Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz MrChris #22266 üzenetére

    Nem biztos hogy pontosan értem mit kérdezel.
    Visszafelé: Mivel a RAW dinamikája nagyobb, ilyen esetre a JPG-t meg sem próbálnám. Az ISO emelése meg csak ronthat a dinamikán, azaz ide csak alacsony ISO jöhet szóba. A GH2 nem a legújabb szenzort használja kis pixelekkel azaz nagyon nagy dinamikát igénylő témára nem a legjobb.
    Számomra ennek ellenére elfogadható.

    Az árnyalatok mélysége valahol ugyanez a téma, itt is célszerű az alacsony ISO (különben a zaj elmossa az árnyalatokat).

    A színek természetesen direkt napsütésben vagy vakunál lesznek a legteltebbek. Szórt fény vagy ISO emelése már kevésbé telt színeket fog eredményezni (még mindig nagyon jól valósághű). Magas ISO-nál (tipikus gyenge mesterséges megvilágítással párosítva) meg nyenge teltséget eredményez. Nagyon magas ISO esetén meg a színek szétesnek/eltolódnak.

    Számomra a legdurvább az volt, hogy az LCD-n nézve teljesen jól be volt állítva a fehéregyensúly mikor elindítottam a videót már az LCD-n látszot, hogy átment sárgásba és a felvétel is ilyen lett. Olyan volt mintha videónál nem tudott volna az egyébként beállítható 2500K-es színhőmérséklet alá menni (kb. 2100K-re lett volna szükség).
    Fotónál nem volt ilyen gondom. Gyakorlatilag a 4 darab szürkelapra mért tárolható beállítás (ami a beállítható színhőmérséklet alá is tudja vinni a színhőmérsékletet) mindenre elég (ebben jobb a GH2-m mint az 550D akár Magic Lanternel a több tárolható érték miatt).

    Többek között az ISO alacsonyan tartása véget lényegében csak fixeket használok.

    A vakut is kevésbé használom mint DSLR-el, mivel több minden ellene dolgozik: magasabb min. ISO, gyengébb vakuszinkron, nincs akkora vakum mint DSLR-re (580EXII).

    Összességében, ha az ISO-t alacsonyan tudom tartani akkor elégedett vagyok (ilyen esetben alapból jó lehet a JPG, kb. ISO640-ig). A fehéregyensúlyt próbálom mostmár mindig jól belőni (ennek hibája nagyon látványos tud lenni). Viszont lehetséges kevésbé vagyok kényes a színtelítettségre mint az itt fórumozók többsége (számomra a fotó témája/jól elkapott pillanat fontosabb).

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák