- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Motaba78
addikt
itt én arra gondoltam hogy BE cpunál felesleges a "FSB"-t emelni mivel szorzózármentes és ott elég a szorzót megemelni, míg szorzózáras cpunál csak az "fsb" tudod emelni a szorzót nem.
Ellenben pl az intel e8400 Cpuval ahol gyárilag változhat 7 és 9 között a szorzó a gyári 333 FSB mellett a c1est biosban való beállítása mellett (2000-3000Mhz) terheléstől függően.
Itt pl tudod te is megadni a szorzót manuálisan ahol esetleg a lap korlátozó tényező, mert nem tud annyi fsb-t a lap pl tuningos lapnál 9*450=4,05Ghz kevésbé tuningos lap esetén 9*400 3,6Ghz
"Az első Athlon64 megjelenése óta (~2003) a klasszikus értelemben vett Front Side Bus (FSB) mint olyan megszűnt létezni az AMD-s vonalon. Ezt megelőzően (és az Intel alapú rendszereknél egészen a Core i7-ig bezárólag) az FSB főszerepe a processzor és a memóriavezérlőt is tartalmazó alaplapon található északi-híd (North Bridge vagy NB) összekötése volt. Tehát ha a processzor hozzá akart férni a rendszermemóriához (RAM), akkor ahhoz minden esetben az FSB-->NB-->RAM vonalat kellett megtennie. Ez egy viszonylag hosszú út volt, aminek eredményeképpen jókora idő veszett kárba. A késleltetése magas volt és a sávszélességet is befolyásolta az FSB órajele.
Az AMD a K8 tervezésénél úgy döntött, hogy az x86-os processzorgyártók között elsőként a gyakorlatban is megvalósítja a CPU-ba integrált memóriavezérlőt (IMC). Így gyakorlatilag az addigi alaplapok északi-hídjában található memóriavezérlő átkerült a CPU-t tartalmazó szilícium lapkába. Ezzel egy huszárvágással kiiktatta az FSB-t, aminek eredményeképpen a memória hozzáférés sebessége jelentősen javult. A késleltetés csökkent, a sávszélesség pedig nőtt. Hogy ez tuning szempontjából miért volt jó? Tovább nem kellett az FSB-vel bajlódni, hiszen az a továbbiakban már egyáltalán nem befolyásolta a memória hozzáférés sebességét.
A legalapvetőbb szorzóról már nyilván mindenki hallott, ez pedig nem más, mint a CPU szorzó (CPU Multiplier). Minden processzornak van egy gyárilag meghatározott és (a legtöbb esetben) fixált maximum szorzója, aminek (és a referencia órajel) segítségével létrejön a mag(ok) órajele. Például ez egy 3000MHz-es processzor esetében 15x (15x200MHz=3000MHz). A szorzó felfelé fixált, tehát nem állítható. Ez alól csak a régebbi FX és az újabb Black Edition (BE) processzorok, valamit az Engineering Sample (ES) példányok képeznek kivételt.
A Phenom esetében helyesebben K10 óta a magok és a memóriavezérlő órajelei külön utakon járnak. Ennek elsősorban energiatakarékossági okai vannak, de ez most nem ide tartozik. Az IMC egy teljesen különálló szorzót kapott az aszinkron működés lehetőségének érdekében. Tehát a Phenom processzorok megjelenése óta a CPU szorzójának emelésével csak és kizárólag a CPU-ban található magok órajele (ebbe beletartozik az L2 cache is mivel ez magórajelen üzemel) változik és semmi más.és hogy végül téged idézzelek "Miért AMD-nél nem igy van? nem mert a szorzó fix és csak az fsb-t tudod válzoztatni NEM Black Edition cpunál.
[ Szerkesztve ]
-
Madder
csendes tag
Sziasztok!
Új alaplap, Proci és ram vásárlás előtt állok. Kérdésem az lenne, hogy kinéztem magamnak az ASUS RAMPAGE III Formula alaplapját és lehet-e ezt már ithon is kapni?
Továbbá a következőket néztem még hozzá:
Core I7 940, Corsair TR3X6G1866C9DF, CM V6GT.A rammal sajna egyáltalán nem vagyok biztos pillanatnyilag, mivel az alaplapi fényképeket nézegetve amiket a neten leltem lehet nem férnek el egymás mellett és az Asus oldalán jelenleg ajánlott ramok nincsernek feltüntetve Esetleg tudtok ajánlani ugyan ilyen teljesítnényűeket más gyártótól?
Előre is kösz a válaszokat.
-
V1d0N
csendes tag
Szerintetek melyik lap lenne jobb a GigaByte GA-P43-ES3G vagy a ASUS P5QL/EPU? Tuningolni max kis mértékben akarok.
-
gg72
veterán
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy meghalt a Foxconn P35A-S (P35) alaplapom, és holnap kellene vennem egy újat. Ami fontos, az a stabilitás, nem húznám a procit, ramokat, stb. Nem játszom, csak videóvágásra, kódolásra használom a gépet, meg normál irodai alkalmazásokra.
Jelenleg 4db 1 gigás DDR2 (Super Talent) ram van a gépben, egy ATI HD4670, 3 HDD és 5 optikai meghajtó társasáságában. Ezeket nem akarom lecserélni, vagyis az új alaplapnak kompatibilisnek kell lennie ezekkel. Az oprendszer Win7 64bit.
Az ára 15ezer körül legyen.
Köszönöm előre is![ Szerkesztve ]
-
ricsi99
addikt
P5B-Deluxe-t javasolnák, összes lga775-ös procit megeszi, ramokkal sose voltak inkompaktibilitási problémáim / 8 sata /tonna usb /4 pwm ás sima venti szabályzás /heatpipe hütés.
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
BladeZsolt
csendes tag
Sziasztok
AMD-s gépemhez szeretnél lapot venni, gigabyte-ba gondolkozom elsősorban
ez a kettő lap között gondolkodom:Egyik: Gigabyte GA-880GM-UD2H
Másik: Gigabyte GA-MA785G-UD3H
Melyiket javasoljátok szerintetek ? Én az elsőre hajlom, csak kíváncsi vagyok a véleményetekre..
Üdv
[Go Gunners] Arsenal Fan
-
gg72
veterán
Kösz, ez nagyon szimpatikus!
Néhány kérdés:
- Amennyiben a régi alaplapom is P35 volt, meg ez is az, akkor ha jól tudom, nem kell a rendszert újratelepítenem, ugye?
- Nem igazán tudom, hogy ezen az alaplapon hány sata van. A leírás 6-ot említ, de a specifikációk már csak 4-et, az alaplap fotója alapján valóban 6 van rajta, de ebből kettő aljzatnak más a színe, mint a többinek, vajon más vezérlőhöz tartoznak? Sajnos a használatiját nem tudom letölteni, így ez nem világos eddig.
[link]
- Milyen gyártó ez a J&W, még soha nem hallottam róla, megbízható?[ Szerkesztve ]
-
Motaba78
addikt
válasz BladeZsolt #21218 üzenetére
nem tudjuk mire szeretnéd használni, az egyik matx-es (880) a másik normál atx-es (785)
milyen ramokkal lenne használva ?én személy szerint a kettő közül a 785 deszkát venném, olcsóbb is és több usb van rajt, valamint ugyanaz az int. vga van mindkettőn, illetve több csatoló van rajt.
Mindkettő támogatja a 6 magos cpukat is. -
atti_2010
nagyúr
válasz Motaba78 #21224 üzenetére
Én az Inteles gépről is tettem az AMD-re a Win 7-et ami azért már durva változás és némi malmozgatás után (telepítette az eszközkezelőket) hibátlanul működött.
1.Asrock FM2A88X+ Killer,A10-5800K,Kingston 2x4Gb 2400Mhz,Int X25-V SSD,SF Pro S.F.-450P14XE. 2.MSI-A75A-G55,A8-3870, Kingston 2x2GB2000, MSI R9-270, Zen 400.
-
sagvary
aktív tag
Új Inteles alaplapot és procit esetleg Ram-ot tervezek a gépemben cserélni.
A következő Kb 3 évben ezt használnám mindenre, játékra és konvertálásokra is. Nem szeretnék ez idő alatt ezekkel az alkatrészekkel a beszerelés után foglalkozni. A ház és a táp marad, a video vezérlőt majd késöbb cserélem, ha már nem bírja, a 3 HDD is a régi lesz.
Általánban ki szoktam keresni simán az árak és pár szempont alapján azt hogy mit vegyek.
El szeretnék mozdulni a 775-ös platformról, és jöjjön a DDR3 is.
Valamely konkrét alaplap, proci és Ram párossal van valakinek jó tapasztalata? Ennek hiányában most is ki kell keresnem a boltok ajánlatában tapasztalat ismerete nélkül.
A keret 70 eFt. Nem ragaszkodom proci esetében a bolti beszerzéshez se.[ Szerkesztve ]
"Hadrianus falának felhúzásához 750 milliárd köbméter követ mozgattak meg."
-
Motaba78
addikt
válasz sagvary #21226 üzenetére
Egy ilyen összeállításhoz mit szólnál ?
AMD Athlon II X4 635 2.90Ghz AM3 BOX 25.500 Ft
KINGMAX TinyBGA 2048Mb DDR3 1333Mhz: 2 db 10.763 Ft
GIGABYTE GA-MA770T-UD3 19.380 Ft
Összesen: 66.406 Ft
későbbiekben a konvertálásokhoz 6 magos cput is tehetsz bele.esetleg olcsóbb deszkával de erősebb cpuval ami szorózármentes:
LAP: MSI 770-G45 18k
CPU: AMD Phenom II 955 3.20Ghz AM3 BOX Black Edition 37k
RAM: GEIL Value 4096Mb DDR3 1333Mhz CL9 KIT 22kárak ipon
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
válasz Motaba78 #21228 üzenetére
Ahogy nézem Inteles gépet szeretne de ők meg nemsokára foglalatot váltanak, nem tudom menyire éri meg most cserélni.
1.Asrock FM2A88X+ Killer,A10-5800K,Kingston 2x4Gb 2400Mhz,Int X25-V SSD,SF Pro S.F.-450P14XE. 2.MSI-A75A-G55,A8-3870, Kingston 2x2GB2000, MSI R9-270, Zen 400.
-
Fornax
tag
válasz Motaba78 #21228 üzenetére
Ez az összeállítás mondjuk nekem se lenne rossz. Én speciel 2 dolog miatt nézegettem drágább alaplapot: USB 3.0 és 890GX chipset miatt. USB 3.0 -t nem tudom hogy mikor fogom kihasználni, chipset meg nem tudom hogy kell e a 890GX, mivel jobb mint ez a 770 ami ehhez az MSIhez van. igazából a chipsetes téma jobban érdekelne. tökmindegy hogy 890GX vagy 770?
LG 42LF652V
-
atti_2010
nagyúr
válasz sagvary #21232 üzenetére
Az nem attól függ hogy Inteles vagy AMD-s hanem hogy milyen procihűtőt használsz és milyen VGA-t, valamint a házikó mennyire szellős, a havernak Inteles gép atomhangos volt el is kellett adni de egy jó hűtővel is meg lehet oldani.
-
-
atti_2010
nagyúr
válasz sagvary #21234 üzenetére
Az MSI lappal biztos mert nagyon jó a venti szabályzása, a Gigát nem tudom az enyémnek nagyon ronda.
[ Szerkesztve ]
-
Motaba78
addikt
válasz sagvary #21236 üzenetére
ha tapasztalati konfig lásd adatlapomat.
BE Black edition szorzózármentes a cpu ha tuningolsz csak biosban a szórzót állítod felfelé és semmi mással nem kell foglalkoznod, pl ram visszaosztása vagy ilyesmi.
a 790xt deszka + a 965 cpu csak azért vettem (intelről váltottam) mert 10000Ftba volt a váltás egy asus p5b deluxe + e8400 cpuról.
a hang természetesen mint kolléga mondta amd gép is lehet csendes ha megfelelő hűtővel használják én ajánlom a hyper tx3-at valamint nagytesóját a hyper 212+, de ha még nagyobb hűtési teljesítmény kell akkor mugen2.
gyári hűtőt nem javaslom használni a gyári hőcsöves nekem is a szekrényben van.
[ Szerkesztve ]
-
Motaba78
addikt
válasz Fornax #21231 üzenetére
egy kis ismertető a 890 chipsetről [link]
integrált vga a 890 chipsetben van 770ben nem,
usb3 meg sata 3 csatlakozo úgy vagyok vele ha kelleni fog majd veszek 1000ftért egy pci csatolóst bele a gépbe és ez is le van tudva.én a giga 770T-ud3p lapommal tökéletesen megvagyok elégedve, megy benne a 4 magosítás megy vele a tuning és van bővítőhely benne bőségesen számomra.
a 770 után a "T" arra utal hogy ddr3 memókkal szerelt a lap, ne csak a chipsetet nézd volt aki beleesett és am2+ deszkát vett ddr3 memókkal.a 770 chipset az úgymond alsó kategória, ha a tuning a lényeg akkor 790 chipset alatt ne keresgéld de azok 30+ körül lesznek.
-
Motaba78
addikt
válasz AIR-ka #21239 üzenetére
ASUS-L1N64-SLI-WS B ezt a deszkát pl innen de a majd 100.000 Ft összeg nem kevés érte
egyik asusa többit nem találtam
ASUS Z7S WS
processzorfoglalat: 2 db Socket 771
processzortámogatás: Intel Xeon 5100/5200, Intel Xeon 5300/5400gondolom nem okoz problémát cput szerezni belőle valamint ecc szerverram sem két forint amit találtam
szabad kérdezni miért van szükséged ilyenre ? munkaállomást építenél ?
[ Szerkesztve ]
-
jericho69
tag
Hello!
Szeretnék betenni a gtx295-öm mellé egy 2. kártyát fizikázni, ezért alaplap csere előtt állok. A 2 kiszemelt a p55-gd65 és h55-gd65. MSI szerint, ha a h55-öt választanám, akkor 2db x16-os foglalatom lenne, míg a p55-el csak egy x16 és egy x8. Ezt jól értelmeztem? Tényleg jobban járnék a h55-el ezen a téren?
-
gg72
veterán
Intel P43/ICH10 alaplapok közül melyiket válasszam?
MSI P43T-C51 [link]
ASUS P5QL-EPU [link]
Gigabyte GA-P43-ES3G [link]
Specifikációjuk alapján mindhárom ugyanazt nyújtja, kivéve, hogy az MSI-ben jobb hangkártya van, ill. abban az összes kondi magas élettartamú. Árban is kb. egyformák.
Q9400 CPU menne bele és 4db 1 gigás Super Talent DDR2 800 ram. Nem tunningolnék semmit, a cél a stabil működés.
Kösz előre is a javaslatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Sorozatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Filmvilág
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Építő/felújító topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Opel topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest