nem fizetnek feleslegesen a nagyobb hűtőért, azonos teljesítmény mellett, hacsak nem valami oka van ennek. De erre nem találtam neten még semmit. Ugye az, ha nagyobb, talán az epénisz területén fontos, mert egy "milyen konfigom van" fotókon szebb egy nagyobb hűtős, de funkcionálisan még mindig nincs ok a nagyobb (drágább, több anyagfelhasználás) hűtőnek! Ettől függetlenül, kérlek nézd el nekem az értetlenségem, és köszönöm a válaszod!
Vagy ha egy alaplapra feltesznek egy szép plusz nagy hűtőt, aminek az ára 300 forint, (1-2 euró), de a alaplap értékesítési ára +10.000 forint, (~30 euró), akkor már értem a helyzetet! -
Tomi229
tag
Sziasztok!
Milyen alaplapot ajánlotok nekem? Árban 35e-ig érdekelne a következő igényekkel:
Processzor egy Intel 4690k lenne 1150-es foglalattal. Játszanék is rajta ezért egy Gigabyte gtx 760-as kártyát fogok belerakni. Van 2 db 4 érintkezős ventillátorom amikhez kellene a foglalat. Bios állítási lehetőségek is fontosak. Szóval melyiket vegyem? Előre is köszi a válaszokat. -
bluyoo
nagyúr
válasz sixpak #67472 üzenetére
Mert nem is egy rossz deszka! Főleg olcsóbban mint a kis tesó!
Viszont látva, hogy rágörcsöltél erre az UEFI frissítésre, egyes Asus lapoknak van egy USB BIOS Flashback nevű funkció amivel CPU, RAM nélkül is tudod frissíteni az UEFI-t.(#67475) Sokimm
Alapból ugyan az a chipset is lehet más terhelés alatt.
De a felhozott két MSI deszka chipset-jei, szinte megegyeznek, mint ahogy a bordázatuk is ugyan az. A "nagytesóság" abban kimerül, hogy pár hónappal frissebb a H97-es chipset. Mindkettő olcsósított deszka, drágább chipset-el mint a H81, B85.
A tápkörnél is egyértelmű, hogy a tuningrendszereknél van inkább haszna. Viszont az bizonyos nem rosszabb egy alkatrésznek ha nem XC°-on izzik, hanem jóval alacsonyabb hőfok mellett üzemel.
Persze a szép bordáknak nem csak kifejezetten a hűtés a funkciójuk (itt főleg a chipset-hűtésre logóznak a gyártók), hanem a vásárló meggyőzése is.
Ugye másképpen hasonló hűtésű lenne mint a Z97-WS-nél, sima, nagy felületű hőcsöves bordázat semmi csicsa ....
"Tehát a kérdésem még mindig "feldobott labda", mert az, ha nagyobb hűtő van valamin, számomra rosszat jelent." Ez tényleg kérdés?
Maradjunk annyiban, hogy jóval több hasonló, olcsó deszka kerül kukába, mint olyan amiből nem spórolták ki az anyagot. Epénisz ide vagy oda. Valahogy engem is a hasonló szűk költségvetésű gépekhez hívnak, hogy ez meg ez nem működik rendesen .... De, hogy kinek mi a mérce, az nem rám tartozik.
Viszont a két H97/H87 -es deszka, pont az értelmetlen kategória, drága chipset, megnyirbált lap ...
Azért hozzáteszem az I3 meg a fogyasztásától/melegedésétől nem nagyon kell tartanod.[ Szerkesztve ]
Bazinga!
-
Sokimm
senior tag
válasz bluyoo #67477 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy jóval több "olcsó" lapot adnak el, mint amiből "nem spórolták ki az anyagot". Pont ezért többnél mutatkozik hiba, mint a "gamer" lapoknál, amikből jóval kevesebb fogy.
Az, hogy kinek mi a mérce, jól mondod... és hogy mi értelmetlen kategória, az megint "nem rám tartozik".Gigabyte GA-H97M-HD3 (rev. 1.0)
Gigabyte GA-H97M-D3H (rev. 1.0)
Azonos gyártó, azonos chipset... a hűtő már más. Az msi 87 vs 97 példát felejtsd el.
Az meg, hogy ugyan az a chipset két külön lapban (és azonos egyéb hardverekkel) másképp mocorog, már megint érdekes dolog...
Viszont a nagyobb bordás gigabyte lap még olcsóbb is, mint a "kicsi". Szóval a drágább eladási felvetésem kizárva.[ Szerkesztve ]
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Nemrég írtátok hogy Z77-es lappal pl. egy i5 3470-es procinál minden magra be lehet lőni a turbo órajelet.
A kérdésem az lenne hogy ez pl egy i5 2500-as procinál és megoldható? És ha igen, csak Z77-es lappal?
Más chipsettel nem kivitelezhető?Végül egy utsó kérdés: egy i5 2500 sokkal gyengébb mint az újabb i5-ös procik? Gondolom amúgy a thuban magos X6-nál bármelyik jobb
Köszi előre is
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
lotTóni
tag
Üdv!
Kis kollégám 2500k prockója alá ezt az alaplapot néztem ki. Kérésének,miszerint "megrángatjuk kicsit" szeretnék eleget tenni.
A "nagytesóját" megtaláltam az ajánlott deszkák között,viszont már nem nagyon kapni.
Kérdésem az lenne : Ti mennyire ajánlanátok egy szoftos tuningra. Azt már látom,hogy cuppannia kell egy 80 millis ventinek a fetek fölé,ha jót akarunk.
Esetleg ebben az ársávban valami ötlet?
Előre is köszönöm a válaszokat!....two beer or not to be....
-
lotTóni
tag
válasz Picturemaker #67481 üzenetére
Rálestem és valóban igazad lehet.
Ám anno volt egy 990fx extreme 3 a birtokomban ami fix feszekkel operált,az istennek sem sikerült normálisan belőni,igaz ofset-el igen.
Itt is fenn áll vaj'h ez?[ Szerkesztve ]
....two beer or not to be....
-
bluyoo
nagyúr
válasz Sokimm #67478 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy nem egy világméretű statisztikát közöltem, hanem saját tapasztalatot. Így esetemben tökmindegy hány db. olcsó deszkát adnak el.
Amúgy az érvelésed helytálló lenne anno én is hangoztattam, pl. az ASRock deszkák védelmében.
A másik, hogy nem kell "gamer"-nek lennie, hogy komolyabb lap legyen. Csak éppen a keresletre reagálva a legtöbb jó deszka, már megkapja ezt a számomra idegesítő idióta neveket és reklámot ...
Azért ez a topic azért van, hogy a hasonló "jó lapokat" ne ajánljuk, hanem helyette más, pl. ugyan abban az árban kapható jobb deszkát. Így ez kicsit az itt válaszadókra igenis tartozik.
Sajnos jelenleg az árak elég kuszák, sok esetben a jobb deszkák olcsóbbak (régi áron kaphatók), egy üzlet alapján nem lehet normális összeesküvés-elméleteket felállítani.
A két felhozott Giga deszka chipset-hűtőjének felülete valószínűleg majdcsak ugyan az ... Viszont a két lap között, talán ez a legérdektelenebb különbség.(#67474) mrszitya
Nem tudom melyik üzletben nézted őket, de nemrég egy kérdezőnek átbogarásztunk egty üzletet, és az MSI Z97I AC jóval olcsóbb volt (~30K) mint a felsorolt lapok ... Bár tuningdeszka de hát olcsóbb ...Bazinga!
-
bluyoo
nagyúr
válasz LLKobe #67479 üzenetére
Szia!
Minden (LGA1155-ös foglalatba passzoló) I5, I7-es CPU-t tudod tuningolni.
P67, Z68, Z77-es chipset-el rendelkező deszkákkal.
Természetesen gyengébb mint a mostani I5-ös CPU-k, de a legtöbb igényt, a mai napig kiszolgálják.
Pl. (bár nem általános felhasználás mellett, csak viszonyításképpen)
i5-2500, i5-4590.
Pl. nekem egy I5-2310-es van alulfeszelve és így tuningolva. A GTX660Ti-m mellé tökéletes (legtöbb esetben alapórajelen is).(#67480) lotTóni
Újonnan mára elég kevés deszka maradt, és sajnos azok is drágán (most meg főleg). Érdemes lehet azt aprón körülnézni.[ Szerkesztve ]
Bazinga!
-
mrszitya
senior tag
-
bluyoo
nagyúr
válasz mrszitya #67486 üzenetére
Én is hűtéssel ellátott deszkát választanék.
Bár ahogy írtad, akkora terhelést azért nem kap, főleg egy Pentiummal.
Viszont mITX, és gondolom nem egy ATX-es kuckóba szánod. Na meg GTX780 szintű dVGA-kat emlegetsz, így a "Z"-s deszka, és a "K"-s CPU sem túlzás (sőt).Bazinga!
-
lotTóni
tag
-
dolbyman
tag
Sziasztok!
Kellene nekem egy jó kis alaplap ezekhez.
Athlon II X4 740
Sapphire R9 270
2*4gb Corsair Vengeance 1866Mhz.Tudnátok ajánlani valamit. a jelenlegi (Asrock Fm2a75m-HD+) tönkrement, így gariban cserélik. Viszont ez már nem tetszik. Valami másikat szeretnék, ami atom biztos, stabil.... Esetleg ha van ATX méretű azok nekem jobban bejönnek...
Tuning, egyebek nem lesznek, gyerek játszik a gépen leginkább....
A keret kb. egy 20-asHa szükséges még valami adat szóljatok, és megírom.
Előre is köszönöm.
Üdv mindenkinek.
Bandi
-
Gaberking
senior tag
Sziasztok!
i7 - 4790K processzorhoz, tuning, játék céljára, melyik a jobb alaplap?
1. Asus Z97-DELUXE
2. Asus MAXIMUS VII HEROKöszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
-
enginev3.0
félisten
H81-HD3 mennyire lenne jó választás i5 4440 és R9 270x mellé? Azt lehet kapni itthon nálunk boltba, de elég vérszegény lap, mi lenne a következő kicsit nagyobb lépés, de még azért 30k alatt, 25k felé közelítve
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
Gaberking
senior tag
válasz Gaberking #67496 üzenetére
Lett egy 3. lap is
MSI z97-mpower.a három lap közül, melyik a legjobb?
-
Picturemaker
őstag
válasz enginev3.0 #67497 üzenetére
Ez 20 körül van: GIGABYTE GA-B85M-D3H
A számítógép rendkívül alkalmas olyan feladatok megoldására, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Öregszem
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Autós topik
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- ASUS ROG Maximus Z790 Gaming + INTEL 14700 KF
- Kingston HyperX FURY 16GB (4x4GB) DDR3 1866MHz HX318C10FB/4 Memoria!
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- ASUS MAXIMUS VII HERO Alaplap - INGYEN POSTA!
- Újszerű - ASUS Prime B360M-A LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Home BIOSba integrált termékkulcs
- GOODRAM DDR4 4GB 2400MHz (GR2400D464L17S/4G)
- 16GB 2666MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Predator CL13 (HX426C13PB3/16) eladó
- LAPTOP Memóriák 2GB 1GB 512MB 256MB DDR3 DDR2 DDR
- Kingston HyperX FURY 2x8Gb DDR3 1600Mhz CL10
- Eladó Félkonfig! I5-10600k, Asus Tuf Gaming B560M-Plus Wifi, Kingston Fury Beast 2x8gb 3200Mhz!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest